5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

JAZYK: Soumrak vzdělanců?

Moje žena každé ráno při snídani asi čtvrt hodiny sleduje na svém mobilu diskuse členů a příznivců několika sdružení, v nichž se diskutuje především o přírodě, o stromech a o zvířátkách, zejména pak o čápech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 16.6.2021 10:24

A přesně o tom je v článku řeč: "občan se počítá" znamená, že občan počítá sám sebe.

Kdybyste chtěl být jednoznačný, musel byste napsat "je počítán". Lépe dokonce "je považován", protože jde nejspíš o přidělení do jisté skupiny než o sčítání lidu.

R. Langer 16.6.2021 10:02

Taky ti, co psali v jednom kuse většinou potřebovali zapsat v krátkém čase mnohem více informací. Já bych rád psal rukou čitelně (pro ostatní), ale bohužel... :-(

V. Novák 16.6.2021 9:45

Tak nevím - je to bigamie nebo ne, když se oženil maje již manželku a ona manželka je tatáž?

V. Novák 16.6.2021 9:42

A neimplikuje ta věta spíše existenci několika verzí, než kauz?

Několika verzí, jež všechny byly zavrženy, takže se pracuje (je povoleno pracovat?) pouze s jednou jedinou...

J. Ticháček 16.6.2021 9:33

Ten čitelnější rukopis je vcelku pochopitelný. Všichni ti lidé se učili psát ve stejných školách stejným, kodifikovaným písmem. Jen ti, kteří psali málokdy, neměli příležitost si vytvořit vlastní rukopis. Zatímco lidé, kteří psali v jednom kuse si vytvářeli vlastní modifikace tak, jak jim to padlo do ruky.

D. Polanský 16.6.2021 9:28

Ono de facto dnes již psaný text často lidé neumí ani číst.

D. Polanský 16.6.2021 9:26

Vzdělanec ... O tom, co jste, rozhoduje především výše majetku. Takže bych nepoužíval slovo vzdělanec , ale spíš vzdělaný občan v naukách humanitních, jelikož po revoluci se již technicky vzdělaný občan nepočítá za vzdělance, pouze za technika.

J. Nevrkla 16.6.2021 9:22

R^

J. Nevrkla 16.6.2021 9:20

Ano, nejen z faktického, ale i z jazykového důvodu je ta jediná vrbeticka verze směšná. Přesto se to naši političtí vůdci drží. Taky směšné. Nebo spíš smutné.

J. T 16.6.2021 9:03

No, on ten náznak nevyplývá ze slova "kauza" ani "vrbětická" ci "vrbětická" ale spíš ze slova "verze". Možná, když se podíváte do výkladového slovníku, co znamená slovo verze, tak pochpíte. Pro usnadnění cituji z Wikipedie: " Verze je jedna z několika podob téže entity (možný stejný obsah, jiná forma) například v textu, software, při ústním vyprávění (svědectví), různé podoby ..."

upozorňuji na to slovní spojení "jedna z několika"

D. Stirsky 16.6.2021 8:43

Souhlasím s tím, že v kauze se nepracuje. Ovšem to, že je více verzí této kauzy, je přece OK. Znamnení to, že mělo být velké V? Malá historka rodinná: Můj pradědeček zemřel v r. 1945, byl známým místním muzikantem. V rodinné kronice máme kondolence. Samozřejmě, všechny psané rukou. Od berního úředníka, od lékárníka, ale také od pradleny, řezníka či posluhovačky. A platí, že právě ti "níže" postavení měli čitelnější rukopis a ani padlena, ani posluhovačka, ani řezník pravopiusné chyby nědělali ( s výjimkou interpunkce). I, y, shody, s kontra z, to vše je OK.

M. Marek 16.6.2021 8:27

Z lišty ČT24 8.6. : Žáci ráno před výukou absolvovaly PCR testy.

S. Zemitý 16.6.2021 8:24

Češtinářem jako Oliva (nebo jiný z desítek členů ÚJČ) nemůže být každý a každý nemá ani potenciál kriticky myslet jako Koukolík. A tyhle nedokonalosti se asi u průměrých lidí začasté sejdou. Prý dokonalý není nikdo ... Já teda rozhodně nejsem. A tak ač, byť, přestože, navzdory tomu, že se já, technik, považuji za češtináře mírně nadprůměrného, dedukci, kterou uvádí autor ve třetím odstavci od konce svého příspěvku nejsem ve své nedokonalosti schopen pochopit. Nejdříve 2 postřehy k větě, uváděné jako příklad špatné formulace, totiž větě že ... ve Vrbětické kauze ...

A) "vrbětický" je adjektivum relační, stejně jako, dejme tomu, "pražský". Ve větě "Procházel jsem pražské památky ..." píši tedy ve shodě s Pravidly JČ malé p. Ovšemže se v psaných textech z pořátku května 1945 psalo, že "... již třetí den odolává pražské povstání ..." . To se později stalo velevýznamnou dějinnou událostí - Pražským povstáním. Vrbětická kauza je opravdu téhož charakteru - tedy významnou dějinnou událostí, aby se psalo "... ve Vrbětické kauze ..." ?

B) Nelze pracovat " v kauze" . Obvyklé, i když hloupé - ale taková vazba je běžná - "na kauze se pracuje". Kdo se nesetkal s dětským "... ono se to rozbilo ..." Kauza se dá vyšetřovat, analyzovat, komentovat aj.

Proč by z takto formulované věty měl vyplývat náznak, že oněch kauz je víc, mi ale uniká. Poučte mne, prosím.

J. Vorlický 16.6.2021 7:10

Mně spíš vadí ,Policie vylovila z řeky lidské torzo bez hlavy a údů ́nebo ,Před deseti lety si Pepík vzal svoji manželku Irenu za ženu ́.

R. Langer 16.6.2021 5:53

Strom je prostě rod neživotný, a mrtvý životný, to není žádný paradox, ale mluvnice. ;-)

R. Langer 16.6.2021 5:50

Hm, tedy nevím jak kde, ale nás už před 40 lety učili, že se velké Vy píše pouze v oficiální osobní komunikaci, jinak se všude píše malým písmenem. Prakticky nikdy jsem to nepoužil, a přátelům tykám. ;-)

J. Špicner 16.6.2021 1:57

Rostoucí, živé stromy se vypínal-Y nad hřbitovem, na němž mrtví vstával-I z hrobů: aneb o rodu životném a neživotném. Čeština má takových paradoxů více než přehršel; a nejen proto mi připadá krásná.