8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

JAZYK: Malý češtinářský exkurs do problému alkoholu

Vzpomínaje na svá studentská léta, musel jsem připustit, že v oné diluviální době jsem býval jednoznačně pivař. Toto slovo označuje - a to bez vší pochybnosti - jedince, který onen mok pouze distribuuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Matoulek 10.11.2015 0:11

A co takhle

pivapitel.♥

B. Hudzieczek 9.11.2015 20:52

Čeština XIX. století

znala termín pivomil. Obdobně by snad šlo vytvořit slovo vínomil. Ovšem jak znám Čížky, brněnsky Cajzly, ti by to vyslovovali jako vínomyl a jsme ve vínapytli.

J. Sinnreich 9.11.2015 15:33

Koralecnik

Ve Svejkovi vystupuje koralecnik Paroubek, ktery hnal opileho dratenika tyci na stahovani rolet z Libne az na Zidovske pece, zatim co mu klienti vypili koralnu az do dna.

J. Hejna 9.11.2015 14:53

Kořala nebo kořalkář

není podstatné.

Špatné je, že už o tom i píšete.

J. Krásenský 9.11.2015 15:55

Ale, ale...

copak nevíte že "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství"?

A přidám ještě jeden citát: "Malé věci řešte ruky mávnutím a nedopadnete jak Škrhola ... a nebudou Vás považovat... Za císaře pána a jeho rodinu!"

R. Šimek 9.11.2015 10:06

Kdo pije víno...

Kdo pije víno, je "vínapitel".

Doloženo m. j. ve filmu "Cech panen kutnohorských", cca po 35 minutách.

T. Vodvářka 9.11.2015 11:14

Re: Kdo pije víno...

Děkuji za rozšíření jazykových obzorů.

Nicméně bych mohl opatrně konstatovat, že termín "vínapitel" by mohl v okamžiku většího množství pozřené tekutiny být snadno zaměněn za termín "vínapytel".

Rozlišit v mluvě oba termíny se mi jeví nemožné.

Takže opatrně.....

R. Šimek 9.11.2015 13:51

Re: Kdo pije víno...

V případě požívání většího množství by to byl jednoznačně "vinochlast" či "vínochlast".

T. Vodvářka 9.11.2015 15:14

Re: Kdo pije víno...

zní mi to poněkud vulgárně, i když připouštím, že jedinec, který se pravidelně linkuje tímto mokem, lepšího označení nezaslouží.

K. Janyška 9.11.2015 9:42

A

stává ? Dzp.

P. Hlosta 9.11.2015 8:30

Kořalky zahradníků ;-))

S těmi kořalkáři je potíž ta, že produkty ze svého ovoce prezentují, jako manu nebeskou. Síla jejich vyprodukovaného bývá taková, že mozek vypadává a kocovina je strašná. Proto jsou požehnáním kořalkáři profíci, kteří odeberou ovoce a sami založí kvas, hygienicky nezávadný, přesně poměrovaný s cukrem, či jinými potřebnými vložkami do začínajícího přirozeného procesu kvašení. V přesně potřebný čas pak vypálí onu kořalku a řádně ji zředí vodou destilovanou, nebo aspoň převařenou. U nadšenců pro pití kořalky pak nedochází k tak těžkým poškozením tělesných orgánů, ovšem za předpokladu, že tito konzumují skromně, výjimečně a opatrně v množství ne velkém.

Já preferuji dováženou whisky, burboun, případně mlsání Metaxy. Pro jejich vyšší cenu si nedovolím toho zkonzumovat víc, než množství malé v jednom dni. Tím nacházím v těch produktech plno krásných vůní a chutí o které se výrobci snažili. Ještě raději mám umírněné pití vína. Tam je daleko víc co vychutnávat, ovšem při jedné sedmičce na osobu a den. Pivo? To není nic jiné, než bylinný zdravý nápoj, který po fyzické dřině blahodárně na tělo působí a zažívání napravuje. Myslím může být i nealko-pivo, které je obsahem kvalitnější, než alkoholové, ovšem pro pijáka nic neříkající.

Závislost na alkoholu je prokletí duše! Vychutnávání dobrého, s umírněností nutnou, je krása poklidného žití! Pít na vztek, zklamání, či jiné hrůzy, je přímo zneužití alkoholu a světa bol to jen umocní. Lze tak akorát uznat u alkoholu anestetické účinky, když doktor není momentálně dosažitelný. Při blokádě plotýnky je nejrychlejší a nejúčinnější štamprle tvrdého alkoholu. To potvrdí i lékař, ke kterému hned nato třeba se nechat dovézt.

Od autora je tohle celkem milý článek. Ale zahradníky zkapalňující své ovoce já rozhodně nevyhledávám. Ač věřím, že láskyplně tvoří to ďábelské pokušení v kapalném stavu. Chápu, že ovoce se může urodit příliš nadbytek, jenže lépe je úrodu redukovat na nízkou, ale kvalitní. Tomu říkám já umění zahradníka! ;-))

T. Vodvářka 9.11.2015 9:27

Re: Kořalky zahradníků ;-))

Děkuji za příspěvek. Nicméně - přidávání cukru do kvasu může mnohdy celý proces znehodnotit. Pokud je kvalitní vyzrálé ovoce, cukru netřeba.

Poté je vypálený produkt týden ponechán na odvětrávání a teprve poté je vložen do akátového sudu, v němž odpočívá po dobu minimálně 3 let /trpělivost se vyplácí/.

Výsledek je skvělý, výsledný produkt má zlatavě okrovou barvu, postrádá štiplavost raného výpalku, a po požití cítíte teplo jen v žaludku a postupně do končetin.

Nicméně - článek byl myšlen spíše lingvisticky.

J. Pechouš 9.11.2015 13:08

Re: Kořalky zahradníků ;-))

Do teď jsem byl přesvědčen, že se jedná o sudy dubové. O Akátu jsem ještě neslyšel!

T. Vodvářka 9.11.2015 13:12

Re: Kořalky zahradníků ;-))

Dubový sud o cosi více barví výpalek a poněkud více aromatizuje. Akátový ponechává výpalku více jeho vlastností, méně barví.

Dle vkusu každého soudruha.

J. Pechouš 9.11.2015 13:26

Re: Kořalky zahradníků ;-))

Poslechněte, nejste Vy nějaký genderový nerovnoprávník? Kde jste nechal soudružku?

T. Vodvářka 9.11.2015 15:17

Re: Kořalky zahradníků ;-))

Soudružka mne nazvala kořalou, jak jsem již jednou pravil v článku. Nejsem genderový odborník, ale ženy prostě tomuto tématu nemohou rozumět.

Jde o mužský princip.

S. Rehulka 9.11.2015 10:13

Re: Kořalky zahradníků ;-))

Zdravím pane Josefe, s radostí zjištuji, že máme nejenom podobné názory na politiku a světové dění, ale i na pití alkoholu.

I mně se článek pana Vodvářky velice líbil a ztotožnuji se s ním.

Snad rozumným přístupem mých rodičů, jsem od mládí měl možnost ochutnat víno, i po tučném obědě jej zapít pivem. Proto to pro mně nikdy nebylo zakázané ovoce a tak i dnes, jako dědek (74) jsem "malý píč", ale labužník !

Žiji v Austrálii, kde jsou dobrá piva (hlavně na Tasmanii a v Jižní Austrálii, ale i v našem New South Wales, jsou pitelná).

V Sydney si kupuji jihočeský Budvar a poslední dobou výborný Bernard. Když jsem byl na návště ve "staré zemi", rad jsem tam pil Platan z Protivína. Nemám v oblibě vína bílá, ale červená ano. Ta ovšem konsumuji opravdu opatrně, protože jsem po tatínkovi zdědil dnu ! Z t.zv. "spiritů mám rád konak (preferuji Jihoafrické brandy KWV), ale sem tam si u čtení pocucám skleničku Metaxy *******! Mezi kamarády, na trampských slezinách člověk někdy vypije víc nežli chtěl, ale je také zato trestaný druhý den. Přesto si myslím, že lidé, kteří absolutně nepijí ani kapku a není to kvůli zdravotní kondici, nejsou normální - viz muslimy !

J. Farda 9.11.2015 10:51

Re: Kořalky zahradníků ;-))

K příjemnému tematu musím připojit svůj opakovaný poznatek z cestopisů, že mnozí vlažnější muslimové alkohol požívají ve zděném objektu, hájíce se argumentem, že tam na ně Alláh nevidí. Pak jsou ovšem pokrytci a pokrytci odčiňující své poklesky jsou jak známo obvykle všeho schopní hajzlíci. Současných příkladů nejen z Levanty je jistě dosti.