Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
JAZYK: Malý češtinářský exkurs do problému alkoholu
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J. Matoulek 10.11.2015 0:11A co takhle pivapitel.♥ |
B. Hudzieczek 9.11.2015 20:52Čeština XIX. století znala termín pivomil. Obdobně by snad šlo vytvořit slovo vínomil. Ovšem jak znám Čížky, brněnsky Cajzly, ti by to vyslovovali jako vínomyl a jsme ve vínapytli. |
J. Sinnreich 9.11.2015 15:33Koralecnik Ve Svejkovi vystupuje koralecnik Paroubek, ktery hnal opileho dratenika tyci na stahovani rolet z Libne az na Zidovske pece, zatim co mu klienti vypili koralnu az do dna. |
J. Hejna 9.11.2015 14:53Kořala nebo kořalkář není podstatné. Špatné je, že už o tom i píšete. |
J. Krásenský 9.11.2015 15:55Ale, ale... copak nevíte že "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství"? A přidám ještě jeden citát: "Malé věci řešte ruky mávnutím a nedopadnete jak Škrhola ... a nebudou Vás považovat... Za císaře pána a jeho rodinu!" |
R. Šimek 9.11.2015 10:06Kdo pije víno... Kdo pije víno, je "vínapitel". Doloženo m. j. ve filmu "Cech panen kutnohorských", cca po 35 minutách. |
T. Vodvářka 9.11.2015 11:14Re: Kdo pije víno... Děkuji za rozšíření jazykových obzorů. Nicméně bych mohl opatrně konstatovat, že termín "vínapitel" by mohl v okamžiku většího množství pozřené tekutiny být snadno zaměněn za termín "vínapytel". Rozlišit v mluvě oba termíny se mi jeví nemožné. Takže opatrně..... |
R. Šimek 9.11.2015 13:51Re: Kdo pije víno... V případě požívání většího množství by to byl jednoznačně "vinochlast" či "vínochlast". |
T. Vodvářka 9.11.2015 15:14Re: Kdo pije víno... zní mi to poněkud vulgárně, i když připouštím, že jedinec, který se pravidelně linkuje tímto mokem, lepšího označení nezaslouží. |
K. Janyška 9.11.2015 9:42A stává ? Dzp. |
P. Hlosta 9.11.2015 8:30Kořalky zahradníků ;-)) S těmi kořalkáři je potíž ta, že produkty ze svého ovoce prezentují, jako manu nebeskou. Síla jejich vyprodukovaného bývá taková, že mozek vypadává a kocovina je strašná. Proto jsou požehnáním kořalkáři profíci, kteří odeberou ovoce a sami založí kvas, hygienicky nezávadný, přesně poměrovaný s cukrem, či jinými potřebnými vložkami do začínajícího přirozeného procesu kvašení. V přesně potřebný čas pak vypálí onu kořalku a řádně ji zředí vodou destilovanou, nebo aspoň převařenou. U nadšenců pro pití kořalky pak nedochází k tak těžkým poškozením tělesných orgánů, ovšem za předpokladu, že tito konzumují skromně, výjimečně a opatrně v množství ne velkém. Já preferuji dováženou whisky, burboun, případně mlsání Metaxy. Pro jejich vyšší cenu si nedovolím toho zkonzumovat víc, než množství malé v jednom dni. Tím nacházím v těch produktech plno krásných vůní a chutí o které se výrobci snažili. Ještě raději mám umírněné pití vína. Tam je daleko víc co vychutnávat, ovšem při jedné sedmičce na osobu a den. Pivo? To není nic jiné, než bylinný zdravý nápoj, který po fyzické dřině blahodárně na tělo působí a zažívání napravuje. Myslím může být i nealko-pivo, které je obsahem kvalitnější, než alkoholové, ovšem pro pijáka nic neříkající. Závislost na alkoholu je prokletí duše! Vychutnávání dobrého, s umírněností nutnou, je krása poklidného žití! Pít na vztek, zklamání, či jiné hrůzy, je přímo zneužití alkoholu a světa bol to jen umocní. Lze tak akorát uznat u alkoholu anestetické účinky, když doktor není momentálně dosažitelný. Při blokádě plotýnky je nejrychlejší a nejúčinnější štamprle tvrdého alkoholu. To potvrdí i lékař, ke kterému hned nato třeba se nechat dovézt. Od autora je tohle celkem milý článek. Ale zahradníky zkapalňující své ovoce já rozhodně nevyhledávám. Ač věřím, že láskyplně tvoří to ďábelské pokušení v kapalném stavu. Chápu, že ovoce se může urodit příliš nadbytek, jenže lépe je úrodu redukovat na nízkou, ale kvalitní. Tomu říkám já umění zahradníka! ;-)) |
T. Vodvářka 9.11.2015 9:27Re: Kořalky zahradníků ;-)) Děkuji za příspěvek. Nicméně - přidávání cukru do kvasu může mnohdy celý proces znehodnotit. Pokud je kvalitní vyzrálé ovoce, cukru netřeba. Poté je vypálený produkt týden ponechán na odvětrávání a teprve poté je vložen do akátového sudu, v němž odpočívá po dobu minimálně 3 let /trpělivost se vyplácí/. Výsledek je skvělý, výsledný produkt má zlatavě okrovou barvu, postrádá štiplavost raného výpalku, a po požití cítíte teplo jen v žaludku a postupně do končetin. Nicméně - článek byl myšlen spíše lingvisticky. |
J. Pechouš 9.11.2015 13:08Re: Kořalky zahradníků ;-)) Do teď jsem byl přesvědčen, že se jedná o sudy dubové. O Akátu jsem ještě neslyšel! |
T. Vodvářka 9.11.2015 13:12Re: Kořalky zahradníků ;-)) Dubový sud o cosi více barví výpalek a poněkud více aromatizuje. Akátový ponechává výpalku více jeho vlastností, méně barví. Dle vkusu každého soudruha. |
J. Pechouš 9.11.2015 13:26Re: Kořalky zahradníků ;-)) Poslechněte, nejste Vy nějaký genderový nerovnoprávník? Kde jste nechal soudružku? |
T. Vodvářka 9.11.2015 15:17Re: Kořalky zahradníků ;-)) Soudružka mne nazvala kořalou, jak jsem již jednou pravil v článku. Nejsem genderový odborník, ale ženy prostě tomuto tématu nemohou rozumět. Jde o mužský princip. |
S. Rehulka 9.11.2015 10:13Re: Kořalky zahradníků ;-)) Zdravím pane Josefe, s radostí zjištuji, že máme nejenom podobné názory na politiku a světové dění, ale i na pití alkoholu. I mně se článek pana Vodvářky velice líbil a ztotožnuji se s ním. Snad rozumným přístupem mých rodičů, jsem od mládí měl možnost ochutnat víno, i po tučném obědě jej zapít pivem. Proto to pro mně nikdy nebylo zakázané ovoce a tak i dnes, jako dědek (74) jsem "malý píč", ale labužník ! Žiji v Austrálii, kde jsou dobrá piva (hlavně na Tasmanii a v Jižní Austrálii, ale i v našem New South Wales, jsou pitelná). V Sydney si kupuji jihočeský Budvar a poslední dobou výborný Bernard. Když jsem byl na návště ve "staré zemi", rad jsem tam pil Platan z Protivína. Nemám v oblibě vína bílá, ale červená ano. Ta ovšem konsumuji opravdu opatrně, protože jsem po tatínkovi zdědil dnu ! Z t.zv. "spiritů mám rád konak (preferuji Jihoafrické brandy KWV), ale sem tam si u čtení pocucám skleničku Metaxy *******! Mezi kamarády, na trampských slezinách člověk někdy vypije víc nežli chtěl, ale je také zato trestaný druhý den. Přesto si myslím, že lidé, kteří absolutně nepijí ani kapku a není to kvůli zdravotní kondici, nejsou normální - viz muslimy ! |
J. Farda 9.11.2015 10:51Re: Kořalky zahradníků ;-)) K příjemnému tematu musím připojit svůj opakovaný poznatek z cestopisů, že mnozí vlažnější muslimové alkohol požívají ve zděném objektu, hájíce se argumentem, že tam na ně Alláh nevidí. Pak jsou ovšem pokrytci a pokrytci odčiňující své poklesky jsou jak známo obvykle všeho schopní hajzlíci. Současných příkladů nejen z Levanty je jistě dosti. |