30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

JAZYK: Korektor

Je docela snadné poznat lidi, kteří se neživí psaním. To jsou ti, co jsou schopni říct: “To si to po sobě nemůžeš přečíst a opravit?”

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 13.6.2015 1:22

Re: NA SLOVO VZATÍ "FACHMANI" VYMÍRAJÍ

No jo, v mládí - to bylo ve všech novinách to stejné ... jako malé pachole cca desetileté jsem nechápal, proč je u nás tolik novin, protože když jsem si je v čítárně přečetl - ano, čtenář a knihomol jsem i po víc jak půlstoletí - tak v nich bylo ve všech to samé, někde schválené ... takže proto míň chyb :-)

V. Vaclavik 12.6.2015 18:51

Jenze

jenze vetsinou si lide stezuji na chyby, ktere 'tahaji za vlasy', a ktere by autor v prve rade tedy nemel spachat. Jiste, jsou preklepy, nebo unikne v prepsane vete, mozna prepsane i nekolikrat, shoda prisudku s podmetem, ale to jsou zpravidla chyby, ktere kritici chapaji a nechavaji je byt. Ale nemuze toho zase byt moc. A ta 'slepost' taky neni stoprocentni - jsou chyby, kterych si ve svem textu taky nevsimnu, nevidim je, ale kdyz delam posledni pomalejsi cteni, vetsinou je i tak chytim. Jak je clovek dukladny ovsem zalezi na tom, o co jde. Tohle co pisu ted sem do diskuze vetsinou nechavam byt jak to je, kdyz jde o neco dulezitejsiho, venuji se tomu umerne vice.

V. Kolman 12.6.2015 16:25

NA SLOVO VZATÍ "FACHMANI" VYMÍRAJÍ

No jo, to je všechno hezké. Ale jak si mám vysvětlit následující fakt: Když jsem v mládí našel v novinách pravopisnou chybu, tak to byla naprostá výjimka a "svátek". Dnes je téměř na každé straně textu novin (ne všech!) hned několik "hrubek". Že by odborníci z řad korektorů vymřeli?

P. Princ 12.6.2015 10:51

Mně tady vpravo bliká reklama

která evidentně neprošla zrakem editora. Mmch existuje profese "reklamní auditor". Fakt, nekecám.

P. Princ 12.6.2015 10:37

Tuším, že Ovidius

doporučoval nechat ležet text v šuplíku 10 let.

P. Švejnoch 12.6.2015 9:26

Re: To není jen pravda,

Ano, možná je to pravda mezi průměrně vzdělanými a průměrně inteligentními lidmi. :-)

Já ale se smyslem článku úplně nesouhlasím - moje zkušenost je jiná. I když, samozřejmě, někdo, kdo zkontroluje text "cízim okem", je většinou ku prospěchu.

A. Alda 12.6.2015 9:13

To není jen pravda,

to je pravdá známá. Tedy známá mezi alespoň průměrně vzdělanými a průměrně inteligentními lidmi.

V. Koreis 12.6.2015 1:11

Re: Velmi pravdivé!

PS. Jen jsem text odeslal, už vidím chyby, které jsem napáchal. Při dalším přečtení už bych je nejspíš neviděl...

V. Koreis 12.6.2015 1:07

Velmi pravdivé!

Někdy trochu pomůže, když člověk nechá text "uležet", třeba po několik dní i týdnů a potom se k němu vrátí. Tohle ovšem nejdedělat s články, které jsou aktuální, které by i přes noc zestárly.

Dosti spolehlivě funguje tato metoda při malování, kde to mám celkem vyzkoušené. Obraz se ve studiu postaví ke zdi a otočí se tak, aby na něj nebylo vidět. Když se k němu vrátíte po několika měsíci, někdy třeba i roky, vidíte jej, tak říkajíce, jiným okem.