29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

HUDBA: Už je to tak – poslouchám Ewu

Musím se přiznat, že když jsem jméno Ewa Farna slyšel prvně a z rádia na mě ze všech stran hrála píseň Měl s mě vůbec rád, tak jsem si pomyslel, že se jedná o další případ, který někdo někde „vytáhl“ – hvězdičku, co zazáří s pár písněmi a opět upadne do zapomnění, zatímco si producenti budou mnout ruce nad výdělkem...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Přemysl Vavroušek 1.12.2007 18:22

Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Rád bych ještě jen dodal - a nechci se teď nikoho dotknout - , že pokud se týká "smyslu" skladeb zmíněných umělců let osmdesátých, pak je faktem, že já skutečně vidím větší smysl a příběh kupříkladu v písni Pár přátel stačí mít..., než v textu Musím si zajet na chatu, musím se podívat na tatu... Ale ani to nevylučuje to, že si v určitou konkrétní chvíli míněný druhý text neposlechnu a že mi něco nepřinese. Co, to záleží na okolnostech, za jakých ho uslyším, byť ho třeba zrovna já vyhledávat nebudu.

elf06 6.12.2007 20:47

Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Pokud vytahuješ normalizační stvůry, nemáš asi dar shůry,snesu leccos,ale vidět větší smysl v absolutním kýči Pár přátel...než v kouzelném Musím si zajet na chatu(trochu nonsens s mírným sensem generační melancholie ve věku, kdy nám dochází,že nic netrvá věčně...)je vysvědčením Tvé totální zploštělosti. Zahrej si na PC a neošoupej si moc bříška prstů, nebude to blues.?:)Nemusím se pousmát?

Luboš z venkova 1.12.2007 18:29

Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Citátem "Budu-li poslouchat píseň o zklamání z lásky, když sám zklamaný nebudu,

tak mi nic neřekne. Budu-li však zklamaný i já, pak mě tato píseň

zaujme, bude vyjadřovat mé pocity..." jasně dokazujete, že nejste schopný rozeznat a přijmout kvalitu. Kvatlita písně se totiž neodvozuje od vaší nálady, ta je prostě daná samotnou písní. Když je něco kvalitního, tak si to poslechnu přece rád vždy nezávisle na tom jakou mám náladu. Jste prostě produktem komerční doby, jen ne se ponořit trochu hlouběji. U textů Michala Davida se opravdu přemýšlet nemusí, a to vám vyhovuje.

Yaroukh 1.12.2007 22:03

Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Luboši, nejseš ty náhodou z venkova? Vyvětrej si, smrdí ti tam mindrák. Rv

dj.giovanni 2.12.2007 16:11

Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

zapomínáte, že změřit lze kvalitu auta ale ne písně, byť můžete vědecky rozebírat třeba originálnost tónu či slovních obratů, není to prostě atletika a dokonce ani krasobruslení či gymnastika, tak se s tím smiřte a posluchejte si to co vám dělá dobře a rovněž si o tom čtěte, případně nabídněte vaši variantu toho koho by měli mladí místo Ewy poslouchat, a řekněte jim proč

klaaarka 5.12.2007 13:01

Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Lubosi, Ty jsi ale "intelektual"! To je zrovna jako bys rekl, ze kdyz je nejake jidlo kvalitni, tak si ho das vzdycky rad bez ohledu na to, na co mas zrovna chut - at to je kaviar, cokolada nebo biftek ;-D

Enik 1.12.2007 19:14

Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Tato diskuse zjevně spěje k hádce, a toho se rozhodně nehodlám účastnit. Odskočil jsem si na Váš blog, a poslechl jsem si něco z Vaší tvorby, takže mám jistou představu o tom s kým mám tu čest. Rozhodně si nedělám iluze o tom, že by bylo možné naše názory na hudební kvality byť jen sblížit, natož sjednotit. Něco takového je přímo vyloučené. Můj hudební vkus už došel totiž tak daleko, že hudbu k práci si nepouštím. Hudba v restauraci mi vadí. Při milování mě ruší. Z Vašeho příspěvku je zřejmé, že jste zastáncem hudební inflace. Kde neduní bicí, tam není život. Jenže to je právě ten svah k primitivizmu. Všudypřítomná "hudba" znevažuje svoji kvalitu. Kam se člověk poděje, všude je kravál. Duc duc umtata umtata duc duc. V lepším případě je to umtata umtata duc duc umtat umtata. Většina takové "hudby" není dobrá ani na toaletu, to bych taky mohl dostat zácpu. Pro mně je hudba zdrojem emocí, a o těch si chci rozhodovat já sám.  A pokud jde o hudbu na školní srazy, tak to je věc o kterou se starám výhradně já sám. Celý hudební program včetně světelných efektů si dělám kompletně sám. Tam si své emoce chci užít, tak si na tom dávám záležet. Pokud by mně mělo jít o kultůru, pak si zajdu na koncert. Vy se mi tu snažite namluvit, že i M. David by měl mít své místo v mé fonotéce. Jenže to rozhodně nemá, a mít nikdy nebude. Michal David se svojí hudbou má své místo kdekoliv jinde, ale ne u mně! On sám i jeho hudba ve mně vyvolávají negativní emoce, pokud nějaké emoce vubec vyvolávají. Ocenil bych, kdyby jste tento můj postoj nadále respektoval, a přestal mi nutit to, co se líbí Vám! Což je věc kterou zjevně děláte! Já respektuji, že se Vám libí písničky Ewy, Michala, Dalibora a ostatních. Vy laskavě respektujte, že pro mně je to brak!!! Jelikož jsme si tímto vyměnili své názory a postoje, není další diskuse na toto téma na místě.

Přemysl Vavroušek 1.12.2007 19:26

Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Já rozhodně nejsem ten, kdo stojí o nějaké hádky. Ba co víc, ani vám nenutím Davida, Ewu, nikoho a nic, takže mě mrzí, pokud jste nabyl toho dojmu. Jediné, co jsem popsal, je můj postoj k hudbě a zmíněným lidem, kteří za ní stojí. Naprosto respektuji váš názor, byť třeba já to vidím jinak, ale to je právě o tom, že je to čistě subjektivní věc. A ani já nejsem z těch, kteří tvrdí, že hudba musí znít všude, atd.

Tímto Vám přeji příjemný večer a mnoho dobrého.

Enik 1.12.2007 19:39

Re: Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Patrně jsem špatně pochopil tato Vaše slova: "Ale potom tu vidím i jiný typ hudby a to je hudba, kterou si pustíte jako kulisu k práci, jako hudbu na večírku s přáteli, jako hudbu, která dokresluje atmosféru. Je hudba, kterou si pustíte, když vás opustila přítelkyně, je jiná, kterou si pustíte při milování a jiná, kterou si pustíte na třídním srazu, když se chcete pobavit s přáteli."

Přemysl Vavroušek 1.12.2007 19:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

To, že vy si hudbu jako kulisu k práci, atd. nepouštíte, neznamená, že to tak nedělají jiní. Já třeba ano, ale také ne vždy a všude- jen někdy - dle nálady. Tímto Vám ovšem nevnucuji, že byste to tak dělat měl ;-). To je skutečně můj subjektivní postoj. Hodnotit cokoliv tak zvaně objektivně, bych si nedovolil, protože si myslím, že určité míře subjektivity, se prostě člověk nemůže vyvarovat a kdo se o to snaží, ten klame sebe i ostatní. Toť ale ovšem opět jen můj osobní názor.

divana 1.12.2007 19:28

Musím se pousmát... to bych se já utloukla smíchy--

mé děti jsou odchované zappou a skupinami jako fugs, king crimson. nějaký david nesměl přes práh mého gramofonu. snad i proto naštěstí poslouchají normální muziku a i ji hrají. mám štěstí :-D:-D:-D

dj.giovanni 2.12.2007 16:14

Re: Musím se pousmát... to bych se já utloukla smíchy--

škoda že jste nám neřekla co to je ta normální muzika, kterou poslouchají a hrají vaše děti - mohli jsme být něco chytřejší;-P

jm0 2.12.2007 17:54

Re: Re: Musím se pousmát... to bych se já utloukla smíchy--

mé děti jsou odchované zappou a skupinami jako fugs, king crimson.

.. třeba?

klaaarka 5.12.2007 12:59

Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Presne! A hlavne jsou to pisnicky, ktere si clovek, kdyz je zrovna v te "odpovidajici" nalade, muze i zazpivat. Coz se o metalice rict zrovna neda :-)

Přemysl Vavroušek 5.12.2007 17:48

Re: Re: Re: Re: Musím se pousmát...

Děkuji za podporu ;-).

Enik 1.12.2007 9:36

Úsměvné, leč docela pochopitelné.

Autor článku jistě udělal chybu, když nám tu zamlčel svůj věk. Já bych ho ale typoval tak někde mezi 30-35let. Jeho postoj i názor je potom docela pochopitelný.

 Ač si to mnozí neradi přiznáváme, je naše hodnocení hudební kvality vždy spojené s tím, co nás provázelo naším dětstvím a mládím. Dalším hodnotícím parametrem bývá hudební vzdělání, fantazie a rozhled. Já o sobě tvrdívám, že jsem odkojený Beatles, takže moje hodnocení hudby vychází z jejich tvorby.

 Rozhodně se nemůžu stotožnit s názorem autora, že písničky M.Davida a spol. byly kvalitní a o něčem. Něco tak prostoduchého se musí hledat. Je ovšem možné pochopit, že právě tyto písničky se někomu líbí. Většina těchto skladeb totiž zapadla hluboko za jiné, mnohem starší a mnohem povedenější, o kterých si naopak mnozí myslí, že jsou to fungl nové nápady současných autorů. "Stín katedrál" od P. Muka mnozí považují za jeho dílo. Přitom se jedná o písničku, kterou v roce 1966 napsali Karel Svoboda a Ivo Fišer pro Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře. V červnu téhož roku ji společně nahráli pro Supraphon na gramodesku.

 Až se písničky Ewy Farne budou hrát za 40 roků, pak bude možné říct, že už ve 14 byla dobrá zpěvačka. Zatím nás o tom bude muset vytrvale přesvědčovat!

Medvídek 1.12.2007 10:04

Re: Úsměvné, leč docela pochopitelné.

Souhlas, kvalitu prověří až čas. Jinak je mi ta zpěvačka zcela lhostejná - nemám důvod ji zatracovat ani obdivovat, takže nějak nezapadám do autorova rozdělení publika. Asi neexistuji.;-D

petr 1.12.2007 14:59

Re: Re: Úsměvné, leč docela pochopitelné.

Když nemáte žádný názor, tak vlastně neexistujete....;-)

Medvídek 1.12.2007 17:04

Re: Re: Re: Úsměvné, leč docela pochopitelné.

To máte pravdu, naštěstí názorů mám spoustu. ;-D Jen ne holt na věci které mně nijak nezajímají a ni neovlivňují. Co se mnou naděláte...;-D

petr 1.12.2007 22:52

Re: Re: Re: Re: Úsměvné, leč docela pochopitelné.

Ale to,že vás "to nezajímá" je taky názor-a dost radikální.Já si myslím že ta holka jre talent.:-P

Medvídek 2.12.2007 9:15

Re: Re: Re: Re: Re: Úsměvné, leč docela pochopitelné.

Možná je, to přece nikdo nepopírá. Mně prostě ale zajímají jiné talenty. Je to tak špatné, nebo těžké pochopit ? Jejda, pane, talentů na světě je ... Vy se snad zajímáte o úplně všechny co na světě jsou ? ;-P

Medvídek 2.12.2007 9:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úsměvné, leč docela pochopitelné.

P.S. Navíc v tom vašem "já si myslím..." je skryto jádro pudla...Myslet...si může každý co chce (a to je dobře).

divana 1.12.2007 9:30

" Jejich písně totiž měly smysl. "

autor je pravděpodobně placeným agentem "skupiny". jinak se to nedá vysvětlit. onu noc s andělem jsem taky viděla a pomíjím nudnost zpěvačky, protože ta má ještě možnost se zpívat naučit. jak jednou řekl Klezla, že on naučí zpívat i opici - pokud má rytmus. a rytmus zpěvačka má. ale propagace  "skupiny", připomínající vexláka s taxikářem z té obdivované éry Michala Davida, nejde vysvětlit jinak, než úmyslným zkreslováním reality.

lumpik 1.12.2007 9:16

Srovnání s normalizačními "hvězdami" pop music

mě od jakéhokoliv pokusu o případný poslech této zpěvačky naprosto odradilo. Možná k mé škodě, ale kdo pamatuje doby největší slávy Michala Davida a dalších jmenovaných a zejména jejich "hudby", musí se zhnuseně odvrátit i od této zpěvačky.nebo si pomaslet, že autorova měřítka jsou velmi, ale velmi pokřivená.

Von 1.12.2007 9:30

Re: Srovnání s normalizačními "hvězdami" pop music

Lumpíku, jste pěkný lump, vzal jste mi reakci na tento příspěvek doslova z klávesnice!

petr 1.12.2007 9:00

Reklama?Ale kdeže...

Ewa Farna už nemá potřebu plácat se v místním rybníčku.Patří k polské menšině a teď natočila desku v polštině.To je jiný trh než tady...;-P

muzikant 1.12.2007 8:23

Dalibor Janda...

Michal David,atd..jsou prostě dobré písně o něčem ????????Proboha,mohou se vám líbit,ale nezneužívejte obyčejná slušná a dobrá slova na jejich popis.Stejně jako plastové čínské hračky jsou ty písně šité horkou jehlou,z laciných materiálů,a chrlily se v obrovských sériích,samozřejmě za účelem zisku.

muzikant2 1.12.2007 8:29

Re: Dalibor Janda...

komu se nelíbí Michal David je debil

muzikant3 1.12.2007 8:30

Re: Re: Dalibor Janda...

tam nějak chybí čárka,kdo je teda debil ?

muzikant4 1.12.2007 8:31

Re: Re: Re: Dalibor Janda...

debil je muzikant1