18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

HRŮZA: Které filmové horory jsou nejlepší?

Odpověď na otázku v titulku článku v podstatě záleží na každém, avšak většinové názory tady rovněž hrají roli. Ani tak nebude vybírání snadné, horor je pojem až zbytečně širý. Výsledek výběrů bude vždy subjektivní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Machluf 27.12.2023 8:37

Za mne jednoznačně první místo : Noční můra v Elm Street. Bylo mi šestnáct, když jsem měla tu čest poznat Freddyho Kruegera v podání skvělého Roberta Englunda, a pak jsem se snad půl roku bála sama spát v pokoji.

Na druhém místě Carrie se Sissy Spacek v hlavní roli.

Třetí Záhada Blair Witch sledována pěkně za tmy a se zhasnutymi svetly.

I. Fencl 20.11.2023 13:53

Kniha málo reflektuje starší horory (příklad: britské Přízraky noci; nebo Zrůdy), ale to by jinak byla dvakrát tak tlustá. Souhlasím s komentářem, že třídit to zcela nelze a něcoi i autoři zatřídili sporně. O to ale nejde. A jen dodávám: ze série Pátek 13 je asi fakt nejlepší 6. díl a z Elm Street ten třetí, když nepočítám ten asi sedmý, kde se Freddy opře i do herců jako takových, to byl dobrý nápad.

P. Pospisil 20.11.2023 7:16

Jinak, co je nejlepší, to bych vůbec nezkoušel sestavit. Ale co nejvíc zapůsobilo na mne, to vím přesně: Noc oživlých mrtvol (1968).

P. Pospisil 20.11.2023 7:11

Asi bych se ještě víc pozastavil nad tím druhým odstavcem de facto nemožností nějakého smysluplného škatulkování. Jenom jsem to prolítla a pár věcí, který mne nejvíc praštily do očí: Osvícení je duchařina jak vyšitá. Ve slasherech by se podle mne nemělo vyskytovat nadpřirozeno, takže pryč s Noční můrou a Candymanem. Hellraiser přímo volá po škatulce satanských horrorů. A určitě by se toho našlo víc...

T. Novy 20.11.2023 2:12

Plný souhlas s hodnocením.

Za mě vždy Vetřelec.

Pak dlouho nic.

Potom Věc.

A Hellraiser.

A pak už nic.

Jen mi zde chybí Maleum Maleficarum. Já bych se nebál ho do hororů zařadit. Takoví zlořádní fanatici dokážou nadělat stejnou spoušť jako vetřelec.

M. Kocián 20.11.2023 7:18

Když si vzpomenu na svou reakci na první shlédnutí některých filmů od Hitchcocka, klidně bych ještě pár věcí přidal.