1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

HISTORIE: Bílá hora

V neděli 8. listopadu jsme si připomněli 400. výročí od bitvy na Bílé hoře. Obávám se takového tohoto pseudovlasteneckého úpění, jak chudáci Češi byli poražení a čekalo nás 300 let „krutého temna“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 6.12.2020 13:10

Odvážný Masaryk: "U Zborova bojoval 1. střelecký pluk ještě pod názvem pluk „Svatého Václava“. Po zborovské bitvě, když profesor Masaryk navštívil československé legionáře, dovolil si jako předseda Československé národní rady pluk přejmenovat na pluk „Mistra Jana Husa".

http://www.muzeumrabstejn.cz/wp-content/uploads/2018/10/legie-v-Rusku.pdf

R. Benýšek 10.11.2020 11:33

Ale jo, uznávám, že při pojmenování je nejdůležitější tradice. Skoro nikoho by nenapadlo říkat Friedrich Engels a Bedřich Barbarossa (Wiki dokonce umí psát u panovníků spojení Fridrich Vilém, a nikomu to nepřijde zvláštní), anebo Henry VIII a Jindřich Ford. Ale kdybych předtím neslyšel dost třeba o Kafkovi, a někdo by psal o tom, že spisovatel František Kafka se narodil v Praze, a skoro celý jeho život byl s Prahou spojený (jak o něm píše třeba Wiki), nemuselo by mne napadnout, že jeho mateřským a hlavním jazykem nemusela být čeština (zatímco u jména Franz bych s němčinou nejspíše počítal). A tak podobně.

S. Ševeček 9.11.2020 23:09

Ziegler je spolupracovník cizích mocností.

M. Kvapilík 9.11.2020 21:44

Tehdy se ještě málo lyžovalo.

M. Kvapilík 9.11.2020 21:42

Komenský se mzsel skrývat, protože "něco věděl" o tom, že se na českém trůně objevil právě Friedrich. Severským vojskům nakreslil mapu Moravy, aby věděli, kde dobývat a vraždit. Švédský útok na Kroměříž přezily 3% obyvatel. No a nakonec Komenský jednal s Turky o obsazení Moravy. Komenský byl primárně politický, ne náboženský exulant.

M. Kvapilík 9.11.2020 21:33

Ne že "mnozí popravení čeští páni byli Germáni". Česky jich mluvili jen 8!

J. Jurax 9.11.2020 20:40

No, tak já se ve škole dozvěděl, že Zikmund byl synem Karla IV. Někdy v první půli šedesátých ... :-)

Možná jste nedával pozor nebo učitelka nebyla na výši ... :-)

J. Jurax 9.11.2020 20:36

No, tak teď už nepochopuji taky, nezkráceně ... :-)

Š. Hašek 9.11.2020 20:29

Ehm ... já zas nepochopuji tok Vašich myšlének.

Jest měřitelný rozdíl mezi Habsburky a Prušáky. Zkráceno, pane Juraxi.

Ale možná kecám a za Bismarcka Lužičtí Srbové a Poláci křičeli v parlamentu. V Berlíně.

V. Heidlerová 9.11.2020 20:10

Váš názor je velký výkyv historického kyvadla od skutečnosti. Pravda bude někde uprostřed. Husitské hnutí by zřejmě nevzniklo, kdyby nebyla v rozkladu církev . V církvi narůstal větší zločin, než bylo samo husitství, to bylo jen odezvou na velké nepořádky v církvi. Trojpapežství, kupčení, rozmařilost kněží....Není mi známo, že by byl český národ oceňován ve světě jako lapkové, žoldnéřství bylo běžným způsobem sestavování armád. Jak by potom museli býti sebemrskači ty národy, které zažili ještě krvavější historii, občanské války, ničení hodnot, lidských životů - Rusko, Francie, Anglie, otroctví, kolonialismus, bolševismus, fašismus, nacismus aj. Každý národ si zničil a někdy nenahraditelně - své kulturní statky, viz Rusko, Čína.... Žádný národ si neplivá na vlastní dějiny, jako právě my. Chce to střízlivý pohled na věc a hledání příčin, proč tomu tak bylo.

J. Pokoutný 9.11.2020 19:28

Chápu, že obdivujete přerozdělovače majetku, ale zapomínáte, že díky těm "hrdinům s cepy" jsme přišli o většinu hmotné kultury z doby před r.1400 a naopak získali pověst lapků a žoldáků, pravda, ceněných v celé Evropě.

J. Pokoutný 9.11.2020 19:22

Jestli to ale nesouviselo s třicertiletou válkou, která nezpustošila zdaleka jen Čechy, Moravu a Slezsko - některé oblasti Německa na tom byly výrazně hůře. Jediné štěstí, že Osmané měli v té době dynastické problémy a navíc s Habsburky mír v Žitavské Toroni, dohodnutý 11. listopadu 1606, který vydržel dalších 60 let. a nezaútočili: jinak už si takhle nepíšeme.

J. Pokoutný 9.11.2020 19:16

Měl bych, krom k až dryáčnickému tónu článku, faktickou připomínku: Zdá se pravděpodobné, že Thurnové byli spíš než německého, italského původu, rodu della Torre/Torriani, hrabata z Valsassiny. Vyčítat Jindřichu Matyášovi, že nemluvil česky je pochybné, vezmeme-li v úvahu, že ovládal od mládí slovinštinu (Wiki), jež se v té době nemusela od češtiny nijak výrazně lišit (domluvíme se i teď). Podobně je to se Šliky, od 14.stol. měšťany v Chebu. Pokud si mohly brát skutečně české rody německá jména již od 13.stol. - Rožmberkové, Šternberkové, z Cimburka, a naopak německé rody se počešťovaly po svých českých a moravských majetcích - např. od rakouského šlechtice jménem Vikardus de Tierna (z Thurnau/Tyrny) pochází rody s krásným českým jménem z Myslibořic a z Miroslavi, také z Myslic řečení, nebo Krajířové z Krajsku.

Z. Lapil 9.11.2020 18:50

Naopak - je to nadávka tak nádherná, že by si zasloužila být zapsána v UNESCO coby kulturní dědictví. B. Kuras to slovo označil za "skvostně urážlivé".

Protože nevím jak vy, ale já toho čecháčka zrovna vidím. A ano - nakrkne mě, když mě někdo mezi čecháčky zařadí.

Z. Lapil 9.11.2020 18:37

Používá jména ve tvaru, v jakém je známe. Karel Marx a Bedřich Engels taky v českém textu nikoho nematou.

J. Plzák 9.11.2020 18:14

Bílá hora - Netřeba naříkat, neštěstí se nekonalo. Autor je veselá kopa. Osmadvacet českých pánů (vím, že mnozí z nich byli Germáni) přišlo o hlavu a někteří z nich byli téměř rozsekáni jako do buřtů, ale žádné neštěstí se nekonalo.

Kromě toho ještě jejich hlavy napíchali na klacky a vystavili kdesi, snad u Prašné brány. Vítězové se poučili u Turků. A když už jsme u nich, tak otázka o ceny: Kdopak asi toho v Čechách víc ukradl, Turci nebo Švédové?

Hlavně závěr pak nepostrádá komické rysy: „Pak tedy převážili cizí pozemkoví majitelé, ovšem mnozí z nich, jako třeba Schwarzenbergové nebo Colloredo-Mansfeldové, se počeštili. To to máme opravdu prima.

J. Jurax 9.11.2020 17:45

No, on byl spíš masový myslivec ... :-)

J. Jurax 9.11.2020 17:43

Ano, dokázali, ovšem navzdory době temna, přesněji až tato doba osvícenstvím, josefínskými reformami a národním obrozením pominula.

J. Jurax 9.11.2020 17:21

Ehm ... pokud pochopuji tok Vašich myšlének, pak se nemohu ubránit dojmu, že zde dost kecáte ... ve Vašem podání to vypadá, že Habsburkové celou dobu vědomě a usilovně budovali sebevědomou, hospodářsky a kulturně zdatnou českou společnost vydatně přitom podporujíce český jazyk.

J. Jurax 9.11.2020 17:12

Inu, tzv. Mlata na Bílendě šestnáct kilo dvacet ... © Franta Kocourek

J. Hanzlík 9.11.2020 15:39

Je to pragmatický přístup, tak buďme v případě Bílé hory konečně už pragmatiky. Přetrvávající výklad už nepotřebujeme. Nemohu si však odpustit zlomyslnou poznámku. Když dosazený král Fridrich Falcký přihlížel holdování stavů a viděl zastaralou výzbroj a pochodový chaos, jen těžko zadržoval smích. Ona nekřesťansky rozhádaná Evropa byla tehdy přece jen dál.

J. Hanzlík 9.11.2020 15:38

Dík autorovi za vynikající souhrn historických příčin a následků selhání českých stavů, které vedlo k prohrané bitevní potyčce na Bílé hoře.

Ano, k potyčce! Špatně placení žoldnéři z jiných zemí nejsou tou pravou bojující silou za vyhaslé reformační zájmy zpustošené země. Politické kombinace stavů ve výběru spojenců jsou jen důkazem doby, která vůbec nestála na romantických národních zájmech. Tehdy sice šlo o nábožensko- konfesní střet, ale ve skutečnosti především o udržení majetku a vlivu získaných během husitských bouří.

Jelikož jsem velice dobře obeznámen s obrovským významem mýtu pro lidskou společnost, vím, že je nesmírně těžké a bolestivé „podlehnou“ neúprosným a zároveň bezohledným faktům. Upozorňuji, že mýtus není blud, ale jistá kulturní nezbytnost. Mýtus stál u obdivovaných kultur starověku a je hnací silou i v moderních dějinách.

Avšak v naší době přebírají tuto službu ideologie, které staré mýty využívají v účelové skládance propagandy původně třídních a dnes neomylně pokrokových uzurpátorů. Je v našem českém zájmu, abychom právě tento mýtus uvedli na pravou míru a nenechali se žádnou politickou klikou, která se k němu hlásí, klamat.

Pro odvážného a zároveň pragmatického Masaryka, který akceptoval husitství jako revolučně reformační hnutí, je „polehčující“ okolností, že se snažil všemožně ideově zakotvit mladý stát s početnými menšinami v podmínkách probíhající bolševické revoluce v Rusku i jejími ideovými metastázami v tehdejší Evropě.

Uznejte, přece nemohl podrýt bojovou morálku našich legií v Rusku, které vedly těžké boje s bolševickou Rudou armádou, a odejmout jim národní mýtus husitství. Názvy divizí a jednotlivých praporů to jasně dokládají. Současně prozřetelně odmítl zapojit naše vítězící legie do boje za svrhnutí bolševického režimu. Takový hazard nepodstoupil, i když se to od spojenců očekávalo. Bez legií v Rusku bychom pravděpodobně jako Československo neexistovali.

L. Severa 9.11.2020 15:14

Autor zapomněl zmínit Komenského. Jinak samozřejmě při vzniku republiky přišlo k přikrášlení historie. Jako žáček jsem se třeba nedověděl, že je Zikmund Karlovým synem, byla v nás vyvolávána představa , že je to jakýsi cizácký uherský král. Ovšem jak to vidí autor článku je trochu zase opačný extrém. Zas taková idyla to nebyla, zejména se neblaze projevoval vliv církve téměř až do počátku 20. století. Vím to podle zkušeností svého otce, který se narodil ještě v 19. století.

Š. Hašek 9.11.2020 14:29

Tě noha!

Ten bystrý střelec z Konopiště od Benešova, kdyby mohl, tak v prvé řadě zastřelí Wilhelma německého!!! Rozesr.....ače Evropy (též Ruska) v německém zájmu.

Rovněž poznamenám, že ani řezník nemůže být vrahem. To jste odkoukal od Šabatové a studentek DAMU???

Je zajímavé, co všechno spustí nadšený student, když dostane možnost u řeky, v Sarajevu. Určitě mu francouzští mužové u Verdunu děkovali ......

Š. Hašek 9.11.2020 14:22

Tak nějak.

Š. Hašek 9.11.2020 14:20

Habsburkové zde konali tak, že na počátku dvacátého století zde byla sebevědomá, hospodářsky a kulturně zdatná česká společnost. Se státním jazykem.

Jste v zajetí průměrného profesora/nadšence Jiráska. Nevíte o počínání Bismarcka. Jste přesvědčen o tom, že v sedmnáctém století vládla lidská práva dle Šabatové. Atd.

Marii Terezii, Františka Josefa ....... považuji za své panovníky.

A dosti máte nejasno stran slova -kolonie-.

Š. Hašek 9.11.2020 14:13

Ano, neštěstí se nekonalo.

Ve světle událostí v Evropě se jednalo o přeskupení moci v prostoru Českého království na základě hlouposti velmožů Českého království.

Dopadli jsme o něco lépe, než "prostor mezi Francií a Německem". Tam toho hořelo víc, rabovalo se víc. Nemyslím Švédy v Praze.

Vídeň (z mého pohledu) to potom vedla jináč, než by to vedl Prušák.

Velice zkráceno. A ať se neučí ve školách, že byli popraveni "čeští pánové", možná tak v mateřské školce.

R. Benýšek 9.11.2020 13:53

Když se autor dopouští toho podivného nešvaru, a užívá i u výslovných Němců počeštělá křestní jména, tak to může jednoho trochu mást.

P. Kubáč 9.11.2020 13:46

Pobělohorská doba byla taková selanka, že o 100 let později se začalo rodit hnutí "buditelů" národa a první z nich ( Dobrovský ) dokonce ani nemluvili česky.

K. A. 9.11.2020 10:57

Tragédie se nekonala? Naopak konala.

Rozkradení majetku českých rodů, vyhnání části obyvatelstva, nucené konverze asi 70 % lidí.

Autor sice uvádí hodně faktů, ale někdy je interpretuje zavádějícím způsobem. 50 % půdy prý zůstalo v rukou českých rodů, změnilo se to až po roce 1634. Problém je, že konfiskace 1634 by nebyly bez předchozích konfiskací. Habsburkové vyměnili českou šlechtu, dali její majetky cizím rodům. Chovali se tu jak v dobyté zemi, nikoliv jako vladař, který vyhrál spor o trůn, ale jako vladař, který dobyl novou kolonii.