22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

HISTORIE: Bílá hora

V neděli 8. listopadu jsme si připomněli 400. výročí od bitvy na Bílé hoře. Obávám se takového tohoto pseudovlasteneckého úpění, jak chudáci Češi byli poražení a čekalo nás 300 let „krutého temna“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jančura 9.11.2020 10:34

Ten článek je příliš jednostranný.

Největší škoda na českém národě bylo dost násilné pokatoličtění převážně protestanského národa původně s uzákoněnou náboženskou tolerancí. Nebyla to žádná selanka, majitelé panství museli v 50 letech 17. stol. vypracovávat seznamy podle víry. Nekatoličtí faráři a kostely neexistovaly, takže nekatolíci neměli kde vykonávat své náboženské obřady. To zřejmě mělo velký vliv na to, že u nás se zakořenilo, že něco veřejně říkáme, co si soukromě nemyslíme.

Taky poslední dobou opakované tvrzení, že kdyby na Bílé hoře vyhrála protestanská armáda, tak by se český národ poněmčil je nesmysl, poněvadž místo protestanského panstva přišla po Bílé hoře cizí šlechta.

Jako velmi škodlivé považují spíše ekonomické následky 30 leté války - utužení poddanství a vznik nevolnictví, což bránilo vzniku kapitalistické hospodářství, které potřebuje volný pohyb pracovních sil.

Jinak bych to zase neviděl jako dobu temna, byly i pozitivní aspekty - více než 100 let nebyly po skončení 30 leté války nebyly na území Čech války, reformy Marie Terezie a Josefa II. apod.

J. Jurax 9.11.2020 10:33

Ono jsou taky oficiální legendy ... :-)

Š. Šafránek 9.11.2020 10:30

Tak samozřejmě pravda bude někde uprostřed. Ovšem argumentovat Michnovou koledou je úsměvné... Nebýt Bílé hory, neměli bychom od stromečkem co zpívat...

J. Jurax 9.11.2020 10:29

No a?

Textilní průmysl je jen částí průmyslu.

A což Škoda, Kolben, Daněk, taky Porges ...

K. Křivan 9.11.2020 10:18

.."proč ... emigroval i Jan Ámos Komenský?"

Z náboženských důvodů, fanatismu ? Utíkal před tchýní ;-D ?

K. Křivan 9.11.2020 10:15

V mnohanárodním Rakousku s tolika různými řečmi měli Češi nesrovnatelně lepší podmínky pro národní přežití než v německy mluvícím svazku protestantských zemí.

K. Křivan 9.11.2020 10:02

Kdyby na Bílé Hoře vyhráli protestanti, pak by se národní obrození nekonalo. Čeština by navždy zanikla.

A. Sedláčková 9.11.2020 9:56

Když to tady bylo tak skvělé, proč - mezi mnohými - emigroval i Jan Ámos Komenský? A určitě, pane autore, nebudu k "objektivnímu pochopení problematiky" číst vámi doporučeného Oliviera Chalin. Dnes výjimečně naprosto souhlasím s příspěvkem paní Heidlerové

F. Navrátil 9.11.2020 9:55

Jestliže autor vyzobe několik hrozinek z tehdejších událostí a upatlá z nich politický pamflet, není to historická práce. Dost mi připomíná "historiky", kteří v zájmu správného pohledu na Hitlera zapomínají na válku a koncentráky, ale oslavují výstavbu dálnic a odstranění nezaměstnanosti.

H. Rybnická 9.11.2020 9:39

Pane autore vynikající článek. Člověk by si přál, abyste stejný způsobem rozebral pár dalších z těch národnostních mýtů.

H. Rybnická 9.11.2020 9:38

Dokázali jsme vybudovat průmysl (tedy rozumím Vám správně, my, český národ). Z necelých 60 textilních průmyslníků v Brně 19 století pocházela řada průkopníků z rakouského Holandska, tedy dnešní území asi Porýní a Belgie. V těchto domácnostech se tehdy hovořilo převážně francouzsky. Jinde tomu nebylo jinak.

J. Pavelka 9.11.2020 8:55

On ten Balbín napsal ale také knihu o "Štastném kdysi, nyní však přežalostném stavu českého...

F. Svoboda 9.11.2020 8:29

To že nazýváte masovým vrahem velkého myslivce vypovídá o vás, že jste blbec !!!

K. Salajka 9.11.2020 8:12

Autor by si měl osvěžit články KHB a znovu se ponořit do spisů TGM. Pekařova Kniha o Kosti je fenomenální, ale jeho studie o Janu Nepomuckém končí ( v parafrázi): "Zjistili jsme, že se věc stala jindy a jinak, než se traduje, ale legend je tak půvabná a zažitá, že se jí jen z těchto malicherných důvodů nevzdáme. " Církev nepokoje ve 14. stol. vyvolala svým chováním, schizmatem a výběrem odpustků pod záminkou osvobození Jeruzaléma - většina výtěžku skončila po vyplacení procenta vladaři jako investice do církevních staveb. O tom byla Husova kázání, která se dochovala. Počínali si Husité opravdu jinak, než jejich protivníci ?.

V. Heidlerová 9.11.2020 8:09

VVV

K. Salajka 9.11.2020 7:59

R^

K. Salajka 9.11.2020 7:58

Jenom nevěřím, že masový vrah spárkaté a jiné zvěře, který si na Konopiště zval hlavní protagonisty útoku na Srbsko , byl odpůrce války.

P. Selinger 9.11.2020 7:44

Tři sta let jsme úpěli pod rakouskou nadvládou. To se nám to úpělo !

O. Uživatel 9.11.2020 7:40

Uživatel požádal o vymazání
V. Heidlerová 9.11.2020 7:22

To odněkud citujete? Pak musíte uvést zdroj. Ostatně, podobných bratrovražedných válek bylo v Evropě více, snad každý národ může vykázat ve své historii vzestupy, pády - a hlavně i vření uvnitř vlastní komunity. To jen my dokážeme nezdravě adorovat a nezdravě zatracovat. Pak máme v hlavě guláš a nepevný národní charakter.Rv

L. Písařík 9.11.2020 6:23

A úpěli jste 300 let pod habsburskou nadvládou?

Ano, úpěli.

Tak je to dobře, tady v knize je to taky tak napsáno.

(poněkud volněji: K.Čapek -Válka s mloky)

L. Písařík 9.11.2020 6:17

R^

J. Pilny 9.11.2020 5:38

Pro pan Zieglera by bylo nejlepší celou Českou historii vymazat a napsat znovu a lépe, hlavně aby vyhovovala současnému správnému pohledu. Kdo už něco podobného dělal? Aha , komunisti.

P. Dvořák 9.11.2020 5:13

Je možné, že to říkají, nevím. Nemá smysl tady polemizovat, co je a kde je ona bájná "pravda".

Nicméně můj osobní názor je spíš: "Pokud oficiální pravda nesouhlasí s legendou, drž se legendy."

:-)

J. Babička 9.11.2020 5:07

Je to lež.

J. Babička 9.11.2020 5:03

Na konci Třicetileté války, byla česká země v rozvalinách. Kromě hrozného zpustošení, v ní nezbylo ani mnoho obyvatel, podle některých historiků méně než million. Mužeme říci, že se stal skoro zázrak. Český národ nezahynul, ale vzchopil se. Vzpomeńte si jen, jaké krasné barokní “Ladovské” vesnice byly vybudovány na troskách těch starých. A za pouhých 300 let, tu nebyli utlačení chudáčci, tady stál sebevědomý národ, s vlastní kulturou a kulturními představiteli, se školami, včetně vysokých, s politickými představiteli a vůdci. Dokázali jsme vybudovat průmysl, jeden z nejvýznamějších v tehdejší Evropě s vlastními průmyslovými podnikateli. Nakonec i s českou byrokracií schopnou spravovat veřejné zájmy.

Tu dobu rychlého růstu a cesty nahoru,na kterou by snad každý národ byl hrdý, nazýváme dobou Temna

J. Babička 9.11.2020 4:55

Za Karla IV bylo České království velmoc dokonce i anglický král si považoval za čest, že zjískal pro svého syna českou princeznu. Karel založil universitu, jež byla ocenována po celé Evropě.

A povstali husitské hordy a za krátký čas Karlovo dílo bylo zničeno. Protože husičtí bojovníci pojovali za podíl na kořisti, vydrancovali a zničili v zemi co se dalo. Celé knihovny lehly popelem města vypálena, hrady zbořeny, země zpustla. Ještě štěstí, že se Žižkovi nepodařilo zničit Prahu jak zamýšlel. Čechy po těch letech bojů ztratili na významu a lesku co měli.i poničená universita se stala jen školou lokálního významu.

Po neschopném Václavovi nastoupil inteligentní a schopný císař Zikmund, jenže ten mě plné ruce práce s muslimskými turky ukusujícímu zemi kus za kusem a marně vyzývajícího husity, aby místo vraždění bratrů křestanů šli bojovat proti muslimům. Na to aby zničil husity, nemě sil, on byl proti turkům na frontě každý regimet znát a tak jich nemohl odvolat moc.

J. Babička 9.11.2020 4:24

No posledním dvěma v tom bylo zabráněno..

JakFrantišek Jozef, tak nástupce trůnu si dobře uvědomovali nenávist části němců, hlavně mladé generace, která v Habsburkách viděla překážku ke sjednocení všech němců Proto jim bylo jasné že je nutno dát vícemoci neněmeckým a nemadarslým národnostem. Nakonec se zachovaly dopisy, kde Ferdinand dErste píše. Řekněte mým milovaným chorvatům, at ještě vydrží, až budu císařem vše jim vynahradím. Chtěl ustanovit Illyrské království a oslabit madary.

Císař se zase pokusil to udělat tak, že dosadil jako předsedu vlády slovana a vydal prohlášení, že se hodlá nechat korunovat na českého krále. Tím vytvožit protiváhu proti Madarům, ale i proto proříšským němcům Ale přecenil svoji sílu. Brutálním nátlakem, němci a madaři ho přinutili to odvolat tedy udělali z něho blbce. Odpůrce války Ferdinand byl zastřelen a císař když si uvědomil, jaké proti němu stojí síly, resignoval a nechal se zavlěst do spojenectví s německem, kde rakousko hrálo podřadnou roli a nakonec přestalo existovat.

Pro vzdor se ještě pokusil Karel, který se snažil odtrhnout od německa a sjednat separátní mír se spojenci a zachránit rakousko ale, když se to dozvěděli němci, tak mu ukázali kdo je pánem

V. Zadák 9.11.2020 2:31

A po Bílé hoře si mnohá cizí šlechta pomohla k majetku. Jako Schwarzenbergové, kteří se stali českými vlastenci, ale až po roce 1918.

V. Zadák 9.11.2020 2:27

Pane autore, jenže někteří čeští králové odmítli se nechat se korunovat.