1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: Křižovatka

Hned po Novém roce 1887 dostal Josef Rössler-Ořovský oznámení, že na celnici U Hybernů je pro něho uložena zásilka z Norska. Šel tedy tam.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hamáček 24.5.2015 21:40

Před padesáti

Před padesáti léty jsem se na velmi blízkém místě také učil lyžovat, V parčíku U Muzea , dnes už to tam vypadá zcela jinak, ale to místo mých prvních lyžařských pokusů je z větší části zachované.

J. David 24.5.2015 5:20

Re: Krásný příběh!

Kdysi, za dluvia v roce 1969, jsem si u "madurídy" vytáhl z pytlíku číslo otázky: "Jaroslav Vrchlický a jeho dílo". I zajásal jsem nad Emilem Frídou, známým to Titánem české poezie. Tehdá jsme hltali porno v díle jeho, Rytíři Smilovi a jiných jeho "podpultových notickách". Víte, já ty literáty a obrozence tehdá i jako mendík SVVŠ školy partikulární, bral jako lidi normální. V ČJ bylo u mne obvyklé (tedy v literatuře), za pět a sednout, když jsem naše literární rozervance hodnotil, že tvořili v absťáku. I za Božku Němcovou jsem dostal kuli, když jsem podotkl, že zahejbala svýmu starýmu Němcovi. Průběžně jsem měl "dostatečné" z ČJ (M, F, Ch. nejhorší známka "chvalitebná"). A ta "madurída" z ČJ o "Emíliovi". Dílo a jeho přínos... Začal jsem o Rytíři Smilovi, předseda maturitní komise tutlal řehot pod stolem, moji češtinářku pod stolem vomejvali. Resumé bylo, abych něco z Vrchlického díla citoval. Klidně: "Život prchá, přijde smrt, dopřejme si velemrd". Maturoval jsem z ČJ za "chvalitebnou". Co je to Jidáš Iškariotský? Třicet stříbrných za titul MBA (Mladej, Blbej, Arogantní), přidaná hodnota žádná. Jsem důchodce, ozdoben technickým titulem Ing. Nikde to (mimo povinného poskytování údajů) nepresentuji. Příběh. Víte, máme filosofů, politologů, historiků, právníků hafo. Na vše musí mít znalce, ale kde je brát, když elita mládeže se snaží být juristy a umělci, protože pilník neumí vzít do ruky, aby si neublížili.

P. Khail 23.5.2015 10:01

Krásný příběh!

A navíc i pravdivý, to nemá chybu. Díky.