10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSA: Křesťané jsou tolerantnější než jejich kritici

Ateista Herman trvá na tom, že „křesťanům prosinec nepatří“. Ve skutečnosti však je prosinec náš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Aspirin 5.1.2016 15:21

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Faktem je, že ateismus je dost volný a široký pojem. Pokud vezmeme jenom tu wiki tak osobně preferuji definici pod pojmem praktický ateismus, to důležité ale je, že ateistovi je to tak nějak jedno a nemá potřebu jak racionálně tak iracionálně proti víře vystupovat. Pokud tu potřebu má tak je antiteista a tem může proti víře vystupovat iracionálně nebo racionálně (viz. New Atheism) s představitelem R. Dawkinsem a spol. (s jejichž myšlenkami se ztotožňuji já:-))

J. Kavalír 5.1.2016 11:09

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Elektřinu sice nevidím, ale mohu si na ni (narozdíl od Boha) sáhnout. :-)))

Mohu, ale obvykle to to nedělám, není to moc příjemné.

M. Pernický 5.1.2016 16:52

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Pane Kavalír,jste borec,vždyt elektřina je ten jejich Bůh.Splnuje všechný parametry Boha ,dokonce i v Australii ,když se sportovci křižují a hledí do nebe ,tak tam elektřina(Bůh)je tak ja k na na naší severní polokoulí,elektřina je všude kde je člověk.

H. Balzám 5.1.2016 11:26

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Jako vždy klasické popletení významů slov "víra" a "vědění". Na elektřinu se nevěří, protože je jednoduše prokazatelná. Takže mějte si svou víru, to vám nikdo nebere, ale nepouštějte se do nějakých disputací a podobenství, na to zatím nemáte.

J. Aspirin 5.1.2016 11:26

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

...ateismus není "víra v nevíru", ateista si v konečném důsledku může myslet, že bůh existuje ale to co ho činí ateistou je, že ho k životu nepotřebuje. Ateismus není filozofie a nemá nějaké stěžejní knihy s absolutní pravdou, to je výsada náboženství. Zajímalo by mě co je to za ptákovinu ortodoxní ateista:-)).

Budu-li já jako nevěřící (chcete-li ateista) požádán o oponenturu k práci popírající existenci boha nemám žádné morální ani jiné problémy s obhajováním a dokazováním boží existence. Samozřejmě to platí i naopak - pro dokazování boží neexistence. Osobně si myslím, že toto je hlavní rozdíl mez ateistou a věřícím.

Proto je také Váš druhý odstavec naprostý nesmysl, to co popisujete není přístup ateisty ale principiálně člověka, který je mimo realitu a měl by vyhledat pomoc lékaře.

Proto také naprosto souhlasím s poslední větou pana M. Hanka.

J. Sova 5.1.2016 12:14

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

"vedie len k jednému - beznádeji, depresii a často až k samovražde".

Čím si vysvětlujete, že v Litvě, která je snad religióznější než Polsko, je 2,5x víc sebevražd než v ČR v přepočtu na počet obyvatel?

Také počet vražd je nejvyšší v Evropské unii.

O. Horák 5.1.2016 12:41

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Tedy šéfe, já být ateista / agnostik ;-), ale občas se sejdu s kamarádem, knězem. Na kázání mu nechodím, ale občas pokecáme u piva či u čaje a občas zkoušíme disputovat o víře/vírách.

Ale to co předvádíte vy je něco tak zoufalého a hysterického ... ach jo. Elektřinu (její přítomnost) vám prokáži během vteřiny fázovkou, napětí i proud zvěřím. Takže pro příště lepší volbu, gravitaci, mezijaderné interakce, elektřinu či magnetismus nedoporučuji, tak nějak jsou vidět a jdou prokázat. Dokonce ani raději nezkoušejte temnou hmotu a energii, i ta je prokazatelná byť neviditelná.

A sebevraždy ateistů? Hele, nedělejte si srandu, ve jménu víry zemřelo lidí řádově více.

R. Langer 5.1.2016 13:05

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Melete nesmysly.

S. Landa 5.1.2016 13:25

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

To se Vám hodně nepovedlo, ale snažte se dál. Třeba se jednou objeví čtenář, který se při Vaší argumentaci nebude smíchy popadat za břicho...

Z. Frys 5.1.2016 21:19

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Neskutečné. Vy jste musel chytit nějaký zvlášť povedený náboženský mem. Připomínáte mi rabíny z Feynmanova životopisu v kapitole: Je elektřina oheň?

J. Chaloupka 5.1.2016 9:57

Křesťané jsou tolerantní proto, že císař zvítězil nad

papežem a proto bylo dovoleno myslet i něco jiného, než bylo předepsáno v bibli a faráři. I proto je naše SEKULÁRNÍ civilizace tak úspěšná, protože bylo možné rozvíjet vědy a techniku, aniž by za to někdo skončil na hranici, jak bylo před sekulární dobou v křesťanských zemích zvykem. Problém islámu je ten, že tuto změnu nezažil, proto jsou muslimové nuceni číst jednu knihu a podle té žít a nutit tak žít i ostatní.

Mimochodem, kdo dal muslimům internet, kdo léčí jejich arafáty atd. Odpovím: léčí se v naší civilizaci, neboť jejich lékaři nesmějí nic znát. Stejně tak i jejich vědci. Musí žít podle koránu. Bylo by dobře tak, kdyby se nesnažili nás donutit ke stejnému, využívaje naše vynálezy, včetně zbraní.

J. Kavalír 5.1.2016 11:28

Re: Křesťané jsou tolerantní proto, že císař zvítězil nad

Islám tu změnu zažil, bohužel zatím jen v opačném směru. Arabové byli po rozpadu Římské říše dědici antické kultury a nějakou dobu ji úspěšně rozvíjeli - pak převážila víra (moc imámů) nad rozumem. Křesťanům se stalo něco podobného, když se dostali k moci a přestali být jen levným krmením pro lvy v arénách. Na tisíc let se jim podařilo zastavit rozvoj vědy.

R. Langer 5.1.2016 13:07

Re: Křesťané jsou tolerantní proto, že císař zvítězil nad

Přesně tak, západní civilizace je tady rozhodně není díky křesťanství, ale křesťanství NAVZDORY!

K. Janyška 5.1.2016 9:51

Křesťané jsou civilizování obchodem nejvíce ze všech

náboženských fanatiků a tak už přestali být křesťanisty, kteří víru šířili ohněm a mečem... Dzp.

K. Janyška 5.1.2016 9:56

Re: Křesťané jsou civilizování obchodem nejvíce ze všech

To je celé... Dzp.

D. Novak 5.1.2016 5:59

Co tím básník chtěl říci?

Nevíte, co tím článkem chtěl autor (a překladatelka) dokázat?

Citace absolutní pravdy, že totiž:

%% „Pevně věříme, že náboženství je příčinou mnoha světových problémů, ale bereme to, jak to je – jako špatné počasí a daně.“ Jak radostné! %%

je přece všechno jiné, než radostný fakt

R. Gramblička 5.1.2016 6:35

Re: Co tím básník chtěl říci?

nevim, pan Donahue měl asi potřebu něco napsat a nic lepšího ho nenapadlo. Zajímavé je, že přední filozofové ateismu a humanizmu (Dennet, Harris, Hutchinson, viz třeba "List křesťanskému národu od Harrise") popisují opak, že od věřících dostávají zpoustu netolerantních, nevraživých až výhružných dopisů. Taky nevím, kam autor míří zmínkou o satanistech - ti jsou taky věřící.

Neposledně, národ USA v době vzniku byl převážně věřící, ale otcové zakladatelé byly vesměs představitelé osvícenství s vlažným až kritickým postojem k náboženství. Proto kladli důraz na sekularizaci společnosti

S. Lorenc 5.1.2016 7:14

Re: Co tím básník chtěl říci?

Sice jde o glosu z americkeho prostredi, ale ja vam mohu potvrdit, ze tzv.ateiste jsou skutecne netolerantni a militantni a to v nasem ceskem prostredi. Nespocitam, kolik jsem slysel urazek a nenavistnych komentaru, kolikrat kdo nekoho pocastoval "cernoprdelnikem". Kolik krestanskych deti je vylouceno z tridnich kolektivu a jsou zesmesnovani... Naproti tomu jsem jako ateista nikdy od zadneho krestana neslysel posmesek, ze jsem "blbej ateista". Tak si to, vazeni, preberte.

R. Gramblička 5.1.2016 7:24

Re: Co tím básník chtěl říci?

Taky netvrdím, že ateisté jsou svatí, bylo by ale dobré, aby si věřící zametli před vlastním prahem. Taky nemám osobní negativní zkušenost tady v ČR. Žít v USA, asi by to bylo o něčem jiném.

S. Landa 5.1.2016 9:54

Re: Co tím básník chtěl říci?

Asi se pohybujete převážně v místech, kde jsou křesťané ve výrazné menšině a drží se při zemi. Jinak jsou to lidé jako všichni ostatní a jak se cítí silnější, mnozí z nich rádi zaútočí na ty, kteří se odlišují.

R. Langer 5.1.2016 12:57

Re: Co tím básník chtěl říci?

Jo, že jsem blbej ateista jsem sice přímo neslyšel, ale ta "morální převaha" z těch věřících jenom kape. Navíc věřící o ateistech melou takové nesmysly, že ani nemusí mluvit o blbcích, přitom skutečným ateistou není prakticky vůbec nikdo. Věřící si ateisty pletou třeba s komunisty a podobně, přitom je to prostě jenom spolek jedinců věřících v něco jiného, než ti "milí křesťané". Prostě - zmatení pojmů. Tak si to, vážený, přeberte. :-P

J. Schwarz 5.1.2016 14:52

Re: Co tím básník chtěl říci?

komunisté dokonce věří něčemu velice podobnému jako prvotní křesťané...

R. Langer 5.1.2016 15:18

Re: Co tím básník chtěl říci?

Komouši z prvotního křesťanství vytěžili co se dalo. A ne jenom z prvotního. A hlavní rozdíl mezi křesťanstvím a komunismem je ten, že křesťané slibují Království nebeské až po smrti, kdežto komouši už na zemi, to křesťanům dost podlomilo kádry. :-)

S. Lorenc 5.1.2016 23:41

Re: Co tím básník chtěl říci?

Přebrat si stačí tuto celou diskusi a hned je vidět, kdo s okázalou "převahou" z koho dělá blbce.

R. Gramblička 5.1.2016 6:40

Re: Co tím básník chtěl říci?

Já jsem ateista od dětství, ale problémy se slavením Vánoc jsem nikdy neměl, spíš naopak a jediné, co mně vytáčelo, byla vánoční mše, naštěstí jsme na ní byli jen asi 2x. A taky patřím mezi ty, které vytáčí zbabělé odklánění se od Vánoc a jejich tradic v pokrokové západní Evropě, a co jsem četl, tak už i v USA

K. Luboš 5.1.2016 9:13

Re: Co tím básník chtěl říci?

I já jsem křesťanský ateista, tzn. zvyky mám jako křesťan, ale nevěřím v boha.

R. Langer 5.1.2016 13:02

Re: Co tím básník chtěl říci?

To je blbost, prostě máte určité morální zásady (říká se tomu, že jste normálně slušný člověk), které s křesťanstvím historicky nemají žádnou souvislost. Ovšem po propagandistické stránce křesťané vedou, to je fakt. Skoro se jim už podařilo prosadit, že západní civilizace je postavena na křesťanských základech... :-D

S. Landa 5.1.2016 10:01

Re: Co tím básník chtěl říci?

Proč by odklánění se od Vánoc a jejich tradic mělo být zbabělé? Když něco považuji za hloupé a otravné, proč bych se toho účastnil? A vzhledem k tomu, kolik ateistů v Evropě je...

R. Gramblička 5.1.2016 11:18

Re: Co tím básník chtěl říci?

záleží na úmyslu, pod kterým se potlačují ony zvyky a tradice. Pokud se svobodný člověk rozhodne, že nějaký svátek či zvyk slavit nebude, je to jeho volba, pokud to nařizují úředníci, politici a aktivisté jiným, vidím v tom problém. Zejména, pokud je to z důvodu dělaní ústupků vůči muslimum

S. Landa 5.1.2016 13:20

Re: Co tím básník chtěl říci?

No a pokud velké množství lidí dá příslušným úředníkům najevo, že si nepřejí být ve veřejném prostoru obtěžováni oslavami svátku nějaké menšiny, úředník by dle toho měl konat. Muslimy bych do toho netahal, těm jsou tyhle věci vesměs ukradené.