10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSA: Křesťané jsou tolerantnější než jejich kritici

Ateista Herman trvá na tom, že „křesťanům prosinec nepatří“. Ve skutečnosti však je prosinec náš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 5.1.2016 16:25

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Bohužel. Nejhorší že křesťanství kritizují ti co v životě neviděli Nový Zákon. Jinak by o křesťanství nemohli psát jako o islámu. Osobně bych měl problem psát o něčem o čem nevím nic.

S. Landa 5.1.2016 16:54

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Ano a Islám zde povětšinou kritizují lidé, kteří v životě nedrželi v rukou Korán...

R. Morava 5.1.2016 17:28

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

To je pravda, ale jen částečně. Hlavně pasáže "..zabíjejte nevěřící..." jsou notoricky známé. A nemají v Novém Zákoně ekvivalent.

S. Landa 5.1.2016 18:33

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Ano, jsou notoricky známé, ale naprostá většina lidí je ve skutečnosti nikdy nečetla...

Co je a není v Novém zákoně netuším, nikdy jsem se o něj nezajímal, budu Vám tedy věřit.

O. Istvanfy 6.1.2016 7:53

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Ja som to vzdal asi po 50 stranách. Príliš mi to pripomínalo všelijaké tie oslavné ódy na Lenina. Ale starý zákon to je riadny krvák. Podľa všetkého je veľmi podobný koránu.

S. Lorenc 6.1.2016 17:03

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Páni, fakt nezapřete, že Starý Zákon jste viděl z rychlíku a Korán ani z rychlíku.

O. Istvanfy 6.1.2016 17:55

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Starý zákon som čítal dôkladne. Korán som nečítal, ale vzhľadom na referencie sa asi od starého zákona príliš nelíši.

R. Langer 5.1.2016 12:51

To má být nějaký vtip?

A komupak asi patřil ten prosinec, když ještě ani v žádném kalendáři nebyl? No nic.

J. Novák 5.1.2016 12:32

To jim nevysvětlíte...

Věřící nejsou schopni pochopit, že ateista nemusí věřit, tak ateistům podsouvají, že ateisté věří ve svoji nevíru...

Svatá prostoto a bído lidského myšlení, které potřebuje víru v něco...

Ach jo.

Šedovous, mírný křesťansko židovsko muslimsko budhistický ateista

J. Sova 5.1.2016 13:01

Re: To jim nevysvětlíte...

Chtějí ho srazit na svou úroveň.

R. Morava 5.1.2016 16:49

Re: To jim nevysvětlíte...

Pozor, přečtěte si článek. Já souhlasím, že prostě někdo nevěří v Boha (resp. nevěří v nic jak píšete). Jenomže tady se píše o lidech, kteří vědomně a aktivisticky proti křesťanství vystupují a píšou. A takový zanícený fanatický komunista, či aktivista, sice nevěří v Boha ale ve své silné přesvědčení o své pravdě. A o tuto "víru" nevěřící fanatici mají. Pokud někdo silně a vědomně brojí proti křesťanství, (ne ten co prostě křesťanství prostě nenechá plavat), je to divné a nedovedu to vysvětlit jinak než vědomou či nevědomou službou Satanovi.

O. Horák 5.1.2016 12:25

Nám ateistům a agnostikům je buřt tohle dohadování

Třeba zrovna vánoce osobně cítím jako kulturní tradici a rozhodně mne těší, že zimní slunovrat (zvrat dlouhé depresivní noci a výměna za delší dny plné světla) mohu oslavit. A s kým jiným slavit lépe než s rodinou a přáteli.

I Židé to nepřímo uznávají svým svátkem světel a i křesťané spojují nepřímo vánoce se světly a světýlky. Problémy oslav muslimů neřeším, nejsou regionálně původní ani náhodou a naposledy dostali výslužku od Evropy u Vídně.

Jsem zvědav jak dlouho bude smět čert Trepifajxl alias Mates vykřikovat "tu máš ty pse pohanská" etc. Třeba se to dotkne bratrů pana Halíka (mých ne, soráč).

P. Adámek 5.1.2016 11:39

Tolerance vs. propagace

O vyloučení křesťanských dětí z kolektivu jsem nikdy neslyšel, ale co si umím porovnat, je počet křesťanských pořadů na ČT2 s počtem ateistických pořadů tamtéž (=0). Je to v naprostém nepoměru k počtu lidí vyznávajících některé křesťanské nábožensžtví a těch ostatních.

H. Balzám 5.1.2016 11:22

Stačí se podívat na diskusní fóra

v USA, která se tomu věnují, aby člověk poznal, že autor tohoto článku strašně lže. Po toleranci ani slechu. V USA má křesťanský fundamentalismus mnohem větší sílu než v Evropě a jeho projevy si často nezadají s projevy Islámského státu.

J. Sova 5.1.2016 12:03

Re: Stačí se podívat na diskusní fóra

"Nedávný průzkum provedený organizací Pew Research Centre ukazuje, že Američané by spíše upřednostnili prezidenta, který by byl homosexuál, popřípadě nikdy nezastával žádnou veřejnou funkci, než aby tolerovali ateistu. Předchozí průzkum tohoto výzkumného institutu pak překvapivě naznačuje, že respondenti v USA považují ateisty za méně důvěryhodné než násilníky."

http://jdem.cz/bu7qb9

R. Langer 5.1.2016 13:03

Re: Stačí se podívat na diskusní fóra

Tomu bych docela věřil, v některých věcech jsou amíci neskonale bigotní.

R. Morava 5.1.2016 17:13

Re: Stačí se podívat na diskusní fóra

Takové pochybné Pew Research Centre výzkumy si strčte do zadku. Mne zajímá co vidím. Pokud jsou odkazy v článku na CNN pravdivé, tak neodpovídají tomu, co píšete. CNN je snad nejsledovanější americký zpravodajský kanál a těmi citacemi, které článek zmiňuje se nezavděčí křesťanům, ale neomarxistům. Zapněte mozek a podívejte se na realitu, ne na výzkumy. Prezident USA je Obama. Toho někteří považují za skrytého muslima, ale málokdo za skutečného křesťana. Takže ať si zkoumáte jak chcete, prezidenta ateistu, či muslima tam už mají. Takové ty kecy o dnešních ortodoxních křesťanských Američanech si nechte do marxistického kroužku! V Evropě ani Americe dnes není vážný problém puritánství většinou umírněných 10% křesťanů, ale neomarxismus, multikulti 50% neomarxistů, kteří bez jakýchkoliv výčitek svědomí vedou svět do záhuby (to co nám ukázal Stalin, je zlomek toho co dovedou).

Z. Frys 5.1.2016 21:10

Re: Stačí se podívat na diskusní fóra

zkuste si přečíst knihu Ch. Hitchense - Bůh není veliký, abyste viděl

jak je to s tou bigotností američanů... tedy nejen američanů.

M. Kubičková 5.1.2016 11:19

Křesťané jsou lidé jako všichni ostatní

A proto se mezi sebou liší. Největším problémem ve všech náboženstvích i ve všech možných ideologiích světa, jsou fundamentalisté. Ti šíří nenávist a zlo a to často i ve jménu své ideologie/náboženství. Ten, kdo se více a opravdově noří do víry, je spirituální člověk a čerpá opravdu z Boha své síly a přesvědčení a vyvozuje z toho i své jednání, je tolerantní a vstřícný , krom dalších předností. Proto bych nedělila lidi na věřící a nevěřící, ale na lidi spirituální a ..třeba nazvu "somatické typy", materialisty. To je základní předěl.

J. Sova 5.1.2016 12:07

Re: Křesťané jsou lidé jako všichni ostatní

Sir Nicholas Winton: "Nevěřím v Boha. Náboženství podněcuje napětí mezi lidmi. Odvádí nás to od odpovědnosti za své vlastní životy".

M. Hanko 5.1.2016 10:36

pobaven

Tento článek mě docela pobavil, a trochu znepokojil.

Ateističtí "extremisté" "špiní" (slovně, jak jinak) Vánoce? Předvádějí nějakou performance u jesliček? Zakazují náboženské písně ve školách? (zde bych mluvil spíš o hloupých připo(sra)ných úřednících v zemích jako Francie či v zemích Skandinávských, rozhodně nikoliv o ateistických aktivistech) Tak to mě napadá, KDYBY jen všichni extremisté byli takoví! (pomrkávám po ISIS, či po křesťanských extremistech střílejících v potratových klinikách, nemluvě o Breivikovi...)

A co vlastně křesťanům brání činit jakákoliv svá k nám ateistům kritická vystoupení kdekoliv se jim zlíbí? Co jim brání nás "špinit" dle libosti? Já osobně bych s tím neměl nejmenší problém.

No a ta věc, která mě lehce znepokojuje, že se obávám, že dle pana autora máme (my ateisté) "štěstí" v trochu jiném ohledu. Ne že nám neoplácejí stejnou mincí, jako činí naši "extremisté" jim (to totiž opravdu není žádné velké štěstí, komu by to vadilo?) ale spíš, že nám neoplácejí podobnou mincí, jako jejich Muslimští bratři ve víře...

J. Kostelanský 5.1.2016 10:22

Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Ateizmus vo svojej ortodoxnej podobe vedie len k jednému - beznádeji, depresii a často až k samovražde - ako nám ukazujú viacerí ateistickí filozofi.

Ateizmus vs. kresťanstvo mi pripomína 2 úplne rovnako zariadené domácnosti (TV, chladnička, práčka, nábytok, osvetlenie), pričom jeden majiteľ neverí v existenciu elektrickej energie, pretože ju nikdy nevidel. Nemá hmotnosť ani farbu. Druhý na ňu verí, platí za ňu a užíva si jej služieb. A keď mu ten, čo verí na elektrinu rozpráva, aké úžasné veci tá neviditeľná elektrina dokáže s jeho chladničkou či práčkou alebo žiarovkami č TV, tak sa mu ten ateista smeje, že si to len vymýšľa. Pretože v jeho byte chladnička ani TV nerobí nič... Napriek tomu však všetky tieto predmety v byte má, aby dokázal svoju teóriu o nefunkčnosti elektrických spotrebičov.

M. Hanko 5.1.2016 10:43

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Zvláštní. Jsem celý svůj život ateista, letos oslavím 40 let, a netrpím ani omylem ani beznadějí, ani depresí, a už vůbec nemám sebevražedné sklony. Ostatně, ateistů je u nás v ČR 30-60% (dle sčítání 2011). Myslím, pane Kostelanský, že byste měl závěry o nás ateistech činit z empirického pozorování světa a lidí kolem sebe, a nikoliv z přemýšlení o svém náboženství ve své vlastní hlavě.

R. Gramblička 5.1.2016 11:09

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

ano, jsem na tom stejně. Srandovní je ono podobenství s elektřinou stejně jako to s boeingem 747 a další... :-).

Zajímalo by mně, na základě čeho by jsme dle p. Kostelanského měli mít deprese a sebevražedné sklony :-)

R. Langer 5.1.2016 13:04

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Kdepak, to je omyl, ateistou naopak není skoro nikdo. Jenom se ty víry nezapočítávají a omylem se jim říká "ateismus".

M. Hanko 5.1.2016 13:13

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Ateismus přece není absence jakékoliv víry, ale je to absence víry v teistického Boha. Šířeji dejme tomu v jakéhokoliv boha, ale rozhodně to není absence jakékoliv víry. Kdepak jste takovou definici viděl? :) Hádám, že jste na ni přišel sám... ;)

R. Langer 5.1.2016 13:24

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Kdepak, ateismus je právě to, že svou víru nevkládáte do ničeho, a řídíte se čirým rozumem. Takových jedinců je ovšem velmi, velmi málo. Jak říkám, prakticky skoro nikdo.

R. Langer 5.1.2016 13:25

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Jestli si spíš nepletete ateistu a agnostikem. ;-)

M. Hanko 5.1.2016 14:44

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Snad ani ne ;) Agnosticismus je postoj k poznatelnosti (boha): Agnostik má za to, že Bůh je nepoznatelný, a že v otázce Boží existence nikdy nemůžeme VĚDĚT jaká je pravda. Klidně může být ateista-agnostik (vědět nemůžeme, ale věřím, že neexistuje) a může být také teista-agnostik (vědět nemůžeme, ale věřím, že existuje).

Pořád se to všechno ale týká existence Boha, nikoliv obecných věr. Ostatně, víra je ve standardním filozofickém pojetí jakékoliv přesvědčení (věřit tvrzení X = považovat X za pravdivé). Tedy např. věřím, že 1+1=2 (a mám ohledně toho navíc jistotu). Každý máme proto tisíce a desítky tisíc "věr", a člověk který by ničemu nevěřil, je triviálně nonsens.

Ať už si ale ateistu VY definujete jakkoliv, ustálený význam toho pojmu je ten, o kterém mluvím já (viz třeba wiki) a navíc, i když vy si to slovo definujete jinak, zůstane vám kategorie "osoby nevěřící v teistického Boha" nepojmenovaná, a stejně byste si pro ni měl nějaké slovo vymyslet.

R. Langer 5.1.2016 15:14

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

No jo, ale jaký je rozdíl v tom, jestli věřím v existenci Boha, Ježíše Krista, Mohameda, Matičku Gaiu, Věčně živého Lenina, nebo nadřazenosti Árijské rasy? Vždyť je to jenom otázka slovíčkaření, ale v podstatě jde stále o totéž! A teismus se nevztahuje pouze na křesťanského boha, ale na víru v bohy obecně. A upřímně, co si kdo prohlásí za boha a věří tomu, to je každého věc, vy snad jistě víte, že zrovna ten jeho není ten správný (tak třeba křesťan či komouš to pochopitelně "ví", ale to je jiná věc)? Takže ne, ryzí ateismus je, že takovým věcem prostě nevěříte. ;-)