15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

GLOSA: Hold češtině a …

S obvyklým zpožděním – trvá nějaký čas, než pošťák doručí balíček českých novin k nám do Hannoveru - jsem si v MF Dnes přečetl rozhovor redaktorky paní Svobodové s vyřazeným kandidátem na prezidentství panem Schwarzenbergem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 18.2.2013 9:44

Re: Hůadce plynoucí čeština ...

Ano, v tomto s vámi souhlasím.

E. Vašátko 18.2.2013 5:55

Kvalitu jazyka mimo jiné určují i media, především televize

a rozhlas. A poslechněte si někdy naše moderátory a hlasatele pravd všeho druhu v TV i v tisku, jak mluví a píší - shoda podmětu s přísudkem jim nic neříká, tu a tam pražský argot či brněnský hautec, často dost ubohá slovní zásoba, v některých novinách a časopisech se patrně nevyplatí funkce korektora. Tím více pak vyniká člověk, který jazyk umí, ovládá a používá a navíc ještě myslí tak, jako Karel Schwarzenberg. Ostatně - pan Frýbort k takovým lidem také patří.

S. Ševeček 18.2.2013 9:25

Re: Kvalitu jazyka mimo jiné určují i media, především televize

Ano - velmi charakteristické je v poblitice a v mrdiích významně rozšířené slovo vtutochvíli.

Asi je mezi nini málo serebrit z Chodska - lepší by bylo slovo včil.

M. Šejna 18.2.2013 9:46

Mrdia ?

pane Ševečku, ten Váš překlep je kouzelný. Označit média za mrdia, to je opravdu kouzelné kouzlo nechtěného. Nebo chtěného ? Každopádně to přesně vystihuje úroveň našich médií. Pardon, mrdií.

Na to byste si měl nárokovat copyright.

:-D

F. Svoboda 18.2.2013 10:02

Re: Mrdia ?

Pane Šejno, pokud si dobře prohlédnete klávesnici, tak zjistíte, že písmeno  " r " je vedle písmene  " e ". Překlepnutí se stává každému i mně, vy jste patrně výjimkou k čemuž vám blahopřeji.

R. Gramblička 18.2.2013 10:30

Re: Mrdia ?

Pan Šejna to nemyslel nijak zle a nic v příspěvku nevyčítá. Dle mně šlo u pana Ševečka o záměr (viz. poBlitika). Patrně je to veselá kopa ;-)

S. Ševeček 18.2.2013 10:21

Re: Mrdia ?

Přiznám se neskromně, pane Šejno, že to píšu úmyslně.

Daleko lepší parabolu má Zeolit - epimédia. Pokud jsem si všimnul, dává tomu (kromě základního smyslu - "nad" médii, tedy "vyšší zájem" majitelů, ev. dodavatelů Dobra) taky význam epidemický ... to považuji za hezký obrat pro stádnost jak medií, tak jejich konsumentů.

Zdravím.

T. Vodvářka 18.2.2013 5:39

Pan Frýbort má pravdu

Před několika týdny jsem poslouchal v televizi příspěvek s přímým vstupem pana Štěcha, předsedy Senátu ČR. Pan Štěch v rozhovoru, trvajícím asi minutu, udělal 3 závažné gramatické chyby. Je-li to druhý nejvyšší ústavní činitel naší republiky, pak se nelze divit, že úroveň projevu našich poslanců /myslím tentokrát formu, nikoli obsah/ je tak smutná.

Doporučuji přenosy s poslanecké sněmovny - tam jsou někdy ukázky opravdové jazykové zlotřilosti.

P. Kolář 18.2.2013 7:49

Re: Pan Frýbort má pravdu

Na VUMLU se čeština nepřednášela,tak kde se ji měl pan Štěch naučit ?

F. Svoboda 18.2.2013 10:04

Re: Pan Frýbort má pravdu

Nemůžete očekávat, že tento elektrikář a odborář, který je pěstí dělnické třídy, je dostatečně vzdělaný a řekl bych fajnový, abychom na něho byli hrdi ( spíše naopak ).

T. Kohout 18.2.2013 2:25

zajímavé...

Zajímavé, téměř až podivuhodné. Co vše lze vydedukovat, máme-li někoho v lásce.

F. Eliáš 18.2.2013 7:15

Re: zajímavé...

Asi moc češtinu neovládáte a nedokážete to posoudit?

J. Vozábalová 18.2.2013 2:13

Krása jazyka

Pane autore,

s obsahem Vašich příspěvků se téměř vždy ztotožňuji, Vaši češtinu a cit pro ni ale obdivuji (a vím, že nejen já). 

Ovšem dnešní článek mi hovoří z hloubi duše. Jak velké množství lidí se nechalo zmást ne zcela dokonalou výslovností páně Schwarzenberga a zaměnilo vadu řeči za neznalost.  A tak Vám patří dík za to, že jste si krásné lehce archaické češtiny povšiml a že Vám to stálo za článek.

Úroveň vyjadřování v médiích je zcela tristní, cit pro jazyk se stává abstraktním pojmem a mnoho lidí nepovažuje úroveň češtiny za něco podstatného - berou to tak, že se nějak domluví a proč si činit jakékoli násilí. 

P. Kmoníček 18.2.2013 14:07

Re: Krása jazyka

V. Heidlerová 18.2.2013 0:28

Jen tupci si nepovšimli....

Jen tupci si nepovšimli toho, jaký pokrok dosáhl p. Schw. ve zvládnutí češtiny. Když se objevil na scéně poprvé, působil svou výslovností poněkud exosticky, ale i tak jsem oceňovala, jak člověk, žijící řadu let v cizině a v mnohojazyčném prostředí, se docela obratně vyjadřuje. Postupem let je pravda, že bychom mohli od pana knížete se přiučit úctě k jazyku, mluví lépe a ctí češtinu více než kterýkoliv jiný spíkr. Zajímalo by mne, jaké jazyky ovládají ti, kteří mu spílají za "neznalost" češtiny. To bychom se pobavili.  Vždy mám radost, když si někdo dobře osedlá náš rodný jazyk, který je velmi nesnadný, ale krásný. Díky autorovi článku i panu knížeti. Nazdar a zdar dobré češtině!

P. Sulc 18.2.2013 4:10

Re: Jen tupci si nepovšimli....

A cesky spravne hovorici knize by jiste nepouzil anglicismus, zna-li spravne slovo cesky. A pouzil-li by ve forme psane, napsal by jej spravne. Jiste vzacny pan by rekl ci napsal slovo "recnik" a ne speaker, ci dokonce, Buh me netrestej, spikr Knize pan umi, kman neumi.

J. Fleiszner 18.2.2013 0:13

Autor asi vtipkuje...

Autor vtipkuje, když ukazuje krásy českého jazyka na Schwarzenbergovi :-D

J. Vozábalová 18.2.2013 1:46

Re: Autor asi vtipkuje...

Pane Fleisznere,

nepleťte si vadu řeči s neznalostí jazyka. JJ mluví češtinou sice lehce archaickou, ale opravdu mimořádně bohatou a košatou, krásnou a barvitou. Jen může být člověku líto, že převážná část národa to nedokáže, ba ani nepovažuje za nutné a spokojí se s plochým prvoplánovým vyjadřováním, mnohdy dokonce vyšperkovaným hrubými chybami. 

M. Kopřiva 18.2.2013 3:41

Re: Autor asi vtipkuje...

Pane Fleisznere, laskavě se podívejte na video záznam z r. 1990 a zastyďte se :http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5dS6dl2mvwI

Doufám, že jsem to správně okopíroval.

J. Kombercová 18.2.2013 11:15

Re: Autor asi vtipkuje...

Díky za odkaz.

P. Kmoníček 18.2.2013 14:10

Re: Autor asi vtipkuje...

I kdyby se záznam různí Ševečkové a Fleisznerové naučili nazpaměť,tak jim to stejně nic neřekne.Bohužel.