2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.G. Pašek 19.2.2009 17:55

Stojí za přečtení . . . .

http://cs.wikipedia.org/wiki/Filosofie

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer

Narodil se před 221 lety a je dodnes aktuální  . . . . Před 35 léty jsem si pořídil novou knihu  The Works of Arthur Schopenhauer - Wisdom of Life and Other Essays  . . .  ta kniha je ze všech knih neušmudlanější, nejotrhanější, nejvíce poznámek na kraji stránek a má nejvíce vět podtržených . . . .

Autore, dík za zmínku giganta A.S.

Schumacher 19.2.2009 16:25

To znamená, že myšlenka budoucnosti odpovídá naší touze vrátit se na počátek. … Celý vesmír stvoření se chce vrátit do onoho věčného zřídla, které je nadčasové, času nepředcházející ani nenásledující; je mimo čas."

Áááááá....podejte mi tarasnici !

Prostetnik Vogon Jelc 19.2.2009 16:22

Jo a ještě něco o kontrapunktu metafory nebo tak nějak....

Podobnej blábol jsem už jednou slyšel od dvou chlápků. Pak jsem je  nechal vyrazit do vesmíru....

Schumacher 19.2.2009 16:17

Je to žvanění.

Žvanění o žvanění mající s filosofií málo společného. Čím více se filosofové odpoutávají od poznávání světa, tím jsou prázdnější. Ač sami v přítomnosti, jejich mysl ignorující soudobé poznání reality setrvává v dobách, kdy bohové ještě sídlili na Olympu a myšlenkovou prázdnotu skrývají kroucenými  formulacemi a dovedností říci co možná nejméně co možná nejvíce slovy. Jejich místo, pokud jde o výklad světa, převzali fyzikové. Mnoho fyziků je skutečnými filosofy aniž si to sami uvědomují aniž by po tom bažili. Mnoho  fyziků je praktickými filosofy.  Můžete-li uvést příklady filosofů, kteří se stali praktickými fyziky ?

jjzz 19.2.2009 14:31

Děkuju

magam 19.2.2009 14:03

Filozofie věčného nyní

Děkuji za oprášení prafilozofie! Kdesi jsem četl nádherný příklad představy času versus věčného nyní - když si představíte počítačovou hru s jejím vlastním časem a možnostmi vývoje danými úvahou hráče a jeho volbou joystickem, a potom se na ten hrací disk (CD) kouknete po jeho vyjmutí z disketové mchaniky. Čas ve hře (na disku) a všechny příčinno-následné varianty hry jsou v tu chvíli jsoucí a dané v jednom...a my na ně můžeme pohlížet dokonce v hmotném světě. Aspektů tohoto příkladu je tolik, že by vydaly na tlustou publikaci... snad ji jednou někdo napíše.

MUDr Jiří Kilian 19.2.2009 8:16

To je dost dobrý

díky