26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

FILM: Prohlášení místo dramatu

Tedy, on jako režisér a Eva Kantůrková jako scénáristka třídílného Jana Husa, odvysílaného v uplynulých dnech Českou televizí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rehulka 5.6.2015 15:12

Díky pane Rothe !

Když dějiny "upravovali" komunisté, byl to holt jejich způsob výkladu dějin. Když se to děje v současné, svobodné republice, je to ostuda, i když "umělecká" !

J. Kohoutek 3.6.2015 14:35

Re: Jéžíšmarjá,...

Je možné, že je někdo takový blb?

L. Křivan 3.6.2015 13:12

Viděl jse všechny 3 díly,

ale nijak mě nenadchly.  Nejsem historik, ale mám dojem, že se s historickou realitou ten film rozchází.  Do kina bych na to nešel, a až to budou někdy opakovat, tak beze mne.  Škoda našich peněz za to.

K. Luboš 3.6.2015 12:39

Jéžíšmarjá,...

...tak ať si p. autor natočí toho Husa po svým a líp!

J. Lepka 3.6.2015 11:31

Vidím, že jsem neprohloupil,

když jsem opus ignoroval, stejně jako ostatní autorská díla z dílny ČT. Situace je ale mnohem horší, než má uražená hrdost, že ČT takhle hloupě utrácí i moje peníze. Zdá se, že to je jen další levičácká propaganda a pokus o legalizaci loupeže církevního majetku, prostě podprahová reklama na revizi restitucí.

P. Janoušek 3.6.2015 10:40

Re: Mýlíte se. Jem tak z voleje, aniž bych se díval

No ja. Takhle nějak to bylo.

V. Novák 3.6.2015 10:13

Mýlíte se. Jem tak z voleje, aniž bych se díval

do literatury - Jeroným Pražský BYL výtržník. Z Oxfordu odešel předčasně za neznámých okolností. Ze Sorbony uprchl po tříDENNÍ obhajobě Wiklefa - aniž by mu ovšem někdo oponoval, neb kolegové ho považovali za tak čerstvého mistra, že jim nestál za oponenturu - takže "disputaci" si obstaral sám. V Heidelbergu zatajil pařížský malér, takže ho přijali - ovšem v krátké době stihl urazit kdekoho, včetně uctívaných autorit, takže ho suspendovali, on posléze "disputoval" (opět sám se sebou) na hřbitově před sedláky, kteří se přišli pobavit - a uprchl.

V Praze - odkud s Husem vyhnal cizí mistry a studenty - mu zřejmě přišlo, že se nemá s kým hádat, tak odešel do Vídně. Po jistém skandálním vystoupení před Zikmundem v Budě, kde ho před uvězněním zachránil esztergomský arcibiskup. Ve Vídni samozřejmě provokoval taky - byl proti němu veden proces na svobodě, přísahal, že Vídeň neopustí - ovšem dle svého zvyku včas práskl do bot.

V Kostnici byl uvězněn, týrán, odvolal, pak odvolal odvolání - a byl odsouzen a upálen. Vis na špagátě hlavou dolů je historicky doložená skutečnost.

Stejně jako Husovo několikaměsíční věznění v okovech na rukou i nohou na hradě Gotlliebenu - tedy v rukách "světských knechtů v kápích". Že hrad patřil arcibiskupovi, nic ne věci nemění - arcibiskup byl i světským feudálním pánem. K františkánům do kláštera převezli Husa až těsně před odsouzením.

J. Gutvirth 3.6.2015 9:31

Snad

To někoho pohne - třeba stopy fakta tajemství - zmapovat seriózně a moderně dané události. Toto byl průšvih.

P. Kolář 3.6.2015 7:59

Re: Pomsta za církevní restituce

Nepřipadá Vám ,že se dějiny opakují? Husova odkazu se také chopili husité.Výsledek je známý.Všeobecný úpadek jak kulturní,tak hospodářský.Teď to odnesl jen chudák Hus.

J. Roth 3.6.2015 7:49

Re: Pane autore

Pane fake Heusingere, a vy jste si nepřečetl článek, na který reagujete?

T. Czernin 3.6.2015 7:47

Re: Pane autore

To fakt mělo tři díly? Já usnul uprostřed prvního a tím jsem to považoval za vyřízené...

P. Maleček 3.6.2015 7:12

Pomsta za církevní restituce

Kantůrková se Svobodou, aniž bych popíral jejich umělecké kvality, jsou levičáci jak polena, Svoboda dokonce po jistý čas dokonce vrchní komouš.

Těmto politicky jen jednosměrně orientovaným až zaslepeným jedincům svěřit tak citlivé téma jako je Hus, bylo od počátku říkáním si o průser a levičácké prznění dějin. Na mě to působil jako hlavně pomsta za církevní restituce.

K čemuž bezesporu došlo, naštěstí celý seriál působil jak dílo uspávače hadů, takže většina diváků ho díky usnutí nedokoukala a tak mnoho škod bohudík nenapáchalo.

Nebýt skvělých hereckých výkonů, Vávra by dal svému žáku Svobodovi dvakrát podtrženou pětku.

E. Heusinger 3.6.2015 1:47

Pane autore

Vy jste si na konci třetího dílu nepřečetl na obrazovce závěrečný text?