8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

FILM: Hitchcock začal točit před sto lety

Byl syn zelináře, maminku měl v domácnosti. „Kdykoli jsem se vrátil domů, byla tam,“ vzpomíná. Obklopoval je Londýn, nebo spíš jeho předměstí, a paní Hitchcocková se věnovala jen rodině, sobě a domu; dokonce při uklízení ji přitom syn vídal půvabně ustrojenou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 2.6.2023 15:06

Technologie AI výrazně pokročila. Cituji dnešní zprávu:

The Frost nails its uncanny, disconcerting vibe in its first few shots. Vast icy mountains, a makeshift camp of military-style tents, a group of people huddled around a fire, barking dogs. It’s familiar stuff, yet weird enough to plant a growing seed of dread. There’s something wrong here.

Welcome to the unsettling world of AI moviemaking. The Frost is a 12-minute movie from Detroit-based video creation company Waymark in which every shot is generated by an image-making AI. It’s one of the most impressive—and bizarre—examples yet of this strange new genre.

M. Pivoda 2.6.2023 14:59

Google Translate překládá výraz "hitch cock" jako "stopař".

M. Pivoda 2.6.2023 14:56

Cituji ze závěru článku: ... AH postřehl, že většina z nás, diváků, moc neprahne po sledování „skutečných“ příběhů. Ale jistě, chceme aby věrohodně vypadaly, avšak realita sama je (podle Hitchcocka) čímsi, co nikdo nevydrží sledovat dlouho. ... "

Komentář

Pamětníci rozhlasu po drátě si možná vzpomenou na věrohodný rozhlasový komentář z fiktivní "Vinárny u pavouka". Zdeněk Svěrák, pozdější úspěšný režisér, v té vinárně vystupoval jako komentátor, který (se zvukovým pozadím cinkání sklenic) pravil: "Máme tady ve vinárně půllitr, který má tu zvláštnost, že se do něj vleze jeden litr."

Jako tehdejší student strojního inženýrství, nikoliv jako detektiv Sherlock Holmes, jsem si při poslechu oné reportáže ihned uvědomil, že se jedná o fikci.

Šlo ale o docela úspěšnou fikci. Proč? Protože mnozí posluchači si zmíněného podstatného detailu z fiktivní Svěrákovy reportáže, vůbec nevšimli. V Praze pak marně hledali Vinárnu u Pavouka.

Závěr: Fiktivní český vynálezce Jára Cimrman, Zdeňka Svěráka, má dnes v ČR reálné pamětní sochy.