5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FILM: Čelisti

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Abonent 26.3.2008 23:15

Pro pana Fencla : ACH JO !

Vážený pane Fencle, podívejte se prosím znovu na třetí větu mého původního příspěvku. Vidíte ?

Já jsem nedokázal pochopit, jak Vám mohla uniknout scéna, která je klíčová pro pochopení dalšího jednání Quinta : Tři chlapi chlastají v intimitě kajuty malé lodi na širém moři. Jeden z nich vypráví příběh, který mu leží na duši jako rozpálený kámen už víc než čtvtstoletí. Příběh marného hrdinství trosečníků doslova tváří v tvář hladovým mořským predátorům. Muži v záchranných vestách se proti žralokům brání křikem a kopáním. A umírají, jeden po druhém.

Pak vypravěč hrůzu ještě přidá. Našel svého nejlepšího přítele - tedy to, co z něj zbylo. Tělo od pasu nahoru.

Já si tuto scénu pamatuji od prvního shlédnutí filmu. Tedy, hrome, 33 let !

Takže shrňme : politicky to vnímáte Vy. A při vší úctě k Vám, ve filmu k tomu není jediný důvod. Spielberg není Stone, aby se snažil Američanům vsugerovat vinu za vyhranou válku.

Ivo Fencl 26.3.2008 21:34

Re: Vybavuje se mi (kreslený, ale to tu nemohu reprodukovat)

Měli to možná přeložit Ćhřtán.

ROS 26.3.2008 21:25

Re: indianopolis.

... Na Tinian připlul tento křižník 26. července a vyplul na Guam a odtud dál na Leyte.

Tam však už nedorazil, na moři se setkal s japonskou ponorkou I-58 kapitána Hašimota. Dne 29. července ve 23:32 vypálil Hašimoto na Indianapolis šest torpéd na vzdálenost 1400m. Dvě zasáhla cíl. Loď šla za 40 minut ke dnu. Na rychlosti potopení se podílelo i rozhodnutí kapitána, který nechal otevřít přepážky, větrací šachty a příklopy, aby tak částečně suploval chybějící klimatizaci.

S lodí šlo na dno i 400 mužů. Na hladině zůstalo šest záchranných člunů, na jednom z nich byl i kapitán McWay. Teprve po čtyřech dnech 2. srpna zachránily 57 přeživších mužů dva hlídkové obojživelné bombardéry. Lodě připluly na místo tragédie až v noci z 2. na 3. srpna a pátraly po dalších členech posádky křižníku. Poslední byli nalezeni až v poledne 3. srpna, mezi nimi byl i kapitán McVay. Počet mrtvých se pohyboval kolem 900. Jen 361 členů posádky přežilo. zdroj http://www.military.cz/usa/air/war/bomber/b29/nuclear/Hirosima-Little-Boy.htm

Yarda 26.3.2008 20:36

Vybavuje se mi (kreslený, ale to tu nemohu reprodukovat)

vtip -matka vyčítá synům:

"Dědeček se vrátil z kina. Který darebák mu nakukal, že "Čelisti" jsou rozmarné příběhy hráčů na čelo v symfonickém orchestru?"

VL 26.3.2008 20:22

Nejenom Čelisti

Z této doby také pochází první "Vetřelec" od Ridley Scotta (rok 1979). Byl jsem na něm, když ho promítali jako novinku v ČSSR, to mi bylo cca 19 (byl od 18). Bylo to v kinu Alfa, bylo to 70 mm, širokoúhlé a mělo už tenkrát dolby system. Byl to tak působivý film, že jsem se pak málem bál na Václaváku.

Ivo Fencl 26.3.2008 17:28

Re: Pro pana Fencla : Raději zamyšlení

Víte, máte pravdu. To je jedna věc a já se nevyjádřil dobře. Vnímáte to hodně politicky, proti tomu nelze protestovat... Z čistě psychologického hlediska ale existuje ještě podvědomý pocit viny za "já jsem přežil, nejlepší kamarád ne". Uznávám, že do nitra chlapa jako Quint to nepasuje, ale ne vždy vypovídá tělesná schránka o všem. Podle mne už se mohl Q. v moři dávno rozloučit se životem, už to mohl přijmout jako "Boží soud". Ne za dovoz bomby, prostě jako iracionální boží soud. Ale přežil. U některých lidí, nemusí si to ani uvědomovat, fungují sebezničující mechanismy a jistěže byl Q. hnán i pomstou, ale nelze nepomyslet na jeho podvědomí, ve kterém mohla být i podvědomá touha po smrti. Ve stylu: "Ale já tam přece měl být sežrán taky." Je to takový "Démon zvrácenosti" E. A. Poea, který třeba OPRAVDU zavádí nepolapené vrahy zpátky na místo činu.

Ale uznávám, že toto moje vidění asi opravdu trochu voní teoriemi psychologů vytvářenými u stolu.  NĚCO na tom ale určitě je!!!  I.      

Ivo Fencl 26.3.2008 17:17

Re: Jak prosté a účinné

Musím se na to podívat znova, abych si všiml, zda jsou při řazení (protože řazení v kabině cisterny natočeno je) vidět i nějaké ruce. V mé vzpomínce ano, ale jistý už si nejsem.....

Ivo Fencl 26.3.2008 17:11

Re: fraze

Jasně, to je super scéna, perfektní zobrazení přirozené hrdinovy hrůzy... až zbabělosti. Avšak Robert Shaw usoudil, že ta loď je dost velká : -) Ivo

Imp 26.3.2008 16:25

fraze

I think we are going to need a bigger boat :-)

Pišta 26.3.2008 14:06

Re: Re: Ale no tak, pane Fencle. Kdy jste ten film viděl naposledy ?

Já jsem to četl tak, že když sklouzl té maketě do tlamy, tak se mu nějak přetočily nohy. On je sice měl chráněné speciálními kalhotami ze silné kůže, ale ta čelist mu je nějak začala kroutit, takže ten křik byl prý nehraný , ale autentický. A protože záběr se povedl, nechali ho i ve filmu. Ta maketa celého žraloka měřila asi pouhé čtyři metry. Aby vypadala pod vodou větší , toho potápěče zastupoval dubl, který měřil asi 150 centimetrů.

www racek 26.3.2008 14:03

Re: Řemeslo.

no, umění je vícero druhů ... obvykle ho prověří čas ... a i průmysl je druh umění ...strohé křivky dnešních vozů  v porovnáním s přenádhernou bugattkou... a taky nevyznívají úplně špatně

Chris Kelvin 26.3.2008 13:35

Největší byla ta legenda....

...která u nás sporadicky promítaný film provázela. Zvláště pro nás mladší, které by na něj ani nepustili (nejen) kvůlivá věku. Pamatuji snad nejlepší hlášku: "...a v Kladně promítali nevystříhaný Čelisti.... půlka kina v hrůze utekla..." :-)

Abonent 26.3.2008 12:03

Pro pana Fencla : Raději zamyšlení

Vážený pane, to je více na hluboké a tiché zamyšlení než na diskuzi.

Zkuste to, prosím : Příslušník americké armády bojoval proti nepříteli takříkajíc "v první linii".

Poslední akce jeho lodi pomohla ukončit válku. A to způsobem, který ušetřil životy desetitisíců (možná statisíců) Američanů, a miliony životů Japonců.

Za to měl v sobě nést nějakou vinu ?

Zkuste se nad tím zamyslet, pane Fencle. Jestli na něco přijdete, dejte mi prosím vědět. Přeji Vám hezký den.

jk 26.3.2008 11:20

Řemeslo.

  Ten film (a mnoho jiných) je především perfektně odvedené řemeslo, ale o umění bych tady nemluvil. Prostě si pod pojmem umění představuji něco jiného - ve filmu třeba Šepoty a výkřiky, Viridianu, Sladký život atd. Bohužel film už dávno přestal být vnímán jako umělecká disciplína a stal se průmyslovým odvětvím. Proto i většinu dnešních (tím myslím cca 30 let zpátky) filmů vnímám ne jako umění, ale jako průmyslový produkt. V rámci tohoto vymezení patří Čelisti skutečně k tomu nejlepšímu.

JaS 26.3.2008 11:06

Zajímavé,

jak lidi dokáže přitáhnout (a tak tvůrcům nechat vydělat spoustu peněz), když se zvířeti (třeba žraloku) nebo dokonce stroji (třeba cisterně) přisoudí nejodpornější vlastnosti, které se vyskytují jen u člověka (zákeřnost, krvelačnost atd).

Předseda 26.3.2008 10:57

Re: Duel i Čelisti

Teda nemyslel jsem ceny, ale objem prodeje těch plakátů, pardon.

Předseda 26.3.2008 10:51

Duel i Čelisti

jsou opravdu povedené filmy z doby, než Spielberg začal točit díla víc pro děti. O tom, že jsou opravdu nadčasová, doba jim nic neubrala a jsou stále populární svědčí například i ceny, za které se prodávají filmové plakáty k Čelistem na ebayi. A musím říct, že ten plakát je jeden z nejpůsobivějších vůbec co znám.

Scipio 26.3.2008 10:10

Jak prosté a účinné

Spielbergův postup v Čelistech, který neodkrývá identitu nebezpečí je dokonalým rozpracováním stejného postupu, který použil už dříve, ve svém  prvním filmu Duel. Pravděpodobně tady zjistil a úspěšně ověřil  geniálně jednoduchou poučku, kterou znal už Hitchcock (Psycho), že jen  náznaky nebezpečí nebo hrůzy jsou daleko působivější než jejich detailní zobrazení. Tuhle pravdu, bohužel, už snad žádní tvůrci, nedokázali přijmout a výsledkem jsou tedy potoky krve,  amputované končetiny, detailní exekuce… nechutné, neúčinné a inflační. Protože pak množství děsu můžete jen stupňovat. Nic víc. 

Ale tihle dva Mistři přišli na to, že nechat s náznaky pracovat  divákovu fantazii, každou se svými soukromými, tajnými děsy, je  daleko efektnější a efektivnější. Protože noční můry pak ožijí, žijí a jsou k nezastavení nebo alespoň k nezapomenutí. 

Vzpomeňte si na Duel, kdy řidiče cisterny nevidíme vůbec. Jeho identita zůstává až do konce skryta  za masivní, agresivní rypák trucku a obludnou velikost soupravy. Když se ohrožený řidič pokouší dovolat telefonem pomoc na osamělé pumpě, cisterna stojí opodál a výhružně odfukuje až do momentu, kdy zaútočí. A zase nevidíte nikoho v kabině. Jen ho tušíte, stejně jako když začne tlačit auto přes přejezdem pod projíždějící vlak. A i v konci, kdy padá ze srázu na osobák, který konečně dostihl a zničil, řidič není vidět. Čirá hrůza.   

A tohle natočil, když mu bylo pětadvacet. Jo, někdo to má od Pánaboha  a když to ještě šikovně rozvine…

Mirek F. 26.3.2008 9:38

Re: indianopolis.

Vzpomenutou knihu jsem četl také. Konečnou rehabilitaci kapitána lodi IMHO učinilo námořnictvo velice nerado a jenom proto, aby proti sobě neobrátilo veřejnost, neb kombinace vystoupení zapáleného teenagera a přeživšich osmdesátiletých  veteránů z Indianapolisu byla neobyčejně působivá. Ale ze srdce to admirálům nešlo.  

MF 26.3.2008 9:36

Ten film

byla opravdu třída. Občas v kině i někdo omdlel.

Ivo Fencl 26.3.2008 8:39

Re: Re: Ale no tak, pane Fencle. Kdy jste ten film viděl naposledy ?

Všechno je možné, ale osobně bych to viděl jako reklamní tah.

vladimír 26.3.2008 8:36

indianopolis.

Osud lodi Indianopolois poutavě zpracoval Miloš Hubáček v knížce Odsouzená loď.. 30. července r. 1945

byla při zpáteční cestě po přepravě hirošimské bomby potopena japonskou ponorkou díky řadě hrubých chyb a omylů

amerického velení,

nespravedlivě odsouzen však byl kapitán lodi. Případ Indianapolis byl

definitivně uzavřen až po 56 letech. a to právě díky filmu Čelisti, který tak zaujal jednoho amerického teenagera, že se začal pídit po osudech odsouzeného kapitána a posléze se mu podařilo celou událost znovu rozvířit a následný soud kapitána rehabilitoval.

Medvídek 26.3.2008 8:07

Re: Ale no tak, pane Fencle. Kdy jste ten film viděl naposledy ?

Slyšel jsem historku že ve scéně kdy maketa žraloka "baštila" herce Roberta Shawa, tak se jim tam zasekly ty umělé čelisti a Shawa nemohli dostat ven a byl prý chudák zmáčknutý dost hodně. Nevíte jestli je to pravda ?

J 26.3.2008 8:03

Re: Re: Re: Re: Čelisti

Já měl 13, když jsem to viděl, a měl jsem problémy vzít s sebou do vany i gumového kačera, natož maketku mořské ryby.

Ivo Fencl 26.3.2008 6:30

Re: Ale no tak, pane Fencle. Kdy jste ten film viděl naposledy ?

Díky, máte zřejmě pravdu, jenže já osobně vnímal Quintovu psychologii takhle a možná je to také možný výklad. Je to na diskusi.

Pišta 26.3.2008 6:03

Re: Re: Re: Čelisti

Vyprávěli  mi kamarádi ze Znojma, že druhý den poté, co jejich partička shlédla Čelisti, se jeli koupat na Vranovskou přehradu. Když dojeli až k vodě, nějak je chuť na koupání přešla.

m. 26.3.2008 4:31

Re: Re: Čelisti

Proc, treba to byla teta s matkou...

Abonent 26.3.2008 1:56

Ale no tak, pane Fencle. Kdy jste ten film viděl naposledy ?

Lovec žraloků Ouint se podle pana Fencla nahnal obludě do chřtánu, jako by "chtělo jeho podvědomí smýt právě touto obětí vinu za strašlivý atomový výbuch".

Pan Fencl asi sledoval pozorně jen ty řídké hororové scény.

Jinak by mu nemohl uniknout pravý motiv Quintovy posedlosti : pomsta žralokům za smrt kamarádů, za smrt nejlepšího přítele.

Námořník Quint za 2.sv.války bojoval proti Japoncům. Věděl tedy velmi dobře, že jaderné výbuchy nad japonskými městy byly tím nejlepším možným řešením.

Věděl, že jaderné bomby zachránily ohromné množství životů. Především japonských životů. Takže za svůj podíl na akci necítil vinu, ale oprávněnou hrdost.

Vasekpasek 26.3.2008 1:03

Re: Čelisti

jo a ve slově křísili je na konci samozřejmě měkké "i", pročež se omlouvám za hrubku.

Vasekpasek 26.3.2008 0:55

Čelisti

Jooo, když jsem prvně viděl Čelisti... Naši zrovna cosi slavili, já byl zabořenej v křesle a mrtvej strachy. Pak na mě teta "bafla" a málem mě křísily. Příští rok jsme jeli prvně k moři a já odmítal jít dál, než po kolena do hloubky a pořád jsem se rozhlížel. Fantastický film!