10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vandas 14.11.2010 11:48

Re: Kajan

 Pokud myslíte, pane Janyško "Tři čuníky," potom, to je jedna z nejlepších dětských písniček.  Nakonec, při Vaší útlocitnosti a svatém zapálení, jistě jste neviděl ještě Prodanou nevěstu. Vždyť to též napsal "agent."

P. Janoušek 14.11.2010 10:53

Horymír s Šemíkem...

...Vltavu nepřeskočili. Hupsli do ní a plavali a plavali a plavali až jí přeplavali.

J. David 14.11.2010 5:49

Re: Vzpominka

Do každé rodiny alespoň kilo Jiráska, toť patafráze na senilu Z. Nejedlého. Pokukoval v mládí po dceři A.Dvořáka, ten ho ale vyhodil. Proto pak byl Dvořák v nelibosti Nejedlého. Propagoval ale šprcky do škol. Což zase nebylo tak "od věci".

J. Pašek 13.11.2010 18:59

Ta první čítanková povídka o "nenasytovi" . . .

je v celém originále jedna z delších (11 stránek) autora L.N. Tolstoje. V angličtině má název "Much Land",  kterou autor mistně literárně napsal z jedné ruské ústní legendy coby must.r . . . . Staršina (čert) dá hamživému Pakhimovi lákavou nabídku, když za úsvitu na startu uloloží do beranice 1000 rublů, bude to cena tolik půdy, kolik za den pěšmo obejde či oběhne s podmínkou, že se k beranici vrátií do západu slunce. Koňmo staršiny pomocníci budou následovat a zatloukat kolíky do země coby hranice jeho budoucího majetku-úrodné půdy.   Tolstoj mistně popisuje co si hamživý Pakhim před a cestou myslí a povídá pod fousy. Utrmácený Pakhim se včas vrátí k beranici, vítězně na ní sáhne, začne chrlit krev a yemře. Staršina se hlasitě chechtá, hodí lopatu Pakhima sluhovi aby vykopal hrob a pohřbil Pakhima.

Tu tlustou, levnou edic,i knihu povídek , novel a románů A.L. Tolstoje jsem si pořídil před 40 lety ve kterési čas od času před spaním čtu moje oblíbené povíky . . . .

M. Trhlík 13.11.2010 13:05

Re: Vzpominka

Pane Libore,patřím ke generaci,která začala chodit do školy v roce 1945.První roky jsme prošli v duchu učiva první republiky a přecházeli jsme postupně na učivo,které vyhovovalo tehdejšímu režimu.Velké plus pro nás bylo,že drtivá většina učitelů,pocházela z doby první republiky a vychovávala nás v mezích možností i v takovém duchu.Jednou z věcí, která nám byla vštěpována byla,že Alois Jirásek byl spisovatelem historických románů a ne historikem.Jsem přesvědčen,že v řadě svých románů přiblížil i historii našeho národa přijatelnou formou  romanopisce.Že toho někdo  využil jako službu režimu,je věc jiná.

L. Severa 13.11.2010 11:15

Vzpominka

Někdy v padesátých létech bylo vydáno kompletní Jiráskovo dílo v rámci akce na jejíž název si nevzpomínám.  Knihy vycházely postupně a kdo se přihlásil měl výraznou slevu. Povídalo se , že je to výmysl Nejedlého, který si vzal Jiráskovu dceru a tudíž mu z toho vyplynuly výrazné prebendy.

K. Janyška 13.11.2010 10:35

Kajan

V čítance pro 3 třídy jsou mimochodem texty významného agenty Stb Jromíra Nohavici ! Dzp.