31.5.2024 | Svátek má Kamila


Diskuse k článku

FEJETON: Verne v Liberci

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
františek 1.4.2009 23:09

Čtenáři se nemění. Čtenáři zanikají

Průměrný středoškolák dnes přečetl v osmi letech jednu knížku. Od té doby nic. Díky školské reformě se stáváme státem negramotů

literát 1.4.2009 21:46

No,rozpovídali jste se dobře

ale já jsem s Verneovkami skončil ve 12 letech.Poté,co jsem je přečetl včechny několikrát.Po letech....................................nedá se to číst.Téma dobré,ale ten člověk nemá styl,nebo charisma,nebo mi prostě nesedí,nebo je to blbě přeložený..

kritik 1.4.2009 21:47

Re: No,rozpovídali jste se dobře

von to Neff líp nedá.Téma ukradne,styl trochu lepčí,stejně to bude.............hepčí..

Jakub S. 1.4.2009 20:46

Já se samozřejmě postarám, aby je vnuci kolem desátého-jedenáctého roku dostali do ruky!

Ivo Fencl 1.4.2009 20:13

S tím nečtením dětí a verneovek

... je to smutné. Ale snad si někdo přečte aspoň Vaše úpravy s Burianovými obrázky.

Novák 1.4.2009 17:43

Palladium

Byl jsem tam jednou a víckrát tam do toho paskvilu nemusím.

Jarka 1.4.2009 15:18

Nejen Verne

Vážený pane Neffe, nejen Verneho, ale mladí nečtou vůbec!! Prý jim stačí PC, tam naleznou vše co potřebují. Kde jsou ty časy, kdy nebyla televize a dětem se místo pouštění televize četly pohádky. Dnes, když chtějí mít rodiče pokoj, posadí je před bednu. Horší ale je, že děti nemají slovní zásobu a neumějí pravopis. PC jim případné hrubky opraví. Jsem už v důchodu, dodnes znám pravopis a když si nejsem jistá, slovo si napíši a okamžitě vím jaké i, dodnes si pomáhám vzory ale někdy se děsím i když čtu diskuzní příspěvky zde, kolik pisatelů pravopis nezná a to už jsou dospělí!

arnal 1.4.2009 15:56

Re: Nejen Verne

No, a kde jsou ty časy když se jezdilo na koni místo v autě. A lovilo oštěpem místo chodilo do samoobsluhy. Osobně bych řekl, že inteligentní člověk zaměstnává svůj mozek inteligentně a hlupák hloupě - tehdy i dnes.

S tím pravopisem máte ale celkem pravdu.

Novák 1.4.2009 17:46

Re: Nejen Verne

Děti dnes ani nemusí umět psát. Stačí umět číst a dělat křížky, alespoň tady v USA už jsem se na tom s několika učiteli shodl. Většina zkoušení se totiž odehrává formou testu, ve kterém žák vybírá správné odpovědi. !

františek 1.4.2009 23:13

Re: Nejen Verne

Děti číst neumí. Možná znají všechna písmenka,ale textem se, i v duchu, prokoktávají

františek 1.4.2009 23:11

Re: Nejen Verne

ale ony ty děti tam nic nenaleznou, protože neumí číst, přiblble na ten text zírají a potom se vrátí k četování, či hrám.

R 1.4.2009 15:01

Zrovna dneska

draží na aukru ve starých časopisech  Tajuplný ostrov a Patnáctiletý kapitán, po 99 korunách.  Níkdo nemá zájem......

R 1.4.2009 15:10

Re: Zrovna dneska

celkem k tomuto času téměř 400 vernovek v aukcích..... Kromě snad nějakých historicky cenných tisků nebo výtisků v perfektním stavu zájem není....;-(

arnal 1.4.2009 15:58

Re: Zrovna dneska

Verneovky si lze bez problému koupit v antikvariátu, pravděpodobně i za nižší cenu.

Jura Jurax 1.4.2009 12:16

No,

docela bych si dovolil říct, že bez verneovek bych asi byl jiný. Jako pachole jsem přečetl snad všechny, co byly k mání; přivedly mne ke čtení obecně, k scifi a k technice jako takové.

Četl jsem vůbec hodně - tata měl rozsáhlou knihovnu víc než zpoloviny předválečnou - a byl jsem pravidelným zákazníkem městské knihovny od druhé třídy; četbou jsem získal nezanedbatelný rozhled. Semtam to i pomohlo ... ;-)

Že se dnes knihy nečtou, a nejen verneovky - no, je to škoda, jistě, ale každá doba má své. Já byl pachole v době, kdy televize u nás sice už byla, ale tu příšerně drahou škatuli za tři tatovy měsíční platy jsme si pořídili až když mi bylo čtrnáct - v roce 1963. Takže jsem po večerech četl. No a dnes pravda nepařím hry a nebloguju, ale taky si večer občas netím, místo toho abych četl literatůru.

Jaromír Hromádka 1.4.2009 11:54

ach ty verneovky

tak mi bude za pár měsíců 70 ale vzpomínám na dobu, kdy jsme sháněli verneovky a četli s napětím....A musím vám říci, že je mi dnešní mládeže líto, o jaké krásné chvíle se připravuji - když nečtou Tajuplný ostrov...našinec to četl tak říkajíc jedním dechem. Ale jak dál...já doufám, že existují rodiče, kteří osobním příkladem a citlivým vedením učí své děti lásku ke knihám a učí je číst....No samozřejmě je POHODLNĚJŠÍ...pustit děcku televizi - hrůzu která se zove Jetfix anebo koupit playstation, hrej si tu máš kohouta...rodičové ale nemají čas, musí bóchat koruny..hlavně mně nepřesvědčujte, že dnes je jiná doba...

Prasopes 1.4.2009 13:32

Re: ach ty verneovky

Krásné chvíle s verneovkami ? Ale prd, mluví z vás pouhá nostalgie, jako z většiny lidí. V dětství jsem taky přečetl téměř všechny u nás dostupné verneovky a taky jsem na ně vzpomínal jako na úžasné knížky, kterým se dnes máloco vyrovná. Potom jsem ale udělal tu strašlivou chybu, že jsem došel do sklepa a některé z těch verneovek si zkusil znovu přečíst - dnes už ty knížky působí opravdu směšně, včetně toho Tajuplného ostrova, děti by se na mě asi dívali jako na pakoše, kdybych jim o tomhle nějak básnil. Doba holt pokročila a verneovky prostě ztratili cenu stejně jako knížky J.M. Trosky (bože, Zápas s nebem jsem naprosto zbožňoval, dnes se to fakt nedá číst), F. Běhounka nebo třeba hry na ZX Spectrum. Ty knížky jsou prostě historie a žádnou jinou cenu už nemají, není proč kvůli tomu dnešní děti litovat.

YGA 1.4.2009 14:25

Re: ach ty verneovky

Pchh - tak třeba pro Tajuplný ostrov sáhnu ještě i teď - myslím, že ten je čitelný a čtivý pořád.

Jakub S. 1.4.2009 18:55

Re: ach ty verneovky

I já!! Právě Tajuplný ostrov, nebo Děti kapitána Granta - tyhle s rozkoší můžu kdykoliv. A mám padesát let po pubertě... Někdo v osmnácti či dvaceti najednou zvážní a zeseriózní - a už nikdy se, jaká škoda, nestane mladým...  j e h o  škoda. A jeho rodiny, ovšemže, taky. Já su v tomto směru puberťák furt - ke svému prospěchu, mých dětí, mých vnuků.

Ivo Fencl 1.4.2009 20:18

Re: ach ty verneovky

Dětství mělo své knihy a dospělost má taky své. Když se mi ve 45 nelíbí, co mě nabilo v pěti, ještě to neznamená, že mě to nabilo špatně!!!!!!!!!!!

Jakub S. 1.4.2009 18:52

Re: ach ty verneovky

Bože. Kromě  d o b y  pokročil, naivní příteli, taky tvůj  v ě k ! ! !  Ano? A ty knížky nebyly psány pro čty A zamysli se nad svými bleskovými soudy a odsudkyrycátníky či šedesátníky, člověče - došlo?! Děkuju! A zamysli se nad svými bleskovými soudy - odsudky, va svém zájmu!! Ta poslední věta... - pokus se někdy o něco z literární historie či teorie, z historie četby atd.!

Tisifoné 1.4.2009 21:20

Re: ach ty verneovky

Anonym "Prasopes" ti sedí, chlapče, Vezmem to po pořádku: (1) proč používáš slovo "prd"? Protože už sis zvykl na takové "vyjadřování", neumíš napsat slušně, že se ti něco nezamlouvá. - (2) "Pouhá nostalgie" - co to je, odsudek vzpomínání osoby, která si pamatuje víc než ty? A jak to, že ta tebou opovrhovaná nostalgie je vlastní "Většině lidí"? Že by v podtextu chtěls napsat, jaká seš elita společnosti? (3) Proč jít do sklepa a přečíst si znovu knihu, vydanou pro desetileté inteligentní děti pociťuješ jako chybu "strašlivou"? Já ti to vysvětlím: protože ses při přečtení pár stránek zastyděl sám před sebou: TY jim nerozumíš a ne dnešní děti, vždyť ani nevíš, co čtou a co by četly, kdyby je někdo na takové skvosty upozornil. (4) Však vidím na vlastní oči tvůj žalostný poměr k psanému slovu : verneovky "ZTRATILI !" cenu... . Proč asi O.N. přepisuje verneovky? Netahej sem "hry na ZX Spectrum" - to je z úplně jiného hrnce tvorba, asi jako bys vařil guláš v nevypařeném nočníku. Verneovky mají pro dnešní děti obrovskou cenu a lze to snadno dokázat.

arnal 1.4.2009 22:58

Re: ach ty verneovky

Méně blazeovanosti.

abc 1.4.2009 11:29

Obchodní dům 21. století

Palladium není obchodní dům, ale nákupní středisko (shopping mall). V Kotvě  jsem dluho nebyl, ale myslím si že její problém byl v tom, že udělali z obhodního domu něco podobného obchodnímu středisku - soustředění značkových prodejen, kde prodávají většinou dost drahé zboží, kterí lidé u nás moc nekupují nebo je kupují jinde. Klasické obchodní domy (kde nemají oddělení značky xy, ale oddělení obuvi, dámského oblečení, sportu atd) jsou v centru Prahy jen asi tři a prázdné nejsou.  Čtvrtý  by se také uživil. Čili ne zastaralost budovy, ale špatné obchodní rozhodnutí vedlo k tomu, že Kotva je poloprázdná. Mimochodem v USA shopping mally zavírají, laciné obchodní domy nadále prospívají.

Jenda 1.4.2009 11:37

Re: Obchodní dům 21. století

Jo Kotva byla silene neprehledna. Tedy asi pred peti roky kdyz jsem tam byl naposled. Nebyl duvod si bloudeni zopakovat.

RomanL 1.4.2009 12:00

Re: Obchodní dům 21. století

... jako "Shopping hall" to začíná a jako vietnamská tržnice to končí... ;-D

R 1.4.2009 12:00

Re: Obchodní dům 21. století

Nemlich totéž asi bude bývalý Prior na náměstí v Ostravě nebo nákupní dům Breda v Opavě. . Majitelé fungují jako realitní kancelář, možná to realitky skutečně vlastní a těm dělá příjem  pouze pronájem za prodejní plochu.  Tak celý velký barák rozsekají na jednotlivé malé plošky a ty pronajmou jednotlivým podnikatelům prodejcům bez plánu a ladu a skladu. Nakonec takový bývalý kamenný obchodní dům vypadá jako stálý kamenný jarmark , něco jako parodie na nákupní tržiště , jaká provozovali vietnamci před 10 a více lety. Jenže ti tam měli hlavně zboží, o které byl skutečně zájem, zatímco dneska tam je hlavně zboží, o kterém si prodejci myslí, že o ně bude zájem, skutečnost je jiná.

Jakub S. 1.4.2009 19:05

Re: Obchodní dům 21. století

Tak asi, to je dobře vystiženo. - Slovo historika: středoevropský Kaufhaus musí být, tak jako od svého vzniku po polovině 19.st. byl, samozřejmě jediným organickým promyšleným celkem, kde v několika patrech najdu téměř cokoliv, rozhodně cokoliv pro běžný život (lokomotivu nepožaduju). Eo ipso taky jediným právním a vlastnickým a finančním organismem. Jako Obchodní dům Baťa (později Prior) na Zlíně např.  Lit.: U štěstí dam - Zola. Jakkoliv tam je to věc oblékání, že.

herdekbabka 1.4.2009 11:24

s tím Vernem - je to těžký, nejspíš musí být zapomenut

Proč? - aby vynálezcům a technikům 20 stol. nepřipomínal, že vlastně všechno byly jeho nápady. Že zavinil, nebo líp je ponoukal, zda ty jeho výmysly jsou proveditelné.  . Jen si vezměte :  20000 mil pod mořem a dnešní obří ponorky , tunely pod mořem , podmořská akvária; 800 mil po Amazonce - kolik jen cestovatelů ji následovalo, Cesta do středu zeme -  kolikže hlubinných nálezů máme, ty různé bunkry, katakomby a pod. Honba za meteorem - to hledání probíhající dodnes po celé zemi, Cesta na měsíc - hmm...K Lodivodu dunajském a Matyáši Šándorovi - netřeba dodávat nic - o šifrování v dobách válek jistě všichni víme. Ocelové město - jakbysmet - Vynález zkázy a Tajuplný ostrov-  totéž. Podivuhodná dobrodružství Brasacovy výpravy - taky \vám to nic nepřipomíná - když se tak kouknete koldokola?  Jedině z těch dnešních vymožeností - pardon samozřejmostí - snad net - ale ani tím si nejsem jisté, protože o využívání vln kolem země psal taky.  Plovoucí ostrov - Báborďané a \islanďané - a obří lodě a pod... taky nic.

Marně dumám jestli byl tak geniální nebo jestli opravdu nebyl cestovatel časem z budoucnosti, aby popohnal lidstvo k technickému rozvoji, i když současně upozorňoval na úskalí, která neuvážené zneužívání techniky může být. .....

www racek 1.4.2009 15:04

Re: s tím Vernem - je to těžký, nejspíš musí být zapomenut

obávám se, že nic nového neobjevil a že to byly jen takové fabulace s diskutovanými tématy. ale verne je prostě kouzelný i po těch letech ... no a když se člověk dočte, že jeho ocelové město, mnou milované, nenapsal ani on ... no jo.