6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Míša 16.1.2010 12:01

fíca

aHOJ NEPOMOHLI BY JSTE MI NAPSAT FEJETON NA TEMA:ZASE SNĚŽI NEBO KOMU NENÍ RADY?

Honza 11.1.2010 0:09

Aj pod horama se mluví po našom.

Tak já taky přindu a krapet přihodim. Ostraváci a Brňáci sic maj věčí slouní zásobu, ale to vúbec neznamená, že maj patent na nářečí, spíš se vod nářečí ve svým vokolí dost lišej. Za nás z Jablonejch pod Vorlickejma horama možu rounou říc, že aj u nás máme třeba inačí  achcenty ve slouech, než třeba Pražáci.

  

   Tak tohle byl můj pokus sepsat v nářečí, charakteristickém pro můj kraj, několik souvislých vět. Jak sami vidíte, je to docela fuška, protože nemáme až tak jedinečnou a charakteristickou slouní zásobu. Nicméně, lišíme se. Hlauně tim, že "V" uprostřed slova nahrazujeme písmenem "U". Problém je v tom, že ležíme na styku Čech, Moravy a  německého živlu, takže jsem nemohl některé germanismy a moravismy napsat jen proto, pač by to vypadalo jako napodobování. Přesto je zajímavé, že třeba němčinou nejsme zasažení tolik, jako O. a B., přestože jsme jí byli také úplně obklopený. Obecnou češtinu spíše upravujeme co se délky hlásek, akcentu týče, a hlauně ji prokládáme našima slovama,tvarama, jak už jste si jistě všimli. Nicméně, ať vám to slouží k duševnímu obohacení.

Vlad 11.1.2010 0:23

Re: Aj pod horama se mluví po našom.

Proč vás vyrušuje Gustráv vot ten Tscheschische Džezyk? Šéfem je Rusín, syn Ukarjiny a Turka, vychovaný  v Budapešti na Macibány Tér od služky z Horních Uher. .

alena 11.1.2010 19:08

Re: Aj pod horama se mluví po našom.

Na střední v tom Brně, jak už dole kdesi píšu, jsme měly pana profesora - a měly jsme ho rády (byly jsme dívčí třída), to zdůrazňuju!! - který taky, ač jinak mluvil spisovně, používal to u místo v, což pro nás bylo celkem zajímavým jevem. Tak jsme mu vymyslely takovou srandovní větičku, už nevím kdy a jak, která měla i zkratku: LHR - a znamenalo to "leda hou..o rouný"... a používaly jsme ji docela často.Zdravím!!!

alena 10.1.2010 19:27

znova dík!!

Zabila jsem hrůza času na šílené diskusi u článku zoofilie - kdo se nechce otrávit, ať tam ani nejde.

Zato tady je pohoda a radost - a škoda, že není aspoň 3x víc příspěvků. jakože bychom si to přiblížili, jak pestrá je jenom tato malá Česká republika po stránce jazykové (jazykovědci, co to studovali, to znají, ale já až tak zas ne a ty příklady ze života jsou nejlepší!!!). Asi už to taky zabalím, je třeba jít a dělat i něco užitečného, třeba žehlit, zítra se jde zas do práce... Dobrou noc a těšilo mě!!! 

Han 10.1.2010 18:59

Teda - řeknu Vám diskutující:

Čeští obrozenci by z vašich příspěvků radost neměli. :-))

ludwigo 10.1.2010 18:33

gránych ?

Řekl bych, že je to automobil značky Praga V3S s jeřábovou nástavbou....

Dědek 10.1.2010 17:55

Dokázal bych většinu přeložit.

Chybí mi tam ale místo vytočit "vdrachslovat" případně "vydrakslovat" ale jinak to jako bejvalej škodovák oceňuju. :-))

Ostravak 10.1.2010 17:13

Hanaci,Chodove..

...., kluci ze Zizkova.Napiste neco ve "vasem". Tahle debata uz bezi druhy den a stale se libi. Urcite nas vsechny potesite,je tady slusna spolecnost,nikdo nikomu nenadava,tady nepadne zadna facka na sale.  

Marek 10.1.2010 16:50

kouzelný jazyk

Byl (a snad ještě je) to kouzelný jazyk vznikající krásnou přirozenou cestou.

Jen dnes šílím z těch dnešních specialistů, co aby byli "in" plácají o "katování kostů u junk fůůdu". To se mi fakt otevírá kudla v kapse.

Ostravak 10.1.2010 10:37

Ta vlada to...

...nema snadne,kdyz v Praze jezdi tramvaj , v Brne salina, v Ostrave lokalka nekdy tramvajka A kam chodite pro maso ? My v Ostrave DO masara(nad "R' prosim o hacek),ostrihat se chodime DO holica, na navstevu DO dedy,atd. Proste v tom Cesku( vcetne Prahy) je krasne.ze?

Ostravak 10.1.2010 10:20

To je tak fajne..

...,ze tum diskuze citam po dvanacty raz. Zdar Buh !

Tětka zofka 10.1.2010 11:29

Re: To je tak fajne..

Na.. synci, baj tu ostravčinu někdy komolitě.Je rozdíl jak se mluvilo v Ostravě, tam bylo nářeči tvrčí, dy  to byla spíšej haviřina. Kolem Ostravy se mluvilo trochu inač, Fčil je  móda mluviť po našimu, ale moji stařenka by Vás vyliskali po pyštisku, bo stě to enem kajsi slyšeli, ale srcem němluvitě. Dy každý plaštipysk  se myslí, že umí mluviť po našimu. Ostravaci že maju kratké zobaky,  ale kdo tu žil, ví jak naše stařenky,strýci, tětky, stařici uměli dát akcent a prodloužít hásku a melodičně i rytmicky zdůraznit významné slovo . Tu na severní Moravě, byl tvrdý život, ludé byli odpovědni a něspolehali na to, kdo jim co dá. Chybovalo im  času na zbytečné kudrlinky Proto se mi ježily fšecky chlupy,dy pražaci hrali v ostravčině. Řeč, nářečí má svou  melodii,  durové i molové tony, Janaček na to přšel a stal se geniem.   Temu , kdo chce mluviť řeči našich předků, se musí  u nich vyučit, musí ich poznať,  bo to nění enem  o slovach, ale tež o filozofii. ¨Ja, ja....třa přežit kus života s luďmi co tu žili předem a su tvořitele mluvy, ve keré su fšechny barvy citu a srca.

Ostravak 10.1.2010 14:02

Re: To je tak fajne..

 Zofka,devucho moja,zlata. Jsem Ostravak (rocnik 42), ale nijak  netvrdim,ze umim" po ostravsku",byt ten kratky zobak mam a asi ho nezbavim (coz nechci).Ostatne tady v teto diskusi nejde o to se nejak pretahovat o to, jak dobre  nekdo neco umi,ale spise se pekne

potesit necim peknym.Tak jako my ( Vy ,ja a vsichni Ostravaci) nikdy nedokazeme ziskat "hanacky,prazsky,plzensky,atd " prizvuk a melodii nareci,tak nas ostravsky nikdy neziskaji

oni.Nebo jinak,nikdy se nezbavime akcentu prostredi,kde jsme vyrostli.Kvuli tomu se neni treba zlobit a mluvit neco o srdci.Ale ,devucho,je fajne ,ze jste prispela do diskuse a jiste vsechny potesila.Bohuzel,ze psanym slovem nelze nahradit mluvu. Srdecne Vas zdravi Ostravak a jiste vsichni slusni ctenari NP.      

Zofka 10.1.2010 14:34

Re: To je tak fajne..

Na synku, dy ja se něhněvám, dy sem enem  o tři roky mlačí, ale též už tě dohańám, tuž sem se enem tak  srco vylela, bo fčil chcu byť všeci celebrity. Hlupi jak pulštok, žlampoši, aji ti naši politici enem žlampaju.....

Ostravak 10.1.2010 15:55

Re: To je tak fajne..

Devucho,tuz dobre. Na Karpetne zdechny . l    kun,dumy se po pulce.

 Vyslovnost nelze napsat,ta se musi slyset,ale Vam to nemusim vysvetlovat.

  Moje cesta Ostravskem :narozeny v Ostrave-Zabreh>Radvanice>Karvina 2-Doly>Slezska

 Ostrava>Karvina 2-Doly>O.-Mar,Hory> Ostrava (u radnice)>Frydek>Havirov .

  

Ostravak 10.1.2010 16:02

Re: To je tak fajne..

 Ti peruni mi to zkrutili a tak este musim zacat znova.  A vcil nevim, kaj zech skuncil .

  Ja..  ja bych mohl o Ostrave basnicky pisat,kdybych to umel.Ale mam ji rad ,tu devuchu

  cernu. Tuz na zdrovi a na 365 krasnych dnu v roce 2010

 P.S. Moje klavesnice nerobi carky a hacky!

Jakub S. 10.1.2010 15:46

Re: To je tak fajne..

Zdař Buh! Tuž to o čemsik svědči. Ni?

Ostravak 10.1.2010 17:02

Re: To je tak fajne..

 Dobry vecer!  Kurec faja,ze Vy jste kajsyk od Ostravy. Bo to  neni jet tak.

 Jeste Vam musim podekovat za nezaslouzenou chvalu nad clankem pana O.Sucheho.Ne me ,ale jemu a jeho bratrovi,Rychlym sipum,stryci Pepinovi,tomu jak jste chytal ryby s Otou Pavlem,jezdil 20 000 mil pod morem,mel 2 roky prazdnin,vybiral usporenou libru s J.Werichem a Sovakem, atd.atd.,ale hlavne sve dusi ,ktera tu krasu dovedla pochopit a to neni dano vsem je treba podekovat Zdravim Vas i pana ,ktery ma rad H.Jamese.

alena 10.1.2010 10:18

dík!!

Nejlepší článeček (i když mně málo srozumitelný) a nejlepší diskuse, pobavila jsem se.

Díky za ukázky ostravštiny, no to píše! To fakt píše! Ale brněnské hantec... Byla jsem 4 roky v B. na střední a hantec mi zněl moc pěkně, i když taky tomu člověk z lontu někdy nerozuměl. Pravý Brňák se pozná, i když mluví spisovnou češtinou, nemá to chybu, zdravím Brno - milovala jsem ho a ráda tam jezdím furt- jen občas, bohužel, a po zastávce v Ikei apod. už člověk nemá moc sil projít se po štatlu...

U nás doma (daleko na Moravě, jak říká Bolek v Krysácích), se moc germanismy nepoužívaly, aspoň si je nepamatuju, snad jenom že je něco tvrdé jak štolvérka (to byly myslím za 1. republiky bonbóny, zjistila jsem , že existuje firma Stolwerck, či tak nějak). Abych přišla se svou troškou do mlýna, tak mě docela mrzí, že vymírají libozvučná nářečí. Já už mluvím vlastně půl na půl česky, i když zrovna nářečím mluvím - už se to míchá, a celkově už to prostě jede do pryč. Tož co sa dá dělat, co už nabečíme, že?

Nakonec zas nějaká moudrost, jak si v tom libuju... jak pravím, (hlavně mladí) lidi nářečí nepoužívají, či jen velmi málo - stydí se za ně. Moravské dlouhé ú se vytratilo, zaměnilo ho houpavé české ou. Ale nemyslím, že hlúpý nebo hloupý znamená cosi jiného. Kdo byl hlúpý, ten aj hlúpý ostál  - i kdyby stokrát říkal "hloupý"..

S nostalgií za ztraceným jazykem a s poděkováním za zábavné příspěvky se loučím... měla bych jít snad něco vařit, ne? Blíží se poledne...Co se tady vykecávám!!!!? Zdareček!

alena 10.1.2010 10:29

Re: dík!!

Teda, ještě dodám 1 perličku: v naší oblasti, nevím, zda ještě někde jinde, se tabletce (jakékoliv, třeba aspirinu) říká "paták". Třeba někdo bude vědět, jak to vzniklo, já netuším. Hodně dávno jsem slyšela od jedné mladé paní, původem z Dačic (prý Jižní Čechy, ale pak jsem kdesi četla, že jde ještě o historické území Moravy, no to je jedno, je to tam někde), že měla celkem šok když slyšela větu: "Mojém strúhalo, tož sem mu dala paták."  V naší rodině se neříkalo, že někom strúhá, znamenalo to asi kašel - prostě manžel nějaké paní měl kašel, tak mu dala tabletku...

Jakub S. 10.1.2010 15:53

Re: dík!!

Patáky se běžně říká aji tady - ve Zlíně a v Brně. A jsa z lékařské rodiny mám dojem, že v téhle branži se to říká univerzálně. Dačice - tak to je složitější: na pomezí Čech a Moravy jsou takové nejednoznačné oblasti. Tahle patří historicky k Moravě, ale stala se součástí Jihočeského kraje - a jak je dneska, nevím. Dá se to zjistit. Dačice, Jemnice, překrásné Slavonice...

Ostravak 10.1.2010 18:39

Re: dík!!

Dobry vecer, tak se mi pomalu vyjasnuje ,ta dusicka tam byla,to mi bylo jasne hned a mela stesti ,ze byla jemne ,nenapadne zalevana rodici. To vse je opravdu dar.ktery si nekdy uvedomime az ke staru.... Pro dnesek preji dobrou noc  .

highlander 9.1.2010 23:28

nostalgia

Moje prabába se za rakouska vyučila ve Vídni, a když její dcera, moje bábi řekne že jde rozpustít na pánvi kousek putry a osmažit prézle na jahodový knedle, to je taky pak pohádka :-)

Já už jsem sice vyrostl na angličtině, ale stejně to moc rád poslouchám, i zblajznu.

Jakub S. 9.1.2010 23:46

Re: nostalgia

No, putra a prézle byly normální součástí brněnské mluvy, u nižších vrstev až do padesátých let. Brno bylo vzdáleným předměstím Vídně, víte. Jakože Morava vůbec měla spád - přirozený - do Rakous, ne do české kotliny.

aida 9.1.2010 23:53

Re: nostalgia

Jakube, já znám pár brňáků, kteří takhle mluví doteď, většinou plus mínus Tvého věku a někde z Kéniku, nebo aspoň v Kéniku pracující (v Porkesce).

Jakub S. 10.1.2010 15:55

Re: nostalgia

No vida. Vitaj! Tvého věku... hergot to zní... no musím si zvykat!

Zofka 10.1.2010 14:36

Re: nostalgia

U nás něbyly prezle, ale jadrně brezle..no a na jahodových knedlách by zme se tež popaskudili...

Ostravak 9.1.2010 21:23

Panove....

..... to je zase jeden krasny vecer! Dekuji Vam ,synci.

Jakub S. 9.1.2010 21:28

Re: Panove....

Tuž do pěruna, šak smy chlopi, ni? Tuž eště vrznem kališek a k robam. Ty su na totok hlupe...