29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Schumacher 8.2.2008 10:11

Re: Re: je to v podstatě vycpávka,

;-)

Synkretik 8.2.2008 15:04

Re: Re: Re: je to v podstatě vycpávka,

Také jsem se kdysi trápil s překladem "actually", "you know" apod., protože mi to v dané větě nesedělo. Pak mi došlo, že je to vycpávkové "vlastně", "víš" apod. Ona angličtina holt není jen jazykem Shakespeareovým...

pompano 8.2.2008 16:28

Re: je to v podstatě vycpávka,

Ohledně toho vola jsem kdesi četl, že je to možná docela jinak: vzniklo to tak, že Češi kdysi  zkomolili v německém rozhovoru slýchané slovo "wohl". Mně to připadá celkem pravděpodobné.

Já tomu věřím 8.2.2008 16:57

Re: Re: je to v podstatě vycpávka,

Rovněž jsem to četl, ale zapomněl. Bude to nejspíš tak!... Bezděky se mi vybavil Petr Čepek jako Ferdinand v Jára Cimrman, ležící spící. (Autor článku IF) 

Hromadka Jaromir 11.2.2008 12:08

Re: je to v podstatě vycpávka,

oh you know   man se dá vyložit jako  česke jeden, jakysi nebo proste jako české trpné přis. tedy se ...nevi se ....man doesn¨t know...ale nejsem si jist, protože černošská angličina americká se jenom hemží výrazem fuck...  apropo det  naši ruskije bratja maji vyraz   job tvoju mat'    jak daleko je od toho americke motherfucking ???

Jaroslav 8.2.2008 7:29

Asi v roce 1972

jsem byl s přítelem v restauraci U Supa , kde v té době točili bránickou čtrnáctku. Lokál byl rozdělený na boxy a ve vedlejším boxu seděli dva, ona a on. Podle vyslechnutého hovoru budoucí manželé. On jí říkal vole. jeho monolog byl asi následující: A až vole koupíme ten stůl do kuchyně vole, tak ho dáme k oknu vole, atd. Uvažoval jsem tehdy o tom, zda být ženou, mohl bych si, třeba i jinak hodné individuum vzít.

Melein 8.2.2008 0:33

Zajímavé.

Ono je to někdy dost těžké zůstat v pohodě a můžete si říkat pořád dokola: Nestojí to za to se rozčilovat a ničit si nervy cizí blbostí, ale stokrát nic nakonec umoří i osla, že. :-/ A s tím volováním, když občas slyším dva šedovlasé pány jak se tak titulují, tak si jen v duchu pomyslím něco o jejich inteligenci. ;-D

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 8.2.2008 3:24

Re: Zajímavé.

To volovani nema s inteligenci nic spolecneho. Ti sedovlasi panove proste byli mladi v dobe, kdy volovani bylo v mode a samotne pouzivani slova vole je v podstate neuroza, tik. Jeden muj spoluzak na zakladni skole ve svych 12 letech voloval tak intenzivne (a bezdeky), ze jednou takto oslovil i sveho otce. Pak nastal poprask a cesta k psychiatrovi (psychologove tehdy za komancu jeste nebyli) a nasledna prevychovna kura. Nedavno jsem ho potkal na srazu byvalych spoluzaku. Je na obema pres 50 a uz nerika vole. Zato me privital asi takto: "Čéče kterej ty jsi čéče tebe nemůžu čéče poznat čéče. Nejsi ty čéče Vileta čéče?" Pritom je to uspesny doktor prav. :-D

Melein 8.2.2008 6:39

Re: Re: Zajímavé.

Máte pravdu. Ale pořád lepší, když doktor práv vám říká čéče než kdyby vás oslovoval tím šíleným ty vole. ;-D

fox 8.2.2008 8:12

Re: Re: Re: Zajímavé.

To není až tak šílené.Na mnoho lidí se dokonce hodí.U velké části populace zdegenerovalo slovo vole na jakýsi temný zvuk :voe,vuu.Je to výplň,ani si to neuvědomují a netuší z čeho to vzniklo.Oni se tím nakazili řečí s jedinci,kteří volují bez zábran a jím samým je to příliš kách.

F..A.Kekule 8.2.2008 8:59

Re: Re: Re: Re: Zajímavé.

Ten "vůl" je dost oblíbený, málokdo si ho ale troufne užít třeba v televizní diskuzi (i když už i to jsem slyšel). Běžně ale slyšívám různá ta "prostě"nebo "jako" za každým druhým slovem a to i u lidí inteligentních. Málokdo si to ale uvědomuje a dělá to prostě automaticky, takže prostě řekne prostě dvakrát tolik slov než prostě chtěl.

Debolo 8.2.2008 9:39

Re: Re: Re: Re: Re: Zajímavé.

Po Vašem článku si říkám to chce klid.

Melein 8.2.2008 19:47

Re: Re: Re: Re: Re: Zajímavé.

Prostě automaticky, aniž by prostě chtěl. Bravo. Vám se to povedlo přímo názorně. :-)

Bára 22.2.2008 13:20

Re: Re: Zajímavé.

Pane Vileto, nepracujete náhodou v Plzni jako policista? Nebo nějaký váš příbuzný stejného příjmení? Ať ano či ne, vše nejlepší k vašemu dnešnímu svátku :-)

Jura Jurax 8.2.2008 14:36

Re: Zajímavé.

No, jsem zouplna bělovlasý a přesto občas, je-li to příhodné vzhledem k společnosti, místu a tématu hovoru taky voluju. Neboť jsou okolnosti, za nichž je oslovení vole nezastupitelné. Nicméně u dam užívám k oslovení místo onoho vole sousloví krásná dívko. Berou to i mé letos devětapadesátileté spolužačky ze střední školy.

Souhlas 8.2.2008 15:41

Re: Re: Zajímavé.

S tím naprosto souhlasím. Člověk občas musí splynout s určitou skupinou, takže v takovém případě "volování" taky nasadím. A vlastně to bývá napůl bezděčné, to slovo skutečně nelze chápat jako urážku! Autor článku Ivo Fencl.

Melein 8.2.2008 20:01

Re: Re: Re: Zajímavé.

Pokud jste autorem, tak není vám něco divné? Mě osobně zaráží, že tohle oslovení "tyvoe" je vyloženě mužská záležitost. U některých pánů mi přijde, že jim to zůstalo v rámci zastydlé puberty (to jsou ti zřejmě neléčení - viz níže) a potom je to ten ostatní druh, který je postižený a ani si to neuvědomuje. Je to zvláštní fenomén, který se zřejmě v jiné společnosti nevyskytuje. ;-D Znám pouze jedinou ženu, která používá spisovné "ty vóle". Když jsem ji slyšela poprvé, nechtělo se mi věřit vlastním uším, ale skutečně jsem se nepřeslechla. Ovšem její zvolání mělo vždy své opodstatnění neb tím pouze slovně vyjádřila své zděšení (v rodině měla čtyři chlapi ;-D) nad nějakou událostí. Takže "tyvoování" je dle mne ryze mužská záležitost. ;-D

Ivo 8.2.2008 20:13

Jenže, Meilen

Jenže, Meilen, vyvrací to zkušenost Petra, který výše reagoval už asi v 11 dopoledne. Tu příhodu z "trojáku" ve vagónu pražského metra si přece nevymyslel a jaká je pravděpodobnost, že by ty dvě holky byly jedinou výjimkou v Čechách???

Hromadka Jaromir 11.2.2008 12:15

Re: Re: Re: Re: Zajímavé.

Dovoluji si silně odporovat ....moje vyženěná dcera (34 let)  klidně  říká  svojí matce (63 let)   ...ty vole  .Dokonce  mne tak oslovila v  telefonu a mně je letos 69  jar.  Tak nevím  považuji to  za  znamku jakesi snižené inteligence anebo spíše volovské nekulturnosti řeči...Jaromír