21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

FEJETON: Podzimní zadumání

Tak ještě pár dní a bude po všem. Ještě drží vzdorně na větvích pár žlutohnědých lístků, třepou se ve větru, ale není jim to nic platné, až se zítra probudím, už tam nebudou. A přitom, jaký to byl letos dlouhý, nádherný podzim!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 29.11.2011 15:06

Na můj vkus

je v článku příliš často použito slovo "Bůh", a ani jednou není konkrétně uvedeno který... :-(

F. Svoboda 29.11.2011 16:06

Re: Na můj vkus

Bůh je jen jeden. Líbilo by se Vám, aby v každé větě byli soudruzia soudružky jako za totáče ?

J. Skála 29.11.2011 16:28

Ale ne.

Počet Bohů je <= 1. A chybí-li Bůh, nezbude jen komunista. Opravdu.

J. Anděl 29.11.2011 12:54

Ach, mluvíte, zpíváte, kreslíte, socháte mi z duše

Naprosto naprostý souhlas. A ten hlas není ojedinělý, často si o tom povídáme, nedávno v souvislosti s filmy. Snad je "nás" víc, co nerozumějí modernímu umění, respektive komu v něm chybí krása, pocit, že to umění povznáší - je povznášející.

Všechno temné má však i své druhé strany mince. Jako protiváha Černým a jiným peformátorům a jsme pak my, kdo se díky tomu učíme hledat krásu všude kolem sebe. V kameni, ve dřevě, v kovu, v obloze, v dokonalosti rostlin a zvěře ... a také jako transcendentní pocit - jakýsi blažený pocit bez oblažující fyzické krásy. A pak také v tom umění starém.

Píšu to jako někdo, kdo kdysi pro zábavu psal rozervané příběhy, až mi došlo, že rozervanosti už je ve světě dost. Není nutné přidávat další. Ani kapičku.

M. Bílý 29.11.2011 12:07

AUTOR ČLÁNKU SE PTÁ: Nezačneme si zase vážit krásy?

S krásou úzce souvisí slušnost. Mnoho diskuzních příspěvků na NP slušnost postrádá. Pokusme se diskutovat slušně. Bude to první krok k tomu, abychom si začali krásy vážit !!

Asi volám marně!

V. Běhal 29.11.2011 10:18

Záchodová kultura

 Současná kultura je ve znamení hnusu, ošklivosti a perverze. Říkám jí "záchodová kultura". Strašné je, že i z krásných děl klasiků divadla a opery dokážou režizéři udělat prasárny. Je o strach dnes jít do divadla i na klasická díla.

J. Kovaříček 29.11.2011 1:34

Bravo

Naprosto skvělý článek, pravdivý i inspirativní. Krása je dnes opomíjená hodnota. Angličané sice říkají, že krása je v očích pozorovatele, jenže co vědí Angličané o kráse? Krása je vskutku duchovní (božskou) veličinou a má svá objektivní kritéria. Například v hudbě je krása spojena s harmonií. Na tom nemění nic skutečnost, že dnes jsou v největší oblibě všelijaké rockové hulákačky, zpívané slavnými hvězdami zpravidla falešně. Bachova hudba je nadčasová a to, že ji poslouchá poměrně málo lidí není svědectvím o té hudbě nýbrž o těch lidech.

V umění není čemu rozumnět, umění se prožívá. Umění člověka kultivuje ale jen kultivovaný člověk je schopen s uměleckým dílem souznít.

V moderní době začalo být umění nazíráno jen jako zboží. Tak třeba nějaký nepovedený obrázek všelijak hranaté ženy odhadnou "odborníci" na miliony dolarů, poněvadž v rohu je podpis Picasso. Potom ale přijde jiný znalec s lupou a prohlásí, že tento obraz je skvěle provedený padělek. V tom okamžiku spadne cena díla na několik stovek dolarů. Ten obraz se vůbec nezměnil a jak patrno nehrál v té situaci podstatnou roli. Když si nějaký zbohatlík koupí za hříšné peníze dílo slovutného Mistra, zpravidla nechá udělat dobrou kopii, kterou vystavuje, a originál uloží do trezoru. Pravdu dí pan Frýbort, za tuto neúctu ku kráse Bůh nas trestá, anebo vlastně trestáme my sami sebe?

M. Kopřiva 29.11.2011 6:13

Re: Bravo

Souhlasím s Vámi, pane Kovaříčku a tím samozřejmě i s autorem článku. Noví "umělci" nám za naše peníze podřezávají naše vlastní žíly.