17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

FEJETON: Pes na talíři

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 29.12.2010 18:37

Kdo není vegetarián

a přitom se nikdy nepodílel na zabití své potravy, je trochu pokrytec a sotva může toto dilema soudit. Sama určitou zkušenost mám, protože můj muž hospodářská zvířata chová a rozchovává velmi rád (konkrétně hl. králíky), o to hůř mu jde konečné řešení. U toho jednak nějakým způsobem asistuju, jednak se děje až tehdy, když už to nijak odložit nejde. Je mi sice jistou útěchou, že zvířata měla obstojné zacházení a rychlou smrt, ale stejně bych ve chvíli, kdy stahuju pátého králíka, neváhala a stala se vegetariánem. Mám ale smůlu, většina mé rodiny jsou masožravci.

A. Fritscher 29.12.2010 15:14

Pro polovinu diskutovatelů

Zamysleli jste se někdy nad tím co jak asi trpí mrkev když ji chudinku rvete ze země, a nebo co takové obilí, prožit tolik hrůzných smrtí, nejdřív ji usekne kombajn, pak do něho bušej až chudák zrno opustí klas, poté ho nechají bez kapky vody uschnout, pak ho semelou na prášek, poté strčej do rozpálené pece, a na závěr ho někdo sežere. Všechno to jsou dost drastické metody jak umřít a jako noční můra by mě honily všechny.

Pak vám nezbývá outlocitové jak zemřít hlady - protože zabít zvíře na maso je stejně hnusné jako "sežrat" chleba. A kdo to nechápe ať se podívá na Avatara :o)

K. Janyška 29.12.2010 11:51

Už i vánoční posírači chodníků ? To je hnus ! Dzp.

J. Skotnica 29.12.2010 11:27

u H.G. Wellse se nedivím.

Jak byl dobrý spisovatel, tak jeho plány co se světem byly spíše v kategorii fantasy než sci-fi. Jako u většiny levicových intelektuálů té doby byl jeho ideálem světový socialismus a do něho přece patří organizované stravování.

V. Novák 29.12.2010 10:25

Vegetariáni a makrobiotici to žerou živý!

My masožravci si aspoň necháme naši potravu předem humánně (nejdřív omráčit, pak vykrvit) usmrtit - ale ti sadisti... Naklíčené plody... Fuj!

S. Ševeček 29.12.2010 10:17

MAgorská veganka byla na intervjů u Veselovského

Byl na ni velice milý - například jí nepoložil otázku, která se přímo nabízela: Proč, když chcete "zrušit" staré zvyky, si budete na Štědrý večer pochutnávat na "rybě" ze sojového masa a ne třeba na obilních klíčcích?

Můj známý ortoped odmítá pacienty vegetariány - jejich kosti jsou křehké, klouby vrzavé a nehojí se. Zlatý bůček a ovarové koleno!

F. Svoboda 29.12.2010 10:00

Psí maso je výborné.

Nevím, co je špatného na konsumaci psího masa, když bez skrupulí jíme maso hovězí, vepřové , kůzlečí  a jehněčí( chudinky mláďátka ) i maso koňské ( kůň toť přítel člověka podobně jako i pes ). Záleží přece, abychom zvířata netýrali, usmrtili je rychle a bez stresu a konečný produkt bez zbytečného odpadu zpracovali.

K tomu dodávám, že chováme králíky, kteří jsou v mládí potěšením pro vnoučara. Ty však chápou, že když králíci dorostou, jsou předmětem naší potravy , tak jako ostatní zvířata.

K nadpisu pokračuji - v sousední vesnici ještě nedávno pořádala místní chasa tak zv. "Oříškové hody". Pořídili dobře vykrmeného psa - ořecha , zametli stodolu a psa upekli s česnekovými knoflíky. Byla to taková družná zábava. Nyní se to již nekoná, ne pro důvody pseudoochránců psů, ale proto, že družnost i na venkově poněkud upadá.

J. Polák 29.12.2010 13:52

Re: Psí maso je výborné.

Důvod je jednoduchý, člověk není vrcholový predátor s metabolismem uzpůsobeným ke konzumaci masožravců. Koncentrace škodlivin rostou v těle podle zařazení druhu do potravního řetězce. A člověk je v potravním řetězci jako všežravec. Tedy vůči býložravcům jako predátor, vůči masožravcům jako kořist. Proto taky nemá do potravní skladby obvykle zařazeny masožravce. (Psy, kočky, šelmy atd..) Naopak tam převažují býložravci  Dávejte  pravidelně si nějakého vrcholového predátora  (mrchožravá zvířata) a koledujete si o velké zdravotní problémy zásluhou vysoké koncentrace škodlivin, které zkozumujete. Ani lvi a to je hodně vysoko na potravním řetězci, pokud usmrtí hyenu ji nežerou.

F. Svoboda 29.12.2010 14:09

Re: Psí maso je výborné.

Nejedná se o pravidelnou konsumaci, pouze o zpestření, zejména však o princip namířený proti různým aktivitám tzv. ochránců zvířat, různých zelených a pseudokorektních hnutí, které nám všem otravují život.

J. Pašek 29.12.2010 16:25

Re: Psí maso je výborné.

V naší Lhotě žila ve vilce jedna rodina = Procházkovi . . . . . Měli syna a dceru a jeden byl  hloupější než druhej . . .  Jejich táta byl hrubián a zlomyslný člověk . . .  Cestou ze školy jsem musel chodit kolem jejich domu . . .  Snad jsem chodil do 2 třídy, Venca na mě zavolal, abych k ním šel domů . . .  Na stole měli pekáč s upečeným masem a a nabídli mi na talíři kousek . . .  Když jsem maso dojedl, začali se všichni smát a dělat zvuk  HAF-HAF-HAF-HAF  . . .  Dovtipil jsem se, že to byl upečený byl pes. Udělalo se mi nevolno a začal jsem tu celou  rodinu nenávidět. . . .  Zanedlouho pan Procházka jel  nacamranej na kole z hospody  . . . .  Na cestě před Lesní Správou stálo dočasně "zaparkované" osvětlené lucernama  koňské spřežení s vozem . . .   Cesta z hospody šla s kopce  a prudká zatáčka, kde stálo to spřeření . . . Nacanmraný Procházka na kole tu zatáčku "nevybral" a narazil hrudí na oj vozu a zemřel  . . . . Pamatuji se jako by to bylo včera, jak jsem se radoval, ře se zabil . . . . 

O. Uživatel 29.12.2010 9:45

Uživatel požádal o vymazání
J. Hejna 29.12.2010 9:15

Hyena

Normální hyena normálně žere.

V. Vérosta 29.12.2010 9:04

Kdyby jenom psy!

Prý jsou země, kde obyvatelstvo pojídá i prasata, tahle intelgentní a společenská stvoření!!

P. Kylchap 29.12.2010 7:12

Astone,

mluvíte mi z duše. Kdybych maso nekupoval v obchodu jako "hmotu" a měl si jej zaopatřovat chovem a zabíjením zvířat byl bych vegetarián.

P. Hofman 29.12.2010 7:25

Re: Astone,

Opak je pravdou. Kdybyste si musel jídlo opatřit ne v supermarketu, ale lovem či chovem a následujícím jeho zabitím, tyto "sofistikované" problémy by byly velmi rychle ty tam.

Nic proti ochraně zvířat, ale zůstávejme při tom nohama na zemi.

R. Tesařík 29.12.2010 9:41

Re: Astone,

i v době ledové? Ale to by bylo dobře, to byste dlouho neotravoval.