29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kustod 17.1.2010 17:42

taky

Autor opomněl ještě na ty,kterým je všechno "šumafuk"to jsou šumafukológové,rovněž lidé ze zemědělství zabývyjící se ho...nem,jsou ...(lejnológové).

a. 16.1.2010 19:13

Mily Ivo,

 doufam,ze k Vasemu mladi a svemu veku,se neurazite timto oslovenim.Chci se Vam omluvit za clanek,kterym jsem reagoval na Vas fejeton.Byl hloupy a vulgarni,coz rozhodne nebylo mym umyslem. Snad to bylo tim,ze jsem ho cetl prilis rychle a nezacal vzpominat. Mate dusi ,take talent a urcite toho hodne pekneho napisete. Dekuji a.

IF 16.1.2010 19:16

Re: Mily Ivo,

Viz komentář níže. Možná jsem měl tu úvahu ale zabudovat do článku samotného. Tj. úvahu oi tom, že logie by neměly být všechno a to hlavní!! I.

a. 16.1.2010 19:06

Mily Ivo,

Jakub S. 16.1.2010 15:34

Krásně jsem si početl, radost.

Na a. atd. nehleďte. Však vy nehledíte.

Ve Zlíně jsou tomášologové a janologové. Zásadní, nesmiřitelné rozpory. Lokální folklór. Zcela vážný ovšem.

IF 16.1.2010 16:49

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Jako že je tam hodně rodin s Tomáši a Jany?

Jakub S. 16.1.2010 20:48

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Jejda né... to jsou vyznavači Jediného Tomáše (tedy Zakladatele, že), neuznávající jakkoliv význam Jana A. Bati - a ti, co tohoto jeho o mnoho mladšího nevlastního bratra a jeho přínos uznávají. Velmi zhruba. No to je jiná pohádka.

a. 16.1.2010 19:01

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Dobry vecer,musim napsat ,ze se docela stydim a priznat,ze jste udelal spravne,kdyz jste napsal  autorovi fejetonu ,at pise dal a  na a. nehledi. Kdyby nic jineho, bylo ode mne hloupe a hlavne vulgarni. Stacilo napsat ,ze se ti to nelibi,nebo ,a to by bylo moudrejsi,nepsat nic.Ten mladicek je urcite velmi talentovany a hlavne ma dusi. Jiste se od neho dockame mnoha peknych ctenicek. Ale jsem ctenarem a pametnikem  Literarnich novin,Literarnich listu,Listu,Hostu do domu,fejetonu Jana Skacela,Petra Chudozilova A.J.Liehma a dalsich a to byly nejake" marky " !" Dusi" toho fejetonu chapu,sam jsem ve 14 ti letech dopisoval "3+1 musketyry" a v 57ti pri odchodu do duchodu  si nechal koupit od kolegu "Rychle sipy. ( Jiste je i Vy vyjmenujete bez vahani.) Vy tu krasnou dusi mate a prostredim ve kterem jste vyrustal jemne pestovanou. .... To byla krasa,kdyz jsem zustal sam doma ,sel do pokoje ,kde byly knihy a uz byl jinde.Anebo cteni pod perinou,vzpominate? Byly to krasne chvile a ted krasne vzpominky.Preji pekny sobotni vecera dobrou noc. Dnes me bude hrat ukolebavku Oskar Peterson,ten Buh klaviru.

IF 16.1.2010 19:15

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Já to, přiznávám, nepsal jako fejeton, zařadil jsem to do "kategorie" až při poskytování téhle úvahy (tohofle soupisu) PSU. Většina těch zmíněných logií mě i osobně zajímá, ale právě proto, že většina, ani jedné se nevěnuji fanaticky. Možná je to lépe, možná i chyba, to podle zásady, že má člověk dělat jedno a pořádně. Bohužel, s tím mívám problém. "A" děkuji za komentáře a vybavuje se mi náhodou kniha Kdo chytá v žitě. Víte, proč je tak pojmenovaná? Hrdina je v podstatě v depresi a má pocit, že smysl má jen hrát si s dětmi. Nemyslím, že je to třeba chápat nějak moc infantilně nebo dokonce úchylně. Chápal bych to tak, že bychom se měli věnovat každý svým dětem, když už nějaké máme, udělat si na ně čas, mluvit s nimi, být s nimi, případně jim zkusit něco přečíst atp. V podstatě to, dodávám, není ostatně věc vůle, jen vůle, ale vrozené potřeby, před kterou by se němělo utíkat třeba právě k logiím. Jiná věc je, že když děti odrostou, člověku někdy možná zbudou logie jako to nejlepší. Jiní lidé děti nemají. Já ano, přiznávám, že třeba zrovna dnes ale necítím nejčistěí svědomí, ba stýská se.   

a. 16.1.2010 19:59

Re: Krásně jsem si početl, radost.

  Jeste jednou"MEA CULPA<MEA CUPLA,MEA MAXIMA CUPLA!"  To vite,ze jsem chytal v zite.. K detem take nemam co dodat,vztah rodicu k detem je ten nejvetsi dar ,ktere detem dame a take zustat klukem co nejdele,pokud mozno do konce. Ted se mi neco mele.Nebylo v  nazvu knihy   ".... chyta v zyte..." ?  Je to uz asi 40 roku,co jsem ji cetl,hned ji pujdu hledat po byte. Jednu vetu si ale pamatuji  " .....ten je tak jemny jako prkynko od WC" ci tak nejak.  A jeste otazku,kde si muzeme neco Vaseho precist ?

Jakub S. 16.1.2010 20:45

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Tak fajn, vše odpuštěno, každý někdy ve zkratu či rychlosti či nějaké averzi iracionální ujede, sjede, vyjede, A je. Další chytrý zkušený pamatující si chlap. A má zpětnou vazbu - ó, jak vzácné na i-netu!

Popravdě 16.1.2010 20:48

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Popravdě nejvíc tady na Psu = http://neviditelnypes.lidovky.cz/novinari.asp?idnov=1271 (=asi 310 článků). Pár informací i zde=

http://www.citarny.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=763:fencl-ivo&catid=28:esko-spisovatele-&Itemid=3777

Jenda 17.1.2010 21:43

Re: Krásně jsem si početl, radost.

Bez obav Jakube, nehledi. Zasadne. Nehrozi, ze by Fencl prestal psat. Nemuze.

Solitér 16.1.2010 13:17

Asi to tak bude

Autor má pravdu, v každém z nás- tedy, abych někoho neurazil- ve většině z nás je něco z "logií" zakódováno. Jeden na "stará" kolena kompletuje edice, které mu dotvářely dětství/ a aby nebyl nařčen ze senility, tak to zdůvodňuje péčí o vnukovo dobro/, jiný zase tváře se cynikem bohorovně shazuje jiná díla, argumenty, které používá svědčí o tom, že znalosti oněch knih má hluboko pod kůží a jeho pohrdání je pouze přetvářkou...

Málokdo se k tomu přizná, je to něco podobného, jako se otcové stydí za hraní si s vláčkem. Před publikem by ono "šššhůůů" nevypustili z úst, ale když jsou sami...

A troufám si tvrdit, že na rozdíl od různých ideologií jsou příklady uvedené v článku neškodné, ba naopak, ten, kdo některé uvedené "logii" nepropadl, tak ten byl možná v dětství ochuzen. Ochuzen o svět fantazie, neb jak zpíval KZ: "je to paráda, lehnout si na záda a snít si..."

a. 16.1.2010 11:48

Proboha !

 To mel byt vtipny fejeton?! Ty "bobky",ktere autor tak tezce ze sebe tlaci ? Uz si jdu spravit chut "pulkou,panakem,stmprdlickou " slivovicky a potom precist opravdovy a vtipny a k necemu jdouci fejeton. Panu autorovi doporucuji totez a pred dalsim pokusem jeste studenou sprchu.  

a. 16.1.2010 13:41

Pane Fencle,fejeton je..

... novinarsky zanr publicistickeho razu,zamereny k sirsi problematice spolecenske, nejcasteji kuturni;podava tema lehkym,ZABAVNYM slohem a OSOBITYM autorskym stylem.Tolik z ENCYKLOPEDIE. Nicmene,nezoufejte! Napsat dobry fejeton nedokazali ani mnozi slavni spisovatele a k jejich cti a poteseni ctenaru je nutno dodat,ze se o to ani nepokouseli.Zkuste napsat roman,pripadne, pro zacatek,  aspon povidku. Pokud by Vam ani toto neslo a chtel se venovat pismu,zkuste GRAFOLOGII.  Jenom ne GRAFOMANEM.Preji hodne invence pro dalsi psani. S pozdravem Vas a. 

čtenář 16.1.2010 11:38

Fencle, konečně

věčný kritik konečně našel spřízněnou duši. Ale já to věděl, pane Ivo, že se chytíte, furt jsem vám dával šanci. Tohle je vono. Perfektní a na jedný lodi. Nemyslete, eseje a novely možná píšu lepší, ale takovejhle článek vo ouplně reálnejch a lidskejch a velmi hezkejch věcech bych nedal. Jen tak dál, Fencl ...palec nahoru.

Lupen 16.1.2010 8:19

pakologie

Jako geolog se zabývám geologií, ale pakem se být necítím. Nebo mám?

Kalamajka Mike 16.1.2010 7:58

Autor by měl využít služeb psychoLOGIE.

Určitě neprohloupí.

Sýček 16.1.2010 5:52

Setkání s vyznavači různých -logiií bývají velmi vtipná i poučná,

jen s badateli a příznivci Umberta Eca, sémiologa, je potíž. Do všeho se..., ne jinak do všeho strkají nos, snaží se překazit co jde a říkají tomu ochrana klimatu, Země, přírody.

Jenda 16.1.2010 3:04

A co koncovka -atrie nebo -patie?

Ovsem vy si nepriznate ani koncovku -manie.