16.4.2024 | Svátek má Irena


FEJETON: Óda na vyznavače LOGIÍ

16.1.2010

1.

Kdo je vyznavačem anebo milovníkem LOGIÍ? Odpovídám: každé pako, které se zabývá nějakou z "věd", jejíž název končí koncovkou LOGIE.

Co pro lidi jako já znamená podobná koncovka?

Řekl bych, vážení, že s čerstvým větrem přináší i něco podobajícího se až hrabalovskému pábení a nadšený přístup. Možná... až moc nadšený. Pravda. A zarytý, puntičkářský, posedlý, ani to není celé. Do téhož tyglíku vmisme i nutnou vnitřní volnost (každého pábitele) a svobodu brát vážně I FIKCI, asi jako ji vážně bere každé dítě. A jistě, zvlášť klukovská duše logiím přeje, ale musíte takříkajíc "viset nad věcí", víme? Zůstat vážně dramatičtí a třeba při čtení vnímat i různé věci VNĚ textu, nejen to uvnitř. A, pravda, objektivní kritik se z vás následkem toho nevylíhne, no, ale kdo je to taky objektivní kritik? Horempádem pryč od něj!

2.

V rozpuku mládí je možné, jak tušíme, vše.

K rozpuku každé řádné logie však v podstatě stačí "hnusnej bordel“. Alias? Nádhernej nepořádek. I navzdory snahám a mínění věrných našich žen. Posloužím příkladem. Zde je. Sherlock Holmes (dejme tomu).

On... Samozřejmě existoval. Důsledkem zůstává i nejslavnější logie, tedy po švejkologii, a autor příběhů o Holmesovi, tedy doktor Watson, se opravdu přespříliš neobtěžoval pečlivými návraty k detailům, které už o svém hrdinovi s dýmkou vyzradil, takže dnes třeba víme, že byl Watson v Afghánistánu raněn do ramene, ale... taky do nohy. A co myslíte, platí obé? I to právě zůstává předmětem bádání holmesologů, a právě podobný nepořádek v materiálu každého milovníka logie nutně uhrane, svede, omámí, rozmetá a dostane. Mne tedy ano, a právě když jsme svedeni, vzniká kult, a kult vyžaduje opečovávání, a čím se opečovává? Logií, samozřejmě, a logiím propadlí si pak nečiní nárok pouze na Holmese. I sta dalších logií zvesela pučí a vzkvétá a jako někdejší zaměstnanec vlakové pošty jsem měl kolegu Standu Herejta, který, ano, v podstatě vynalezl i EXNEROLOGII.

Oč šlo? Standa si natolik oblíbil SVĚT detektivek Václava Erbena s kapitánem Exnerem, že mu stálo za námahu navštěvovat snad veškeré lokality, do nichž autor umístil děje, a zamilovaně porovnávat terén s fikcí a naopak. Výsledkem byla kniha.

3.

Anebo takoví manželé Zavadilovi z Moravy. Co kutí, tedy ve volnu?

Kochají se zemanologií. Ne však milošovskou. Všímají si, kteří herci hráli v seriálu Třicet případů majora Zemana víc než jedinou postavu a kolikrát v důsledku toho zemřeli a... A mapují svět tohoto seriálu a „co je blbé, to je krásné“, zní jejich mínění. Pan Zavadil je jinak lékař a škoda jen, že jejich skvělá knižní studie je cítit i špetkou životní okoralosti až cynismu, vždyť ta správná a nejsprávnější logie chce přece hlavně něhu. Ne pohrdání.

Jen díky něze máme i cimrmanologii a čtyřlístkologii,

foglarovskou šípologii a večerníčkologii,

bondologii i potterologii,

shakespearologii a součkologii (ludvíkosoučkologii),

goethologii a agathologii (o Agátě Christie)

i dumasologii i tolkienologii a hrabalologii i ivanologii a... Ano, a můj gymnaziální spolužák Pepík Kotěšovec od dětství sbíral knihy edice KOD (už má všechny), takže byl kodolog. A já? Býval jsem ohníčkologem, a pokud mezi námi žili taktéž proslulí fanatici časopisu "Ábíčko", já jím nebyl a sbíral právě časopisy Ohníček. Asi jako milovníci Prahy jsou nadále pragology a milovníci Brna brnology a ctitelé Ostravy ostravology a (dětinští) obdivovatelé "saurů" dinology. Celé to však připomínám i v úctě k oficiálním vědám vč. – úžasné - kryptozoologie či ještě úžasnější vampyrologie (v posledních letech zvláště kvetoucí) a jen mi přijde krapet zvláštní, jak dlouho někdy musí čekat dotyčná slečna LOGIE na rozvinutí, jak dlouho musí vyhlížet prvního a skutečně oddaného rozvíječe.

A ne?

Až Ondřej Neff se stal roku 1979 regulérním zakladatelem české vernologie. Proč jím nebyl už předchozí Julesův životopisec Janatka?

Proč ne? Copak pan Janatka se vnořil i do součtů tonáže Vernem potopených lodí?A kde má mapu Podivuhodných cest?Tu chutě dodal až Neff.

To taková "jičínská" rumcajsologie je jinačí káva. Žádnou oficiální mapu prozatím nemá, a tak ta ještě skýtá volné pole. A ne? Václav Čtvrtek přepisoval Rumcajsovy příhody, jak ho napadaly, i několikrát, a tak se výsledné večerníčky mírně liší od povídek v časopise Mateřídouška a ty zas od kapitol v četných knížkách. I porovnávejme, i bádejme a vnořujme se i v tuto logii. Je to zábava. A nefungují tak jen Rumcajs a Verne, ale třeba i Krakonoš vybízí – ke krakonošologii či rýbrcoulologii - a Karel May - samozřejmě - k mayologii.

A – opět třeba - bigglesologové?

Pochopitelně existují. Co dělají, čím se zanášejí? Podle mé představy mj. řeší, proč skoro každá bigglesovka začíná mořem nudy šplouchajícím v mozku titulního hrdiny i okolo na židličkách rozvalené partičky. Ne, ženské ty chasníky - s dušemi kluků - moc nezajímají, to je očividné, a tak si pokaždé koušou nehty, tedy než jim osud přihraje merunu nového dobrodružství. Pravda, pravověrní bigglesologové mě už v téhle chvíli ukřižovávají a už mě dokonce ukřižovali a mou pošetilou hlavu nabodli na vrtuli a bujaře roztočili, ale ať, a ať i hněv pracujícího lidu na tu hlavu dopadne za tohle logisticky logické nimrání se v knihovně.