16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

FEJETON: Knihovna na Letné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří S 10.5.2007 8:48

Národní technická knihovna

V rachotu kolem plánované novostavby Národní knihovny zaniká, že se konečné staví nová budova Národní technické knihovny, dosud zmáčknuté v Klementinu, v části do Mariánského náměstí (naproti Nové radnici).

NTK bude v areálu ČVUT v Dejvicích. Tady jsou nějaké obrázky: http://www.stk.cz/ntk_obrazky.html

Je to mnohem konvenčnější budova, pobně jako Krajská vědecká knihovna v Liberci nebo Moravská zemská knihovna v Brně. Také má menší objem skladovaného materiálu než NK. Přesto by se ani na tuto budovu nehodila  nějaká bývalá vojenská budova, protože moderní knihovna má od základů jinou stavební dispozici.

Jiří S 10.5.2007 8:43

budova VZÚ

V bývalém VZÚ je mimo jiné rekrutační středisko (verbíři). Vím to podle cedule u dveří, nikdy jsem tam nebyl. Nechápu, že se takový úřad nevejde do jiné kancelářské budovy, mají jich v okolí o dost více než za První republiky.

Jenže na Národní knihovnu je ta budova malá a na moderní knohovnu se nehodí stejně jako jiné staré budovy.

kdokoli 10.5.2007 8:37

Re: A me se ta Chobotnicka proste libi

Sama o sobě budiž, ale ne v kontextu pražské památkové rezervace. Pařížské La Défence taky nestojí vedle Louvre.

kdokoli 10.5.2007 8:36

souhlas

Autor má pravdu, například vojenský zeměpisný ústav je dimenzován na mapování celé sluneční soustavy plus přilehlých galaxií. Silně pochybuji o tom, že v době IT a s armádou 26 000 vojáků je takový barák potřeba. Navíc vojenští kartografové stejně sídlí v Dobrušce. Blob je pouhý neestetický příklad sebestřednosti druhořadého architekta s velkou hubou. Když si vzpomenu, jaký brajgl dělal památkový ouřad kvůli mrňavé skleněné krychli na Sovových mlýnech, které Meda Mládková zachránila před zřícením, a teď by snad tolerovali TOHLE ?

ll 10.5.2007 7:52

"světoznámého architekta"

Odkud se tato fáma bere? Podle jeho výpovědí jde spíše o zamindrákovaného ubožáka.

honzak 10.5.2007 7:50

jestlipak ta krása

je alespoň přímková plocha, aby se to dalo jednoduše zašalovat? Jak daleko budou létat odtáté zmrazky z vrcholu stavby (ve svislém řezu to je regulérní profil skokanského můstku)? Kolik bude stát zakázkový nábytek "dokulata"?

Olinka 10.5.2007 6:53

Mne se ameba libi...

ale to misto neni vybrano nejlepe (tady souhlasim s Knizakem, ze Pankrac by byla lepsi...vznikla by nova, moderni dominanta Prahy) a navic to bude velice drahe!!!... bala bych se take toho, ze se se nam zborti cast okolni zastavby...geologicke podlozi je prece pisek...a naprosto souhlasim, ze je v Praze mnoho historicky a architektonicky vice (ci mene) cennych budov, ktere by predpokladana finacni castka dokazala zvelebit a prebudovat pro potreby Narodni knihovny...ovsem mely by stat na kopci, viz skody, napachane povodni...takze proc ne Dejvice (dobre dostupne mestskou dopravou pro Prazany i mimoprazske) a proc ne vojakum prinalezejici a zjevne nevyuzite budovy?!:-) R^

jozka 10.5.2007 6:44

A me se ta Chobotnicka proste libi

Naopak mi pripada takova utulna.

Jiste, libila by se mi jeste vice, kdyby statni a Prazsky rozpocet byl v prebytku.....

Rudolf 10.5.2007 4:57

Re: Ten blob je prostě příšernost.

Aspergill toho, jak vidět, nezná moc. Nebo snad kachlíčky začaly po pár týdnech opadávat z Pensijního ústavu (dnesÚRO či co), Elektrických podniků (dnes DP) či snad z proslulé kachlíkárny na Letné (MV)?

NevericiTomas 10.5.2007 2:32

Re: Ten blob je prostě příšernost.

No vy tomu opravdu....nerozumite ;-D

Honza 10.5.2007 2:17

Re: Ten blob je prostě příšernost.

No, nebyl jsem si uplne jist, co si mam o Kaplickeho budove myslet, ale jsou-li Vaclav Klaus a Aspergill proti, nemuze to byt tak uplne spatny napad...:-D

zdeněk 10.5.2007 1:41

Re: Ani není potřeba

navíc by jedním z kritérií měla být životnost stavby a náklady na její údržbu. neděláme budovu na dvacet let, či pro potěchu architektů , měla by to být budova alespoň na 150 let.

zdeněk 10.5.2007 1:33

Re: Ani není potřeba

To víte soukromé firmy za přispění "renomovaných" architektů se potřebují napakovat. kdybych do toho mohl mluvit(jako že nemůžu) postavil bych knihovnu někde mimo centrum. Vemte si třeba Moravskou zemskou knihovnu. Také není přímo v centru Brna.

V celé Praze se teď naprosto všichni zbláznili, proč stavět obrovské podzemní garáže v centru města, proč mít prosklený václavák? Co dělá městský úřad aby si město zachovalo svoji tvář?

navíc nevidím jediný důvod proč je nutné uvažovat pouze o moderních architektonických slozích. Pokud to má být reprezentativní budova mohlo by se uvažovat i o novorenesanci, secesi, novobaroku..... Vnitřní interiér by se vabavil podle technických potřeb.

Nika 10.5.2007 1:17

Ani není potřeba

trmácet se až do Karlína či Dejvic. Denně chodím kolem Národního muzea a tak můžu sledovat stále častější odpadání kusů sochařské výzdoby jeho fasády. Cesta do práce se stává přímo nedobrovolným provozováním jakéhosi adrenalinového  sportu. Hloučky cizinců to pozorují s nefalšovaným úžasem. Ale budeme mít nejdražší "hromádku" na světě...

patejl 10.5.2007 0:34

chrchel je svinstvo, arogance a zpupnost

jedine autorovo hledi je sokovat, bohuzel na miste ktere se tomu v zadnem pripade nehodi. podobny smejd bych umistil na nejake z cetnych prazskych sidlist. je to oziveni kostkoidnich socialistickych seanci, avsak se zastavbou na letne to nema nic do cineni! Rv

A.S. Pergill 10.5.2007 0:24

Ten blob je prostě příšernost.

Ponechávám stranou estetickou stránku, když se dá vystavovat lidský exkrement natřený bezbarvým lakem (coby vysoce umělecká performance), tak proč ne tohle.

Vezmu to z praktického hlediska: Neznám jedinou okachlíčkovanou budovu, z níž by ty kachličky už po pár letech nezačaly padat (naopak znám pár takových, kde začaly padat pár týdnů po sundání lešení). Na svislých fasádách je to spíše estetický problém, na blobu to povede k zatékání a v zimě ke stejným procesům, které vedou k ničení mostních konstrukcí i skal. Zlatý voči, který kdy uvidí peníze na průběžné opravy!

Ve srovnání s tím je takové podnikatelské baroko, kterým estéti zuřivě pohrdají, vysoce účelné: Masívní střecha s velkým přesahem chrání fasády. Vypadá to sice jako Šmoulov, nebo vesnice Zulukafrů (ti stavějí z bláta, takže jim nic jiného než přečnívající střechy nezbývá), ale funguje to! (Ne že bych tam chtěl obrovitý šmoulín, aby mě někdo nechytal za slovo, ale něco účelného a jednoduše udržovatelného, protože instituce jako knihovna nebude mít peněz nikdy nazbyt.)