16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

FEJETON: Knihovna na Letné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fred 10.5.2007 12:59

Re: Re: Re: Re: Re: Národní technická knihovna

A co s nimi bude potom?

Kamil 10.5.2007 12:58

Re: Re: Re: Re: Národní technická knihovna

Využije je Národní knihovna, která je vlastníkem objektu - v Klementinu zůstanou knižní fondy do roku 1800, hudební oddělení, Slovanská knihovna (mám dojem že ta by se z podkroví měla stěhovat do křídla nyní využívaného STK); budou tam výstavní prostory aj.

phr 10.5.2007 12:54

Re: Národní technická knihovna

Tak to se mi dost líbí ...

NevericiTomas 10.5.2007 12:50

Re: ad zmrazky

Jezis to je zase sbirka odborniku. Chlapi vemte si jako to maji stavaria a architekti tezky kdyz kazdej jouda tady postavil chaticku a hned je odbornik....

ok 10.5.2007 12:46

Re: Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Co blbnete, neumíte argumntovat, tak urážíte? Chobotnice slouží ke zviditelnění namyšleného páně autora, to je zjevné z jeho hloupých řečí, kterými uráží normální vzdělané lidi se zájmem o Prahu.

ok 10.5.2007 12:41

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

V Americe je elementární slušností tykání.

NevericiTomas 10.5.2007 12:39

Re: Re: Ten blob je prostě příšernost.

No hlavne v te knihovne budou kachliky maximalne na zachode....;-P

ok 10.5.2007 12:39

Re: Vidím to velice prostě:

Liberecká knihovna do města pasuje.

ok 10.5.2007 12:36

Re: a proč ne chobotnici?

Miláí pěsti dělnické třídy, já výtvarník sice profesí nejsem, ale architektura mě hodně baví, a navíc mám tu lokalitu hodně prochozenou, i ta méně známá místa. Proto tvrdím, že chobotnice neodpovídá geniu loci, Letohrádku, Bílkově vile, izraelskému velvyslanectví, nádherným vilám, které jsou na sever od té lokality. Nepasuje ani ke zbytkům opevnění, šancím atd. Pohled na hrad z mnoha významných míst by byl zesměšněn na úrovní knížete Václava na chcíplém koni, kterým se tak chlubil výtvarník Černý. Rv

Chobotnici třeba i ano, nic proti ní nemám, ale JINAM! Do jiné lokality!

ok 10.5.2007 12:27

chobotnice je příliš blízko Letohrádku královny Anny

Chobotnice je příliš blízko Letohrádku královny Anny - a o to jde, o nic jiného. Ať si jí Kaplický postaví někde u Sazka arény, tam se bezvadné hodí. Ale neničte prosím pražskou památkovou rezervaci. Nasimuloval už někdo pohled z Vyšehradu: hrad+letohrádek+chobotnice? NE. Ono by se totiž vidělo  Kaplického ignorantství a a jeho NABUBŘELOST !!Kaplický nám LŽE.

memorex 10.5.2007 12:27

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

takze 99 % obyvatel, kteri nemaji vytvarne vzdelani, nezivi se umenim a nelibi se jim kycovite vytvory pochybnych architektu, budeme my vzdelani umelci pojmenovavat zaprdenymi prizemnimi malocechacky;-D 

pěstdělnické třídy 10.5.2007 12:13

Re: Re: a proč ne chobotnici?

Je to můj názor a pohled na věc. Mám dost dobré výtvarné vzdělání, živím se uměním a cosi o tom vím. Proto technokratický a nepodložený pohled pana profesora který se vyzná toliko v číslech mi přijde přízemní a ovlivněný sympatiemi, nikoliv objektivní a odborný...on má potřebu ukazovat všem čecháčkům, jak by mělo, a jak on ví nejlíp. Tak trochu nás vodit za ručičku. Śípek je výrazná osobnost, ne každému se musí líbit, ale je vizionář, a úpravy hradu provedl v mistrné symbioze moderny s respektem k histori. A žádám o elementární slušnost..také Vám netykám. Děkuji

Jiří S 10.5.2007 12:10

Re: Nemáte někdo odkaz na Martíška?

Také bych měl (laický) zájem. Hlavně by mě zajímalo, jestli se R. Martíšek vypořádává i s plánem další stavby na kraji Letné - plánovaného národního fotbalového stadionu. Sice na místě Sparty, ale výrazně většího s větší kapacitou diváků, kteří se do centra města musí nějak dopravit a někam odstavit své autobusy.

Jiří S 10.5.2007 12:05

Re: Re: Re: Re: Národní technická knihovna

Můj odhad: Dočasně je bude využívat Národní knihovna, která nebude mít novou budovu o několik let déle než NTK. Vzhledem k běžnému prodlužování veřejných staveb, např. právě nové NTK, to může být pěkně dlouho. :-(

(Nejsem architekt ani stavař.)

pěstdělnické třídy 10.5.2007 12:05

Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Papouchu a Vám podobní...jen potvrzujete českou malost a zaprděnost, neúsměvnost a jste bez nadhledu. Tak kudy má archiktektura jít. Jak si představujete nové domy? Asi nejspíš stále jako Lomonosovovu univerzitu a nikdy jinak. Odmítáte nové, ale nevíte jak by vlastně mělo vypadat. město nesmí být skanzen a myslím že se dá nalézt symbioza starého a nového...a to právě chobotnice a další podobné stavby hledají. Skutečný odsudek by měl být podložen argumenty, nikoliv dojmy.

memorex 10.5.2007 12:00

Re: a proč ne chobotnici?

proc si myslis, ze zrovna ty muzes nazyvat nekoho, komu se Sipkovy vytvory nelibi, prizemnim malocechackem 8-o(Y)

Fred 10.5.2007 11:47

Re: Re: Re: Národní technická knihovna

Ano. Ale co s nimi bude?

LJG 10.5.2007 11:41

Nemáte někdo odkaz na Martíška?

Nemáte někdo odkaz na studii arch. Radka Martíška ze které vycházel V. Klaus?

Zajímalo by mě jestli Martíškovy námitky jsou jen maličkosti nebo jestli je toho v návrhu funkčně sporného víc.

LJG 10.5.2007 11:30

Re: Re: Národní technická knihovna

Bohužel nejsou dost velké aby nahradily "chobotnici".

Kubeš 10.5.2007 11:19

Re: a proč ne chobotnici?

R^R^R^

Fred 10.5.2007 11:13

Re: Národní technická knihovna

A co bude s prostory po stávající (dnešní) Národní technické knihovně?

Papouch 10.5.2007 11:00

Re: Re: "světoznámého architekta"

dik za odkaz

takze uz vim, kdo spachal tu hruzu v Birminghamu - skutecnost je o dost horsi nez podle fotky na wiki

LJG 10.5.2007 10:49

ad zmrazky

Jakýpak copak. V zimě se knihovna zavře a kolem dají v okruhu 10 metrů zábrany s několikajazyčnými nápisy: "pozor odletují zmrazky"

V létě se knihovna zavře, protože ty střešní oválná okna jsou tak nastaveny ke slunci, že pod okny bude vedro a klimatizace to neutáhne.

Na podzim se knihovna zavře, protože vichřice strhají el. síť a v knihovně bude málo světla, protože je tam málo sropních oken a musi se přisvětlovat.

Na jaře se knihovna zavře, protože výpadky sítě v Německu a Itálii zhasnou p§lku Evropy a  knihovně nebudou běhat roboti.

;-)

pěstdělnické třídy 10.5.2007 10:45

a proč ne chobotnici?

svět a výtvarné vnímání se nikdy nepohne kupředu, nebude li se trochu experimentovat se tvary, barvou, nezvyklou archikturou. Jakkoliv tak trochu také dumám, zda je nejvhodnější to místo na Letné v průsečíku pohledu na Hrad, na druhé straně se docela usmívám té hravosti a českému konzervatismu odmítajícímu apriorně vše nové a jinak, i myšlení a vnímání, možná až místy zaprděnosti. Určitě to oživí město, bude to veselejší, další zajímavost i pro turisty, kteří se historie nabaží a víc jim dnes město dát nemůže. Když denně vidím tančící dům, také odmítaný, jak jej stále někdo fotografuje, když vidím ve Vídni Hundertwasserův dům a jeho obležení, je město rázem usměvavejší a lidštější, dochází mi, že cesta vede tudy a ne stavbou dalšího konvenčního domu. Těch je v Praze a staví se jich stále hafo. Pokud v té knihovne bude vše funkční jak má být, tak proč ne? A navíc pokud se pan profesor přiváže řetězem na zabránění stavbě ke kmeni na pozemku...tak volám ANO. I to je důvod, když vnímám jak maločecháčkovsky zrušil Šípkova oživení Hradu, ten náš moudrý ale přízemní všeználek.

Jiří 10.5.2007 10:33

Ta armáda

Pozornost kterou autor věnoval  rozsahu objektů A ČR v Dejvicích  by si určitě zasloužila mocného zdůraznění! Veřejnost je o věcech obrany jako celku minimálně informovaná a to určitě nejen z nějakých důvodů utajení. Mám dojem že novinářům se do toho bez politického požadavku prostě nechce! Domnívám se, že politickým požadavkem levice byla v poslední době jen možná radarová stanice USA. Ale co otázky naprosto nesmyslné obrany ČR pomocí nadzvukových stíhaček, nákupy obrněných transportérů, nákupy nových nákladfních automobilů, poměr  všech úředníků MO a výkonných vojáků, poměr počtů důstojníků, celkových počtů vojáků k počtu obyvatel ČR. Neměl by někdo zájem se trochu hlouběji podívat na utrácení a rozhazování státních peněz za přípravy na druhou světovou válku? Je vůbec někdy možné očekávat v rezortu obrany odborný audit ?

ptakopysk 10.5.2007 10:33

Re: Re: jestlipak ta krása

a v zimě v tom mezipláští můžou přespávat bezdomovci. Ušetří se alespoň za stavbu stanového městečka při velkých mrazech...

Saša 10.5.2007 9:55

Vidím to velice prostě:

1. Čím podivnější ta budova bude, tím víc turistů i s jejich penězi do Prahy přiláká.

2. Jsem rád, že nejsem Pražák.

3. V Ostravě by to té budově slušelo.

4. Liberecká knihovna je mnohem hezčí, i když je též monstrosní.

Bestia Triumfans 10.5.2007 9:29

toleratní Praha

"Dále: musel jsem si všimnout, kterak je Praha městem architektonicky převelice tolerantním. Vždyť třeba stačí projít se po Národní třídě tam a zase zpátky a uvědomit si, co všechno tam stojí vedle sebe a proti sobě, bez hádek a nepřátelství vůbec, v jakési laskavé shovívavosti, která možná právě dává městu charakter."

Pokaždé, když se blížím od Václaváku po Národní k Topičovi, tak se mne při pohledu na krychlózní novou budovu ND zatrne a kudla se mi otevírá v kapse.

Pane autore, jestli je někdo toleratní, tak jste to Vy, byť toleratní mi připadá jako eufemismus. Budovy nic nevnímají.

LJG 10.5.2007 9:00

Re: jestlipak ta krása

Vevnitř to bude patrně hranaté. Prostor mezi hranatým vnitřkem a pláštěm bude sloužit hmyzu a netopýrům, bude to tůdíž i ekologické. ;-P

Jiří S 10.5.2007 8:55

Re: "světoznámého architekta"

http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Kaplick%C3%BD

Dostal několik cen za své dvě nejznámější stavby, učil na několika uznávaných školách architektury. Tomu se říká světoznámý, samozřejmě v oboru. Předpokládám, že většině z nás by neřeklo nic jméno nejlepšího hematologa, vulkanologa, odborníka na lidská práva atd., ačkoli pro lidi z oboru to jsou hvězdy.