28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

FEJETON: Halloween

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
2! 5.11.2008 21:32

Hromnice nejsou na opačné straně kalendáře

Jsou v únoru. Opačná strana kalendáře vůči Halloweenu, by snad mohla být po půl roce -tedy 30.dubna.

2! 5.11.2008 21:01

Keltům vděčíme nejen za Halloween/dušičky ale i za svátek práce

Za 1.máj- svátek práce. 30. dubna, byl jejich druhý hlavní svátek, Beltine, doba vyhánění stád na letní pastvy. Vesele se slavilo, kvalitním keltským pivem, menšími orgiemi atd. Pálily se ohně (dnes "Čarodejnice"). Druhý den bylo třeba řádně vyléčit kocovinu, nepracovalo se. Odtud historicky svátek práce  respektive lásky čas (ty orgie atd). Halloween (Samhain) je v opačném gardu, zahánění stád na zimu, začátek nového keltského roku. Slavilo se podobně.

amri 5.11.2008 20:22

Re: Dýně nejsou Halloween!

Máte naprostou pravdu. Ve vzpomínkách na své dětství uváděla zvyk zhotovování dýňových strašidel a jejich umísťování (s rozžatou síčkou uvnitř) před domy nebo za oknem moje již zemřelá matka. Jednalo se zhruba o léta 1910 - 1920 na jižní Moravě.

Abraham 5.11.2008 18:47

Jen si hrajtei

CUKR a BIČ

JK 5.11.2008 18:28

Jedna z věcí, o které jsem se nikde nedočetl:

 keltská – a lépe asi říct předkeltská, druidské víra ve všudypřítomně rozprostřené božství a z něj vystupující personifikované síly a následné propojení člověka se Zemí a s přírodou, to vše bylo zřejmě samozřejmé a funkční a přinášelo očividné výsledky. Nebyla v tom bezbožná zkaženost a pověrčivost jižních národů předchozí doby, jež vyvolala očistné křesťanské hnutí. Tam na jihu už nebylo na co navázat, ale proč křesťanství nevidělo v druidech své spojence, podobně jako v některých neevangelických sektách na jihu? Byli už ten Cyril a Metoděj takoví dogmatici, že kdo nešel s nimi, byl nepřítel, nebo v tom bylo něco hlubšího? Nemohlo to být tak, že křesťanství ukazovalo jen síly božské nebo ďábelské – a po zkušenostech na jihu k tomu mělo ty nejlepší důvody, zatímco druidové ještě viděli svět v celém jeho spektru? Neviděli křesťanští otcové nebezpečí, jež nastává, když už příliš mnoho lidí je nějak zasvěcených k vyvolávání různých sil? Někteří druidové se připojili ke křesťanství a v pozdějších dobách vidíme na jedné straně potírání čarodějnictví u osob příliš viditelných, na druhé pokračování druidské tradice zřejmě i přes mnohé křesťanské světce. Koupil jsem před časem v Levných knihách vzpomínky francouzského vojáka (venkovana z Bretaně) z dob kolem krymské války a podle něj v době jeho mládí v jejich kraji žili ještě poslední čarodějové, neměli ale své učení komu předat, nikdo už nevyhovoval. I u nás jsou ještě lidé takřka nerozpoznatelní a to je povzbuzující. A většina ostatních se k ničemu nedopracuje ani přes ten Halloween. Přesto jim lze závidět tu dětinskost, tak jako kdysi úsměvně vzdychali dospělí, když jsem vyšel s lampiónem do průvodu slavit VŘSR. A v roce 2008 je až trapná vzpomínka na to, jak jsme si za komunistů mnozí zvyšovali sebevědomí slavením těch Halloweenů, Foggy dayů a podobně. Co se to s tím Západem stalo, že mi to najednou připadá tak falešné? No pochopitelně, trochu s ním, hodně se mnou. Ale oslavu narozenin královny mně nevezmou.

kukulin 5.11.2008 18:21

Re: Beltine

Carodejnice jsou 30.4. a pak to vyjde zhruba za pul roku, opet nekdy mezi slunovratem a rovnodennosti.

Jiří K. 5.11.2008 18:11

Aby se děti vyblbly...

Tak to jste mne Astone docela nadzvedl.

Minulý týden mi přijela dcera s malou vnučkou, tak jsme se domluvili, že koupíme draka, aby se tedy vyblbla při jeho pouštění. A vida, v žádném z budějovických a krumlovských super/hyper již žádného draka už neměli, zato debilních haloweenských masek měli všude jak na... (dost). Holt asi budu muset příště takovéto zboží kupovat s dostatečným několikaměsíčním (jako za minulého režimu) předstihem. Není nad svobodný trh.

P.S.: Ty importované a snaživými médii mocně propagované svátky typu haloweenu či valentýna (copak nám asi v únoru objevného a neotřelého k tématu sdělí kardinál Vlk?) mi docela lezou krkem a jak vidno, obchodníci pro ně zapomínají na to, zo je zde tradiční a zažité.Rv

Han 5.11.2008 17:48

Re: no, tedy nevím,

Jsem z Prahy (Kobylisy) a ty řepy jsme dlabali taky. Akorát, že na těch polích co rostly stojí dnes paneláky.

Eva B. 5.11.2008 15:18

Re: Ja se pripojuji k Halloveenu, je fajn.

Lapile, to jste zastihl konec Městského festivalu, který se koná každý rok okolo Zlaté přilby a Velké Pardubické, a to už cca 12 let... s volbami to nemá společného vůbec nic. a na jaře máme Folklorní festival a Perštýnskou noc a taky Den vinařů..a další podujetí .a jak jste sám viděl, Pardubáci si to umějí užít a radují se z toho, jak je jejich město pěkné.

Dana 5.11.2008 14:11

Re: Je to obrázek o naší kultuře a sebevědomí.

Perfektně vyjádřeno, a nejen obrázek přímo výkladní skříň. My jsme v podstatě "chudí",žádné správné sebevědomí a hrdost.Jen se pořád opičíme po někom ;-€je to velice smutné.

Yowda 5.11.2008 13:56

Re: Pane Neff

kdybyste ji měl pevně přirostlou na krku jako pan předřečník, tak by vám to taky dlouho trvalo,,,

portwyn 5.11.2008 13:28

Keltská kultura je zajímavá,

ale souvislost mezi Kelty a současným totálně zkomercionalizovaným Halloweenem je velmi, velmi nejasná...až na to datum. Stejně jako mezi narozením Ježíše Krista a koledami, co už v říjnu hrají v obchodech.

Organizované veselí mne nikdy moc nebralo.

VLK 5.11.2008 12:49

Re: Nevím, proč

A abych to dokončil. Z USA se máme mnohému co učit. V mnohém nám mohou být oporou a vzorem. V mnohém jim máme být za co vděčni. Ale přejímat jejich svátky je podle mne hovadina.

Kromě toho mnohem lepší Haloven než ten v USA, je ten v Mexiku. USA to jen přebírá, Mexičané mají ten přirozený vztah k mrtvým v krvi. Už od dob Aztéků. Tam je to tradice, ne těch maximálně dvě stě let v USA.

VLK 5.11.2008 12:45

Nevím, proč

Nevím, proč bych měl blbnout zrovna na nějaký dovezený americký svátek. Zvláště když na naše tradiční svátky a kalendářní lidové zvyky se čím dál tím víc zapomíná. O tom, co to byly třeba Lucie, se může člověk maximálně dočíst ve folkloristické literatuře. Přitom je to stejně dobrá příležitost k vyblbnutí jako ten Halowen, jen o měsíc posunutá. Ještě, že alespoň ti čerti na Mikuláše se v našem regionu zachovali. Ale ani tento svátek se neubránil globalizačnímu zprznění - pokuste se koupit si v krámě čokoládového Mikuláše, aby to byl skutečně biskup Mikuláš a ne Santa Klaus a aby byl skutečně čokoládový a ne z mazlavého nugátu.

Na podzim skutečně patří svátky, které svíčkami zahání přicházející tmu, ať už jsou to lampiónové průvody, Halowen či Dušičky. Je však nutno říct, že ač jsem nevěřící, stejně mi z nich nejvíc dává ten pohled na noční hřbitov rozzářený tisíci mihotavých světýlek. Na mnohých z těch hřbitovů byli uloženi naši předkové už před stovkami let, ty místa jsou prodchnuty naší historií a tradicí. A pro ty mladší a nejmladší z nás i tajemně strašidelnou atmosférou. Proto mi svátek Dušiček přijde takovou tradicí na druhou, tradičním vyjádřením úcty k tradičním hodnotám. A mimo jiné proto ho nějaký importovaný Halowen nemůže zastínit.

Je mi až trapné, když se do toho už tak svátky naplněného období snažíme vecpat ještě něco tak ciziho. Zvláště když kvůli tomu zapomínáme na svátek tomu předcházející, s tradicí sice nedlouhou, ale o to významnější v současné civilizaci. Na svátek základních demokratických hodnot a politických svobod, na svátek naší republiky. Na to, že ho řada obyčejných občanů bere jen jako den volna, dobrý tak maximálně k úklidu před příjezdem příbuzných na Dušičky nebo, nedej bože, před oslavami toho importovaného a komerčně zhumbukovaného Halowenu.

Keltská muzika je sice krásná, germánské i slovanské kmeny přišlé na naše území se sice mísily se starším i keltským obyvatelstvem, ale nevím, proč bych se měl vydávat za Kelta a slavit to.

ZW 5.11.2008 12:13

Re: no, tedy nevím,

Moje žena pochází ze staré zahradnické rodiny, kde se dýně pěstovaly už za první republiky (pravda, nijak rozšířené nebyly). A také cukety, brokolice a další zdánlivé "novinky" posledních let.

Potvrzuji, že v Praze se "strašidla ze zeleniny" nedělala, mimo jiné i proto, že zelenina tehdy pro obyvatele měst nebyla nijak levná. Ale bubáka z řepy s rozsvícenou svíčkou uvnitř si dobře pamatuji z nějaké dětské knížky.

VLK 5.11.2008 12:10

Re: Tentokrát souhlasím,

Je3t2 jednou souhlas.

VLK 5.11.2008 12:08

Re: Dýně nejsou Halloween!

Souhlas.

ZW 5.11.2008 12:05

Re: Bohužel - se moc neslaví

"...šedé nacionalistické svátky s dáváním medailí a fanfárama z Libuše..."

Když tohle čtu, je mi z toho velmi smutno. Ještě že se toho nedožil ani můj děda legionář, ani můj táta, který bojoval na barikádě.

hank bukowsky 5.11.2008 12:05

ještě něco k santovi

ať už jste tam komplet

Vodička-sapér 5.11.2008 11:38

S křížkem po funusu.

Tento fejeton je podnětný, plný snahy o zlepšení slavení  svátků Hallowen našimi občany. Jenže pan Neff  s ním přichází trochu pozdě,  naděje k nápravě byla, když  byl  senátorem exsvazák  Mejstřík, který  se bil  za zvýšení počtu  slavení  různých svátků v ČR jak gaskoňský kadet. Byla to jedna z  jeho velmi důležitých senátorských aktivit, byl  z ní slušně  živ. Prosím Vás, dneska,  kdo si toho všimne.

isca 5.11.2008 11:31

Velká říjnová

no a komunisti to ještě modifikovali ..využili výročí Velké Říjnovo-listopadové a místo dýní a svíčiček jsme chodili s lampionkama - neřešila bych formální okolnosti vzniku oslav a svátků, asi nás to prostě v našem zeměpisném pásmu záhne k zahánění postupující tmy světlem...a víte co? FUNGUJE TO;-)

Kylix 5.11.2008 11:30

Re: Beltine

Přesně tak.

www.beltine.cz :)

isca 5.11.2008 11:25

Beltine

faktická chyba - na odvrácené straně kalendáře NEJSOU Hromnice čili Imbolc, ale Beltine  (31.5.), čili čarodějnice.

Plující oblaka 5.11.2008 11:23

Re: my mame prece Mikulase

rife, pardon, to nadávání se týká těch před vámi, vidím, že jsem se nějak uklepla.

Ale Mikuláš mi nesmí do baráku, to je zase moje rozhodnutí. Že je českej, to nevyrovná ten dojem, který nadělá ožralá bandička v kostýmech, putující domácnostmi a strašící předškoláky.

Plující oblaka 5.11.2008 11:19

Re: my mame prece Mikulase

Miluláš je děsně fajn, a hlavně ti čerti. Nedávno jsem viděla nějaký dokument o zařízení u Olomouce, kde léčí nejvážnější případy koktavosti. Někdo z ošetřujících tam do kamery řekl, že nebýt Mikuláše, pacientů by měli polovinu. ;-(

Proč nepřidat tradičního děsu, je to takové naše, české;-P.

Ale vážně, hraní a dobrovolné blbnutí je fajn, ať si každý slaví, co je mu milé, a z čeho má radost. Na Halloween každý rok lidi zvu, ať se přidají. Kdo nechce, ať jde pouštět draky, nebo kouká na telku, nebo cokoliv jiného. Přeju mu to. Život je moc krátkej na to, abychom si ho navzájem znepříjemňovali kvůli takovým věcem. A promiňte, nadávat někomu kvůli tomu, že si hraje jinak než ostatní...:-/

ZW 5.11.2008 11:15

Re: Tentokrát souhlasím,

Kéž by šlo o společné hraní! Jenže Halloween v současném pojetí je především marketingová akce s cílem přimět zákazníky k nakupování. Prostě se vyrobí zboží s určitými poznávacími atributy (dýně, strašidla, kostlivci...), které se zákazníkům vnutí ke koupi. Velmi dobře se to podařilo v případě Valentýna. Na světě existují tisíce svátků a tradic, z nichž mnohé mají velmi hluboká poselství a často výrazně přispívají k utváření pocitu sounáležitosti rodiny nebo místní komunity. Šanci proniknout k nám však mají jen ty, které splňují tři základní podmínky:

1. Vyskytují se v USA, takže jsou často zobrazeny v amerických filmech, čímž se postupně dostanou do našeho podvědomí.

2. Dají se vyjádřit pomocí jednoduchých symbolů využitelných v reklamě (Halloween pomocí dýně, Santa Claus pomocí červené čepice, Valentýn pomocí červeného srdce...).

3. Jsou spojeny s masovým nákupem nějakého zboží (ozdob, cukrovinek, dárků...), přičemž toto sezónní zboží je celosvětově unifikované a snadno dostupné, takže se k nám může levně dovézt například z Číny či jiných oblastí levné masové výroby.

Plující oblaka 5.11.2008 11:08

Re: Dýně nejsou Halloween!

Nezklamal, racek, nezklamal;-P

Milan 5.11.2008 10:44

Pane Neffe, to jsou pohádky nemající vůbec žádný základ.

Naši předkové žádný Samhain neslavili. Keltského v sobě nemáme nic. Dnes si to každý může snadno ověřit rozborem DNA za cca 7 tisíc.

Svátek Všech svatých také nemá vůbec nic společného s keltskými rituály, protože vznikl ve staré a ještě nerozdělené církvi, ve Středomoří, zcela mimo keltské tradice. Následující svátek Věrných zesnulých (tzv. Dušičky) byl přidán sice ve Francii, kde by bylo lze nějaké keltské reminiscence očekávat, avšak z ryze teologických důvodů, které později byly potomky Keltů ruku v ruce s Germány tvrdě odmítány v procesu náboženské reformace.

Mirek F. 5.11.2008 10:40

Re: Bohužel - se moc neslaví

Pasivitu jest třeba překonávati zvýšenou agitací, by občané zdravého uvědomění a jasného náhledu na potřeby doby dosáhli a společně plesali. Nějakých našich svátků potřeba věru není.

I-Worm 5.11.2008 10:26

Re: Jděte někam

já ho ani nezkoušel vochutnat... ale to pod ním, to je něco jinýho!