7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

FEJETON: Dvacet stupňů pod nulou, to sou vedra...

Bylo těsně před Silvestrem a v „tanečním sále“, který jsme měli propachtovaný na různé naše merendy od místních myslivců v bývalé hospodě, nebylo skoro žádný dřevo na topení. Přes veškeré domlouvání a vykládání, kde nic tu nic. Jednou nemohl ten, podruhé onen a dřevo pořád žádný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 4.12.2014 22:34

Díky

přispěvatelům za upřesnění, já mám už dost zanesený HARDdisk, tak jsem na to dodnes vzpomínal jako na rok cca 1976-7. Nedozrálé švestky v Mikulově v Krušných Horách byly na Nový rok jako ledové koule, ale my to měli tehdá dobré, dovolená na chalupě, dřeva dost, bez nutosti odjezdu pod kopce přes Střelnou a Košťany do Teplic ... ano, to byl tehdá velmi vydařený Silvestr/Nový rok! a z Košťan přišel do na teplickou starou drožďárnu Přema Bičovský! Ještě předtím eM obrana s centrbekem Myslivcem, Sedláček v bráně, pak Stratil a Kantor z Dukly Tábor, technik Dohnal, šuter Bártík z Kladna, který po druhém gólu v prvním prvoligovém mači skočil na břicho do sněhu a pak vyhořel a zmizel, a další ... a trenér Rýgr, který zvládl Wartburgem trasu Praha - Teplice přes Grobiána tehdá! za cca hodinu .... Vae victis - a nám pamětníkům už také!

R. Langer 4.12.2014 10:01

Jo jo,

pěkná vzpomínka, mně bylo tehdy 9 let a ty uhelné prázdniny pamatuju. Ovšem taky pamatuju, že nám potom zrušili prázdniny jarní... :-)

P. Boublíková 4.12.2014 5:59

Silvestr 1978

Chata na Jalovci u Třebíče. To sedí :-)

V. Novák 4.12.2014 9:42

Re: Silvestr 1978

Nezapomenutelné!

Američani si pamatují den atentátu na Kennedyho a 11/9, my Silvestr 78/Nový Rok 79.

Byl jsem prvním rokem na vejšce, takže žádný uhelný prázdniny... Zkouškový. Jak já těm mladším záviděl!

Poprvé od zimy 79 jsem včera viděl v televizi rozmrazovací tunely na vagony v ostravských hutích. A moc srandy z toho neměli...

J. Lepka 4.12.2014 4:17

Já tenkrát jezdil Trabantem,

sice jsem do něj napoprvé lezl kufrem, tam se dal zámek vykopnout a přežil to, ale jak se to autíčko zahřálo, povolily i dveře. V Praze samozřejmě nebyla jediná silnice posypaná a jak šel čas, měnil se uježděný sníh v led. Tenkrát byla Praha průjezdná, jak nikdy, to se to drandilo, teda než došel benzín, pak nebylo kde natankovat. Inu 5 nepřátel budování rozvinuté socialistické společnosti. Kdyby si už někdo nepamatoval, bylo to : jaro, léto, podzim, zima a světový imperialismus.

A. Bytová 4.12.2014 13:31

Re: Já tenkrát jezdil Trabantem,

Také jsme tehdá měli Trabanta. Jediné autíčko, které široko daleko tohoto památného dne naskočilo téměř ihned. :)

I. Procházková 4.12.2014 1:45

Bláznivá zima:-)

Jo, tak to byl Silvestr 1978. U nás, kousek od Prahy bylo 31. 12. odpoledne +12°C a na Nový rok ráno -20°C. Sněhu kvanta, ani se nedalo vylézt z paneláku.:-))

P. Dvořák 4.12.2014 2:46

Re: Bláznivá zima:-)

Přesně tak, to byl Silvestr 1978. Tady v Brně totéž, jenom s několikahodinovým zpožděním. Během několika hodin rozdíl 30°C.

Mrznoucí déšť, zmrzlí ptáci obalení ledem doslova padali ze stromů, všechno uhlí naložené na vagonech byla jedna zalitá, zmrzlá hrouda. Elektrárny neměly co házet pod kotle. Zavedlo se "plošné vypínání", ranní směny se rozdělily a začaly střídat na odpoledne, někde i na noc. V r. 1979 byl zaveden letní čas a trvá dodnes.

Do Š 100 jsem se dostal po něžném kopnutí podrážkou do dveří v oblasti sloupku, nastartoval jsem v pohodě a po nějaké době, kdy se motor zahřál, šly ledy ze skel odlupovat. Naštěstí nepatřím mezi idioty, kteří i na rovince bezmyšlenkovitě "zaškrknou" ruční brzdu na pátý zub, takže jsem odjel a moc nás na silnicích nebylo. Teď mi vynadají ti, co musí zaškrknout, protože stojí ve svahu, ale o nich přece nepíšu :-)

L. Hrušková 4.12.2014 15:18

Re: Bláznivá zima:-)

Když musím použít ruční brzdu tak zařadím rychlost a brzdu jen tak něžné, pro jistotu.

J. Krásenský 4.12.2014 18:38

Re: Bláznivá zima:-)

Správně činíte.  Silvestr 1978 byl zvláště radostný pro uraňáky , kteří zatepla zaparkovali svá auta na bahnitém plácku před šachtou (Jasan) a po směně je vykopávali krumpáči. Jak jsem slyšel tak podávám, bylo mi 13 a o báječných uhelných prázdninách nás zpravili až po několika dnech.