19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

FEJETON: Dusno v éteru

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek od lesa 5.2.2006 17:39

Re: Milý strojníku, na vaši otázku existuje jednoduchá odpověď -

Ach jo, kdo čte Mladou Frontu dnes, setkává se s tou syntetickou češtinou napořád. Místo řekl nebo prohlásil, nebo sdělil najdeme krásný výraz upřesnil. Stroj, mašina, přístroj, zařízení, aparát, to snad ano, s éterem bych zacházel opatrně! Třeba éterická osoba, jako třeba Jiřina Bohdalová, nebo víly, tam snad ano, jinak nám s tím éterem dejte pokoj! Pokud jde o rozhlas a televizi, tam jde hlavně o peníze, je to dnes jedno z nejvýnosnějších odvětví informačního a reklamního průmyslu. Kultura se v tom už dávno někam zašmodrchala a upadla! Je to jako spaming v internetu, ti šílenci nás stále bombardují nesmyslnou reklamou a vymýšlejí všemožné finty, jak se vyhnout filtru. Na televizi ten filtr potřebujeme také velmi nutně, zatím je takový vynález v nedohlednu. Jediné co je, za reklamu platíme opět více!
Tonda 5.2.2006 15:22

hehe

Tady si někdo plete fyziku s chemií...   viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%89ter
Rowdy 1.2.2006 23:23

To byl teda dneska den

jeden prudivej dědek vedle druhýho...
krmič 1.2.2006 20:19

Re: když nemáte rád éter

Rozhlas je jenom veřejnoprávní. To ostatní jsou RÁDIA. :-)
děda 1.2.2006 20:02

Upřesněn (rozšíření) pojmu

Když už se bude vysvětlovat, prosím v této souvislosti o vysvětlení pojmu ´étérická bytost". Děkuji.
Iva 1.2.2006 18:54

Re: Re: Re: když nemáte rád éter

hihihi a na hlavě mám co? Foton? To až s tím příjdu za mojí úpravkyni hlavy a řeknu, že chci foton....chichichi
Josef Kočí 1.2.2006 18:42

Fyzika a novináři a ostatní

Copak etér, ten vedle toho, že je to rozpouštědlo není pro vesmír tak moc definovaný. Co ale říkáte používání slova energie. Kolik Joulů nebo kwh má tak často citovaná kladná, či záporná energie, kterou se nabíjejí různí léčitelé, psychotronici a další. To fyzika pláče.
BRWK 1.2.2006 17:59

Re: Re: když nemáte rád éter

Kecy! Vlny nejsou, existuji jenom fotony!
cassul 1.2.2006 16:35

Re: když nemáte rád éter

"na vlnách" je fyzikálně akceptovovatelné. Jinak je to stejná fráze.
krmič 1.2.2006 16:31

Zas tak jednoznačné to není

Kromě čistě jazykových - stylistických důvodů, zde již předhozených, není věc až tak jednoznačná ani ve světě fyziky. Pravda, jedná se možná o excentrické názory, ale se "znovunastolením" pojmu éter se setkáte často na diskusních fórech. Ačkoliv se nezabývám fyzikou, setkal jsem se s tímto jevem už někdy před dvěma desítkami let v časopise WW+Electronics World. Někteří autoři se domnívají, že koncept éteru (s modernizovaným obsahem) by byl pro fyziku užitečný.
G. Pašek 1.2.2006 15:23

Šikovnej článek, jak ušitej pro éter . . . .

OK
olaf 1.2.2006 15:01

když nemáte rád éter

tak nepište ani "...na vlnách...". Zní to podobně pitomě. Buďte technicky pokrokový a pište v "...rozhlasovém vysílání...".
Čumil 1.2.2006 9:39

Milý strojníku, na vaši otázku existuje jednoduchá odpověď -

Stylistika žádá, aby mluvčí či pisatel projevoval jistou slovesnou kulturu, mimo jiné v tom, že se nebudou příliš často monotńně a únavně opakovat jednotlivé výrazy či pojmy. Takový text je možná dobrý pro počítač, jenž vnímá pouze logické řetězce a emocionální, v tomto případě estetické zřetele jsou mu lhostejné. Nikoli však lidský čtenář. Proto každý slušně píšící člověk používá pro označení jednoho jevu více či méně rozvinutého souboru synonym - tedy výrazů různě znějících s přibližně stejným významem. Zkuste si ve vašich citátech z denního tisku nahradit  veškeré synonymní výrazy jedním tvarem - letadlo. Pak si to přečtěte a zamyslete se nad tím, zda byste byl ochoten takové novinové sdělení číst. Možná v Blesku - ale myslím, že ani tam ne.
Totéž platí i pro problémy pana Landy s éterem. Nejde o označení věcné či odborné, ale o stylistické obohacení textu. Byť mu budiž vzdán dík za to, že připomněl, jak to s tím éterem okolo nás bylo.
Šerlok Homeless 1.2.2006 8:18

Re: Otazka

To Strojník: Stačí spočítat hlásky.
STROJNIK 1.2.2006 1:32

Otazka

Otazka: proc se v jakemkoli clanku o cemkoli o letadlech z toho letadla okamzite stava "STROJ"?! Nehody, nouzova pristani, technicke stavy a zavady, letecke udalosti, je to jedno... O letounu je nadale vzdy psano coby o STROJI. Nehoda autobusu?! Vzdy a v celem clanku porad autobus. Auta, kamiony, kobajny, vsechno zustava. Jedna-li se vsak v clanku o letadlo, toto se vzapeti po uvodniku stava STROJEM. Jedna se o nejake novinarske klise, fetis, uhranuti, posednuti? Za uspokojujici a opodstatnene vysvetleni tohoto fenomenu predem dekuji. PRIKLADY - VSE BEZ UPRAV VYNATO Z TISKU:
Antonov An-24 dvouvrtulové dopravní letadlo, za č alo se vyráb ě t v roce 1959 na Ukrajin ě , v provozu je stále asi 800 stroj ů , p ř edevším v Africe a zemích bývalého sov ě tského bloku.
Maďarští záchranáři dokončili vyprošťování 42 obětí čtvrteční havárie slovenského armádního letadla. Plně obsazený stroj se zřítil při letu z Kosova. Stroj ruské výroby se zřítil ve čtvrtek večer nedaleko maďarské vesnice Telkibánya. Příčiny pádu dosud nejsou jasné Vyšetřovatelům se už podařilo najít tzv. černou skříňku, která by mohla celou tragédii osvětlit. "Stroj se odchýlil asi tři kilometry od původního letového plánu," řekl novinářům maďarský ministr obrany Ferenc Juhász. Důkladné vyšetření slíbil pozůstalým i náčelník slovenského Generálního štábu Ľubomír Bulík. Okolnosti tragédie by měla zjistit zvláštní vyšetřovací komise. Každý z pilotů zříceného stroje měl podle armádních představitelů nalétáno 1800 letových hodin. Podle některých svědků letadlo ještě před dopadem zanechalo v les