29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bakulová 5.8.2011 14:51

a tedy ještě maličkost

dovedu si představit číst na čtečce nějaký návod, brožuru apod. Ale teda Annu Kareninu určitě ne.  Někdy se k ní vracím, nezajímá mě sama ta poněkud hysterická dáma, ale vždycky mě zajímal příběh Kitty Ščerbacké a Levina. Hledejte tohle ve čtečce !  Kdepak, nic pro mě

J. Bakulová 5.8.2011 14:46

Taky dost pamatuju,

léta, kdy se v knihovnách likvidovaly knihy, co nebyly vhodné podle komunistů, tehdy se mi rozsvítilo v hlavě, protože jsem si přečetla Škvoreckého Zbabělce, pak jsem se s nimi rozloučila. Pamatuju se ale i na likvidaci, která byla snad ještě smutnější, ve skladu se nám začal propadat strop a většina knih musela pryč. Třídili jsme to tenkrát a byly tam unikáty, antikvář se postavil mezi dveře a řekl: kus za korunu, beru všechno. Tenkrát jsme se všuchni opili, jak nám z toho bylo smutno.

No vidíte, jsem také po stěhování a také při něm pěkných pár desítek knih šlo. Ale zkusím poradit: některé knihovny pořádají výměnné burzy, knihy, co nepotřebuješ doneseš a když máš místo, můžeš si zase jiné vybrat. Taky můžu doporučit: neházejte knihy do kontejneru, ale (podle možnosti a počasí) postavte je vedle. Za chvíli se tam vytvoří menší čtenářský klub, lidi začnou knihy přebírat a v tom kontejneru jich skončí méně

J. Pašek 5.8.2011 15:28

Re: Taky dost pamatuju,

To mi připomělo knížku BROUČCI od Jana Kratochvíla s Trnky ilustracemi . . . . Tak tu jsem zdědil po bráchovi a byla to moje první knížka, kterou jsem si prohlížel a později četl . . . . Coby mrňous jsem tu knihu půjčil nějakému "kamarádovi" a zapoměl kterému . . .  Nějakých let později jsem chtěl tuknihu koupit pro mrňouse neteř Evičku . . . Prošel knihkupectvím všemi antikvariáty v Děčíně, Ústí, Teplicích a nebyla k mání . . . Maminka mi řekla, že Karafiát spolupracoval s Němci za okupace, tak je zakázaná, což byla jediná lež, kterou maminka kdy řekla . . .  Už coby dospělý jsem našel na internetu, že Jan Karafiát byl evangelický kněz, který zemřel v r. 1929 . . . . KSČ knihu zakázala a stáhla z antikvariátů, protože je v ní modlení a Pán bůh o všem rozhoduje i o malých broučcích a jeho vůle budiž dána . . . proto byla na registru zakázaných knih . . . Koupil jsem je pro moje vnučky a vnoučka v angličtině = je lámáné přes koleno a není to kouzelné jako originál v češtině . . . což oni nikdy vědět nebudou.

J. Pašek 5.8.2011 15:29

Pardon . .

chtěl jsem napsat Jana Karafiáta . . .

J. Pašek 5.8.2011 14:05

Kuriozita . . .

byl tady zmíněný jesuita Koniáš . . . . knihy, které kdy byly zakázané katolickou církví a páleny . . . 1 exemplář je dodnes uschován ve Vatikánu knihovně . . . 

i. Hromadka 5.8.2011 12:28

knihy knihomilové a barbaři díl 1

vážení - začnu v roce 1965 - byl jsem čerstvým učitelem v Brně a tenkráte vycházely Knižní noviny - co jako výjde příští týden...no prima knihy byly v omezeném nákladu - tedy jen jako podpultová literatura. Ve školo učil kolega jehož manželka byla vedoucí prodejny Kniha...takže stačilo zajít s čerstvým výtiskem a pošeptat prosbu - ano pane inženýre přijďte příští čtvrtek - a stačilo přijít s pár desetikorunami a už z pod pultu vyskočila zabalená kniha. Jó by byly časy...a teď jako rána do palice - ve švédské krajině okolo roku 1975  jsem ležel pár dní v nemocnici a spolupacient si koupil jakousi brožovanou knížku dole v kiosku, přečetl a ....hodil do koše. No mně mohli omejvat - vikingský barbar...A pak jsem si koupil asi pět kilo Solněžicyna - protože byla sleva na knihy a prodávaly se na kila jako brambory - co na to dodat..

No ale nejhorší je, když je také manželka stejný blázen do knih a pak přijde rozvod anebo napřed trojí stěhování - stěhovat knížky je horší než stěhovat klavír...

Ale nevěřím na čtečky - kniha má vskutku příliš mnoho výhod..

D. Šimáček 5.8.2011 16:14

Re: knihy knihomilové a barbaři díl 1

no za pár let čtečku od knihy nepoznáte, leda podle tloušťky, jedinné co to může zarazit je neurální rozhraní, takže nebudete tenhle mezistupeň potřebovat, z knih se zachovají jen výpravné publikace pro blázny a snoby co za ně budou ochotni utrácet nehorázné peníze

P. Krasny 5.8.2011 3:29

A co jste si to tedy vytáhl za knížku?

já v Praze takhle zachránil Stalinovy spisy - ještě je mám schovaný.

J. Kadeřábek 5.8.2011 11:44

Já takto při likvidaci pozůstalosti

hodil do tříděného odpadu odbornou literaturu např. Zdravotnictví v Sovětském Svazu, Marxistické přístupy v lékařství a další hodnotné knihy. škoda, že se autor článku nezmínil. Mohl si je vzít všechny.

P. Kersch 5.8.2011 3:27

zde neregistrované

čtenáře a jejich vzkazy, komentáře a poznámky autor fejetonu vítá na adrese Sisyfos2@seznam.cz

I. Smejkal 5.8.2011 9:29

Ono se snadno vtipkuje

ale zkuste se zbavit cca 5 tun knih, když likvidujete antikvariát jako já teď! Aspoň po kouskách prodávám na Aukru za směšné ceny.

J. Pašek 5.8.2011 2:10

Pořídil jsem si čtečku "amazonkindle" . . .

když jsem si chtěl číst a manželka spát . . . zapnu čtečku, , vytahnu z pravého rohu pouzdra z čtečky zdroje diskrétní LCD "žárovku " a čtu si a manželka chrápe . . . . . před pár týdny si manželka pořídila svojí amazonkindle čtečku  . . . koupila si na amazon.com ANNA KARENINA .  .  . .ptal jsem se jí, jak se jí čtečka a ANNA KARENINA líbí . . . . "Líbí, líbí, protože nevidím, jak tlustá je ta kniha" . . . . Má recht . . .Už tomu je nějakých 50 let, kdy brácha přivezl z Prahy knížku "TŘI MUŽI VE ČLUNU" kterou Jerome Klapka Jerome napsal v r. 1889 a já si dodnes pamatuji ten vzácný humor  . . . tak jsem si to koupil na mojí čtečce . . . THREE MEN IN A BOAT (TO SAY NOTHING ABOUT A DOG)  . . . stejný vzácný humor, který mě i dnes dokáže hlasitě rozesmát . . .  Jsou tam archaické anglické slova, které se v dnešní době nepoužívají . . . .kliknu si znaménkem před takovým slovem a dole se objeví slovník, kteý mi poví co to slovo je . . . . a já nemusám hledat a listovat v tlustém  WEBSTER slovníku . . . . Kupuji jak papírové, tak "čtečkové" knihy . . . . Na čtečce mám stovky knih . . . Jak bych takovou knihovnu tahal do lertadla, na pláž a po horách na špacírr? . . .    

J. Hejna 5.8.2011 9:07

Re: Pořídil jsem si čtečku "amazonkindle" . . .

Nahradit v poslední chvíli slovo "výrazy" výrazem "slova" není, jak se zdá, to pravé.

Také si myslím, že brát si na špacír po horách knihu v jakékoli podobě není nejlepší. Lepší je dívat se na cestu a do kraje. 

J. Pašek 5.8.2011 13:56

Re: Pořídil jsem si čtečku "amazonkindle" . . .

Duha je zázrak přírody a za 5 minut nás přestane zajímat . . . Tak nějak to  napsal Goethe.