19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EUROVIZE 2022: K vítězství Ukrajiny

V noci ze soboty na neděli, vlastně už v neděli 15. května, byl zapsán do análů eurovizní písničkové soutěže další vítěz. Ukrajinská kapela Kalush Orchestra s písní „Stefanija“. Sotva se tato zpráva rozlétla po světě, objevily se hlasy naznačující, že Ukrajina vyhrála takříkajíc z protekce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vaněk 18.5.2022 0:09

Děkujeme autorovi za osvětlení, jak to chodí na scéně Politické písně EU - jistě mají mnozí ještě v živé paměti vítězství devianta s HIV, dnes je to ukrajinská nota, a zítra? ...co zítra, kdož pak ví, zítra si lehnem do rakví... (F.Gellner)

J. Plzák 17.5.2022 10:02

Tohle asi naznáte. Je to skandál. Nikým nevolená organizace si osobuje právo nám vládnout.

ucut-news.ch: Světová zdravotnická organizace (WHO) začala připravovat globální dohodu o připravenosti na pandemii, která by jí dala absolutní moc nad globální biologickou bezpečností, kupř. pravomoc zavést digitální identity/očkovací průkazy, povinná očkování, cestovní omezení, standardizovanou lékařskou péči a další.

To by mělo našeho zástupce v Bruselu zajímat stejně, nebo víc, než konflikt na Ukrajině.

Tady jde totiž o naší svobodu.

J. Plzák 17.5.2022 9:58

Tohle asi naznáte. Je to skandál. Nikým nevolená organizace si osobuje právo nám vládnout.

ucut-news.ch: Světová zdravotnická organizace (WHO) začala připravovat globální dohodu o připravenosti na pandemii, která by jí dala absolutní moc nad globální biologickou bezpečností, kupř. pravomoc zavést digitální identity/očkovací průkazy, povinná očkování, cestovní omezení, standardizovanou lékařskou péči a další.

To by mělo všechny zde zajímat stejně, nebo více, než konflikt na Ukrajině.

Tady jde totiž o naší svobodu.

V. Kuhaj 17.5.2022 8:58

Pane Stejskale, tady je kdyžtak reakce Rumunů. Na to, že jde v podstatě o hnusný podvod, jsou až zbytečně korektní. Jestli EUrovize takhle ohnula hlasování států, tím spíše zmanipulovala výsledky lidí:

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/rumunsky-eurovizni-tym-se-pta-proc-misto-moldavska-pridelila-12-bodu-ukrajine/

R. Vacek 17.5.2022 8:30

Prostě když je doba zralá, tak němý zvítězí ve zpěvu a disident sklízí ocenění, že je nemá kam ukládat. Mnohem víc nám to říká ne o oceňovaném a o kvalitě jeho díla, jako o nás všech okolo.

Stěží najdeme více oceňovanou osobu:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tituly_a_vyznamen%C3%A1n%C3%AD_V%C3%A1clava_Havla

J. David 16.5.2022 20:09

Nějak mne to nechává chladným, tak jako výsledky Zlatého slavíka (skoro vždy Kája), https://www.youtube.com/watch?v=UXjgE6VtBzs&ab_channel=inzlin. Je to sice dlouhé, ale výživné, ti naši umělci. Nějak jsem od té doby, na jejich expozé (za prachy), zanevřel. Stal se ze mne kulturní barbar, tak nejvýše s vnoučaty zajdu na "pimprdlové divadlo".

J. Rybník 16.5.2022 17:00

Nabyl jsem dojmu, že ti Ukrajinci jsou větší talent než třeba Pink Floyd a Led Zeppelin.:-)

V. Čermák 16.5.2022 18:50

Nezapomněl jste na The Beatles?;-D

L. Stejskal 16.5.2022 16:56

POZNÁMKA AUTORA K PŔÍSPĚVKU M. VARADINKOVÉ (16. 5. 2022 14:18)---1. Regulérnost průběhu hlasování v ESC je přísně sledována a samotné hlasování probíhá na špičkové technologické úrovni, čehož zárukou je partner Evropské vysílací unie EBU pro hlasování - profesionálové z německé specializované firmy Digame mobil GmbH sídlící v Kolíně n/R. Kromě toho nad regulérností hlasování bdí auditoři společnosti Ernst & Young a s nimi soutěž "hlídá" výkonný supervizor EBU Martin Österdahl. 2. Systémy společnost Digame mobile GmbH Její systémy jsou navrženy tak, aby zpracovávaly všechny příchozí hlasy v souladu s pravidly soutěže Eurovision Song Contest dokáží detekovat a vyloučit jakýkoli druh nežádoucího nebo neobvyklého chování při hlasování. Letos prokázaly svoji funkčnost. 3 Pravidla ESC týkající se hlasování počítají také s možnými problémy. V pravidlech je uvedeno, že pokud z jakéhokoli důvodu nelze z nějaké země použít výsledky poroty, vypočítá se náhradní výsledek podle výsledků národních porot zemí, jejichž výběr je předem schválen tzv. stálými službami EBU a Referenční skupinou pro ESC. 4. Přesně to se stalo. Zmíněná německá firma zjistila u 6 zemí nesrovnalosti a kompetentní orgány EBU musely konat - zcela v souladu se stanovenými pravidly. O žádnou rádoby senzaci, či snad důkaz, že EBU podvádí ve prospěch Ukrajiny samozřejmě nejde. 5. EBU informovala o tomto problému krátce po půlnoci 15. 5. a zdůraznila, že bere jakékoli podezřelé pokusy o manipulaci s hlasováním v ESC nesmírně vážně a má právo takové hlasy odebrat bez ohledu na to, jak to ovlivní nebo neovlivní výsledek hlasování.

M. Varadinková 16.5.2022 18:08

A jaké jsou ty "jakékoliv důvody", které vedou k tomu, že ze šesti zemí nelze použít výsledky jejich poroty a je třeba je nahradit jinými zeměmi?

Neschválená porota? Podle jakých kritérií se schvaluje? Proč si každá země sama nemůže svoji porotu vybrat libovolně? Copak jde o nějakou ryze expertní záležitost? Vždyť je to jenom soutěž v zábavné hudbě, nikoliv nějaké odborné vědecké klání! Kritérium je líbí-nelíbí a to zvládne každý laik.

Sice jde o houby, chleba ani benzín kvůli tomu levnější nebude, ale čím víc to vysvětlujete, tím víc je to celé nedůvěryhodné.

L. Stejskal 16.5.2022 19:48

V tomto případě jsou v prohlášení EBU uvedeny jako důvod "nestandardní vzorce hlasování", čemuž lze podle další části prohlášení rozumět tak, že se jednalo o "podezřelé pokusy o manipulaci při hlasování". Bližší podrobnosti zatím k dispozici nejsou.

M. Vaněk 18.5.2022 0:16

Takže shrnuto: EBU má "podezření", ale důkazy nepředloží, ovšem nezapomene "konat" - zcela jasný důkaz o "transparentnosti" hlasování, něco jako americké volby, nebo ty naše... :-D

V. Kuhaj 17.5.2022 9:01

Tak znova:

Pane Stejskale, tady je kdyžtak reakce Rumunů. Na to, že jde v podstatě o hnusný podvod, jsou až zbytečně korektní. Jestli EUrovize takhle ohnula hlasování států, tím spíše zmanipulovala výsledky lidí:

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/rumunsky-eurovizni-tym-se-pta-proc-misto-moldavska-pridelila-12-bodu-ukrajine/

L. Žaloudek 16.5.2022 16:53

Cenu Eurovize jsem sledoval naposledy ještě za komančů. A už tehdy jsem dospěl k obecnému závěru - ač Západ, vůbec nelíbí. Takže vítěz u mě nemá kladné body (což je samozřejmě úplně jedno).

J. Jurax 16.5.2022 15:54

Aby dlouho zdrávi byli, když mají čas se zabývat takovou prkotinou ...

Za současné situace se výsledek dal očekávat, zvlášť když rozhodují divácké hlasy.

V životě jsem to nesledoval, není to moje parketa, ale zpívat tam letos Rusko- vlastně ani nevím, zda tam interpreti z Ruska byli - tak by celkem pochopitelně nevyhrálo i kdyby jeho reprezentanti hráli a zpívali líp než Beatles, Michael Jackson, Doors, Caruso a Johny Cash s Karlem Gottem dohromady.

V. Kuhaj 16.5.2022 15:07

Je to nespravedlivé - my pomáháme Ukrajině jak diví, nebojácně jsme tam tlačili i těžké zbraně, a na té soutěži jsme skončili čtvrtí od konce. Hanba!

J. Farda 16.5.2022 15:44

Připojuji se pane Kuhaji k Vám - třikrát hanba! ;-(

J. Jurax 16.5.2022 15:55

Ano.

Je to průser globálního významu ... ;-D;-D;-D

J. Farda 16.5.2022 14:57

"Že Ukrajina vyhrála Eurovizi 2022 proto, že obdržela největší počet diváckých hlasů" ??? No to je přeci tutovka, že to bylo jen díky hlasům evropských nacistů, kterými je, jak nejen zdejším vyznavačům istoričeskich nauk Dugina, a příznivcům historicky nezpochybnitelně osvoboditelského poslání Vožďa Pútina jasné, bude proto Evropa až do svého osvobození chrabrými ruskými molodci prolezlá nacismem, fašismem, banderismem, narkotismem a homosexualitou, a wokeismem a ... Nu pogodi, Evropa !!! :-/Rv

M. Varadinková 16.5.2022 14:18

No a je to venku. Prostě některé hlasy anulovali, aby vyhrála Ukrajina:

....Rumunská televize se ohradila proti rozhodnutí organizátora mezinárodní písňové soutěže Eurovize, který anuloval hlasy rumunské poroty kvůli údajným nesrovnalostem a přidělil je ukrajinské hudební skupině Kalush Orchestra. Ta o víkendu finále letošního ročníku klání Eurovize vyhrála.

Informovala o tom agentura EFE, podle níž anulování hlasů rumunské poroty nebylo jediné. „Překvapilo nás, že výsledek hlasování rumunské poroty nebyl započítán,“ oznámila rumunská televize TVR v neděli v prohlášení. Uvedla rovněž, že od pořadatele soutěže z Evropské vysílací unie (EBU) nedostala vysvětlení tohoto kroku....

...EBU v noci ze soboty na neděli v prohlášení uvedla, že zaznamenala určité nesrovnalosti v hlasování šesti zemí ve druhém semifinále a finále. Nesdělila ale, o které země šlo. Podle serveru Romania-Insider šlo kromě Rumunska o Ázerbájdžán, Gruzii, Polsko, San Marino a Černou Horu....

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/hudba/eurovize-2022.A220516_133752_hudba_ts

M. Varadinková 16.5.2022 14:24

Prostě všechny hlasy porot ze států "druhé kategorie" přiřkli Ukrajině, bez ohledu na to, jak ty poroty hlasovaly. Jinak by se zřejmě Ukrajina nedostala ani do finále.

V. Kuhaj 16.5.2022 15:02

R^!

V. Kuhaj 16.5.2022 13:45

Názory ve smyslu, že Ukrajinci byli k vítězství předurčeni, není nenávistný, pane Stejskale. Je realistický. A to vaše přejímání EU rétoriky, na které si dovoluji vzhledem k vašemu používání slova nenávist usuzovat, se taky dalo čekat. Bohužel.

J. Hajský 16.5.2022 12:05

Závěr autora: "Ukrajina vyhrála Eurovizi 2022 proto, že obdržela největší počet diváckých hlasů".

Dočkáme se něčeho takového i ve sportu? V soutěžích (zápasech), které nejsou stoprocentně exaktně měřitelné? Namátkou: krasobruslení, gymnastika, box když nedojde ke KO, fotbal, hokej když skončí zápas nerozhodně a řada dalších sportů. Budou i v tomto ohledu rozhodovat o vítězi diváci? Nebo to necháme na odbornících, ať už si o nestrannosti rozhodčích myslí kdo chce co chce.

L. Kuča 17.5.2022 17:30

Tak snad ta pitomá Eurovize na tom principu stojí, ne? Ví to každý, kdo do toho jde, že může 100x oslnit poroty, ale stejně nakonec záleží hlavně na tom, komu přidělí zdvižený palec diváci. U těch všech možných Č-S hledá talent, Superstar, StarDance a dalších "starců" to platí taky a nikdo se nad tím moc nepozastavuje.

L. Stejskal 16.5.2022 11:52

SLOVO AUTORA K NĚKTERÝM PŘÍSPĚVKŮM V DISKUSI---Je jistě svatým právem každého zaujmout k písničkové soutěži Eurovize (ESC) jakýkoli postoj a ten pak ve veřejném prostoru sdělit ostaním. Koneckonců ani já, ačkoli sleduji ESC bezmála půl století, nejsem příznivcem všeho, co je na této soutěži ke slyšení a také k vidění. Jen bych se přimlouval za trochu respektu a také za to, abychom se drželi pravdy.---1. K urážkám, že ESC je totéž co komunistický festival politické písně v Sokolově mohu uvést bod 2.7/I Pravidel ESC, kde je pod nadpisem "NON-POLITICAL EVENT" uvedeno: "ESC je nepolitická akce. Všichni zúčastnění vysílatelé, včetně hostitelského vysílatele, jsou povinni zajistit, aby v jejich příslušných delegacích a týmech byla přijata všechna nezbytná opatření k ochraně zájmů a integrity ESC a zajistit, že ESC nebude v žádném případě politizována ...". ---2. Názor v diskusi: "Opravdu nevím, kdo se na takovou kravinu mohl dívat!" Odpovím statistikou z let minulých. Podle webu Eurovisionworld.com se počet diváků v letech 2013 až 2021 pohyboval v rozmezí od 170 milionů do 204 milionů.---3. Cliff Richard nikdy eurovizní soutěž nevyhrál. Zúčastnil se v roce 1968 a s písní "Congratulations" skončil druhý. Stejně tak Izrael nevyhrál pouze jednou, ale čtyřikrát: v letech 1978, 1979, 1998 a 2018.--- Děkuji.

A. Renjascu 16.5.2022 14:27

I tak si stále myslím, že obhajujete neobhajitelné, jak jsem uvedl níže. Už dávno to není soutěž, ale politika, jak bylo uvedeno již při vyloučení Ruska.

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/eurovize-2022.A220516_133752_hudba_ts

K. Křivan 16.5.2022 18:08

R^ R^ R^

P. Kotyza 16.5.2022 11:34

V zájmu zachování jakés takés duševní rovnováhy jsem si zakázal tento festival šmíry a ubohosti sledovat.

D. Laurencikova 16.5.2022 10:32

Dokud ucastnici teto souteze zpivavali ve svych rodnych jazycich a jeden od druheho se lisili, sledovala jsem tento porad. Ale uz leta zpivaji vsichni stejne - anglicky, resp. delaji stejny hluk, vypadaji vsichni stejne, hopsaji vsichni stejne, nebo v pripade dam, jsou vsechny stejne nahe... Neni proc se divat. Je to vlastne bezbreha nuda. Samozrejme,ze vyhrali Ukrajinci, jak jinak. Ti ani nemuseli muzicirovat, stacilo tam byt. Zajimave je pro me akorat to, ze Nemci, prestoze celou tuto EU financuji, jaksi ne a ne dojit nejake oblibenosti. Jejich ucastnik je vzdycky uz jenom posledni.