3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
strejda pedro 29.11.2005 1:34

pane kritiku, nejdrive se snad naucte anglisticky ...

... abyste si knihu precetl uplne (george morton zahyne jen tak, naoko, nerf neni found ale foundation, atd.). to za prve. za druhe se mi moc libi, ze jste tak hezky jizlive ironicky. jiste chapete, ze se musim usmivat, kdyz napriklad prave tzv. ekologove byli ausgerechnet zastanci zamlcovani nesouhlasicich teorii a nazoru pred a behem slavne konference v riu, predchudkyni kyota. jeste, ze pani predsedkyne konference, byvala norska socialisticka premierka, tenkrat tak hezky otevrene rekla, ze konfrence je plne v mandatu (a rezii) socialistiucke internacionaly. jak mi kdysi rekl v interview prof. vladimir krajina, takto vlastne jeden ze zakladatelu moderni vedy o zivotnim prostredi, ekologove by patrili poslat do skoly a pak do lesa na brigadu. pisete take o brilantnim vypravecstvi michaela crichtona. hm. to je vec vkusu. tak blbe sepsany pribeh a tak pitome postavene dialogy jsem uz dlouho necetl. na te knizce bylo prave nejzajimavejsi to, ze crichton mel tolik odvahy, a ze sel dokonce tak daleko, ze rekl, ze co je nad carou je fikce, ale co je pod carou je pravda: a pod carou byly citace spousty skutecnych vedeckych studii, ktere, abych kradl z jiriho sucheho, jsou ponekud unikatni, cili vam, ehm, jaksi unikly. polepsete se.
Miloslav Pouzar 29.11.2005 9:49

Re: pane kritiku, nejdrive se snad naucte anglisticky ...

1. fiktivní smrt George Mortona považuji za jednu z hlavních point příběhu - potenciální čtenáři budou jistě blahem bez sebe, že jste jim ji prozradil předem
2. jedním z hlavních důvodů, proč jsem se na Crichtonovu knihu snazil upozornit jsou didakticky pomerne hodnotne poznamky pod carou
3. já mozná neumím tak dobre jako Vy číst anglicky, ale zase mi jde líp ctení s porozumnenim v cestine :))    
Strejda Pedro 4.2.2006 19:19

Re: Re: pane kritiku, nejdrive se snad naucte anglisticky ...

vite, v cem je chyba? v tom, ze vy jste k te knize prisel s predem utvorenym nazorem: ochranci prirody=bezva, vsichni ostatni=hnuj. beze vsi skromnosti dodam, ze jsem kdysi mel moznost dlouze vysedavat s panem prof. krajinou, takto tatou moderni vedy o ochrane zivotniho prostredi, a asi byste nerad slysel, co si myslel o tech vsech moznych ekologickych hnutich, vcetne tech, jejichz existenci si pan crichton ani nemusel moc vymejslet.
Jura Jurax 24.11.2005 12:54

Děkuji autorovi

Tuhle knihu si musím koupit. Konečně to někdo napsal naplno, že všeliké zelené ekologistické iniciativy slouží tal akorát k obživě a slávě jejich věrozvěstů; přírodě - o člověku už vůbec nemluvě - akorát škodí.
Miloslav Pouzar 23.11.2005 9:45

Omlouvám se

Omlouvám se Všem, kteří to nepochopili, ale mě se ta knížka opravdu moc líbila. Příště se pokusím předejít podobným nedorozumněním podnadpisem - POZOR, SARKASMUS!!!!!!!!
Pavel Kuras 23.11.2005 9:12

Hm

Pan Pouzar uvedl 3 citace, které označil jako anti-ekologické. Mi se zdají jako slohově nadprůměrné (co jiného taky čekat od spisovatele...), nicméně jinak normálním, nekonfrontačním vyjádřením toho, co je jen trochu uvažujícímu člověku zjevné.
Nezbývá, než se otázat, zda platí i naopak: je každé primitivní, nepravdivé vyjádření ekologické?
AeroKarel 22.11.2005 19:56

Sakra,

to si musím koupit nebo sehnat. Dík za doporučení.
JiVy 22.11.2005 12:39

Díky za tip, už to sháním!

I.L. 22.11.2005 15:45

Re: Díky za tip, už to sháním!

Malokdy ctu samotny clanek, vetsinou jen reakce. Docetl jsem clanek, koukl - zatim jen - na posledni reakci a pridavam se: hned si taky tu knizku poridim, ty citaty z ni jsou jak balzam na poranenou dusi :-)))
LadaHaksna 22.11.2005 12:39

Agresivita

Agresivita nešťastných lidí by mě asi měla vést k jejich politování, ale mě to pobavilo: zezelenalej mozek, ekoteroristi, sesmolil, fanatických nedouků, praktiky, oblbován, obchodníky se strachem, za naše prachy, soudruhů v Bruselu, sebranku feťáků, vysloveně štítí práce, parazituje na společnosti, rakovina, zelené debily, protispolečenská...
Milan 22.11.2005 15:01

Re: Agresivita

Jestlize nnějaké skupiny lidí úmyslně a nesmyslně škodí životnímu prostředí člověka (kontaminace naší krajiny větrníky, "ochrana" kůrovcových kalamit na Šumavě, "boj" proti dálnicím, které odvádějí tranzitní dopravu mimo lidská sídla), aniž by se štítily peněz vybraných z daní, tj. hlavně z výroby+spotřeby ("fuj, fuj"), pak souhlasím s těmito adjektivy. Ekologismus je podobně nebezpečný a pokrytecký jako komunismus. Ochrana přírody? Nenechte se vysmát, každý potřebuje peníze a strašit lidstvo nesmysly je daleko výnosnější než něco inteligentně vyrobit.
vita 24.11.2005 18:38

Re: Re: Agresivita

Proč ty uvozovky? Ochrana kůrovcových kalamit je skutečná. Žádné uvozovky. Jo, "ochrana stromů". tam patří...
pmich 28.11.2005 11:56

Re: Re: Re: Agresivita

Heslo dne: " Zabij bobra, zachráníš strom!!!"
Stredocech 22.11.2005 15:41

Re: Agresivita

Bohužel, škody napáchané ekologisty jen u nás jdou do miliard. To, že užívají vědomých lží, naposledy před cca 14 dny když tvrdili, že jaderné elektrány někdo dotuje (což je vědomá lež, to již bylo napsáno mockrát, opak je pravdou), tak bych řekl, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
 
rr 22.11.2005 12:28

je to jasně štvavá pomluva = nutno zakázat, zavřít, regulovat

samozřejmě toho Crichtona, ne soudruha ekologistu.
ano, nový Crichton je stejne jako všechna jeho díla polopravd (sci) a keců (fi) - já ho přestal číst v půlce Airframe kde začel urážet můj inženýrský jemnocit, ale JE TO POUZE LITERARNI FIKCE, jako taková slouží hlavně k obohacení autora a jím pověřeného distribučního kanálu (nakladatel, prodejce) penězi. Nic víc nic míň.
(vámi) hájené a podporované organizace (a někdy i státem sponzorované) ekodemagogické a ekoteroristické bojůvky (Gryn Pic, a Děti ze mně) šírí mnohem lživější, škodlivější, nenávistnější a demagogičtejší kecy všude a pořád a to dokonce ze mnohem sobectejších důvodů - nejen prachy ale hlavně moc a to na úkor ostatních (obyvatelé Dubí děkují).
Albireo J. J. 22.11.2005 11:29

Určitě si přečtu!

I já děkuji za upozornění na jistě skvělou a odborně fundovanou knihu - takové byly všechny, jež jsem od Crichtona přečetl. Nadávky nějakého zezelenalého mozku jen svědčí o tom, jak jsou knihy tohoto zaměření důležité.
Pobavila mě zmínka o vyhřívání solárními panely - ty totiž za celou dobu své životnosti nevyprodukují tolik energie, kolik bylo spotřebováno na jejich výrobu!
Johny 22.11.2005 11:28

Dobré čtení

Kniha je dobrá. S literární nadsázkou popisuje dnešní nedemokratickou obludnost různých ekologických aktivistických spolků. Ono totiž v podstatě většina tam popisovaných věcí se už stala. Ekologistickými aktivisty vyvolaný masakr tulěních mláďat domorodci aby to mohlo být natočeno na film a použito v kampaních, černé fondy různých nátlakových skupin (většina větších českých ekologických skupin je placena z německa či rakouska) i to sezřání aktivisty se už stalo - jakási ekoložka chtěla ošetřit v Kanadě poraněného medvěda a ten ji roztrhal.
Lucius Malfoy 25.11.2005 5:26

Chudák medvěd ....

myslím, že něco tak odporného nežral od dob, kdy byl medvídětem a maminka mu nutila rybí tuk :-) Ale jestli mu chutnalo, nestálo by za to uvažovat o jeho zakoupení pro potřeby ČR ? Žrádla by tu měl dost ....
J. Mach 22.11.2005 11:09

Zajímavé,

jste si jist, že víte, kdo je to Crichton? On totiž píše hlavně a převážně sci-fi. Ale z citací, které jste uvedl, je vidět, že má velmi často pravdu. Oni environmentalisté, ekoteroristi atp jsou opravdu hrozbou pro další vývoj lidstva a i pro přírodu samotnou (na př. stavba větrných elektráren je vysloveně přírodě na škodu).  Ač sci-fi nemám rád, respektive je na to škoda času, tuhle knížku bych si s chutí přečetl.
qwert 22.11.2005 11:17

Re: Zajímavé, jaký někdo může být trouba

Laskavě mi prosím vysvětlete JAK ohrožuje českou přírodu stavba offshore větrné farmy. Asi nijak. Klepat strachy se mohou jen uhelné společnosti, protže ono bude možní skutečně mnohem lacinější nakoupit energii v EU, než drancovat poslední zásoby českého uhlí za cenu dalších "Libkovic" respektive Horního Jiřetína, vesnice plné památek, kterou chce Paroubek a jeho uhelná parta zbourat kvůli těžbě.
honzak 22.11.2005 11:49

Re: Re: Zajímavé, jaký někdo může být trouba

Dobrý muži!
Větrná elektrárna je v České kotlině z principu nesmysl. Nevanou zde pravidelné větry a proto její instalovaný výkon MUSÍ být zálohován tepelnou elektrárnou. Kromě toho kubická závislost výkonu na rychlosti větru výrazně komplikuje zapojení do rozvodné soustavy. Přírodu ohrožuje infrazvukem a hubením ptactva.
O laciných nákupech elektřiny z EU si myslím svoje, bude to podobný blábol jako úspory ze zavedení letního času.Už vidím, jak kupujeme lacino ranní špičkový proud z Rakouska...
V Jiřetíně jsem v životě nebyl, takže nemohu hodnotit místní památky.  A myslím si, že místní se té lípy navzdají, ať to stojí co to stojí. Je to přeci tak ekologické.
Petr Vanura 22.11.2005 12:20

Re: Re: Zajímavé, jaký někdo může být trouba

1) Laciná energie z EU je pomalu vtip roku, pokud nemyslíte "jadernou" elektřinu z Francie. Zatím je to obráceně.
2) "Větrné farmy" škodí velkým záborem půdy a velikou materiálovou náročností, ta ocel, beton, plasty atd se musí z něčeho vyrobit a z čeho asi. Ostatně, proč myslíte, že je proud z VE tak drahý, že bez dotací a nuceného odkupu za netržně vysoké ceny je vůbec nelze stavět a provozovat. Pokud někdo bude provozovat VE bez uvedených umělých dotací, prosím, ať se snaží stejně jako jiní výrobci.
3) Pokud by byl dobudován Temelín a postaveny ještě 1-2 další JE, mohla by se těžba hnědého uhlí omezit. Už dnes je značně nižší, než v 80 letech. Paroubek chce prolomit limity na nátlak uhelné lobby, nikoliv v zájmu ČR. 
Dokonce i komunisté si byli vědomi, že uhelná energetika = "odepsání" severočeského kraje, to jsem slyšel na vlastní uši když jeden vysoký funkcionář "poctil" svou návštěvou jednu odbornou konferenci (r. 1984).
 
Athree 24.11.2005 9:48

Re: Re: Zajímavé, jaký někdo může být trouba

No jestli nevite, jak dokazou vetrne elektrarny znicit prirodu jenom tim jak hnusne vypadaji - to nemluvim o tom jak skutecne prirode skodi- tak se zajedte podivat do Rakouska nebo Nemecka. Vubec se tem lidem nedivim, ze to nechteji mit za vesnici.
Jura Jurax 24.11.2005 12:50

Re: Re: Zajímavé, jaký někdo může být trouba

Pane, vy jste žertéř - laciná energie z EU, neškodící větrné farmy ...
qwert 22.11.2005 10:50

M.Crichton je výborný autor, (zase jsem druhej, ach jo)

Chrichton je výborný autor, jeho knihu je třeba brát v kontextu jeho tvorby - je především autorem Science-Fiction - takže bych jeho knihu rozhodně nepovažoval za útok proti environmentální politice. To by potom bylo možné Stephena Kinga z podpory terorismu, protože řada jeho knih je vysloveně "návodná", stačí připomenout jen knihu Running Man (film byl paskvil, ačkoli Arnolda beru), která končí scénou srovnatelnou s leteckým útokem na WTC. Myslím, že knihu Chrichtonovu je třeba především jako fikci, možný scénář jedné z hrozeb. Mimochodem je pravdou, že po útoku na WTC byly vládní agenturou osloveni scénáristi a spisovatelé s cílem vypracovat řadu katostrofických scénářů. Možná je Chrichtonova kniha jedním z takto vzniklých děl (alr to jen spekuluji...)
 
No, někde v šuplíku se mi taky válí něco rozepsaného o tom, jak se jistá organizace se po rozpadu Sovětského impéria zmocní jaderného paliva a odpadu (v Kazachstánu se to skutečně volně povalovalo) a použije to k roztavení antarktického ledovce - stačí pár desítek vrtů zkrz led na podloží (2-3 km) a jen to tam naházet v dostečném množství a bude uvolňovat dost tepla ještě celá desetiletí, zlikvidovovat to není možné, protože masa lede nad tím se opět zatáhne a spolehlivě to odstíní. Ale dole to taje a taje a hladina moří pomalu ale jistě, milimetr po milimetru stoupá.
Chytrý 22.11.2005 10:35

zajímavé

Ta recenze je opravdu dobrá reklama. Určitě zajímavá kniha!
Drakobijce 22.11.2005 9:59

Pro zajemce o anti-ekologistickou literaturu

doporucuji Rainbow Six od Clancyho. Take zde je dobra veta - "Go harminize." Rika hlavni postava nebohym ekologistum uprostred amazonske dzungle.
jkotek 22.11.2005 16:38

Re: Pro zajemce o anti-ekologistickou literaturu

"Go harmonize." Rika hlavni postava nebohym _nahym_ ekologistum uprostred amazonske dzungle.
alefnula 22.11.2005 9:53

Přečtěte si to, stojí to za to

Nevím, jestli vyšla česky, četl jsem ji anglicky. Dlouho jsem čekal, zda se k ní vyjádří někdo z našich ekologů či ekologistů, a nezklamal jsem se. Opět jde o neřízenou palbu bez jakýchkoli faktů a polemiky, založenou na několika větách vytržených z kontextu. Zájemcům doporučuji jeho přednášku z Caltechu na toto téma: http://www.crichton-official.com/speeches/speeches_quote04.html
Petr Vaňura 22.11.2005 9:00

Pokud se vrátíme k realitě, tak němečtí "zelení" se pokusili,

když ještě byli ve vládě, zkonfiskovat fond, na který tamní jaderné elektrárny povinně posílají peníze svoji likvidaci po ukončení provozu. Pak by ovšem mohli tvrdit, jak na likvidaci jaderných elektráren nejsou peníze a oni to vždycky říkali.
Takže Crichton má k pravdě blíže, než by se mohlo zdát.