6.6.2024 | Svátek má Norbert


Diskuse k článku

DEBATA: Hry kolem jedné hry (inscenace)

Tak ta diskuze o těch strašných Brňácích kteří před pěti lety uvedli onu nestoudnou hru, za kterou by měli být uvrhnuti minimálně do kazemat na Špilberku ne-li upáleni na čarodějnické hranici, člověku nedá, než se pokusit o nakouknutí do zákulisí. Co nám vlastně ten režisér chtěl říci? O co se vlastně jedná?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Rybnická 23.10.2022 22:32

K blížícímu se závěru diskuze bych ráda výslovně poděkovala paní Netolické za její upřímné vyznání k víře v Boha a obšírné podání svého etického a příkladného stanoviska. Gratuluji jí také k vynikajícímu charakteru (jedná s o příhodu z dětství pod komunizmem kterou vylíčila v jiné diskuzi).

Paní Netolická nikdo Vám Vaši víru v Boha nebere.

Ovšem žijeme na Zemi, kde není všechno vždycky jak by mělo být, někdy dokonce docela ošklivé a zlé. Přesně jak hovoří Kniha knih. Ale poslyšte:

V posledních dnech jsem přemýšlela o jakési takové fikci. Řekněme, že Ježíš skutečně někde existuje a řekněme, že by jen náhodou potkal někde onoho režiséra oné hry. Jak by to setkání dopadlo?

Já si myslím, že by mu poklepal na rameno a řekl: Dobře činíš, chlapče, i když trochu drsně a neotřele. Ale já jsem po staletí leccos hrozného, ba hrůznějšího zvyklý, já to vydržím, ba naopak, pokud to pomůže rád se zúčastním. V lidstvu se děje tolik zlého, nejhoršího, co se vůbec může dít. Ale co je horší, lidstvo je ke zlému tak netečné a lhostejné, že nelze než se pokusit jej drasticky vyburcovat. Kousek k tomu přispěje i tvoje hra. Přeji ti .

L. Netolická 23.10.2022 23:48

Paní Rybnická, díky za Vaše slova k mé víře v Boha, potěšila mne. Nerozumím ale tomu, jak by mohly tak hrůzné a oplzlé scény ve hře vyburcovat lidi, aby nebyli neteční ke zlu ve světě. Ježíš je LÁSKA a jestliže je znázorňován jako pachatel zla, tak nás věřící to zatvrdí, že lidé nejenže v Boha nevěří, ale oni ho i drasticky uráží. Nevěřím, že by Ježíš takto chtěl oslovit svět, aby byl lepší, spíš by ta scéna vybízela k násilí. Jací máme být nám P. Ježíš ukázal celým svým životem a láskou k nám, kdy kvůli nám hříšným lidem trpěl velmi bolestivě na kříži a ve strašných mukách zemřel, aby nás smířil s Bohem. A tak ho chceme vidět, ne, když by páchal zlo.