8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

COMICS: Desetioký a jiné „braky“

Byl tam totiž jeden komiks, který Hrnčířovu upovídanou adaptaci Trosky hravě strčil do všech komiksových kapes. Desetioký. Napsal jej podle vlastní povídky osobně doktor (a zubař) Ludvík Souček a nakreslil jej Milan Ressel, skutečný mistr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Toman 12.4.2023 13:57

Jo, a také Tarzan.

R. Toman 12.4.2023 13:56

Jsem starší než vy, a tak jsem si to užíval ve správném věku, kdy mi táta tyto časopisy kupoval. Po roce 89 vydal BB ART čtyři díly "Velká kniha komiksů" z časopisu ABC a samostatnou knihu Gustav Krum. A pak i Velkou knihu komiksů z časopisu Ohníček. Tam je vše co popisujete. A tak jsem si je postupně koupil, a znovu přečetl. Byl to pěkný návrat do dětství. No, možná se na váš popud zase do nich podivám. Díky za pěkný článek.:-)

P. Urban 12.4.2023 10:29

Tak tomuhle rozumím. A dokážu si představit, jak se autor cítil, když objevil a těžil onu zlatou žílu ve sklepě.

Moje hledání starých čísel Ohníčku načas skončilo, když jsem jako člen čtenářského kroužku získal přístup do knihovny v pionýrském domě, o které normální smrtelníci neměli ani páru. Se svázanými ročníky Ohníčku, které tím pádem nikdo nevykuchal. Bohužel, po nějaké době skončily beznadějně pod zámkem. Správkyně mi vysvětlila, že "už nesplňují podmínky dobré četby". Tónem, kterému jsem rozuměl (=je to blbost, ale já ti nic jiného říct nemůžu).

Ale i tak to bylo super.

Děkuji autorovi, že Ohníček připomíná. Jinak o něm stěží vzdechne pes. Na rozdíl od ABC, dej mu Pánbůh věčnou slávu.

M. Kocián 12.4.2023 9:03

Bohužel, jediný film, který podle jeho scénáře natočili, byla Akce B (1951). A možná Odysseus a hvězdy, ale v tom by jeho povídku Modrý oříšek poznal málokdo. Doba už byla taková.

J. Pokoutný 12.4.2023 8:36

Jo, tohle jsem v mládí miloval a tak úplně mě to ještě neopustilo.

K. Zangl 12.4.2023 7:36

V té době musel vycházet i Burroughsův Marťanský svět v ABC, ne?

J. Strakoš 12.4.2023 5:47

Jako klukovi se mi od Součka líbil Případ psa Baskervilského. Nedávno jsem knížečku zase četl a i po letech mi to připadalo zábavné. Být Souček anglicky píšící autor, je podle toho natočen film nebo aspoň série na Netflixu.