28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ČESTINA: Oblaka

Je to už hodně let, co začala jedna rosnička ČTV říkat, že ty oblaky … něco dělají, někam se hrnou. Zakrývají oblohu. Jak jsem zjistila, nejsem sama, komu to vadí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 30.4.2013 11:22

K datům, tedy těm informatickým

Raději se jim vyhýbám. Důsledně používám údaj, údaje. Sice informatická data neexistují v jednotném čísle, ale  někdy potřebuji uvést, že se jedná o jediný údaj, napsat jediné datum, to by nikdo nevěděl, o čem je v informatice řeč, nebo by spojení vnímal jako jediné možné datum např. setkání.   

F. Nerad 26.4.2013 14:55

Re: Vase clanky jsou ty nejlepsi na Psu.

Jsem téhož názoru.

P. Sulc 26.4.2013 7:21

Re: oblaky nebo oblaka?

Jen chybujte, chybujte, my to radi cteme, alespon se trochu potesime a budem snadneji zazivat politicke skvary.

P. Sulc 26.4.2013 7:04

Vase clanky jsou ty nejlepsi na Psu.

Jsou to takove uvahy dobre pohody, pouci, ale neirituje. Je jich ale nemnoho, bohuzel, pilnost uz dostala v CR nejake ubyte.a ne a ne se vylecit.

P. Sulc 26.4.2013 7:00

Re: V poslední době se učitelé stydí, že jsou učitelé,

Mate pravdu, jak jinak, ale casy se od ''''zapadlych vlastencu'''' Cermaka a Cizka  preci jen trochu zmenily. Misto housli a trumpety maji computer a na musiku CD.. Konec koncu i ti popelari nevideli opravdicky popel dlouha leta.A zadejte, aby vam obuvnik usil boty. Svec to umel. Me je 75 ale pmatuju, ze slovo kantor se pouzivalo uz tehda, kdyz jsem dostaval ukazovatkem a presto zadny s nich nezpival ani nevrzal na housle.Jedine cestinarska, pani Olivova //zrejme zakladatelka dinastie Olivu v Ustavu pro jazyk cesky// nemela toto ale i jina neceska slova rada. Dnes by se z anglicismu v cestine zblaznila.Zrejme nebyla dosti ''''svetova''''.

M. Hubáček 26.4.2013 3:22

Re: Některé nesprávné výrazy snadno zdomácní

Ve škole jsme jméno Tolstoj skloňovali jako Tolstého, Tolstoje nám opravovali.

P. Pavlovský 25.4.2013 23:58

Re: podobný poblém vyvstal po válce s plurálem od slova SPECIFIKUM

Ano, je  to femininum i v singuláru

D. Šimáček 25.4.2013 21:11

Re: Popis lovu na čekanou

díky, už sem se tu chtěl také rozepisovat, že nejhorší je bazírování na prkotinách, a ještě k tomu na těch které naopak mohou češtinu zkrášlit. Proč by nemohly/a být oblaky/a vícero rodů?

M. Suková 25.4.2013 20:49

Re: oblaky nebo oblaka?

Ano, už mi to někdo napsal. Ty oblaky jsou poněkud zastaralé, spíš básnické, leč stále přípustné; v současné době se dostávají více do oblasti odborné. Je to moje chyba.

M. Suková 25.4.2013 20:47

Re: bytová prostora, ten cibul

Prostor nebývá ohraničený, prostora je ohraničená (místnost).

M. Suková 25.4.2013 20:46

Re: bytová prostora, ten cibul

S těmi prostory a prostorami to mám připravené. Vskutku jde o dva pojmy s různým obsahem (prostor, prostora).

P. Novák 25.4.2013 20:45

Re: Latinská slova

Pokud by jazyk vždycky nebyl logický, tak by to byla katastrofa.Já myslím že občas logický je.

P. Novák 25.4.2013 20:42

Re: podobný poblém vyvstal po válce s plurálem od slova SPECIFIKUM

Jenomže v ruštině patrně nebude jednotné číslo "specifikum", že? Takovou kravinu by ruština neudělala.Já bych to skloňoval podle "hrad".Nebo "kost" ?

P. Novák 25.4.2013 20:20

Re: Některé nesprávné výrazy snadno zdomácní

Kdyby to byl Viktor Korčnyj , tak by se to dalo brát jako Korčný. Ale když je to Korčnoj ?

P. Novák 25.4.2013 20:13

Re: bytová prostora, ten cibul

Pokud jde o brambor a bramboru, oboje je správně. Brambor je rostlina, brambora je hlíza bramboru. A navrhuji, aby plod bramboru se nazýval bramboro, abychom využili všechny mluvnické rody.

P. Novák 25.4.2013 20:09

Re: Osobně mi nejvíce vadí 3 jevy.

Proč myslíte, že "by jste" je chybné? Protože jste se nadřel to "byste"?.Neházejte flintu do žita.Češtináři jsou tak přizpůsobiví, že dnes je správně jen a) a b) je špatně. Zítra to bude naopak. A pozítří bude správně a) i b) .Mnohem horší je to prznění češtiny spoustou zbytečných cizích slov, z čehož mají t.zv. češtináři velkou radost. Já mám pocit, že snad ti zprávodajové  a moderovači mají od svého zaměstnavatele školení, jak tu češtinu prznit více a radostněji.

P. Novák 25.4.2013 19:57

Re: Latinská slova

Datum je, podle slovníku cizích slov, číslo.Tedy jakékoliv číslo.Jen my si ho z neznalosti spojujeme pouze s označením dne,měsíce a roku. Nechápu, proč nám češtináři stále vnucují takové nesmysly, jako v jedn.čísle rod mužský-v množném rod střední, nepravidelné skloňování,nesmyslné rody. Proč mohou mít Slováci "dátumy" , což je smysluplné, logické-proč to mají Češi zakázané?Proč je "téma" rodu středního, když nemá vzor pro skloňování a přirozeným vzorem je "žena"? Tak je to v ruštině, slovenštině, patrně i v polštině. Téma,tématu,tématem- to musel vymyslet nějaký magor.Patrně za to dostal doktorát. "Aby jste" je smysluplné  a logické.Když větu "Přeju si." a " Vy jste byl doma." spojím spojkou "aby" , tak dostanu "Přeju si ,aby Vy jste byl doma."Co je na tom špatného? Nepřipadá Vám, že "abyste" patrně vzniklo zkrácením z "aby jste"? Proč mohou Rusové skloňovat "ion" normálně- ion, ionu,...ionem, a tady nás češtináři znásilnili- ion,iontu,...iontem?Souvisí to nějak s latinou? Co nám je po tom, my máme češtinu (alespoň bych si to přál). Podobně "virus". Buď je to virus a pak se skloňuje virus, virusu,..virusem  (zlatí Slováci), nebo je to "vir" a bude to vir, viru... virem. Howgh

Z. Kulhánková 25.4.2013 19:41

V poslední době se učitelé stydí, že jsou učitelé,

a říkají si kantoři, aby to znělo víc nóbl. Problém je v tom, že kantoři, kteří učili, především krásně zpívali (cantor = zpěvák) i jinak muzicírovali, takže dnešní tělocvikář s přeskakujícím hlasem si tento titul přivlastňuje neprávem.

P. Bures 25.4.2013 19:22

Re: Iniciály a nacionále

Ano, a tvářila se u toho tak múdře, až mě z toho trhalo.. Nedávno jsem byl tlumočit na cizinecké a při následné četbě protokolu jsem se fakt už málem udrbával a jenom škrtal.. Jsem si jistý, že ten čtverák z Ghany se dostane na stejnou úroveň češtiny do pěti let.

J. Kubička 25.4.2013 17:36

Re: Latinská slova

Teď jsem si otevřel stránku anglicky psaného ezinu o fotografii a tam mají rubriku "Phorums". My přece jenom říkáme fóra, ne fórumy. Ten problém s daty je asi opravdu v tom, že datum není významově singulár od data. S daty ten problém v angličtině není, mají jednotné číslo "date".

Vysvětlení toho, že někdy se české skloňování více přibližuje latinskému, jindy méně, bych hledal v době, kdy se to ustálilo. V dobách, kdy všichni vzdělaní lidé znali latinu, jim přišlo správné se té latinské inflexe kmenových souhlásek držet, později už ne. S Marťany už asi žijeme dlouho.

M. Hubáček 25.4.2013 16:01

Re: bytová prostora, ten cibul

Prostoru bych v češtině docela legalizoval, tedy pokud tomu tak ještě není. Prostor beru jako space, prostoru jako room.

Bytový prostor by tak mohl znamenat počet kubických metrů ve kterých bydlím, kdežto bytová prostora by mohla představovat nějaký víceméně dutý objekt, zpravidla vymezený podlahou, stěnami a stropem - prostě něco, kde se dá přebývat -jeskyní počínaje, vilou konče.

Z. Bartoňová 25.4.2013 15:53

Iniciály a nacionále

Taky už po vás chtěli, abyste do tiskopisu vyplnili svoje iniciály?

 

M. Hubáček 25.4.2013 15:31

Re: Některé nesprávné výrazy snadno zdomácní

Na nedbalost doplácejí i jména slovanská, zvlášť když se ignoruje jejich původní mluvnický tvar. Genitivní tvar se často automaticky bere za podstatné jméno. Viz jméno šachisty Viktora Korčnoje, správněji Korčného. Hodně lidí ho skloňuje podle vzoru pětiboj ;-)

Mírná komplikace vzniká v případě jmen emigrantů. Jak třeba mluvnicky zacházet se jménem bubeníka, který se jmenuje Mike Portnoy?

M. Hubáček 25.4.2013 15:19

Re: podobný poblém vyvstal po válce s plurálem od slova SPECIFIKUM

Na ruštinu doplatilo i plazma, taky se z něho často stává ženská.

E. Pavel 25.4.2013 14:44

Re: bytová prostora, ten cibul

Cibul pamatuju z dětství od sestřenky, asi je tam vliv němčiny (die Zwiebel)? Nevzpomínám si už, odkud pocházela teta, ale muselo to být od ní. Strýc byl z Jičína a od něj, ani od jeho sester, jsem to nikdy neslyšel.

J. Vyhnalík 25.4.2013 14:20

Re: bytová prostora, ten cibul

To je nářeční, ale ne ten cibul, ale ta cibul.

J. Kubička 25.4.2013 12:32

Re: Latinská slova

Podle J.Stindlové v časopise Naše řeč může být obojí, na Jupiter i na jupitera

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=5229

No to přece říkám, že jazyk není vždy logický.

To t za m se dodržuje u boha Marta, je Martovo pole v Římě, ale gravitační pole Marsu.

J. David 25.4.2013 11:34

Popis lovu na čekanou

Vylezl jsem na hochštand a ihned naládoval fršlusem patronu do laufu ručnice. Kukrem jsem obhlédl lichtung a dal si šlofíka. Po chvíli zapraskání, rudl vysoké. První vyrukovala stará bréca, šnóbl jak trobón, za ní kalbík, čiplena a hiršek na druhé palici. Tak jsem naštechroval a na hirška jsem v jeho klusu šísnul. Dal jsem ale malej fóršus, takže to byl bauchšus. Přerepetýroval jsem, další šús a hiršek byl kaput. Po cigárku jsem slezl z hochštandu a jal se vyvrhovat. Jágdrecht byl skoro neporušen, pouze ten bachor z bauchu udělal grínšmelc. Etc., etc.

Jak se vám ta čeština líbí? Každá činnost a region má svůj slang. Ano, spisovný jazyk má svůj význam, ale proboha, nedělejme z toho "zlatý grál". Jazykozpytci děti blbnou větným rozborem, rytmikou (zdali to je jamb, trochej, či distichon), nebo co tím chtěl básník říci. Na blbosti tyto školomety opravdu užije. Jako externista jsem učil IT a matematiku na SŠ. Ten materiál z PF je opravdu někdy tristní. A pak ty klimakterické ďáblice humanitních předmětů, to je síla. Mnohdy lituji nejen mendíky, ale i jejich manžele, to musí být pozemský očistec. A "staré panny", to je také zážitek. Při aktu citují Dostojevského (nic proti Dostojevskému nemám), místo aby se vrhli v chtíči na sonety Džovaniho Bokáča. Rád se nechám poučit, že v nynější době tomu není tak, jak popisuji situaci před dvaceti léty.

V. Koreis 25.4.2013 10:49

Re: Systém výuky Montessori?

Úspěšný systém to byl, je a bude. Už je zde, stejně jako Waldorfské školy, nějakých sto let. Nemá nic co dělat s žádnou církví, od počátku to byl nezávislý školský systém. Není ale založený na materialistickém způsobu myšlení. Maria Montessori (1870-1952) byla původně katolička, později v životě přešla na theosofii.  Svůj systém založila poměrně mladá, asi 30-letá kolem r. 1900, když pracovala s mentálně postiženými dětmi v Itálii. Brzy se přišlo na to, že její metody fungují i s dětmi normálními a snad ještě lépe s těmi nejchytřejšími. Od druhé poloviny 20. století se tento systém uchytil v mnoha zemích, zejména v USA, často to bývá ale tak trochu záležitost elit, protože tyto soukromé školy něco stojí a musejí si na sebe vydělat. Také systém kvalifikace učitelů je dosti přísný a tudíž nákladný. Ve vyspělých zemích, jakou je zmíněné Holandsko, se ale metody Montessori začaly přenášet do normálního školství, právě proto, že byly tolik úspěšné.

Základem je to, že děti spolu navzájem nesoutěží o to kdo bude mít lepší známky, každému dítěti se umožňuje to, postupovat svým vlastním tempem a hlavně podle toho, co jej zajímá nejvíc. To se potom podporuje. Prostě se tu staví individualita nad šedou stádností a nikdo se tu nepokouší nahánět kočky do stáda, jak tomu často bývá v běžných školách.

Začíná se velice brzy, náš syn už chodil do Montessori přípravky od svých 3 let. Později jsme ho ale vzali ze školy ven, vyskytly se tam totiž problémy, po střetu osobností rodičů ve správní radě školy. Následkem toho ředitel (mimochodem Holanďan původem a nesmírně oddaný systému) raději odešel a šel učit do státní školy a náš syn ho následoval...

R. Gramblička 25.4.2013 10:42

Re: bytová prostora, ten cibul

ten CIBUL? tak to je husté!