28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ČEŠTINA: Jenž, svůj, jde o to, být rád a vznešenost

Zvratné přivlastňovací zájmeno svůj, to nemá se vznešeností co dělat, ale dost lidí to znejistí. Pokud jde o skloňování, nedělají se tam nějaké závratné chyby. Nejistota panuje ohledně toho, kdy užít slovo svůj (svá, své) a kdy můj, tvůj, jeho…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 10.10.2012 3:00

Pani Sukova, jak je to s rodem u slov

HRABE a KNIZE ?  Protozer se sklonuji podle vzoru ''kure'', jsou rodu stredniho !! Tedy ne ten hrabe, ale to hrabe, to knize, ne? A co zdrobneliny ? Pulec, blbec, pitomec. Blbecek, pulecek, pitomecek Ale ten 5 pad nesedi: pulecku, blbecku, pitomecku Je to muzsky rod, ale vzory pan a muz zde nesedi !!!!

M. Suková 10.10.2012 10:08

Re: Pani Sukova, jak je to s rodem u slov

Hrabě a kníže bylo středního rodu, ale všechno se vyvíjí, takže hrabě může být i rodu mužského (ten hrabě), střední rod je vnímán spíše jako něco legračního Skloňují se jako kuře, to trvá. Pokud jde o ty zdrobněliny, vzorů je víc, Vám ale nejspíš jde o to vypuštěné -e- : pulečku. Koncovka odpovídá vzoru voják, písmeno e je vypuštěno zřejmě kvůli rytmu (podobně vojáčku atd.)

P. Sulc 10.10.2012 19:14

Re: Pani Sukova, jak je to s rodem u slov

Velice dekuji. Vzor vojak: asi jsem skleroticky dedek, ale ze skly si pamatuji jen :pan hrad, muz stroj. Pravda, ten vojak se tam hodi, divim se ze nebyl zaveden uz tehda, kdyz mi pani ucitelka Oliviva, pozdeji v Ustavu pro cesky jazyk, davala trojky z cestiny. Ovsem jen kdyz mela dobrou naladu a to nebylo casto.