20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

KLIMA: Ještě jednou o potravinách a klimatu

Vědci v celém světě dosáhli konsensu, že lidské aktivity mají přímý dopad na globální klima. Není známo, do jaké míry jsou tyto změny přirozené a do jaké míry jsou ovlivňovány člověkem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prchal 8.1.2012 23:29

Re: Žádost

Jasné jako facka. Jde o změny v názoru vědců v celém světě. A patrně je tento posun způsoben více aktivitou lidí než skutečnými změnami v přírodě. Nebo jsem to pochopil špatně?  :-)

J. Pancíř 7.1.2012 15:25

Jihočeská univerzita

je svými aktivitami - vědecký odsudek ekologičnosti rajské omáčky až po otázku kůrovce na Šumavě - snad nejhloupější universitou ve střední Evropě a já, jako dlouhodobý přírodovědec navrhuji její exemplární zrušení a rozptýlení jejího učitelského staffu kamkoliv do asijských stepí. Jde o exemplární případ mrzačení přírodovědy jako takové.

P. Rada 7.1.2012 15:30

Re: Jihočeská univerzita

A copak přírodovědného pan Pancíř nastudoval, že má vědomosti na roydávání a celou univerzitu? Neuvedl by alespon nějakou konkrérní výtku k autorově příspěvku?

J. Machek 7.1.2012 15:51

Re: Jihočeská univerzita

Vysvětlete mi prosím ( jsem přírodovědně nevzdělán, pouze technicky ) smysl těchto dvou vět. cituji :

"Vědci v celém světě dosáhli konsensu, že lidské aktivity mají přímý dopad na globální klima. Není známo, do jaké míry jsou tyto změny přirozené a do jaké míry jsou ovlivňovány člověkem."

Až to pochopím, tak se můžeme bavit dále. zdraví JM

P. Rada 7.1.2012 16:07

Re: Jihočeská univerzita

Viz výše - zdravím. p.r,

J. Kadeřábek 7.1.2012 17:45

Re: Jihočeská univerzita

Konkrétní výtku mám. Celkovou produkci CO2 z rajských omáček srovnat s produkcí uhelných elektráren, které Německo staví a bude provozovat místo stávajících JE. Tak by vyšla najevo marginálnost problému rajských omáček.

P. Rada 7.1.2012 22:35

Re: Jihočeská univerzita

Marginálnosti uvolnování CO2 dokonce v celé evropě lze ukázat i na srovnání s imisemi jiných zemí či světadílů. Jiný pohled ale nastane pokud srovnáme imise na "hlavu", spotřebu surovin na "hlavu", produktivitu práce na "hlavu"..... Docela zas jiný pohled nastane po otázce co zbude následníkům našich "hlavounů" až dojdou fosily?... Nebylo by užitečnější se za tu "hlavu" chytit zavčas?.

J. Mrázek 8.1.2012 12:02

Tak proč ostouzíte atomky?

Tady se za tohle chytá za hlavu lidí....

J. Machek 7.1.2012 15:44

Re: Jihočeská univerzita

Omlouvám se, nějak jsem se v rozrušení smyslů netrefil, ta odpověď nepatří vám.

J. Štrobl 7.1.2012 15:06

Co se to na jihu Čech vlastně děje.

Plzeň, České Budějovice, to vypadá jako nějaký ruský skanzen. Zajímalo by mě, jestli tam také učí z Lysenka?

J. Sinnreich 7.1.2012 14:46

Rajska omacka

Nekde jsem cetl vedecky dolozeny fakt, ze nejvetsi "uhlikovou stopu " z jidel zanechava rajska omacka.Je to duvod k zakazu prodeje v restauracich. Vubec nejlepsim prinosem pro Maticku Zemi by vsak byla genocida celeho lidstva. Divim se, ze na to "vedci" z Jihoceske University jeste neprisli.

F. Pavlis 7.1.2012 13:48

Jihočeská

universita už ztratila poslední kapku důvěryhodnosti. Stačila nám akce "Šumava" . Pokud jde o uhlíkovou stopu, je to  stejný blábol jako "rovnák na vohejbák" . Za ty grantové příspěvky jsou "vědci" z jihu Čech snad schopni  zapřít i vlastní babičku. Je to ideologické klišé stejné jako vůdčí role jedné strany, pane Moudrý ...Kdysi se vcědecky počítrali andělé na špičce jehly. Dnes to jsou prdy hovězího dobytka a značné populace HOMO DEFECTUS...

V. Kremlik 7.1.2012 13:45

suki

Další informace o projektu "trvale udržitelná kuchyně" na http://suki.rma.at/  Kolik tento grant vubec stal? To nam chteji panove diktovat podle sve doktriny i to, co smime jist? Nepodoba se to cirkvim? Ty take chteji lidem regulovat, co smeji jist.

P. Rada 7.1.2012 15:46

Re: suki

Nikoli pane Kremlík. Ten článek je o něčem jiném - o ovlivnování klimatu - a to by Vás nemuselo hned popuzovat.

Dikci tom co je a co není správné lze vysledovat pravidelně ve všech Vašich příspěvcích.

A k Vaší "trvale udržitelné kuchyni" - obávám se, že žádná známá kuchyně není do budoucna  zjevně udržitelná - natož při pokračujícím populačním růstu. Mám za to, že ve chvíli kdy značná část lidstva už dnes hladoví a i u nás je ekostopa překročena více jak 2x a přitom úrodnost i rozloha půdy klesá, se nedá čekat nic jiného,  než že časem budou okolnosti limitovat nejen naši stravu ale dokonce koli lidí se na planetě vůbec uživí. Odhady hovoří, že kolem miliardy. Osobně mám za to, že tou nejaktuálnější hrozbou a limitem už v tomto desetiletí nebude v čechách klima ale dopady ropného zlomu, nedostatek surovin, migranti a s toho plynoucí hluboká společenská recese. Ta bude tou podstatnou REGULACÍ at se nám to líbí či ne.

V. Kremlik 7.1.2012 16:07

Re: suki

Ne, pane Rada. Mylite se. Autor clanku pise o vysledku sveho grantu M0080 SUKI na tema  "Sustainable Kitchen". Projekt se jmenoval "Možnosti velkých vývařoven pro snížení emisí oxidu uhličitého (opatření, rámcové podmínky, hranice) - Sustainable Kitchen". Najdete to i na webu university. Zkoumaji, jakou uhlikovou stopu ma ktere jidlo.

P. Rada 7.1.2012 16:27

Re: suki

Rád bych se mýlil v tom, že planeta takto početné a konzumující lidstvo neuživí. Právě proto vítám všechny náměty... jak  ekostopu snížit. Co vím tak převážně masité jídlo vede v našem klimatickém pásmu předně k řadě cévních chorob a tím, že je na konci dlouhého potravního řetězce ke koncentrování škodlivin v lidském organismu. Navíc skutečně při výrobě podstatně roste emise CH4 na jednotku produkovaných kilokalorií...

Jinou věcí je, kolik která potravina de facto vyžaduje energie a tedy jak velké externality jsou s její produkcí spojeny a které z nich jsou legislativně závazné. Toto studovat považuji rovněž za velice prospěšné. V tomto ohledu se chováme mnohdy i velice paradoxně. Kupříkladu rajská jablíčka konzumovaná skandinávci ale pěstovaná skleníkově.... jsou energeticky  náročné asi jako maso - oproti těm co třeba u nás vyrostou někomu v létě na zahrádce. Nedávno jsem viděl prodávat i obyčejné třešně - ale s Chile! - a ono se to prý vyplatí - hlavně že chutná.... asi jak komu, jak kde.. - a co důsledky?

(Dal bych sem i odkazy ale tento server mě občas se.. tím, jak Totalitně některé odkazy neakceptuje a maže tak i příspěvky aniž dopředu mohu tušit .... - zjevně projev chápání lidovosti a demokratičnosti? jeho provozovatelů) :-(((

B. Uhlich 8.1.2012 9:16

Re: suki

To víte, pane Rado (všimněte si prosím..pane Rado, nikoliv pane Rada...) už i ten počítač Vás má plné zuby..a přiznám se, že si docela přeju, aby se příspěvky zpoplatnily...ono to jistě taky někdy někoho napadne..to víte dlouhý a blbý příspěvek má taky svojí uhlíkovou stopu, že? Tak by alepoň mohlo dojít k tomu, že vy ty své debility tady budete psát dál.., ale třeba by z toho alespoň někdo někde mohl mít nějaký užitek....

J. Machek 7.1.2012 21:17

Zcela mimo tema

Pane Kremliku, máte moji uprimnou podporu i soustrast. Už dlouho sleduji váš zápas s blbostí, ale vítězství se určitě nedočkáte. Po stoletích páry, elektřiny a elektroniky jsme se bez varování ocitli ve století nerozumu, blábolů a ztráty jakékoliv logiky. Z čirého nerozumu ( to století už působí i na mne )jsem se připletl do debaty pod titulkem "Žádost", ale opravdu na to nemám nervy. Jdu si otevřít flašku vína z Argentiny a zapálit doutník z Hondurasu. Zdraví Jiří Machek

P.S. Ty dvě věty o které se jednalo, mne vlastně potěšily. Rád si užívám života ve všech jeho podobách a tak čirou esenci blbosti jsem už dlouho nepotkal.

P. Novák 7.1.2012 19:42

Re: suki

" obávám se, že žádná známá kuchyně není do budoucna  zjevně udržitelná "

Žádná známá kuchyně nás snad nemusí zajímat, hlavně že je udržitelná každá známá kuchyně. Nebo ne?

P. Rada 7.1.2012 13:04

Zajímavé.

P. Lenc 7.1.2012 10:25

A toto

studovalo a chce i nadále studovat zdarma.

J. Hejna 7.1.2012 9:55

A máme to,

ze Psa je humorista.

Ovšem, je to poněkud drahý špás. Pro všechny.

J. Machek 7.1.2012 8:44

Uznání

Na Jihočeské univerzitě opravdu provozují vědu na té nejvyšší úrovni. Při svých intelektuálních schopnostech jsem při čtení článku ztratil přehled už po prvních dvou větách :

"Vědci v celém světě dosáhli konsensu, že lidské aktivity mají přímý dopad na globální klima. Není známo, do jaké míry jsou tyto změny přirozené a do jaké míry jsou ovlivňovány člověkem."

Tak jsem raději dál nečetl.

V. Hošek 7.1.2012 7:34

vem čert

ty kdo přípustí, že se platí takové výzkumy. A bůh nás chraň před těmi haj.zly, kteří jsou schopni takové výzkumy iniciovat.

F. Nágl 7.1.2012 7:58

Re: vem čert

Ale tak se na " vědce " z Jihočeské univerzity České Budějovice za ten výzkum ( Školní jídelny a jejich vliv na životní prostředí) , zase až tak moc nezlobte .......Vždyť ta celá " legrace " stála jen jeden milion Kč. Mohlo to být dražší ...... 

J. Štrobl 7.1.2012 7:23

Článek jasně dokazuje,

že by se měli ekologičtí extrémisté z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích rozehnat a to nejlépe útokem na bodák.

J. Vích 7.1.2012 1:43

po přelouskání vědecké zprávičky pana " Moudrého"

jsem leknutím vypustil cca 5 gramů opravdu, ale opravdu vražedného skleníkového plynu. Bože, ještě, že to není dosud trestné!

B. Uhlich 7.1.2012 0:28

No jasně...

tohle přeci není žádný objev a to co tady píšete by Vám asi řekl i průměrně vzdělaný člověk.....jestliže celosvětová ekonomika je postavena totální svobodě a hlavně na totální spotřebě, není řešení dostupné... prostě svobodný obchod je zlaté prase, které je nedoknutelné a basta fidli... proto se většina normálně uvažujících lidí dívá na celou problematiku klimatických změn s takovým despektem. Oni nejsou proti nějakým opatřením..., oni jen nějak chápou, že se vlastně dál žádná opatření dělat nemohou, když vládne na světě tenhle ekonomický model...jestliže na dálnici D1 potká pět kamionů vezoucí toaletní papír z Německa do Maďarska v protijedoucím pruhu dalších pět kamiónů, které vezou to samé, ale opačným směrem, je to sice hospodářská a ekologická debilita, ale z důvodu svobodného obchodu je to nezbytnost a těžko půjde učinit taková opatření, aby se něčemu takovému zamezilo. A v těch potravinách je to naprosto obdobné, lidé se přeci nerozhodují, že budou jíst a pít výrobky z celého světa - oni jen kupují - to co je a není jejich vinou, že vlivem špatných a patolízalských opatření se místní potravinářský průmysl žene do katastrofy... Zajímavé je, že se tady řeší naprosto nesmyslné "protioteplovací" opatření jako zákaz žárovek (který mimochodem vůbec nic neřeší), ale opravdová opatření se neprovádí vůbec žádná.... pak všechny studie o vztahu potravin a klimatu jsou v podstatě nesmyslné.....

J. Anděl 7.1.2012 0:12

Prima

Vida, prozměnu na Psu něco jiného. Je to pro toto místo tak neobvyklý článek, až mi málem zaskočilo. Hodně štěstí :)

R. Langer 7.1.2012 14:20

Re: Prima

Mně zaskočilo doopravdy... :-(