2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
liberal shark 7.12.2009 12:15

chcete koncepci zemědělství ?

Tak tady jednu máte: Zrušení společné zemědělské politiky EU, zrušení všech dotací a kvót, zavedení dovozních cel na všechny dotované zemědělské produkty přesně ve výši dotací.

Důsledek - narovnání cen potravin, odstranění plýtvání, prosperita produktivních zemědělců, zmizení nadvýroby, snížení tranzitní dopravy, razantní pokles produkce skleníkových plynů a spotřeby energie, odstranění dotačních podvodů v Itálii, Řecku, Španělsku, snížení migrace z Afriky, atd. atd.

huhu 7.12.2009 12:15

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

no a k čemu to potřebuješ chápat ? kupuj ! ;-)

huhu 7.12.2009 12:13

Re: Koncepce - ano

no já se starám o svoje "zásoby". Naštěstí máme svobodný trh a fungující ekonomiku. Takže co potřebuji koupím, protože je dost těch, kteří co potřebuji ochotně nabízejí - je to jejich živobytí.

To plánované regulované "máme zásoby" určitě ne, toho bylo za socáče a nedostatků a přebytků až až...

huhu 7.12.2009 12:11

ověřená a nejlepší koncepce - žádné dotace, svobodná konkurence/trh

celosvětově je staletími ověřená ekonomická koncepce - svobodný trh, svobodná konkurence, svobodných vlastníků

Kovozemedelec 7.12.2009 12:08

Koncepce - ano

Koncepce je nutna, ale na ekonomy moc nespolehejte - ti planuji v horizontu nekolika let a profesi zemedelce prilis nehovi. A k te koncepci -1] Berete v uvahu globalni oteplovani a zmenu distribuce srazek? 2] Berete v uvahu mozny pokles tezby ropy? 3] Vite na kolik mesicu mame zasoby obili? 4] Za co, od koho a za kolik nakoupime potraviny v pripade nekolika suchych let [treba v pulce Evropy]? 5] Vite, ze silnym motivem francouzske revoluce byl nedostatek potravin a neochota vlady se tim zabyvat? 6] Mate dojem, ze vetsina clenu druzstev ma plat vysoko nad celostatnim prumerem a pracuji podstatne mene hodin, ze arealy zari novotou? 7] Je pravda, ze zakladni potraviny uz nejsou strategicke a budou nahrazeny amarouny?

Na stavu naseho zemedelstvi se silne podepsaly minule vlady behem pristupovych dodod s EU. A tak ve Slovinsku prosperuje i ten nejmensi zemedelec, v Polsku se pestuje cukrovka, Nemci a Francouzi dotuji a pokrivuji trh [predevsim ten nedotovany], jenom u nas je potreba se zemedelci konecne zuctovat. A tak je to spravne a tak to ma byt, protoze 4% populace nepredstavuji silnou volicskou zakladnu - neniliz pravda?

dr Pistollo Treffa della Barba 7.12.2009 12:03

No jediný rozdíl mezi zemědělstvím v čechách po roce 46

 a teď je v tom, že majitel půdy je zanesen v katastru.... Jo a pak ta administrativní zátěž, ta je taky nesrovnatelná.

R 7.12.2009 12:01

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

A taky se pěstuje v mnohem lepších podmínkách, takže vinaři si mohou dovolit tlačit keře do co největšího výnosu a víno z toho je pořád kvalitní. Když se k jeho ceně připočte ještě 30 Kč na litr za dopravu, je to pořád lepší víno za nižší cenu než za kolik jsou evropská.

Ne jako u nás, kde musí vinař věštit, jaké bude v srpnu počasí a podle toho ty hrozny protrhat nebo rovnou omezit řezem na jaře.  Když to neudělá a nechá dozrát všechno, má toho sice hodně, ale kyselé a udělá z toho tak neprodejné patoky. Když to protrhá hodně, má menší zisk než soused a dlouhodobě s ním může prohrát a zkrachovat.

Rober 7.12.2009 11:55

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

 Dobře vyjádřeno.

dr Pistollo Treffa della Barba 7.12.2009 11:53

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

no a?

Ludva 7.12.2009 11:50

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

Nemusíte podporovat nic. Pak se ale nebudete moci divit, že najednou budou potraviny drahé a nedostatkové. A že stát už nebude moci uživit lidi sedící doma na podporách, protože to co dělali, je jinde levnější. Stát, který se zbaví základních výrob, není bezpečný.

dr Pistollo Treffa della Barba 7.12.2009 11:49

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

mimochodem v čechách proběhli 3 půdní reformy, pokud by neproběhla ani jedna, tak není vůbec problém.  ostatně všichni farmáři, co mají nad 150 ha, opravdu mají jeden jedinej problém, že nemohou pěstovat a chovat více, než mají schváleno Neříkejte, že toto nevíte?

dr Pistollo Treffa della Barba 7.12.2009 11:46

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

to není nepochopitelné, v EU se víno může pěstovat na omezené výměře a ještě i množství je omezeno. takže je prostě drahé. takže se vyplatí sem přivést dobré , třeba s Chille, kdy si farmář může vysadit i novej vinohrad, pokud má klienty.

Ludva 7.12.2009 11:44

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

Taky je mi dost nepochopitelné, že se vyplatí dovážet víno z Austrálie nebo Jižní Afriky či Ameriky přes půl světa. A dokonce ho prodávat levněji, než to místní.

Ivan 7.12.2009 11:34

Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

Vzpomínám na jeden článek "odbornice" na zemědělství, jak vysvětlovala v zemědělských novinách v šedeátých letech, že nedostatek okurek nakládaček je způsoben tím, že zemědělci nesklízejí včas okurky, když jsou malé. Na poli viděla velkých okurek dost.  Obdobně "odborný" je článek na psu.

Zemědělství v ČR je velmi produktivní, každopádně produktivnější než v Německu nebo Francii.  A to díky tomu, že tady kdysi proběhla kolektivizace a vznikla JZD a státní statky. (Produktivita se musí ovšem měřit naturálně, ne přes kurs eura. Když za stejnou dobu vypěstuje český zemědělec dvě vajíčka a německý jen jedno, tak přes eura bude německý paradoxně stejně produktivní, protože za vajíčko dostane dvakrát tolik co český.) 

Trh je neobyčejně zkreslen nesmírným dotováním kamionové přepravy, takže se vyplácí vozit potraviny na velké vzdálenosti. Je to absurdní. Kamion poškodí silnici průjezdem stejně jako 20000 osobních aut, ale platí jen nepatrně vyšší cenu za dálniční známku a má stejnou daň na naftu jako osobní auto. Neplatí tedy vůbec skutečné náklady dopravy po silnici. Nelze proto vůbec mluvit o nějaké tržní nebo přirozené ceně potravin. Zemědělci jsou proto v různých zemích dotováni a to velmi různě (pokud by čeští zemědělci dostávali stejné dotace jako němečtí, pak by svoje produkty mohli často dávat zadarmo, natolik jsou produktivnější ve výrobě). V některých zemích, kde je zemědělství dotováno nejvíce (USA) to probíhá skrytou formou. Naopak, zemědělství v rozvojových zemích je uměle ničeno dovozem potravin, zejména potravinovou  pomocí, která stlačuje ceny na místním trhu a zcela tak ničí místní produkci. Nic z těchto nejpodstatnějších skutečností autor článku ani nezmínil, natož aby dělal nějakou analýzu. Je to od něho jen podivná účelová propaganda.

PetrK 7.12.2009 11:23

Nejvíc křičí pohrobci socialistického zemědělství

Proč se nejdou zeptat těch, kteří nekřičí? Můj tchán byl kulak, plnil nesmyslné dodávky předepsané ve větší výši, než celé místní JZD, ale natahovat ruku po penězích ho ani nenapadlo (oni by s ním soudruzi rychle zametli, protože by se jim to hodilo do krámu). Lépe než zpívat by se ti křiklouni měli zamyslet nad jedním veršem: nauč se, synečku, hospodařit.

lesov 7.12.2009 10:53

Re: No já se domnívám, jako praktikující farmář, že

Voni už ho chtěli vodevzdat, ale při převozu jim zapad, někam do prachu v té dodávce. Tak tu dodávku celou "vyluxovali", do mrtě, a teď ten mozek hledaj pomocí elektrónovýho mikroskotu, Hráblova televoleskopu a futr nic! ;-D

lesov 7.12.2009 10:47

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

Pytlíkovej, jo?! ;-D

BERAN 7.12.2009 10:42

PROČ BY TO DĚLAL, KDYŽ JEDNODUŠŠÍ JE MLÉKOVYLÉVAT A ŘVÁD: DEJTE MI DOTACE

dr Pistollo Treffa della Berba 7.12.2009 10:35

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

no proč bych je jedl, jsem farmář, kdo je víc |:-))))

Anubis 7.12.2009 10:30

Re: Nápad

Jasně, nejenom nevyplácí, ale administrativa, papíry, cena za laboratorní vyšetření, to vše je dost vopruz. Pro zemědělce to má hlavně význam, že má hotovost, ale neopéří se z toho.

lesov 7.12.2009 10:20

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

Kráva není pytlík. Nebo...., co máš vlastně mezi nohama?! ;-D

A jestli žereš blafy z "pytlíku", nebo z čeho vlastně, tak tě lituju. Dostaneš dnu, cukrovku, žaludeční vředy a umřeš! ;-)

Yowda 7.12.2009 10:20

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

nějaké boty splácáte z kusu kůže a špagátu za deset minut. Jak dlouho vám bude trvat, než splácáte s jednoho telete stádo krav? ;-D

Yowda 7.12.2009 10:18

Re: Nápad

vzhledem k tomu, že to skoro nikdo nedělá, tak se to patrně nevyplácí. Jednoduché, že?

dr Pistollo Treffa della Berba 7.12.2009 10:08

Re: Z důvodů "potravinové bezpečnosti" je nutné udržet domácí zemědělství

a proč ne třeba kabáty na zimu a boty? Copak smrt zimou je pomalejší, než hladem? Proš se prohlásilo farmažení za veřejný statek? Je to prostě kravina. No a těma regulace a omezeníma, jíte ropu a umělou hmotu....Vy se nekoukáte na to složení jídla, co je napsaný na pytlíkách?

lojza 7.12.2009 9:49

Re: No já se domnívám, jako praktikující farmář, že

Taky ten kdo vymyslel odškodnění za zrušení dotací by měl odevzdat mozek na studijní účely

Anubis 7.12.2009 9:47

Re: Nápad

Nezakázali (viz zákon 166/1999 sb., t.j. Veterinární  zákon v platném znění) jde pouze o ochotu provovýroby přijmout zákonná pravidla - vedení hygienické dokumentace, laboratorní vzorky a stavebně technické opatření a to tak, aby se to prvovýrobci vyplatilo.

Anubis 7.12.2009 9:37

Re: Pane zemědělský analytiku!

Snížení počtu krav ze 100 na 80, by pomohlo tak, jak snížení rychlosti ze 100 na 80 km/hod. při cestě z bodu A do bodu B. Přičemž rychlost přidáte během pár sekund, ale počty krav se zvyšují daleko hůř.

lesov 7.12.2009 9:36

Re: Nápad

"Prodej mléka ke krmení zvířectva".

Ten "chlívák", má smysl pro humor. ;-D

lesov 7.12.2009 9:34

Re: Nápad

Ještě neviděl vopravdickou krávu* , jenom tu filajovou, co nadojí 100g čekulády za 23Kč. :-)

*.......a vola jenom v zrcadle.

Yowda 7.12.2009 9:32

Re: No já se domnívám, jako praktikující farmář, že

souhlas. Tohle prosadit by bylo úžasné - akorát že byste nesměl do Francie na dovolenou. Když si uvědomíte, jaký ciráty dělaji s banánama a jaký odškodný budeme platit jejich bejvalejm koloniím za to, že už nejsou dotovaný, tak mě jímá děs při představě odškodného francouzským zemědělcům za neposkytování dotací...;-(