18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Hon na metanol

Smrt desítek lidí, zdá se, konečně vybudí politiky k přijetí kroků v boji s trhem s načerno vyráběným, nedaněným a životu nebezpečným alkoholem. Ve hře jsou již v současné době desítky návrhů opatření, z nichž řada měla být učiněna již dávno, část z nich by ale neměla být přijata vůbec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Křepelka 6.11.2012 21:34

Nejde jenom o metanol - jde o cokoliv

Ne že bych si dělal nějaké přehnané iluze o parlamentarismu předválečné republiky, ale rozhodně tam nebujela až v takové míře lidová, pardon poslanecká, lobistickými tlaky podepřená tvořivost. Produkující až tak neskutečné paskvily jako je podpora obnovitelných zdrojů či zásahy do dopravních předpisů. Asi by bylo zajímavé, jak by náš parlament naložil a následně zprasil takovou předlohu zákona, kterou předložili v roce 1919  věhlasní páni profesoři - nikoliv poslanci - elektrotechnik Vladimír List a národohospodář Karel Engliš v podobě Zákona o všeužitečných podnicích. Který potom akceleroval elektrizaci celé země. Přes tyto pány by taková zhůvěřilost jako je fotovoltaika nemohla v současné  podobě projít ani náhodou! No a máme na kvasné technologie málo odborníků?

Jeden starší pán předchozí generace, jinak profesí před válkou stavební podnikatel mi před takřka padesáti lety předestřel svoji myšlenku, že by se daň ze selského pálení mohla platit desátkem v podobě poloviny vypáleného produktu a vydělat by na tom měl i stát.

R. Langer 6.11.2012 13:18

Re: Osobně si myslím, že se to malých pálenic..

Ovšem zrovna u toho etanolu je "ušetření" velice snadné - stačí zrušit zlodějskou daň... :-P

R. Langer 6.11.2012 13:16

Re: Jediným rozumným řešením

Přesně tak!

R. Langer 6.11.2012 13:16

Re: Dovoz metanolu

Myslím že už vymýšlí lepší řešení, zdaní ho jako etanol... :-D

J. Vintr 6.11.2012 10:15

Re: Jak zakázat?

Asi jediným důvodem, proč se používá metanol, je právě ta idiotská spotřební daň, protože fyzikální vlastnosti etanolu jsou prakticky stejné. Stejně mi připadá jako zhovadilost například legální používání metanolu v nemrznoucích směsích do ostřikovačů, protože metanol se vstřebává i kůží a nepochybně také vdechováním výparů. Kdyby se s metanolem zacházelo jako s nebezpečným jedem, tak by jej asi těžko mohl někdo nakupovat po tisících litrů a míchat do kořalek.

J. Kalina 6.11.2012 10:02

Jak zakázat?

J. Fohler 6.11.2012 9:31

Dovoz metanolu

Pokud se nepletu,metanol není vyráběn v ČR,ale je pouze dovážen.Nejjednodušší by bylo prostě zakázat jeho dovoz.

J. Vintr 6.11.2012 9:23

Jediným rozumným řešením

by bylo zrušení idiotské spotřební daně na alkohol a zařazení metanolu do kategorie jedů. Spotřební daň slouží hlavně k tomu, aby se vyplatila nelegální produkce alkoholu ve velkém, na čemž prokazatelně profitují i státní orgány. Je to prostě jen jeden z kanálů, kterým se přesouvají peníze z kapes občanů do kapes těch, kteří "jsou u toho" - v tomto případě přímo a ne oklikou přes vybrané daně.

Argument, že by po zlevnění alkoholu bez spotřební dně začali lidé víc chlastat, je naprosto nesmyslný. Ano, nepatrné procento by asi chlastalo víc, ale normální člověk, který musí pracovat, si většinou nemůže dovolit být při tom opilý a je spousta lidí, kteří by alkohol nepili, ani kdyby se rozdával zadarmo.

Metanol nelze vyrábět jednoduchým způsobem jako etanol a proto by nebyl žádný problém jeho průmyslovou produkci kontrolovat (kdyby se chtělo).

S. Sedlák 6.11.2012 4:35

Re: Osobně si myslím, že se to malých pálenic..

Pančování došlo až tak daleko, že je především otázkou, zda "drahý a vzácný alkohol" je opravdu tím, za co se vydává v různých nálevnách vydává.

Pokud se nachází zbytky denaturovaného lihu v produktech oficiálních výrobců, tak to naznačuje, že někteří z nich jsou ochotni nakupovat suroviny od pochybných dodavatelů. Původ může být i tam, kde jsou padající mosty - každé šetření má své limity,

B. Uhlich 6.11.2012 0:19

Osobně si myslím, že se to malých pálenic..

..nedotkne..tedy pokud ty pálenice dodržují nějaká základní pravidla..opravdu asi není problém. Pokud vím, tak každá pěstitelská pálenice má zapečetěný přístroj a výstupní měřič vypáleného lihu a Vámi zmíněná evidence se tam vede a nikdo s tím problém nemá...já mám zahradu a pokud počasí a různí škůdcové dají..i dokonce něco sklidím a možnost produkci "zkapalnět" považuji za velmi dobrou možnost..obzvlášť v okamžiku, kdy třeba u jablek se jedná o úrodu v řádu metráků..co by se s tím asi tak mělo jinak dělat?  Myslím, že pálenice nebudou nijak rušeny, protože by se to pálení stejně dělalo a stát by ostrouhal... , ale asi máte pravdu v tom, že v zemi kde ministr zdravotnictví zřejmě mele duševně z posledního, když řeší - zda se má v rámci metanolové aféry vylévat i drahý a vzácný alkohol, se dá očekávat naprosto cokoliv...