17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Fenomén František Čuba

Hrdina socialistické práce, tvůrce "socialistického zázraku" Agrokombinátu Slušovice a nyní i držitel státního vyznamenání, medaile Za zásluhy, udělené prezidentem Milošem Zemanem – to je František Čuba, nepochybně jedna z nejkontroverznějších osobností, která vyznamenání tento týden převzala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 4.11.2013 10:44

Kdyby se koncepce agrokombinátů prosadila,

měli by likvidátoři českého zemědělství - Tlustí, Tylové a toho třetího hýzla od T jsem zapomněl - mnohem větší práci s plněním svého zadání.

A zrovna tak by nebyly v tak komfortní situaci řetězce, které od 90. let dusí českého zemědělce jak můžou. Samozřejmě ty menší můžou dusit víc. Čím menší, tím víc je dušen. Na agrokombinát by si netroufly.

K. Řežábek 4.11.2013 6:00

Od agrárního analytika...

Od agrárního analytika bych čekal více, než takto plytký článek.

Čuba předběhl dobu...nyní je pracovníků v bývalých JZD zhruba 1/4 co kdysi,  a zvládnou práci stejně... Velké lány  a velké traktory jsou prostě efektivnější . Tedy došlo k tomu, co Čuba začal, a "agrární analytik"  to asi nevidí.   I Evropská unie s velkokombináty  bojuje systémem dotací, který upřednosťnuje malé zemědělce.

Jistěže byl Čuba  kdysi  podpořen politicky... ale to také musel dokázat zařídit. Stejně, jako dnešní velkopodnikatelé.

A odkaz agrárního analytika na " stále vyšší důraz na kvalitu, identitu i původ potravin a jejich surovin, a na takzvanou udržitelnost zemědělství ... " - asi nebyl dlouho v obchodě a neviděl, že lidé hledi hlavně na cenu. Protože ten důraz na identitu a původ atd. mohou dávat jen bohatí. Což tak trochu sice všichni jsme, ale ne úplně.