21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Farmáři v Česku

Je velice složité najít způsob, jak dnes porozumět našemu kontinentu, pokud si neuvědomíme, že jde o sdružení národních států, každý s jeho územím, zvyky, jazykem a náboženstvím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 3.1.2020 9:41

Obávám se, že klas vedle klasu je, podle autora, mnohem krásnější, než barák vedle baráku.

T. Hraj 3.1.2020 9:24

AGFH není zdaleka jediný s velikou výměrou. Průměrný český zemědělský podnik hospodaří na cca 135ha (zdaleka nejvíce v celé EU), německý či francouzský (tj. sofistikované, moderní zemědělství ve velkém) na cca 60-70ha a v Polsku je to asi 11ha. Podpora malých (plochou) tedy opravdu není zrovna v našem (ekonomickém) zájmu.

Problém je spíše, že plochy jsou málo fyzicky fragmentované a že většina půdy je v nájmu.

R. Vacek 3.1.2020 9:06

To by mě zajímalo, jakou výhodu má pěstování obilí v okolí Prahy, když přeměna pozemku na stavební znamená mnohonásobný zisk. A to zisk nejen okamžitý, ale dokonce i dlouhodobý. Snad neexistuje případ, kdy by stavební pozemek nesl nižší zisk, než pole.:-)

M. Krátký 3.1.2020 7:06

to už ale u nás nejde vrátit - komunistům se podařilo zlikvidovat celé rody a pokolení českých zemědělců ( čest vyjímkám ) - takže dědicové těch polí a luk a lesů i statků svůj majetek pronajímají bývalým JZD a Státním statkům a ti teď ta pole drancují ani poledne nedrží !!!. Už šedesát i více let koukám přes řeku Sázavu na její levý břeh, kde dříve byla políčka místních drobných sedláků - těch políček na ploše cca 400 x 1000 m bylo cca 100-150 - teď je to jedno pole oseté řepkou a mohutný traktor se zavěšeným kultivátorem to má "zorané" do hloubky 15-20 cm za jeden den - žádná hluboká orba jako dříve. avotomtoje !!!!!!

V. Braun 3.1.2020 2:35

Tak za prvé je tady návrh zastropovat dotace tak, aby více zbylo na drobné zemědělce. Komise EU to navrhla, nejhlasitější odpůrce je, kupodivu, premiér ČR.

Za druhé, tam, kde se nepřerušeně hospodaří tam si lidé váží půdy, není to jen Británie, ale i řada dalších států, například Rakousko, ale kupodivu i Polsko, kde se tolik neprosadila kolektivizace. V ČR, kde v podstatě všichni soukromí zemědělci byli komunisty zlikvidováni, je pochopitelně situace jiná - viz výše za prvé.