1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Farmáři v Česku

Je velice složité najít způsob, jak dnes porozumět našemu kontinentu, pokud si neuvědomíme, že jde o sdružení národních států, každý s jeho územím, zvyky, jazykem a náboženstvím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 3.1.2020 13:51

Nic proti Vaší matematice, pane Lapile, ale nás ve škole učili, že 20 krát 20 je čtyři STA, nikoli tisíce. Čtvercový pozemek o ploše 4000 m2 má délku strany 63,245 metru.

Z. Lapil 3.1.2020 14:37

Tak to bude tím. Pro inženýra docela trapas :-/.

V. Braun 3.1.2020 2:35

Tak za prvé je tady návrh zastropovat dotace tak, aby více zbylo na drobné zemědělce. Komise EU to navrhla, nejhlasitější odpůrce je, kupodivu, premiér ČR.

Za druhé, tam, kde se nepřerušeně hospodaří tam si lidé váží půdy, není to jen Británie, ale i řada dalších států, například Rakousko, ale kupodivu i Polsko, kde se tolik neprosadila kolektivizace. V ČR, kde v podstatě všichni soukromí zemědělci byli komunisty zlikvidováni, je pochopitelně situace jiná - viz výše za prvé.

T. Hraj 3.1.2020 9:24

AGFH není zdaleka jediný s velikou výměrou. Průměrný český zemědělský podnik hospodaří na cca 135ha (zdaleka nejvíce v celé EU), německý či francouzský (tj. sofistikované, moderní zemědělství ve velkém) na cca 60-70ha a v Polsku je to asi 11ha. Podpora malých (plochou) tedy opravdu není zrovna v našem (ekonomickém) zájmu.

Problém je spíše, že plochy jsou málo fyzicky fragmentované a že většina půdy je v nájmu.

A. Pakosta 3.1.2020 14:21

Čá zájem máte na mysli, pane Hraji, zájem občanů a nebo velkoagropodnikatelů, když píšete "v našem" zájmu? Nemyslíte, že právě ta anomálie nadměrné výměry českých agropodniků je důvodem k zamyšlení, a nejen k němu? A co se týká oněch "nedostatečně fyzicky fragmentovaných pozemků", jak píšete, ta je důsledkem nesmyslného a bezhlavého scelování pozemků po kolektivizaci v padesátých letech, kterym chtěli tehdejší mocipáni nejen vylepšit mechanizovatelnost produkce, ale v neposlední řadě vyjádřit nevratnost celého procesu! Cheche sedláčku, chceš své tři hektary zpátky - jdi si je tam najít, do toho stohektarového lánu!

V Rakousku třeba velmi často vidíte "fyzicky souvislé" plochy krajiny, které jsou "fragmentovány" právě jen tím, že je na každém proužku zaseto něco jiného. A nemůžete popřít, že s Rakouskem máme, co do historického vývoje NEJEN zemědělství, opravdu hodně společného.