2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vobora 1.12.2009 8:25

Re: Někdy mm dojem.

mate pravdu, vsichni chteli hodne a rychle, nejradeji hned...

Jan 1.12.2009 8:23

Re: Madamme píše ve stylu zvaném domovnický

Kéž by se stalo..

dr Pistollo Treffa della Barba 1.12.2009 8:18

Re: Dotace

nemohou krmit...není co.

dr Pistollo Treffa della Barba 1.12.2009 8:17

tedy to je až srandovní, že....co kdyby se psalo chcilku o kvotách

o penězích, tomu každý rozumí, ale o tom, jak každá zemědělská činnost, je sražena asi na 50% kapacity farmy. A přitom pole  a krávy "jedou" jako obvykle na sto- No já vím, je to takové složité na pochopení a milionům každej rozumí :-D

Už mne to moc nebaví, si tohle číst. Mimochodem, jezeďáci budou vždycky křičet, že mají málo, ale farmáři neřvou kvůli pnězům, al kvůli tomu, že mají 3x více klientů, než zboží. A paradoxní je, to, že nesměj vyrobit dostatečné množství. protože mají "papír" jen na určené množství. Ach jo.

Forstmeister 1.12.2009 8:14

Dotace

Co je to dotace? Sanování blbosti, neschopnosti či nediverzibility? Třeba les. Má svoji neměnnou produkci ve hmotě daného lesního typu. Vyrábím obecně dané sortimenty. když je trh nechce, provedu záměnu a třeba tenkou bukovou kulatinu (o kterou není zájem), prodám jako palivo v celých délkách. Zájem pak je. Zemědělci přebytečným mlékem mohou krmit třeba telata nebo kůzlata na maso. Nebo prodávat mléko přímo. Čerstvě nadojené mléko je lahoda, to, co je prodáváno v pixlách, to je ohavný syntetický patok. Rád za echtovní mléko z vemene dám dvacku/l. Co těm zemědělcům brání podnikat? Asi EÚ dotace a EÚ dienstreglamá. Jejich přímé produkty nejsou v souladu s EÚ normami. Po EÚ jogurtu a sejru se defekuji spontáně, zatímco po domácím produktu si kultivuji střevní flóru. Již se těším, až budu chlemtat ječmenné víno, pivovarníci jsou jiná sorta. Mláto si nechají pak pro své čuníky. Můj názor.

R 1.12.2009 8:14

Re: Mozna by bylo dobre

Ono provozovat malé farmy do určité míry dnes jde. Ale je třeba zvýšit své prodejní ceny produkcí biopotravin, což je z určité části přidaná hodnota a z určité části, obvykle té větší, pustá propaganda a marketing.

R 1.12.2009 8:09

Re: BEZ DOTACÍ BY ZANIKLO ČESKÉ POHOSTINSTVÍ

Staří jezeďáci už myslím všichni skončili. Neuměli totiž prodávat své produkty za takovou cenu, aby vedle mezd a nákladů na nutné opravy šetřili i na odpisy zařízení a tím vydělávali na investice. Jak se jim kravíny a další zařízení postavené ještě za socialismu rozpadlo, neměli na nové a vesměs zkrachovali.

RK 1.12.2009 8:08

Re: Mozna by bylo dobre

s tim urcite souhlasim, pokud je ale nedostane nikdo. Problem Ceska je ze jsme soucasti dotovane EU a ze se v 90letech zakonzervoval stav byvalych JZD, ktera sice hospodari trochu lepe nez drive ale produktivita soukrome farmy je uplne nekde jinde. System podle mne spatny se ale po dvaceti letech usadil do ekonomicky unosne podoby a menit ho v tuto chvili je podle mne mnohem horsi varianta nez to nechat byt jak to je. Jinak je treba rict ze prevaznou cast dotaci berou hlavne byvala JZD, ktera maji lidi a cas zpracovat silenou administrativu, ktera kolem toho panuje. Navic cely system ovlada lobby byvalych predsedu a krajskych tajemniku, takze ruka ruku myje.

BERAN 1.12.2009 8:05

Představte si, že v seriozním tisku zveřejníte rozdíl mezi svými tržbami a náklady

Náklady prohlásíte za nezbytné a budete tvrdě žádat o dorovnání své tržní prodejní ceny.

Nejen to. P

Představte si, že přijedete na venkov a budete s tím otravovat místní obyvatele například formou technopárty.

R 1.12.2009 8:02

Re: přípěvky zemědělcům

To by platilo v normálním tržním prostředí, kde ti, co mají malou produktivitu, postupně krachují a ti, co dělají za malé náklady a kvalitně, naopak bohatnou. V prostředí EU, kde je zemědělská výroba dotována plošně v každé zemi, by zrušení dotací v jedné zemi znamenalo krach špatných i dobrých zemědělců v té zemi  a ovládnutí toho trhu zemědělci z okolních zemí. jedno, jestli dobrými nebo špatnými, ale dotovanými.

Didi 1.12.2009 7:58

Re: Madamme píše ve stylu zvaném domovnický

Aha, takže když soused skočil z okna, je to dostatečný důvod pro to skočit taky.

Vojta 1.12.2009 7:25

přípěvky zemědělcům

Nevím, proč platit zemědělcům nějaké příspěvky za jejich ztrázové podniknání. Takhle bych mohl i já žádat příspěvek na to, že při 80% exportu naší výroby je nehorázně silná konruna a že by stát mi měl dorovnávat tržby třeba o 10% i když vyrábíme elektroniku. Zěmědělství je podnikání jako každé jiné a je třeba počítat i s případnou ztrátou a udělat vše proto, aby nenastala. Když je přebytek mléka, tak chovejte telata a prodávejte telecí maso. Rozmazlování zemědělství jak u nás tak v EU pokřivuje základní princip obchodu - tedy poptávky a nabídky -  a požadavky zemědělců jsou protot skutečně nehorázně drzé.

Pejsátko 1.12.2009 7:14

Re: Madame je ponekud mimoň

Při tom, jak se většina (převážně družstva = hlavní příjemci dotací) starají o krajinu, tak by opravdu bylo lepší, kdyby toho nechali.

Pejsátko 1.12.2009 7:10

Re: Mozna by bylo dobre

A představte si, že ono to jde i bez dotací. ;-)

J:K 1.12.2009 7:02

Re: PS: vedle článku je obykle fotografie autora

Svůj k svému.

drak 2 1.12.2009 6:56

Re: PS: vedle článku je obykle fotografie autora

;-)Svatopluku - oceňuji  vtipnost R^R^R^

fotografie pěkně strakaté kravky mluví za vše!!!R^

J:K 1.12.2009 6:07

Re: Madame je ponekud mimoň

lepší bodláky, než řepka, nebo obilí na topení. O rozlitém mléku nemluvě. Příroda by si s tím poradila mnohem lépe, než to intenzivní produkční zemědělství. To nemá s péčí o krajinu ni společného. Jak vypadá půdní struktura, kam mizí zbytky humusu a podobné záležitosti nikoho nezajímá. Čest vyjímkám, většinou skutečným vlastníkům půdy.

Svatopluk 1.12.2009 5:58

PS: vedle článku je obykle fotografie autora

Svatopluk 1.12.2009 5:56

Madamme píše ve stylu zvaném domovnický

Už několikrát jsem v jejích článcích zpozoroval závist, která vítězí nad pravdou a logikou, o nějakých zásadách ani nemluvě. Restituenti jsou hnusní, zemědělci jsou hnusní, jenom celá vrstva privatizačních a dotačních zprostředkovatelů a developerských lobbystů se skládá z hodných lidí.

Jen na okraj. Na evropském trhu musím srovnávat dotace do zemědělství s dotacemi pro francouzské, dánské a německé obdobné podnikatele.

Kresinka 1.12.2009 5:08

Někdy mm dojem.

že čtu jen články srovnávající postavení té či oné profese tady a v té "lepší" Evropě. Zemědělci to mají na tapetě furt, jejich dotace a naše dotace, to jsou nebe a dudy, emeritní právníci by měli mít důchody mnohem vyšší, učitelé, lékaři a zdravotníci vůbec taky. O pilotech se psalo nedávno (kupodivu se ukázalo, že mají mzdy i vyšší, že). Zcela stranou ponechávám managery a případně politiky, včetně jejich padáků ze zlata a stříbra. Napadlo někoho vůbec, že i ti ostatní, zdánlivě nedůležití, prodavačky, řidiči tramvají, nebo opraváři bot a truhláři - že skoro všichni mají patrně v té lepší Evropě taky mnohem větší příjem ? Nějak jsem nečetla, že by třeba ti truhláři nebo kominíci fňukali : dejte nám dotace, jinak vyhoříte, nebudete mít nad hlavou krovy, pod zadkem židli ? Že je to nesrovnatelné s důležitostí profese zemědělce, učitele atd., atd. ? Já nevím. Ale někdy mi to silně brnká na nervy

BERAN 1.12.2009 4:43

BEZ DOTACÍ BY ZANIKLO ČESKÉ POHOSTINSTVÍ

Veřejnost vůbec netuší, že hospody v českých podmínkách, plní i funkci společenskou, informační a v širším slova smyslu i péče o krajinu! Bez dotací by život na venkově a kulturnost jeho obyvatelsva klesly na neúnosnou úroveň.

Ale třeba by se to pánům z agrání komory víc líbilo - nevím.

Jinak souhlasím, že dotování starých jezedáků je nemravné i v době hospodářského růstu, natož v době krize, kdy se šetří i na školství, péči o staré lidi a zdravotnictví.

Bastardtraktor 1.12.2009 3:32

Madame je ponekud mimoň

Madame Králová  vůbec netuší, že zemědělství v našich podmínkách  plní i funkci péče okrajinu. Bez dotací  by se krajina obhospodařovala méně, pole a hlyvně louky  by zarostly  bodlákama .

No třeba by se to madame z města víc líbilo - nevím.

Jinak souhlasím se všemi kdo jí zde spíláte.

RK 1.12.2009 2:02

Mozna by bylo dobre

zpocitat, kolik lidi bude na venkove bez techto ne az tak zavratnych castek bez prace. Co to prinese v oblasti mandatornich vydaju a socialni oblasti. Kdo vi jak dopadlo zemedelstvi a venkov v byvale NDR vi o cem mluvim. Zacit hospodarit a zalozit malou soukromou farmu postavenou na chovu zvirat bylo o zivot i pred dvaceti lety, kdy k tomu byly vyhodne pujcky, restituce a hlavne chut. Dnes, kdyz navic vetsina dotaci jde do akciovek (byvala druzstva) je to holy nesmysl. Takze bude lepe tam par miliard pridat, treba tu travu v Jeseniku nebo na Sumave nekdo posece (a vydela balik penez - podnikani i v zemedelstvi musi kupodivu vydelavat - to by jeden neveril) a da praci cloveku, ktery by ji tam jinak nikdy nenasel.

. 1.12.2009 1:50

Re: jako obvykle

no co? Víme kolik berou.  40 melounů dotaci.

M.S. 1.12.2009 1:47

Re: jako obvykle

Dotace do zemědělství mají z morálního hlediska mnohem větší oprávnění než např. dotace do bankovnictví.

lokki 1.12.2009 1:18

jako obvykle

To sou zase kecy - sem rád, že jste všem sdělila kolik že ty nechutný žebráci dostávaj na hektar. Tak já doplním ty další dvě třetiny. První - s toho hektaru průměrně vyrazí dalších osm tisíc za to co sklidí, ovšem ne zadarmo, jak se tady domnívá každej angažovanej zemědělskej analytik (voni se snad taky sejou, nebo co)  Průměrnej náklad je pro jihočeskej někde kolem dvanácti tisíc - tak tady žebrákovi zbude pět tisíc z hektaru a na 100ha potřebujete cca jednoho člověka. Po zdanění, sociálce, zdravotním a účetní mu zbyde krásnejch dvacet měsíčně. Já těm klukům žebráckejm fakt závidim - zvlášt když se něco posere. Třeba jako vloni - to se na třiceti hektarech kukuřice na zrno snadno udělala stráta za dvěstětisíc...takže ten, kdo měl jenom to si musel najít k zemědělství ještě nějakou brigádu.