2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Václav 1.12.2009 10:36

Re: Polopatě. / plošná dotace konzumentů potravin

Pokud jde o vasi prvni vetu, tak je to presne naopak. Vdusledku celnich barier plati spotrebitele v EU za potraviny vice nez v pripade bezcelniho dovozu potravin. Jak zminila autorka, cast dotaci do zemedelstvi (asi polovina)je placena spotrebiteli potravin. Je samozrejmne mene viditelna nez prime dotace z rozpoctu (CR nebo EU), ktere plati danovy poplatnik. 

ale ale 1.12.2009 10:20

Re: tedy to je až srandovní, že....co kdyby se psalo chcilku o kvotách

a rvou pradelny ze byl spatny rok? kazdy rok je pro zemedelce spatny, bude se urodi malo nebo moc ... spravne se neurodi nikdy a tak se natahuji ruce. dostane pradelna dotace za to, ze nebude prat?

rovnováha ? 1.12.2009 10:18

Re: Současné zemědělství- význam pro venkov

-  nedořešeno Rozpočtové určení daní (ve vztahu k několika velkým městem - velmi nevýhodné pro    venkov, včetně menších měst - kde jsou i výrobny, ale centrály většinou - ne )

-  nízké dotace proti původním zemím EU - důsledek velmi nízké nájemné za půda  v ČR (pronajato    téměř    90 % zem. půdy , majitelé žijí převážně na venkově)

- mzdové zaostávání venkova za velkými městy (poslední nárust mezd Praha cca 1050 kč, Zlínský kraj  snížení cca o 250 kč za měsíc ( prohlubuje se rozdíl mezi venkovem a zejména velkými městy) 

lokki 1.12.2009 10:16

Re: Nechápu...

to s tou úrodou, to si můžeš dovolit říkat nahlas dneska - právě díky dotacím a nadprodukci. V 46tým, 52druhým a rusové ještě 88mým by ti za tyhle kecy minimálně rozbily držku. Cca v pětiletejch cyklech se urodí asi polovina toho co normálně. Když je nadprodukce a intervenční sklady tak to nevadí, když  to bylo tak akorát, tak měla spousta lidí jednou za čas dietní kůru. Akorát na to už skoro všichni zapoměli - třeba na potravinový lístky... a problémy máš pro to, že málokterej politik vydrží čtyři roky s jedním názorem...

RK 1.12.2009 10:06

Re: Mozna by bylo dobre

na zahumenkarstvi mozna taky brzo dojde a bude to urcite mnohem zdravejsi. Pro mne je biopotravina napriklad pravy jogurt z mleka s zivou kulturou uvnitr. A je mi jedno, jestli jeho autorka krava  zrala biosilaz. A klidne si dam parek z jejiho neboheho tela pokud bude obsahovat primereny podil veproveho a dalsich pochutin ktere delaji parek parkem. Problem je, ze maloobchod drzi v ruce kluci, kteri budou radeji prodavat potraviny z umele hmoty, protoze to vic vynasi a nikoho mezi sebe nepusti - to uz si pohlidaji prislusnou eurolegislativou. Pokud se nekdo z prvovyroby rozhodne, ze zacne sam v malem neco vyrabet narazi na obrovske mnozstvi predpisu a potrebnych investic ze ho to zcela jiste odradi. Klobouk dolu pred temi, co tim prosli a kvalitni veci na trh dodavaji.

zemědělská půda 1.12.2009 10:04

Re: Výborně, paní Králová ! úbytek zemědělské půdy v České reublice

Denně se v ČR ztrácí (ubývá) 11 hektarů zemědělské půdy).

PS   obyvatelstvo a udržitelnost

Za předpokladu populačního růstu 1.1 % ročně se počet obyvatel USA do roku 2050 zdvojnásobí. Jak bude obyvatelstva přibývat, s každou osobou ztratí USA přibližně jeden akr půdy. V současnosti je na každého obyvatele k dispozici 1.8 akrů zemědělské půdy dostupné pro výrobu potravin. V roce 2050 toto číslo klesne na 0.6 akrů. 1.2 akrů na osobu je rozloha nezbytná pro udržení současných standardů výživy.

V dnešní době existují jen dvě země na této planetě, které jsou významnými exportéry obilí: USA a Kanada. Předpokládá se, že v roce 2025 už nebude USA moci exportovat potraviny kvůli domácí poptávce. Vliv na ekonomiku USA bude zničující, protože export potravin přináší ročně USA 40 miliard dolarů. Co je ještě důležitější, miliony lidí na celém světě mohou zemřít hlady bez amerických dodávek potravin.

PETR 1.12.2009 10:00

Re: Madamme píše ve stylu zvaném domovnický

1) Paní Králová je známá a velmi novinářka

2)Vedle  dotací  z  EU se musí také počítat nájemné za oůdu ( u nás pár stovek za hektar, v EU v řádech tisíců), za nucený pronájem půdy jako honební pozemek ( koruny oproti  tisícíkorunám v EU) a za levnou pracovní sílu. Suma sumárum jsou na tom naši zemědělci líp i s nižšími dotacemi z EU.

Paní Králová, nešlo by to srovnat v některém Vašem dalším článku ? Děkuji.

neokolonialismus /08 1.12.2009 9:55

Re: problém EU (nejenom - jde o potravinovou bezpečnost státu)

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

PETR 1.12.2009 9:49

Re: Výborně, paní Králová !

Doplňuji: za "peníze na naftu, opotřebování traktoru" patří : PŔI STÁVKÁCH.

Vlado Z 1.12.2009 9:47

problém EU

Toje ta šílená dotačnípolitika,cosiprosadiliaprosazují zejména Francouzi.Vzhledemk našíprovázanosti a nemožnosti uvalit clo na dotovanéprodukty z EU, musíme pak dotovat taky -jinak by tady do dvoulet většina zemědělství přestala existovat. Tady je třeba primárne tlačit na Brusel - a před půlrokem, jsme tu šanci měli... Otázkou je samozřejmě reakce v době recese-s velkou slávou se schválil aspoň trochu méně ztrátový rozpočet a teďjen s hrúzou sledují kvázibojovná vyjádření ministrů školství a zemědělství, jak nezbytněje nutnopřidatzadlužit stát ještě aspoň odeset milirad více...

Zemědělská politika EU je ta největší křivárna Bruselu -vůči svýmlidem, vůči novým členům a vůči rozvojovým zemím mimo EU.

PETR 1.12.2009 9:44

Výborně, paní Králová !

KONEČNĚ TO NĚKDO SČÍTNUL ! 

PROTO MAJÍ JÉZÉĎÁCI PENÍZE NA NAFTU, OPOTŘEBOVÁNÍ TRAKTORŮ, VYLÉVÁNÍ MLÉKA !!!  sOUKROMNÍK BY SI TO DOVOLOLIT NEMOHL !!!

Peta 1.12.2009 9:41

Nechápu...

Nechápu, proč má zemědělství v Evropě neustálé problémy? Vždyť poptávka je +- stabilní, lidi žerou takřka stejně, úroda v Evropě je +- stejná, nestíhají nás katastrofy typu kobylky, dlouhá sucha. A člověk potřebuje jíst pořád, takže odbyt je zajištěn.

Jenže my si musíme za dlouhý prachy zajistit nadprodukci, abychom pak mohli díky zaručeným výkupním cenám kupovat drahé potraviny.

Z XI/09 1.12.2009 9:36

Re: jo a dotace / výrobní mléčné kvóty (kg na osobu a rok, příklad)

Irsko 920, Dánsko 838, Nizozemsko 695

Česká republika 266, Slovensko 197 kg (na obyvatele pro hospodářský rok 2009), spotřeba v Česku v minulém roce byla 244,5 litru na osobu

Celková světová bílance výroby a užití mléka, která byla do roku 2006 hluboce deficitní a v roce 2007 poprvé na nule, vykázala v roce 2008 již přebytek čtyři miliony tun - mléka je přebytek.

Výroba másla je více méně stabilní, ale například v USA se za loňský rok výrazně zvýšila. V důsledku toho byl světový trh zaplaven velmi levným máslem z USA. Máslo se v mrazírnách běžně skladuje při teplotách - -18 stupňu celsia .(mínus). prodává se běžně pod označením stolní máslo. Dvakrát za rok se provádí smyslové posouzení. Zásoby se nezvyšují. Skladuje se rok až dva roky.

PS vyvezeme dojnice, část pozabíjíme, ztracíme soběstačnost - dovoz (i nezaměstnanosti) ?

eu 1.12.2009 9:32

Re: Polopatě. / plošná dotace konzumentů potravin

Prostřednictvím zemědělců jsou p l o š n ě dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a zněčišťování životního prostředí.

PS silniční daň snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají výrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace (a nedělat obchod pro obchod).

tomas_kr 1.12.2009 9:26

Polopatě.

Lidi otevřete oči. Tady vůbec nejde o zisk v zemědělství. Jde o to, že formou dotací nás EU žene přesně tam, kde potřebuje. Myslím si, že kdybychom byli na stejné lodi, tak by už dávno byly dotace v původních zemí EU a nás, nově přistujících, dávno srovnány. Potom bychom mohli srovnávat. Myslíte si tady někdo, že je možné vyrobit např. v Německu 1 kg vepřového masa, dovézt ho do Opavy (tzn. zaplatit dopravu) a ještě na tom profitovat? Proč to nejde naopak, proč češi nevývážejí do EU. Proč? Protože právě rozdíl v dotacích úmožní zmíněnému Němci to maso sem dovézt a ještě vydělat. Až budou dotace na stejné úrovní pro všechny potom můžeme srovnávat jestli je výkonnější německý sedlák s 60 ha nebo zemědělský podnik s 3000 ha?! Mezi náma holkama, nedělejme si iluze, že toto původní EU připustí! Je smutné, že toto pí. Táňa Králová v článku neuvedla. A to ještě nedávno kopala za zemědělce !! (Y) Jó kám vítr tam plášť. Poslední příklad: Čech vyrábí např. pneumatiky: náklad 120 EUR, dotace 20 EUR, prodej 100 EUR, profit 0 Eur. Němec náklad 120 EUR, dotace 30, prodej 100 EUR, profit 10 EUR. Kdo přežije na trhu? Uvědomme si, že zemědělci nekopou jen za sebe, ale za celou Českou republiku. S úbytkem zemědělské produkce, budou přímo úměrně ubývat také pracovní místa, a to nejen v zemědělství, ale ve zpracovatelském průmyslu, obchodu, ..... , až k tobě samotnému!!!!

dr Pistollo Treffa della Berba 1.12.2009 9:23

Jo Evropě to osladíme......vždyť v ČEZu věděli

o přepadové kontrole pět dní předem.....Asi EK podcenila sílu přírody, co si najde cestu. Možn á nás čeká dlaší regulace a vyhláška o tom, kdy  může palcený informátor dát druhé straně tajné echo o blížící se kontrole :-D

R 1.12.2009 9:18

Re: přípěvky zemědělcům

Polští zemědělci nemusí platit státu sociální odvody na důchod, co je mi známo, důchod mají i tak zajištěný.

Tomáš Marný 1.12.2009 9:17

sem se mohou dávat jen povolené příspěvky

to jsme to dopracovali ...

R 1.12.2009 9:17

Re: Mozna by bylo dobre

Bývalá JZD už dávno neexistují. Pokud nepovažujete za bývalá JZD stejně velké farmy se stejným počtem krav a podobně, kde ale místo 30 traktoristů za socialismu jich dnes funguje 5 a místo 50 - 100 dalších lidí, úředníků, udržbářů a prostě dalších členů JZD a podobně jich zůstalo jen dalších 5.

silvatax 1.12.2009 9:11

Re: přípěvky zemědělcům

Mám-li chov mléčného skotu, nemohu obratem ruky přejít na chov skotu masného. Výrobní cyklus v rostlinné výrobě trvá rok, proto může na výkyvy trhu reagovat operativněji než výroba živočišná, kde ten cyklus trvá dva roky i déle - v případě hovězího dobytka; v případě vepřového je třeba mít vybudovánu infrastrukturu - chov prasat probíhá ve vepřínech, které představují nikoliv zanedbatelnou investici. Nepopírám, že např. ve srovnání s Polskem jsou naši zemědělci obecně konzervativnější a nedůvěřivější v modernizaci chovů, ale je třeba vidět i to, že v Polsku dostávají zemědělci podporu i formou tzv. skrytých dotací - levnější ceny energie pro zemělskou výrobu, příznivější daňovou politiku apod. Jde o to, že v zemích, kde zemědělství představuje významný podíl na zaměstnanosti obyvatelstva ( Francie, Polsko)  jsou vlády zainteresovány na podpoře  zemědělství i politicky.

R 1.12.2009 9:10

Re: Madame je ponekud mimoň

Údržba krajiny není problém, pokud majitel nebo zemědělec není líný. Já tady v podhůří Beskyd ještě pamatuji pastviny, ty byly na třetině až polovině zemědělské půdy. Za bolševika se všechny tyto plochy rozoraly na pole. A pole dnes potřebuje podle plodiny od 15 do 30 pěstebních zásahů, postřiků a podobně za rok, což stojí takových 20 - 30 tisíc na hektar a teprve produkce nad toto je zisk. Plus to, že spousta těch rozoraných pastvin je poměrně svažitá a vzniká tak spousta problémů s erozí.  Přeměnou polí zpátky na extenzívně 2 - 3 x za rok sekané louky se náklady sníží mnohánásobně a když se oplotí zpátky na pastviny, může z toho docela snadno vzniknout ziskový a v podstatě ekologický chov dost proti původním polím vylepšující ekologickou kvalitu krajiny.

dr Pistollo Treffa della Berba 1.12.2009 9:04

Re: tedy to je až srandovní, že....co kdyby se psalo chcilku o kvotách

stará se stát o to, kolik bude prádelen? Ne? Tak co se sere do farmářů.

R 1.12.2009 9:00

Re: tedy to je až srandovní, že....co kdyby se psalo chcilku o kvotách

R^R^

R 1.12.2009 8:59

Re: Mozna by bylo dobre

Já jsem už biopotraviny pěstoval. Když mně bylo hodně málo let, měla naše rodina záhumenek a já jsem na něm pomáhal. A dobře si pamatuji, jaká na tompoli byla dřina a jaké jsme měli výnosy v porovnání s družstevníky.

Nicméně kapacita navýšení prodejní ceny pomocí bionálepky je velká a kdo to dnes bude dělat dostatečně rozumně, prosperovat může. Kromě toho spotřebovávat produkty vyrobené v místním regionu je dobrá a vítaná možnost, jak peníze za ty zemědělské produkty  neodvádět jinam, do Polska, Belgie, Španělska, Itálie atd a nechat je v místním regionu.

J:K 1.12.2009 8:59

Re: Současné zemědělství

R^

RK 1.12.2009 8:46

Re: Mozna by bylo dobre

doporucuju pronajmout hektar pudy a zacit pestovat biopotraviny. Humor Vas brzo prejde. Uz pred lety se v Nemecku biozemedelcum rikalo nocni zemedelci, protoze v noci potaji prihnojovali a hlavne strikali proti skudcum. To si ty dotace vynasobte minimalne deseti a pres den na poli zemedelce neuvidite.

Kolumbo 1.12.2009 8:37

Re: tedy to je až srandovní, že....co kdyby se psalo chcilku o kvotách

Co kdyby tu byla jen polovina farem jedoucích ne na 50% ale na sto? Vydělali by všichni - farma, jedoucí na 100% by neměla ztráty o kterých píšete a veřejnost by ušetřila "dotace" na polovinu orné půdy.

Kolumbo 1.12.2009 8:34

Současné zemědělství

ničí půdu a otravuje krajinu. Zemědělská nadprodukce, dotovaná bůhvíproč státy je stejný nesmysl, jako bychom  těžili uhlí , stát je povinně vykupoval za ceny převyšující náklady a následně je za babku vyvážel do Číny. Stejně, jako bychom si tímhle způsobem vyrabovali uhelné pánve si zničíme ornici, která se vytvářela desítky tisíc let. Navíc, kdo je to ten "český zemědělec"? Pan Veleba se snaží seč mu síly stačí vytvářet dojem /a média mu jdou na ruku/ že český zemědělec je sedřená babka jednotící řepu. Zatímco mnohem přesnější je představa latifundisty s doutníkem v hubě, jehož poskoci korumpují politiky a umožňují mu víc než krávy dojit veřejné finance.

ps 1.12.2009 8:31

Re: Madame je ponekud mimoň

V tom případě, nechť se dotuje péče o krajinu a nikoli hektolitry vylitého mlíka.

dr Pistollo Treffa della Barba 1.12.2009 8:25

jo a dotace bychom klidně mohli zrušit, protože to šlo před vstupem velmi dobře, byly

sice dotace, ale ne kvoty a dotace byly koncipovány úplně jinak a byly jen pro někoho....Takže je to vyzkoušené, že by to šlo. jen je otázka, jestli by se zrušili i kvoty, které vyjednal špidlo a teličko. myslím, že by to nešlo. tak to berte, jako sice smutné, ale jako fakt s čím nehnete. Počkejte, až budete mít "papír" na to, že můžete , jako pekař, udělat jen 100 rohlůíků denně ale budete mít muset mít stroj na tisíc kusů. Jo to pak teprve pochopíte, o čem ty skvělé dotace jsou a jak Vám to zpříjemní život. :-/