5.7.2024 | Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje


Diskuse k článku

ZÁLOHY: Sny a realita

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 28.6.2024 13:11

A vy si dejte kyselé zelí na p*del. To prý pomáhá duševně postiženým.

M. Kocián 26.6.2024 5:00

Autor článku přece vysvětlil vcelku pochopitelně, že zatímco pro spotřebitele to na první žádné výhody nemá, pocítí je ve zvýšení ceny (kterou na něj samozřejmě přenese výrobce) a ničemu to nepomůže, protože žluté kontejnery slouží stejnému účelu už teď dobře.

I. Polák 30.6.2024 9:56

Autor článku jen naznačil o jakou levárnu z ekonomického hlediska tady jde. Zatímco 100 let zavedené zálohování pivních lahví má svůj systém, ta záloha je de facto cenou té lahve, výrobní cena lahve může být i vyšší, ale vzhledem k vysoké návratnosti se tím nikdo příliš nezabývá.

Kdežto u navrhovaného systému pro PET sebere tu zálohu prodávající obchod - zpravidla a nejčastěji nějaký velkořetězec, tomu ty prachy zůstanou na účtě až do doby navrá cení té konkrétní flašky. Při návratnosti menší než 100% mu příslušná část zůstane úplně - při těch množstvích o které jde, jde o slušnán čisla!

A v poslední řadě: podniky zpracující tříděný odpad ho za nenulovou cenu vykupují a ta řezanka z těch zálohovaných a ani nesešlápnutých petek bude obzvláště kvalitní a tudíž dražsí!!!!

Tunel prosazovaný MŽP a současnou vládou!!!!

R. Langer 26.6.2024 5:32

Jaký rozdíl je v tom, jestli to sešlápnuté vyhodím do kontejneru před barákem, nebo se s tím budu muset tahat zpátky do obchodu? :-P

P. Dvořák 26.6.2024 6:05

Ty čtyři kačky za vrácení vám v obchodě dají proto, že vás ušetří šlapání.

PETHeslo: Odstraníme z ulic všechny šlapky.

;-D

R. Langer 26.6.2024 7:01

No, do obchodu se ovšem dnes JEZDÍ AUTEM, takže to bude nesmírně EKOLOGICKÉ. ;-)

L. Beneš 26.6.2024 7:45

Do obchodu se nejezdí vždycky autem, ale jen poté, co nashromáždíte PET lahví k vrácení větší počet. Dopad na environmentální poměry je zřejmý.

R. Langer 26.6.2024 10:21

Ano, pojedete pak AUTEM. ;-D

L. Beneš 26.6.2024 11:44

O vození lahví autem 18 km jsem nepsal já. Já mám konzum naproti.

J. Strakoš 26.6.2024 6:11

Ani autor článku přece netvrdí, že to nejde a že by to jinde nefungovalo. Zavede se to a bude to fungovat, za chvíli to nikomu nepřijde - bude to další regulace a výpalné, které se platí. (Stejně jako třeba platba za TV). Otázkou zní, proč by si to občané sami na sebe měli uplést - a odpověd nenalézá ani autor ani já a ani se nenachází v argumentu, že to jinde tak mají.

Z. Lapil 26.6.2024 6:56

JENŽE skleněné lahve lze umýt a znovu naplnit. To u PETek dost dobře nejde a u plechovek už vůbec ne.

Připomínám, že to coca-cola zkoušela někdy v 90. letech a dělala kvůli tomu festovbejsi lahve.

R. Langer 26.6.2024 7:03

Tak tak, záloha byla 10 korun. Ale evidentně se to nevyplácelo, jinak by přece tak efektivní technologie neskončila. ;-)

I. Krahula 26.6.2024 7:16

Když pominu hygienu fouknutí, občas bude třeba kompresor.

L. Beneš 26.6.2024 7:36

ZELENÝ dezinfo IDIOT Kostelanský samozřejmě při své starosti o ochranu přírody neví, že skleněné láhve a sklenice se nedrtily (jako PET lahve), nýbrž se vymyly a plnily znovu, aby se použily stejné láhve několikrát. Proto se jim také německy říká Mehrwegflaschen. Výsledkem je skutečnost, že nebylo třeba s vynaložením značného objemu energie vyrábět skleněné lahve znovu a znovu, takže se šetří to životní prostředí, na kterém ZELENému dezinfo IDIOTovi Kostelanskému tak záleží.

L. Novák 26.6.2024 8:45

To je sice pravda, ale zase byly problémy s hygienou nápojů (a obecně potravin) plněných do nedokonale vymytých vratných láhví. Kdysi na gymplu jsme měli "naučnou exkurzi" do staré mlékárny v Brně na Bubebíčkově ul. (dnes zbouraná, postavili tam Kaufland a parkoviště). Na lince mytí lahví byl nesnesitelný randál a jako obsluha tam pracovali jen mentálně hendikepovaní zaměstnanci. Docela hrůzný pohled... No a převážení prázdných skleněných láhví a manipulace s nimi taky nebyla zadarmo... [>-]

L. Beneš 26.6.2024 11:38

Prodávají-li se volně kuřata a maso z nich od našich přátel s příměsí původce salmonelózy (Tesco, Makro - viz denní tisk), jistě ev. znečištění jiného původu ve skleněných lahvích nebude problémem natolik žhavým. Ostatně skleněné láhve se opakovaně používají i ve SRN, kde si jistě na čistotu potrpí.

L. Novák 26.6.2024 14:03

Nevím, dementní ;-O putinomile, kde máš přátele se salmonelou, jisté však je, že salmonela se automaticky předpokládá ve všech chovech, a pro práci s vejci a drůbežím masem platí hygienické předpisy takové povahy, že infekčnost tepelně nezpracovaného masa a dalších polotovarů předvídají. ...!!

L. Beneš 26.6.2024 14:41

Tys sám dementní, prý Nováku L.

J. Gottlieb 26.6.2024 20:51

ludvo, nikomu netykejte. svědčí to o vašem meším nadhledu.:-):-):-):-):-)

O. Vašíček 26.6.2024 8:40

Zas tak úplně stejné, jako sběr skleněných lahví, to není. A ani to není tak bezproblémové. Spíš by mě zajímalo proč? Proč se celý složitý a nákladný systém dělá, když návratnost těch lahví a plechovek je nyní přes 90%. A pro ty "hovada" co to odhazují, kde se dá, to stejně nebude dost motivační. Spíš to bude pro některé ještě horší. Zmačkanou PETku nebo plechovku si spousta slušných lidí do baťůžku ještě vzala a odnesla. Ale nezmačkanou, která se sama zdeformuje a tím se stane nevratnou, již může být pro někoho problém.

No a s tím vracením to taky není úplně jednoduché. Příklad ze zahraničí, kde sběr byl na úplně jiné straně, než se vstupuje do obchoďáku a jinde, než se vrací běžné láhve, není úplně přívětivé. Navíc jsou známy případy, že můžete vrátit jen to, co jste tam nakoupil (problém s místem, nedeformované obaly jsou "velké"), je, mírně řečeno, na hlavu. Hlavně pro turisty. A schovávat účtenky kvůli kartonu piv? :-)