26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

VÝNOSY: Češi se ženou do ztráty

Musím připustit, že jedna aktuální zpráva mě opravdu překvapila: podle Asociace penzijních společností ČR počet účastníků doplňkového penzijního spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění za tři čtvrtletí 2022 vzrostl o 133.000 na 1,6 milionu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 28.10.2022 14:25

Strkat peníze pod polštář (viz níže) je nesmysl. V bankách na netermínovaných spořicích účtech bez výpovědní lhůty se roční úroková sazba s měsíční výplatou útoků pohybuje kolem 5 procent. Takže i při vysoké meziroční infaci v řádu 20% je ztráta z uložení měnší, než u pěnez "v trezoru".

J. Plzák 28.10.2022 10:03

Jsme všichni na jedné lodi. Doufejme, že zatím ne na potápějící se.

To podstatné paní Šichtařová nenapsala: Recept nejmenšího zla zní "nechat peníze pod polštářem"! Pak vám vaše úspory užírá pouze inflace a nemusíte se klepat strachy, co ještě nového si banky a stát na vaše peníze vymyslí.

V případě peněz doma, stát o vašich penězích nic neví, nemá nad nimi kontrolu. Jedině vy s nimi můžete manipulovat.

Jde jen o to, kam je s jistotou schovávat, aby to nedopadlo jako ve středověku, kdy lidé peníze zakopávali do země a my je nyní, občas, objevujem.

O úschově doma, by se na Psu mělo diskutovat - více hlav, více rozumu.

I. Širůček 28.10.2022 11:18

Peníze pod polštářem? To jistě ano, ale kdo má dnes "opravdové peníze"? Ty papírky, jak nás učili na fakultě, to jsou jen "poněžní známky", které jsou, v případě krize, slušně řečeno "na houno".

Jediná jistota jsou dluhy, těch se nikdy nezbavíte. Můj dědeček vyhrál před sto lety na los a koupil dům - o úsporty přišel celkem řikrát, ale nakonec se podařilo splatit hypotéku až v padesátžch letech.

J. Plzák 28.10.2022 13:15

Souhlasím, ale: dokud si za ty "peněžní známky" můžete koupit alespoň rohlík, nejsou k zahození.

S těmi hypotékami je to veselé. Máme podobný osud. Můj ote postavil dům, na hypotéku. Pak přišli komunističtí zločinci a z jednoho dne na druhý mu hypotéku vypověděli. Otec musel poníženě žádat, aby směl státu dům darovat. To není, jak by se mohlo někomu zdát, sranda. To je fakt. To ještě musel přijít starý známý policjt ze sousedství a vyptávat se, co že tátu k tomu vede a jaké jsou jeho rodiné poměry (vyhozen od notářství, se čtyřmi haranty na krku).

I. Širůček 28.10.2022 13:55

Jo, měl jsem na univerzitě spolužáka (zemřel před osmi lety), který v šedesátých letech sháněl protekci, aby jeho rodiče mohli "darovat státu" činžák .

L. Novák 27.10.2022 21:54

Evropská unie se shodla na zásadním omezení prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035 8-o

V zemích Evropské unie má být prakticky nemožné si od roku 2035 pořídit nový automobil na benzín či naftu. Státy EU vedené českým předsednictvím ve čtvrtek dohodly s Evropským parlamentem podrobnosti nových pravidel, která od zmíněného roku výrazně prodraží jakékoli emise z nových vozů. Do roku 2030 se mají emise omezit o 55 procent proti loňským hodnotám. Ojetých automobilů vyrobených před rokem 2035 se požadavky týkat nebudou. Dohodu ještě musí schválit europarlament i Rada EU zastupující státy.

Zdroj: ČTK

I. Širůček 28.10.2022 11:21

Chtělo by to ještě drastičtější opatření - dnes už se kvůli autům normální čloujek pomalu na ulici nevejde. Todlencto za komančů nebejvalo!

L. Novák 28.10.2022 16:43

Dočkáte se. Zelená totalita je na postupu a tváří se podobně, jako ta rudá. Rv :-/

V. Němec 27.10.2022 19:29

Celkově je zvrhlé požadovat, aby byl normální občan "finančně gramotný."

Obráběč by měl obrábět, učitel učit, lékař léčit, zedník stavět domy. Finančně gramotný by měl být samozřejmě podnikatel, ekonom...

A jak zhodnotit peníze, které pracující lidé vydělávají, je úlohou bank, které by měly žít z rozdílu mezi úroky na investice a na úvěry. Je to jednoduchá rovnice, úroky ze vkladů by měly být větší, než inflace, to by byly banky zdravé!

Ale banky jenom nestoudně hrabou a normální občany okrádají, stejně jako stát, který jim poskytuje dále a dále ničím nekryté emitované peníze, a taky peníze, půjčené na dluh, které budou splácet naši potomci.

I banku můžete mít rádi? Ani náhodou.

Tento stát nemám rád určitě.

Přesto [>-] !

P. Diviš 27.10.2022 20:48

Já si vybírám. Obráběče, učitele, lékaře, zedníka, banku, ...

Dílem pomohou reference, dílem neškodí něco vědět o oboru, u kterého si vybíráte.

Peníze z rozdílu úroků z půjček a vkladů nemohou stačit k výdělečnosti vkladů, to prostě nevychází.

I. Širůček 28.10.2022 11:24

A co když ta banka zruinuje pracháče, kterého jste nenáviděli, protože "on měl, a vy ne"? Já vím, je to málo, musela by ještě ty jeho prachy přelejt do vaší šrajtofle ...

P. Sura 27.10.2022 12:35

Já myslím, že tu uvahu lze poněkud zjednodušit. Peníze do penzijních fondů posílají a ukládají především občané, kterým přebývají a oni nevědí co s nimi (neumí je vynaložit účelněji). A mít peníze, o kterých nevím co s nimi může mít především člověk, který k nim přišel zbytečně snadno. A tam je zakopanej pes. Takže hra státu na to, že se o tohle letadlo nějak stará, je taky jenom předstírání, protože to, co občanovi stát vypatí, aby své nadbytečné peníze do fondů vložil, jsou zase jen peníze, které mu předtím sebral. A stát tyto fondy podporuje proto, že z nich částečně čerpá finance na svoje dluhy a částečně je použije na zpětný tok peněz střádačů v případě "neúspěchu". A kdy byly tyhle fondy naposledy úspěšné??

J. Prečuch 27.10.2022 21:37

Peníze posílají zaměstnanci , kterým přispívá zaměstnavatel a má to výhodnější danove než by jim to připsal na výplatu . Blbý je , ze lepší varisntou by bylo aby si zaměstnavatel nepujcoval draze na trhu , třeba ten můj vydal dluhopisy , ale od svých zaměstnanců . Vyjádřil by tak jeden i druhy důvěru ve svůj vztah.

O. M. 27.10.2022 12:32

Markétko, do ztráty se teď ženou skoro všichni, zcela nezávisle na tom, jestli jsou Češi, Holanďani nebo Bulhaři. Tučná léta už byla, nyní nastávají léta hubená.

V. Petr 27.10.2022 13:10

Dokud nebudou zelení pověšeni na větrníky, bude jen hůře. Protože jen oni se svým grýndýlem, dekarbonizací či ochranou kůrovce jsou příčinou všeho zla!

I. Širůček 28.10.2022 11:26

Nevěšet! Vyhnat je, ať sázejí stromky, kůrovec jim připravil prostor, "hic Rhodos, hic salta"!

P. Diviš 27.10.2022 14:34

Ona to píše už dlouho a má bohužel pravdu.

J. Plzák 28.10.2022 10:09

.....Tučná léta už byla, nyní nastávají léta hubená.....

A to je to jediné, co nám jsou naše elity schopné sdělit.

Taktně přitom zamlčují, že mizerný stav našeho hospodářství a tím i financí, způsobily právě ony - ty elity.

Fuj tajbl.

P. Hatina 27.10.2022 11:49

Škoda že to paní Šichtařové nedošlo, ale Češi jsou v tomto naopak velice finančně gramotní.

Protože, pokud porovnává výnosy penzijních fondů, tak ty jsou skutečně pro ně zcela nezajímavé a nepodstatné.

To co je pro ně podstatné a finančně zajímavé, to je k jejich penzijnímu spoření přidávaný

- příspěvek zaměstnavatele a

- příspěvek státu

A když tyto příspěvky bude počítat jako zhodnocení vkládané částky, tak teprve pak zjistí, že takové výnosy by jim asi žádný jiný finanční produkt dlouhodobě nepřinesl.

O. M. 27.10.2022 12:18

Tak tak.

O. M. 27.10.2022 12:24

Smutné je, že ty příspěvky státu z velké části nakonec jdou do kapes správcům fondů.

P. Diviš 27.10.2022 14:34

Finanční produkt ne, investice (některá) jo.

L. Novák 27.10.2022 11:21

Každému, kdo nemá v hlavě nas*áno, musí být naprosto jasné, že v prostředí, kde stát ruku v ruce s centrální bankou záměrně ženou inflaci svou měnovou a rozpočtovou politikou do výšin, nemá smysl žádné důchodové spoření, které nemá současně zajištěný státem dorovnávaný úbytek hodnoty měny způsobený inflací.

Stát i ČNB tímto okrádají občany o peníze, které dříve politici vypláceli bez odpovídající protihodnoty ovedené práce/produkce za velkého potlesku ekonomicky negramotného voličstva. Je to zcela přirozený způsob, jak vyvolanou měnovou nerovnováhu vyřešit plošně. Všichni (vlády i bankéři) tohle samozřejmě dobře vědí, ale využívají ekonomické negramotnosti obyvatelstva k hlásání dezinformační propagandy o příčinách inflace, aby se národ proti nim nevzbouřil.

Obchodníci samozřejmě taky nejsou hloupí, a neustále testují míru přebytku peněz v oběhu nasazováním vyšších cen. Když to neprojde, nakonec i to mlíko v kartonu nabízené dnes běžně za dvacet i více (s minimálními prodeji) koupíte zase za dvanáct nebo třináct "v týdenní akci". Kdo si doma udržuje zásobu trvanlivých potravin a dokupuje jenom občas za nejnižší ceny na trhu. Inflace resp. zvýšení cen v základních potravinách ho obere o výrazně méně peněz. Ale i to obyčejné chlazené kuře, které se dalo před rokem nakoupit za 40,- za kilo, dnes levněji než za 70,- nekoupíte. A to je zdražení o +75%, tedy o tři čtvrtiny. :-P

Blábolení zaměstnanců z vedení ČNB o měnové politice, o kterou ČNB usiluje, snad ani nemá smysl poslouchat. Když devalvovali korunu vůči zahraničním měnám, tvrdili, že se ceny v obchodech nezmění. Samozřejmě, že to byla zcela zřejmá a vědomá lež. Zboží z dovozu automaticky poskočilo nahoru o vyhlášených +10 procent.

P. Sura 27.10.2022 12:26

Souhlas.

J. Prečuch 27.10.2022 21:39

Vyjádřil to už jeden tesařův syn v Judeji : neshromazdujte si poklady na zemi kde mol a rez kazí a zloději se vloupavaji ale ukladejte si poklady v nebi , kam se zloději nemohou vloupat a rez ani mol nežerou .

P. Vychodil 27.10.2022 10:40

Autor referuje k finančnímu zabezpečení na staří, stejný podvod mohli registrovat během covid krize...

P. Brecík 27.10.2022 9:19

.... reálně pojmenovat problém, říká autorka !! Ten problém je jasný. Bez fungujícího, spolupracujícího Ruska se z EU stane ekonomické smetiště planety. Když chceme s někým spolupracovat, nekopeme ho do ..... Zastropujeme - zaplatíme ( vyrobíme maxi státní dluh ) ALE !! Cena plynu / surovin neklesne. Zato klesne výroba všeho + koupěschopnost obyvatel. Prostě - jasný kolaps. Ještě že nám nad hlavou budou létat US stíhačky kvality - Nic-moc;-D PS: [UA] ministerka vyzvala občany, aby šli na zimu do EU. Kolik to bude celkem ? 2, 3, 4 melouny 8-o

L. Novák 27.10.2022 10:54

A Putinovi ;-O poskoci se na*erou ke každému článku se svou přitroublou ruskou propagandou... Rv 8-o!!

K. Káš 27.10.2022 11:34

Máte pravduR^

P. Diviš 27.10.2022 11:43

Brec, brek, brec, brek, ...

Ještě že tam blikají ty obrázky, ty jsou nejméně hloupé.