5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

VYHLÍDKY: Upracujeme se

„Mám si půjčit, abych mohl platit, zastavit duši, a přitom si šetřit na důchod ve sto šesti...“ sděluje nám raper Kato ze skupiny Prago Union. Vláda se tváří, že tak zle zase nebude, a „nastavila strop“ důchodů na pětašedesát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 12.9.2016 8:55

Re: RE

Porodné, rodičovská na několik let, školky, základní, střední i vysoké školství zdarma, zdravotnictví zdarma, slevy na dani za každé dítě, plínky za pakatel, ... no to jde fakt proti podpoře rodin :o)

Z. Švrček 12.9.2016 10:24

Re: RE

U nás se kdysi dávno říklo, že sedlák z vydělaných tří zlatých jeden používá, jden vrací a jeden půjčuje. Myslelo se tím, že část výdělku užívá na provoz své usedlosti a polností, z jednoho živí rodiče, kteří už nemohou pracovat a z třetí zlatky opatřuje své děti, aby mu to později vrátily stejně, jako on vrací svým rodičům. Tomu odpovídalo i bydlení s tzv. výminkem, který byl ještě za mého mládí častým zjevem a i já jsem bydlel na jednom dvorečku s prarodiči a rodiči. Komunismus toto rozvalil a zadupal do země, aby rozbil rodinu a mohl nového socialistického člověka lépe ovládat. Toto jsme neopravili, jen v tom pokračujeme. Jak vidno, "velice úspěšně".

J. Vintr 12.9.2016 10:58

Re: RE

Dnes žijeme v době, kdy se mají lidé po materiální stránce nejlépe v celé historii lidstva. Naši předkové přiváděli děti do mnohem horších podmínek. Dnes je důvodem, proč lidé nechtějí děti, pouze pohodlnost a sobectví. Ostatní jsou jen kecy.

M. Pivoda 12.9.2016 8:19

Jak se můžeme upracovat, když práce nebude?

1. Rakousko zvažuje zavedení povinného vzdělávání do 25 let. Chce tak snížit nezaměstnanost. --- Rakouský kancléř Christian Kern oznámil v televizi ÖRF ambiciózní plán na snížení nezaměstnanosti v zemi. Kern slibuje vytvoření dvou set tisíc nových pracovních míst do roku 2020, což by – jak doufá – mělo vést k prakticky plné zaměstnanosti. ...

http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/rakousko-zvazuje-zavedeni-povinneho-vzdelavani-do-25-let-chce-tak-snizit-nezamestnanost--1648679

2. Do dalších 20 let se v rozvinutých zemích světa očekává ztráta pracovních míst až o polovinu v důsledku technologického pokroku (tzv. technologická nezaměstnanost).

Závěr: Výhledově nás tedy čeká buďto technologický socialismus, nebo stávající kapitalismus při vyhubení ekonomicky zbytečné části lidské populace. Pokud by ale zůstal stávající kapitalismus v kombinaci s hubením nadbytečných, pak by tento trend zřejmě pokračoval až do stavu, kdy na zeměkouli by zbyl jen jeden lidský jedinec - bez lidské konkurence. Vyberte si, prosím.

J. Šimek 12.9.2016 8:57

Re: Jak se můžeme upracovat, když práce nebude?

Už si můžu někde objednat digitálního údržbáře nebo zedníka?

M. Pivoda 12.9.2016 9:09

Vydržte, je to na cestě.

Zednické práce se dnes už někde řeší pomocí 3D tisku, vyrábí se tak už i celé budovy.

Údržbáři přijdou na řadu určitě až nakonec, protože oni řeší unikátní (nikoliv standardizované) situace.

Zde je něco zajímavého pro zahrádkáře:

https://www.youtube.com/watch?v=uNkADHZStDE

Pořiďte to manželce k vánocům.

P. Boublíková 12.9.2016 9:56

Re: Vydržte, je to na cestě.

To je hezké, diky!

Ale tato standardizovana práce na zahrádce je i bez robota rychle hotová. Horší je udrzbarska, některé plevele jdou vskutku unikátní :-)

F. Houžňák 12.9.2016 12:41

Ano, vyrábějí, mají ale jenom jeden nedostatek,

jsou hrozně malý!

M. Pivoda 12.9.2016 12:55

400 m2, jednoposchoďový dům vytištěn za měsíc a půl

https://3dprint.com/138664/huashang-tengda-3d-print-house/

Chinese construction company HuaShang Tengda thinks that’s pretty funny, and have essentially laughed in the face of traditional construction by 3D printing a 400-square-meter, two-story house in a mere month and a half.

R. Langer 12.9.2016 14:16

Re: 400 m2, jednoposchoďový dům vytištěn za měsíc a půl

No, on to na vlastní oči vlastně ješte nikdo neviděl... ;-)

F. Houžňák 12.9.2016 15:23

Nmě někdy přijde, že lidi prostě neumějí číst

a jenom tak blábolejí, že ano, pane Pivoda? Helejte se: The team first erects the frame of the house, complete with rebar support and plumbing pipes, and then prints over it with their gigantic 3D printer, which only recently completed testing after several years of development. The printer, as seen in the video below, has a sort of forked extruder that simultaneously lays concrete on both sides of the structural material, swallowing it up and encasing it securely within the walls - jinými slovy, Číňani postaví barák z nějakého lešení, ze dřeva, bambusu nebo z čeho, a pak to z obou stran nahodí tím jejich printerem neboli mašinou na omítku. Ne že by se to tak nedalo dělat, ale jednak to má od vašeho ideálu dost daleko a druhak, chtěl byste v tom bydlet? Jakápak asi bude statika, co myslíte?

M. Pivoda 12.9.2016 16:57

Nevhodný příklad, který nenarušuje trend

Děkuji za upřesnění. Stavebnictví není můj obor. Já jsem tu čínskou firmu pouze našel na internetu pro ilustraci a podrobně nestudoval. Jsou tam i další firmy z jiných zemí, ale nechce se mi to hledat. Není to můj obor.

Podstatné je to, že 3D printing se hezky rychle rozjíždí a do 20 let určité významně přispěje k tzv. technologické nezaměstnanosti. Vámi detailně analyzovaný případ čínské firmy tedy nijak nenarušuje stávající trend, dle kterého můžeme dělat poměrně přesné předpovědi ohledně budoucí zaměstnanosti - a dopadů na důchody (tak jak je dnes chybně počítají ekonomové).

F. Houžňák 12.9.2016 17:08

No, já taky nejsem stavař, ale řekl bych, že to napadne

každého, pokud to tedy není nějaký sociální ekolog nebo mediální komunikátor nebo odborník přes afroamerické studie či podobný parazit. Jistě se 3D printing rozjíždí, ale zrovna ne ve stavění baráků. To už říkali kdysi luddité, pokud vám to tedy ve škole prozradili, že stroje povedou k technologické nezaměstnanosti, a vono houby. Klidně si dělejte předpovědi, ale počítejte s tím, že všecko bude jinak. Už vidím negramotného muslimáka, jak se řídí těmi vašimi předpověďmi.

M. Pivoda 12.9.2016 18:24

Konec diskuze na toto téma

1. Ondřej Neff: Komentáři pod články se baví hrstka lidí a jejich význam je v podstatě marginální. http://www.rozhlas.cz/plus/dnesniplus/_zprava/ondrej-neff-komentari-pod-clanky-se-bavi-hrstka-lidi-a-jejich-vyznam-je-v-podstate-marginalni--1649451

2. To 3D printing domů začali studenti Singularity University (najděte si více na internetu, ve Wikipedii). Poslání studentských projektů na Singularity University je ovlivnit život alespoň miliardy lidí na zeměkouli.

3. One of the potential solutions to the housing crisis could be 3D printing, which is already making an impact on the construction industry - cutting both the time and cost of building houses. The UN estimates that by 2030 approximately three billion people will require housing and has mooted 3D printing as one possible solution.

http://www.bbc.com/news/technology-35746648

4. V době luditů nahrazovaly stroje lidské svaly, dnes počítače nahrazují lidský mozek. Tímto tempem (exponenciálním), co potom ještě zbude z člověka, co má tržní hodnotu v současném kapitalismu?

F. Houžňák 13.9.2016 8:17

Omítání konstrukce

není 3D printing, i když tomu někdo tak říká.

J. Chaloupka 12.9.2016 13:35

Práce je, jen se rozhlédnout. To, čeho se nedostává,

je placené pohodlné zaměstnání. Ale nebojte se, tak krize, která nás čeká, všechny ty singles a GLT a nevím co ještě, vytřídí, jako to udělal mor ve středověku. Přežijí jen soudržné rodiny.

R. Langer 12.9.2016 14:17

Re: Práce je, jen se rozhlédnout. To, čeho se nedostává,

Anebo ten, co má větší klacek...

A. Bocek 12.9.2016 7:31

Ještě další aspekt :

kolik z těch produktivních lidí skutečně něco produkuje . Přispívá například mistr na dílně k větší produktivitě ? (zřejmě ano , jinak je vyměněn). Přispívá projektant k lepší organizaci stavby ? (ano,pokud projektuje dobře). Na druhé straně když poslanec schválí nové podmínky pro stavby , které posune zahájení staveb o roky určitě škodí. Když přibude dalších 10 stran zákona o DPH , vznikne další kontrolní úředník na kntrolu komínů , prolobuje se další dotovaný výrobek či dotační program , nařídí se další administrativa.....to vše komplikuje , otravuje a škodí.

R. Langer 12.9.2016 14:15

Re: Ještě další aspekt :

Státní úředníci a státní zaměstnanci daně neplatí, ti je pouze spotřebovávají! Ovšem třeba hasičům to nijak nezazlívám.

J. M 12.9.2016 5:43

Ale to my víme. Stat je v pr... uz teď.

P. Boublíková 12.9.2016 4:59

Šetřete a škudlete

Patrně to spousta lidí dělá, místo aby si pořizovali děti. Je to docela logické - dítě stojí spoustu peněz a nakonec namísto aby prispivalo vlastním rodičům,platí sociální pojištění a daně, ze kterých žijí úplně cizí lidé včetně bezdetnych. Za stávajících podmínek jsou děti ekonomický nesmysl.

Dokud nebude důchod vázán na daně vlastních dětí nebo jednoduše rodiny ponechány samy sobě, nezmění se nic.

J. Babička 12.9.2016 4:08

poznámka

V USA maji vyšší porodnost a stejně tam zvýšili důchodovou hranici, na 70 let.

P. Sulc 12.9.2016 4:36

Re: poznámka

A prosim vas kdy? Nejak mi to uslo. Pokud vim, je to jen 67.

J. Vintr 12.9.2016 0:24

Tento problém je řešitelný

s trochou cynismu - prvním krokem bude uzákonění možnosti euthanazie. Až si na ni veřejnost zvykne, uzákonit druhý krok - kdo už nebude moci pracovat (nebo si nedokáže najít práci) a neprokáže, že má dost úspor nebo někoho, kdo ho bude živit, bude úředně utracen ....

J. Bruner 12.9.2016 1:22

Re: Tento problém je řešitelný

bez ironie řeknu, že je tento stav řešitelný, ale je třeba se oprostit od onoho myšlenkového klišé, že mladí živí svou prací staré. Zkusme to na příkladu. Před sto lety sadař v potu SVÉ tváře vypěstoval a sklidil třeba 100 kg jablek a část z nich dal svým rodičům. Ten samý sadař dnes zapojí stejně velkou svou práci plus práci strojů a za stejnou dobu sklidí1000 kg jablek. A má nejenom pro sebe, pro své rodiče ale hodně navíc i pro jiné. Takže je jen otázkou rozdělování vytvořeného produktu, kterého je dost pro všechny, jen ho spravedlivě rozdělit. A to se neděje.

J. Babička 12.9.2016 4:07

Re: Tento problém je řešitelný

To bylo ve 48, Ted když komunisté zvítězili a všechno bude společné a bude se spravedlivě rozdělovat, všichni budeme bohatí A vy to vydáváte za svůj nápad.

P. Sulc 12.9.2016 4:47

Re: Tento problém je řešitelný

Ono to neni tak daleko od veci. Pred valkou se v USA neplatila dan z prijmu, tedy mzdy, investic, zisku atd.. A socialni programt byly minimalni. Ted se ta dan plati, ale USA podporuje spoustu chudych statu a ovsem i lidi doma, hlavne cernochu, kteri se rozmnozuji jako kocky na vesnici, aniz by se hrnuli do prace, nezaplnuji pracovni mista ale spise vezeni. Zajimalo by me, kolik cikanu zije v CR a kolik na ne stat plati. Pokud vim, za bolsevika museli fachcit. I ted by mohli, misto Ukrajincu, jen jim sebrat davky.

J. Bruner 12.9.2016 7:16

Re: Tento problém je řešitelný

nejde o můj nápad, ale o konstatování faktu. Příroda nám bezplatně poskytuje dostatek zdrojů a je jen na nás, jak a komu je rozdělíme.

Z. Lapil 12.9.2016 21:45

Re: Tento problém je řešitelný

Chcete-li něco rozdělovat, musíte to nejdřív mít. Co jste vyprodukoval vy, to si rozdělte, jak a komu chcete, ale laskavě mi dovolte, abych svoji produkci rozdělil, jak chci já.

Pokud jsem se nevyjádřil dost jasně, zkuste si přečíst Orwellovu Farmu zvířat. Nebude-li se vám líbit, zkuste se zamyslet, jak zařídit, aby šel vývoj jinam.

Tvrdím, že lidé (včetně mě) jsou v zásadě sobci, takže systém předpokládající, že sobci nejsou, nefunguje.