20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

VYHLÍDKY: Upracujeme se

„Mám si půjčit, abych mohl platit, zastavit duši, a přitom si šetřit na důchod ve sto šesti...“ sděluje nám raper Kato ze skupiny Prago Union. Vláda se tváří, že tak zle zase nebude, a „nastavila strop“ důchodů na pětašedesát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hatlák 13.9.2016 12:11

Re: Jednoduché řešení

Děkuji

F. Houžňák 13.9.2016 8:17

Omítání konstrukce

není 3D printing, i když tomu někdo tak říká.

Z. Koutecký 12.9.2016 22:32

To jsou úvahy o nesmrtelnosti chrousta.

Již dnes v řadě západních zemí je, vedle milionů nezaměstnaných a "working poors", relativně vysoké procento mladých nezaměstnaných a vy chcete, aby plodili další, předpokládá se prudký rozvoj mechanizace a robotizace doprovázený poklesem zájmu o lidskou pracovní sílu, nůžky mezi bohatými a superbohatými a ostatní populací se stále více rozevírají, balancujeme na hraně spotřebitelské krize, státy i občané se topí v dluzích, světová populace stále roste a tlačí se sem miliony imigrantů, na zbrojení se vydávají stále vyšší částky, místní válečné konflikty probíhají po celém světě, mnozí se připravují na konflikt globální a vy si tu lámete hlavu s důchody v roce 2055! Vaše starosti na moji hlavu!

J. Schwarz 12.9.2016 22:03

Re: Co pořád máte s tím věkem odchodu do důchodu?

Pořád to má chybku s tím věkem dožití a zvyšujícími se náklady na lékařskou péči ve vyšším věku. Jestliže za bolševika jeden makal 40 let / od 18-ti do 58-mi / a pak si užíval 10 let důchodu tak je to něco jiného než 40 let makat a pak být v důchodu dalších 30 let. Ledaže by byl státní systém zrušen a za oněch 40 let by si dotyčný musel na svoje stáří ušetřit.

Z. Frys 12.9.2016 21:52

Stačilo by,

kdybych se mohl ze státního důchodového systému odhlásit (resp. nikdy nepřihlásit). O vnucování státního dobra opravdu nestojím.

Z. Lapil 12.9.2016 21:45

Re: Tento problém je řešitelný

Chcete-li něco rozdělovat, musíte to nejdřív mít. Co jste vyprodukoval vy, to si rozdělte, jak a komu chcete, ale laskavě mi dovolte, abych svoji produkci rozdělil, jak chci já.

Pokud jsem se nevyjádřil dost jasně, zkuste si přečíst Orwellovu Farmu zvířat. Nebude-li se vám líbit, zkuste se zamyslet, jak zařídit, aby šel vývoj jinam.

Tvrdím, že lidé (včetně mě) jsou v zásadě sobci, takže systém předpokládající, že sobci nejsou, nefunguje.

M. Pivoda 12.9.2016 18:24

Konec diskuze na toto téma

1. Ondřej Neff: Komentáři pod články se baví hrstka lidí a jejich význam je v podstatě marginální. http://www.rozhlas.cz/plus/dnesniplus/_zprava/ondrej-neff-komentari-pod-clanky-se-bavi-hrstka-lidi-a-jejich-vyznam-je-v-podstate-marginalni--1649451

2. To 3D printing domů začali studenti Singularity University (najděte si více na internetu, ve Wikipedii). Poslání studentských projektů na Singularity University je ovlivnit život alespoň miliardy lidí na zeměkouli.

3. One of the potential solutions to the housing crisis could be 3D printing, which is already making an impact on the construction industry - cutting both the time and cost of building houses. The UN estimates that by 2030 approximately three billion people will require housing and has mooted 3D printing as one possible solution.

http://www.bbc.com/news/technology-35746648

4. V době luditů nahrazovaly stroje lidské svaly, dnes počítače nahrazují lidský mozek. Tímto tempem (exponenciálním), co potom ještě zbude z člověka, co má tržní hodnotu v současném kapitalismu?

T. Marný 12.9.2016 18:11

Re: Co pořád máte s tím věkem odchodu do důchodu?

Takhle je to moc jednoduchý a snad i návrat před r.1989. A co by těch 200poslanců, 81senátorů dělalo, kdyby nevymýšleli vymyšlené. Jak jinak by zdůvodňovali svoji " nepostradatelnost " !

F. Houžňák 12.9.2016 17:08

No, já taky nejsem stavař, ale řekl bych, že to napadne

každého, pokud to tedy není nějaký sociální ekolog nebo mediální komunikátor nebo odborník přes afroamerické studie či podobný parazit. Jistě se 3D printing rozjíždí, ale zrovna ne ve stavění baráků. To už říkali kdysi luddité, pokud vám to tedy ve škole prozradili, že stroje povedou k technologické nezaměstnanosti, a vono houby. Klidně si dělejte předpovědi, ale počítejte s tím, že všecko bude jinak. Už vidím negramotného muslimáka, jak se řídí těmi vašimi předpověďmi.

M. Pivoda 12.9.2016 16:57

Nevhodný příklad, který nenarušuje trend

Děkuji za upřesnění. Stavebnictví není můj obor. Já jsem tu čínskou firmu pouze našel na internetu pro ilustraci a podrobně nestudoval. Jsou tam i další firmy z jiných zemí, ale nechce se mi to hledat. Není to můj obor.

Podstatné je to, že 3D printing se hezky rychle rozjíždí a do 20 let určité významně přispěje k tzv. technologické nezaměstnanosti. Vámi detailně analyzovaný případ čínské firmy tedy nijak nenarušuje stávající trend, dle kterého můžeme dělat poměrně přesné předpovědi ohledně budoucí zaměstnanosti - a dopadů na důchody (tak jak je dnes chybně počítají ekonomové).

J. Veselý 12.9.2016 16:32

Co pořád máte s tím věkem odchodu do důchodu?

Každý ať si jde do penze kdy chce, ale nárok na důchod vznikne po 40 letech práce a přispívání do systému. Studium se nepočítá, doba bez práce se nepočítá, započte se jen vážná nemoc a pár let ženám za každé dítě. A můžeš si vybrat - vyučit se popelářem, makat od 18 let a do penze jít v 58 letech, nebo studuj dvě vysoké školy, pak do 30 let cestuj po světě a důchod začneš dostávat v 70 letech.

F. Houžňák 12.9.2016 16:11

Kouří se zásadně na zdravém vzduchu,

a pijou se věci, které nežbluňkají. Pivo pouze střídmě, uspává. Jaká náplň života? Prostě obohacení. Když občas zajdete do kina, neznamená to, že tam musíte tupě dřepět furt.

K. Janyška 12.9.2016 15:25

Život bez práce stojí za hovno !!!

Jasný ? Nikdo však nemá žádnou povinnost ji někomu shánět nebo dokonce vytvářet uměle bez výsledného zisku... Dzp.

F. Houžňák 12.9.2016 15:23

Nmě někdy přijde, že lidi prostě neumějí číst

a jenom tak blábolejí, že ano, pane Pivoda? Helejte se: The team first erects the frame of the house, complete with rebar support and plumbing pipes, and then prints over it with their gigantic 3D printer, which only recently completed testing after several years of development. The printer, as seen in the video below, has a sort of forked extruder that simultaneously lays concrete on both sides of the structural material, swallowing it up and encasing it securely within the walls - jinými slovy, Číňani postaví barák z nějakého lešení, ze dřeva, bambusu nebo z čeho, a pak to z obou stran nahodí tím jejich printerem neboli mašinou na omítku. Ne že by se to tak nedalo dělat, ale jednak to má od vašeho ideálu dost daleko a druhak, chtěl byste v tom bydlet? Jakápak asi bude statika, co myslíte?

F. Houžňák 12.9.2016 15:13

Mluvíte tak trošičku jako hlupák, který neví, jak to na

světě chodí. Když vás (resp. vašeho jedináčka, co jste mu chtěl dopřát tudlenctu kvalitu života) budou obklopovat cikáni a muslimáci bez výchovy a vzdělání, kteří vašeho potomka budou považovat za bezprávného podčlověka, tak mu vaše rozumné a přející rodičovství bude na dvě věci a bude vás proklínat, kudy bude chodit. Oplodněte se sám.

F. Houžňák 12.9.2016 15:10

To vám samozřejmě gratuluji, ale

nerozčilujte se, to byl takový starý vtip ... To jsem netušil, že to vezmete vážně. Ale když už jste u toho, od 42 jste si už nevrz? A napsali tam skutečně komponovaný, nebylo to kompensovaný?

J. Macků 12.9.2016 14:36

Re: To je starý, ale naskýtá se otázka,

Lepší je být zdravý starý, než nemocný mladý. Že bych spatřoval v břichu plném piva a pobytu v zakouřeným lokále spatřoval náplň života mě nemusíte podezřívat.

I. Novák 12.9.2016 14:20

Průběžný systém.

Čtyřicet svých aktivních let platím čtvrtinu svého výdělku, aby po dvacet let můj vysloužilý rodič dostával dvojnásobek mého odvodu. Nula od nuly pošla. Až zestárnu do kategorie potřebného, budu čerpat z plateb mých dětí. Vše v reálné hodnotě v reálném čase.

Platím nikoli mým konkrétním rodičům a mým přímým plátcem důchodu nebudou zrovna moje děti. Jde o společný fond eliminující rizika jednotlivců. Podobně jako u pojištění nemovitosti není případná náhrada za škodu jen do výše zaplaceného pojištění, ale je hrazena i z odvodů šťastlivců, kterým se nic nestalo. Stejně tak by nárok na důchod měl mít jen ten, kdo si zajistil svého plátce do důchodového fondu. Dnešní zabezpečení je jen obdobou systému, který v uzavřené rodinné formě fungoval celé věky, než průmyslová revoluce rodinné hospodaření roztrhala.

Ergo: Kdo nemá děti, nemůže mít důchod. Tehdy ani dnes.

R. Langer 12.9.2016 14:17

Re: Práce je, jen se rozhlédnout. To, čeho se nedostává,

Anebo ten, co má větší klacek...

R. Langer 12.9.2016 14:16

Re: 400 m2, jednoposchoďový dům vytištěn za měsíc a půl

No, on to na vlastní oči vlastně ješte nikdo neviděl... ;-)

R. Langer 12.9.2016 14:15

Re: Ještě další aspekt :

Státní úředníci a státní zaměstnanci daně neplatí, ti je pouze spotřebovávají! Ovšem třeba hasičům to nijak nezazlívám.

P. Harabaska 12.9.2016 13:51

Děti se nerodí, starých přibívá, kdo na ty důchody

bude dělat? Nelze mít průběžný systém, když ubývá těch, co vydělávají. Nakolik pak je pravdivé to všude a všemi šířené tvrzení, že vědeckotechnický pokrok s sebou přináší růst společenské produktivity práce? Kam mizí všechen ten "nadprodukt, ta takto získaná nadhodnota"? Nejsem schopen citovat čísla, ale nejčastěji se uvádí, kolik Evropanů uživil rolník na počátku 20. století a kolik jich uživí dneska. A přitom se výměra zemědělské půdy v Evropě spíše snížila nežli zvýšila. A u výroby ostatních věcí tomu bude podobně po všech těch mechanizacích a automatizacích. Kde mizí? Jen v kapsách investorů, bankéřů, kapitalistů, když ji nelze rozdělit např. na důchody (a přirozeně na spoustu dalších věcí)? Nebo mizí ve vzduchoprázdnu?

J. Chaloupka 12.9.2016 13:35

Práce je, jen se rozhlédnout. To, čeho se nedostává,

je placené pohodlné zaměstnání. Ale nebojte se, tak krize, která nás čeká, všechny ty singles a GLT a nevím co ještě, vytřídí, jako to udělal mor ve středověku. Přežijí jen soudržné rodiny.

M. Bílý 12.9.2016 13:32

Na Vašiu otázku, pane Houžňáku(12:38)co z toho života mám...

je snadná odpověď: 90 let bezvadného a šťastného života. Jen namátkou: na jeden zátah vyjdu k nám do pátého patra, do 42 let sex minimálně jednou denně, při kontrolním vyšetření na Bulovce na konci února 2016 mi do propouštěcí zprávy napsali: je na svůj věk velmi dobře psychicky komponovaný....Jenom sezení u počítače mi v mém věku dělá problémy, ale to není to hlavní v životě. Omezil jsem diskuzi na Neviditelném psu a mejlování se známými...

J. Chaloupka 12.9.2016 13:30

Pokud se náš věk za posledních 150 let prodloužil

dvakrát, je jen logické, že se snižuje porodnost. Nic tak strašného se nestane. Dnešní padesátník je docela jiný, než třeba padesátiletý Vrchlický (to byl básník), kterého nazývali ctihodným kmetem.

M. Drašner 12.9.2016 13:22

Imigranti k nám nechtějí...

Chtěl bych upozornit autora, že se mýlí. Počet slovanských i východoasijských imigrantů roste rok od roku a nezdá se, že by to komu zvlášť vadilo. Co se muslimů nejrůznějších denominací týče, buďme rádi, že se k nám nestěhují. Jiným zemím Evropy "pomohli" už dost a dost.

H. Balzám 12.9.2016 13:07

Panebože,

další hlupák, který si myslí, že lékem na všechny problémy světa je udělat ženám s frndy kulomet. A další hlupáci mu přizvukují. Nechápou, že styl cikánské populace - šest dětí bez výchovy, bez vzdělání - nevede k vyšší životní úrovni. Nechápou, že kromě zplození potomka mu rozumný a přející rodič chce taky dopřát nějakou životní kvalitu. Ale jo, klidně, pošlete mi všichni svoje dcery a vnučky mldší třiceti let, já vám je všechny oplodním a co bude dál, to ať vám poví autor textu...

M. Pivoda 12.9.2016 12:55

400 m2, jednoposchoďový dům vytištěn za měsíc a půl

https://3dprint.com/138664/huashang-tengda-3d-print-house/

Chinese construction company HuaShang Tengda thinks that’s pretty funny, and have essentially laughed in the face of traditional construction by 3D printing a 400-square-meter, two-story house in a mere month and a half.

F. Houžňák 12.9.2016 12:41

Ano, vyrábějí, mají ale jenom jeden nedostatek,

jsou hrozně malý!

F. Houžňák 12.9.2016 12:38

To je starý, ale naskýtá se otázka,

co pak z toho života máte?