3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

VODA: Přehrady dále a zbytečně rozdělují společnost

Ministerstvo zemědělství dnes oficiálně zveřejnilo seznam míst, jimiž by mohl být doplněn stávající „Generel lokalit pro akumulaci povrchových vod – Generel LAPV“, tedy kde by mohly (ale zdaleka nemusely) vzniknout v budoucnosti nové přehrady.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pankovic 15.5.2020 8:15

Nejdůležitější nejsou přehrady ale zmenšení velkých lànů, což ovšem nejde, dokud budou dotace na řepku...

Š. Hašek 15.5.2020 9:04

Nic proti zmenšení velkých lánů .....

Nevím, proč se sem tahá stále (módně) řepka. Horší je spláchnutá půda z pole s kukuřicí. Vyzkoušeno, jenom o tom televize nemluví.

Dotace jsou svinstvo.

Dále viz osevní plochy ČR: řepka 15%, kukuřice 13%.

Veliký průšvih je plocha brambor, vypadá to, že bramborám se u nás nedaří a potřebují piplačku. Jak nejsou brambory, opravdu nemusí být "co žrát".

Z. Lapil 15.5.2020 14:29

Teď jsem zabloudil na Intersucho.cz a podle mě jsem z jedné mapy vyčetl, že zatímco pšenice a cukrovka/brambory věští dost podstatný pokles úrody, tak kukuřice se zatím nevzrušuje.

Nechci z toho vyvozovat dalekosáhlé závěry typu "kukuřice je fajn", jenom že biodiverzita může mít něco do sebe.

J. Pankovic 16.5.2020 17:37

Jj, na sklizeň kukuřice nepotřebujete lidičky s kbelíkama, co to budou sypat na vleku...

J. Pankovic 16.5.2020 17:37

Jj, na sklizeň kukuřice nepotřebujete lidičky s kbelíkama, co to budou sypat na vleku...

V. Pokorný 15.5.2020 7:54

Za skoro celých třicet let svobodné a nezávislé České republiky, která je závislá na tzv. Západu, nevznikla jediná větší vodní stavba, která by měla souvislost s hospodařením s vodou. Jo, to se stavbou hangárů, marketů, obchodních center a skladišť i zabetonovaných ploch je to jiná. Tzv. demokratický, svobodný a prý nezávislý stát Česká republika, který( tenkrát jako ČSR i ČSSR) vyráběl kdysi výrobky od špendlíků až po jaderné elektrárny, včetně staveb přehrad a vodních nádrží, není schopen postavit ani větší lávku přes řeku. Tak jak chce stavět přehrady!

J. Pankovic 15.5.2020 8:07

Nijak. Stejně ekoteroristi stavbu zablokujì, protože tam žije vzácný druh neviditelného slimáka

V. Podracký 15.5.2020 20:02

Nebojte, Číňani to postaví hned, za týden.

P. Victorin 15.5.2020 6:51

"Když bude málo vody, budeme více pít pivo!", a je po problému...

Š. Hašek 15.5.2020 9:25

"Šetřte vodou, pijte pivo".

"Wer Bier trinkt, unterstützt die Landwirtschaft".

Na té druhé ceduli je hospodář, brousí kosu v poli ječmene. Proti Slunci má starej klobouk. Vobě cedule (krásnej plech a smalt!) visej na chalupě. A za "obtížných", modrooblačných dní se tím řídím. Jsem řádný občan.

A. Bocek 15.5.2020 6:34

Nejpočetnějším protipovodňovým dělníkům- žížalám připravili zemědělci velkou změnu : místo hnojení chlévskou mrvou je to koktejl chemických hnojiv se složkami NPK,dále herbicidy, pesticidy, fungicidy,insekticidy.....Na takové pracovní prostředí být žížalákem bych se vy...

D. Mach 15.5.2020 6:15

Co se týká stavby přehrad, myslím, že je to sporné řešení problému zadržování vody v krajině. Nikdo se nezabývá tím, kolik vody se z takové plochy odpaří a jaký vliv bude mít tato "voda ve vzduchu" na okolní krajinu. Nemusí být nutně pozitivní. Také stavební řízení netrvá zásadně dlouho, jak autor předestírá. Pokud navrhovatel doloží projekt a souhlasy dotčených vlastníků, dá se stavět rychle. Skutečností je, že by se zatopená území dotkla mnoha majitelů a dotkla by se také inženýrských sítí. S tím nemají stavební úřady nic společného.

To ostatní je samozřejmě pravda, ale přestože předpisy zavazující stavebníky, aby používali částečně propustné materiály, obce nadále staví chodníky z betonové dlažby uložené natěsno nebo z asfaltu, kde je koeficient zasakování stejný okolo 10%. Zbytek odteče. Stejné je to s povinností obnovy remízků a pěstování plodin, které zamezí odplavování vody z pole a pod. Přitom stát tuto činnost směřující ve skutečnosti proti zasakování vody podporuje štědrými dotacemi.

A. Hrbek 15.5.2020 6:42

Škoda, že jste nežil před 450 lety. To byste mohl poradit aby Matyáš Ruthard, Štěpánek Netolický a Krčín z Jelčan nestavěli třeboňské rybníky, zejména ne přehrady jako je Staňkovský rybník a Rožmberk. Jaký vliv tam má "voda ve vzduchu" se každý rok přesvědčuje cca milión turistů. Přijeďte si to také ověřit!

Jinak Rožmberk několikráte zachránil Prahu před velkou vodou, podobně jako slapská přehrada.

Pokud voda z betonu nebo asfaltu odteče, je snad rozumné ji nějakým způsobem zadržet.

D. Mach 15.5.2020 7:51

Rybníky v Jižních Čechách mají podle mých zkušeností ten vliv, že tam v létě, tedy v červenci a srpnu, nadmíru často prší. Psal jsem ale, že se to může lišit místo od místa a nedá se to zobecňovat. Jde o osobní pocit. Podle webu intersucho.cz totiž tato oblast patří mezi oblasti nejvíce postižené suchem.

Co se týká záchrany vody před povodněmi, tak to je naprosto jiný způsob využití přehrad a v článku se o tom nic nepíše. Proto je asi netřeba se zmiňovat o povodni v Praze v roce 2002.

V. Novák 15.5.2020 8:58

Nadměrně prší?

Není náhodou sucho?

R. Langer 15.5.2020 10:24

Ono to s tím "suchem" není proto, že by nepršelo, třeba loňský rok byl srážkově průměrný, nikoliv suchý, ale o tom, že krajina dnes tak dobře nezadržuje vodu, a spodní toky tak klesají. Ale i tam se vloni stav o něco zlepšil. Ale strašit suchem se bude, o tom nepochybujte, a bude za to moct GW. Stejně jako bude moct za to, až tady budou povodně. ;-)

Z. Lapil 15.5.2020 14:11

Mně přijde srandovní, jak životně prostřední ministr sdělil, že je největší sucho za posledních 500 let a rádio (ostatní nevím, byl jsem hodně v autě) to neustále omílalo ausgerechnet v den, kdy stěrače nestačily stírat.

P. Princ 15.5.2020 15:39

Pětisetleté sucho a zahlcené stěrače - to se vzájemně nikterak nevylučuje.

Z. Lapil 15.5.2020 15:47

Však píšu, že mi to přišlo srandovní :-).

Š. Hašek 15.5.2020 9:33

To "Vaše zbytečné odpařování" z rybníka vytváří místní vlhčí mikroklima.

Předkové to věděli, dnešní chytřejší také. Klikatej potok lepší než nic.

Voda v trubkách (rychle pryč) a betonová plocha nezvhčuje nic. Faktem je, že na betonu bývá v létě teplejc, než ve vlhkém lese či na louce. Také je možno dešťovou vodou splachovat WC ...... a pak se divit, že mi kolem domu žloutne/usychá trávník, už v červnu.

L. Písařík 15.5.2020 6:09

Dešťovou vodu chytá každý zahrádkář, co si dokáže spočítat, na kolik ho vyjde zelenina zavlažovaná vodou z vodovodu. Teď jen aby konečně pršelo.

J. Nevrkla 15.5.2020 9:03

Prší, v prvním čtvrtletí dokonce nadprůměrně. Jestli bude ještě pár dní pršet a podmaci se půda, očekávám, že vláda začne projednávat dotace na meliorace.

Š. Hašek 15.5.2020 9:37

Mám rovněž nejasný dojem, že pokud "proprší Medard", případně někomu z ouředníků dovolená ...... bude vyhlášen mimořádný stav. V ČT09 budou mít i ve studiu deštníky. A tu dovolenou budou chtít proplatit.

A sejde se štrasbrusel a budou říkat: My to říkali!!!

Z. Žabička 15.5.2020 5:28

V zastavěné ploše pomůže zrušit hrobečky trávníků. Kolem obrubníků vyrýt rýčem rýhy tak, aby se aspoň část srážek zachytila v trávě a neodtekla cestami jako pevnými koryty vodoteče do kanalizace.

L. Novák 15.5.2020 0:40

Celá pravda spočívá ve skutečnosti, že stát a jeho úřednická mašinérie neumí hospodařit s vybranými penězi na daních a navíc už máme tak velký státní dluh, že další zadlužování je krajně nezodpovědné. Z peněz v rozpočtu se vyhazují do kanálu peníze na podporu nesmyslných zelených nápadů a šíleností, a víc už nemáme co utratit. Teď navíc pitoma Brabec vymyslel povinnost jakýchsi jímek na dešťovou vodu u každé nově dokončené stavby, takže rozhodování o výstavbě přehrad by zase bylo v rukou podobných pitomců. Výsledek? Naprosté fiasko.

J. Jurax 15.5.2020 20:21

No, jímka na dešťovou snad není špatný nápad. Jímanou vodou lze splachovat, zalévat etc., řekl bych já laik ... proč myslíte, že ty jímky jsou pitomost?