18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

VLÁDA: Proč konsolidační balíček nemůže fungovat

Kritika proti balíčku je veden emocionálně: To se mi nelíbí, to je nemorální, to a to je fuj! A jo, je to pravda, jenže... jenže emoce proti číslům nefungují. To, co bychom měli zdůraznit na prvním místě, je, že balíček po finanční stránce nebude fungovat. Tedy ne tak, jak vláda předpokládá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 18.5.2023 8:04

Konsolidační balíček je obdobou Souboru opatření na podporu hospodářského a sociálního rozvoje ČSSR z 80. let. K tomu existoval vtip: "Soudruhu předsedo, vysvětlíte chlapům v dílně, co je to ten Soubor opatření?" "Ukážu to názorně, tady máte dva kýble, v jednom jsou šrouby a druhý je prázdný. Nyní šrouby přesypu do prázdného vědra." "Ale nic se nestalo, pořád je jeden kýbl prázdný a druhý plný." "Že se nic nestalo? Copak jste neslyšeli ten rachot!"

P. Čech 18.5.2023 8:22

Krásné a naprosto pravdivé přirovnání. Smutné je, že politici politických stran a hnutí STAN ničeho jiného nejsou schopni a asi ani ochotni.

J. Majzlík 18.5.2023 8:23

R^

F. De Winter 18.5.2023 9:01

R^R^R^

V. Novak 18.5.2023 7:44

Není ta křivka náhodou Lafferova a ne Laffairova?

J. Machotka 18.5.2023 7:35

Domnívám se, že se paní Šichtařová mýlí. Balíček fungovat bude. Bude fungovat k tomu, k čemu vláda potřebuje, aby fungoval.

Obecně panuje názor, že strategie musí něco měnit, dosáhnout růstu, něco urychlit. Ve skutečnosti existuje minimálně stejný počet strategických postupů činících přesný opak. Při správném užití ve správný moment jsou tyto postupy stejně účinné a častokrát představují snazší cestu.

Vládní balíček samozřejmě není černobílý. Obsahuje např. návrh na zrušení cca 50 mld dotací, což prý činí necelých 12%, mířících hlavně na několik málo velkých firem v segmentu zemědělství.

Myslím, že nejtěžší při sestavování bylo, jak dosáhnout toho, aby se vlk nažral a koza zůstala (skoro) celá. Už víme, že po příštích volbách, v případě vítězství současné parlamentní opozice, se vše vrátí zpět. Zejména těch necelých 12% dotací.

P. Čech 18.5.2023 9:43

Ono jde o to, čemu říkáte "fungování". Abyste cokoliv smysluplného nastolil, musíte před tím z nefunkční věci odstranit politiku. Politika, pokud je u slova, zabraňuje fungování čehokoliv. Zde mám na mysli politiku jako chytračení, vychytralost, vypočítavost, která u nás vysoce převládá nad ýběrem z více alternativ na základě zhodnocení současného stavu, který má řídit. A o tom to všechno je.

J. Machotka 18.5.2023 11:09

Strategie funguje tehdy, pokud vede k naplnění svých cílů, u čehož je v tomto případě poměrně slušná šance. Že se jedná o něco jiného, než co je jako cíl proklamováno, může být součástí. A že se tato vláda spíše než o změnu bude snažit o převzetí fungujícího businessu, je už jasné také poměrně dlouho. Po příštích volbách se pozice vymění, ale lidé na pozadí, až na výjimky, budou stále na svém. Můžeme to nazývat třeba tichá opoziční smlouva. A takto to bude pokračovat, dokud nedojdou peníze a/nebo se neobjeví nějaký nový spasitel, který jasně neoznačí viníka - mám zde na mysli to, čemu Freud říkal projekce. Ani jedna z těchot variant mi jako moc lákavá nepřipadá.

P. Čech 18.5.2023 15:33

Všechno je to o tom a vychází z toho, pane Machotko, že existuje čl. 5 ústavy. Ten , podpořen čl. 18, odst.1, přímo zapříčiňuje nefunkčnost celého našeho politického systému, který je drze nazýván nějakou (parlamentní) demokracií. Nejde o žádnou demokracii ale záměrný konglomerát socialismu s anarchií. Typicky český systém, který nefunguje jako téměř nic v tomto státě.

J. Machotka 18.5.2023 16:18

Svádí mě to uvést svoji oblíbenou frázi: my s Vámi nejsme ve při.

Už to bude skoro 10 let, kdy mi na Psu vyšel první článek pod titulkem Strany přestaly být hybnou silou demokracie.

V některých tehdejších názorech jsem se už posunul dál - např. bych se namísto hlasů pro a proti, jak to prosazuje třeba i Karel Janeček, přikláněl spíše k možnosti pouze si hlasy brát zpět (a třeba je pak dát někomu jinému). Hlavní směr, tj. že bez většího zapojení veřejnosti a umožnění veřejnosti mít větší a přímější vliv (třeba i prostřednictvím zastupitelů), však platí stále.

V čem si snad přeci jen dovolím mít s Vámi odlišný názor, je otázka funkčnosti či nefunkčnosti systému. Můj názor je ten, že systém odráží jakousi národní povahu či DNA, kterou můžete vysledovat i v historii - zejm. pak v období národního obrození. Z této perspektivy systém funguje, protože jinak ani společnost fungovat neumí. K radikální změně dojít může, ale s velkou pravděpodobností pouze tehdy, zhroutí-li se současný systém definitivně. Může však dojít a dochází i ke drobným změnám, které kurz mohou měnit po nepatrných krůčcích. I z trendu v okolních zemích (Fico, Orbán), i ze směřování změn ve společnosti se mi zdá, že míříme zpět do 80. let husákovského salámového socialismu. A byť to byla doba mého mládí, nerad bych si ji zopakoval.

J. Majzlík 18.5.2023 20:24

K Vašemu výše uvedenému odstavci k "balíčku" dodávám, že se vlk nenažral a z kozy zůstaly jen ohlodané kosti. ;-(

J. Machotka 19.5.2023 8:18

Dobře, napíšu to polopaticky: vlk = veřejné mínění antibabišovské části elektorátu, která může díky tomu poukazovat na to, o kolik jsou jejich favorité lepší než předchozí vláda, koza = zájmy ekonomických subjektů napojených na stát; těch zrušených 12% míří především na 3 firmy: Agrofert, Hamé a Madeta

L. Písařík 18.5.2023 7:34

Uvidíme. To, co už vláda dokázala je že příští Xkolka je nevolitelná.

F. Pavelka 18.5.2023 7:34

A OZE (občasné zdroje energie) budou dotovány dál a miliardová zlodějna bude pokračovat. Zaplatí to všichni ve zbytecně vyšponovaných cenách energií. Na tomhle by měl Rajchl postavit svoji strategii.

R. Vacek 18.5.2023 7:09

Prostě už i vláda ví, že je potřeba něco dělat. Ale protože neví co, tak dělá kdeco.

Natrénovanou má akci antibabiš, tak se podívala, kde jeho impérium funguje (zpracování zemědělských produktů, noviny) a tam škrtla dotace.

J. Moravec 18.5.2023 6:24

“Je opravdu možné, že by si vláda neuvědomovala, že zvýšením daní vybere v mnoha oblastech méně?”

“Zdroje jsou”: prohlásil kdysi kdosi. Ostatně každý dělá jen to co umí.

J. Kejkrt 18.5.2023 8:33

Špidla.

A Paroubek pár let po něm, že "Dluhy se neplatí" (rozuměj vládní dluhy)

M. Mařák 18.5.2023 6:09

Odpověď je jednoduchá. Jsou to rozhodnutí v ČR naprosto nereálná a zcela neuskutečnitelná. Chybí k tomu lidský materiál a to jak na straně politiků, tak na straně voličů.

Stačí si vzpomenout na nápad Topolánkovy vlády jak ušetřit třeba tím, že se zaplatí třicet korun za návštěvu doktora. Taková maličkost, řekl by jeden. No vida, socani se toho chopili, slíbili, že to zruší, vyhráli volby a zrušili to.

Taková je realita. Nemá cenu si něco nalhávat. Mně by se také líbilo, kdyby se mohutně proškrtaly mandatorní výdaje, snížil by se důchod, sociální zabezpečení, výdaje neziskovkám, platy politiků, soudců a podobně, no a vedle toho třeba moderně vyzbrojila armáda. Ale to je naprosto nereálné.

R. Langer 18.5.2023 6:24

Tak hlavně že EU First, soudruhu Mařáku. :-P

M. Mařák 18.5.2023 6:29

Jo ještě bych zkrátil ten komunistický přežitek mnohaleté placené mateřské dovolené na pár týdnů, jak tomu je třeba ve Francii. Tím by se také ušetřilo.

Skol!

V. Novak 18.5.2023 7:45

K čemu je dětem matka, že?

M. Mařák 18.5.2023 8:23

Ani ten socialismus se nemá přehánět, řekl bych. Práce šlechtí.

P. Krešňák 18.5.2023 6:01

Souhlasím, není co dodat. Krešňák

I. Jouza 18.5.2023 5:59

------sebestředná, narcisní, "všemu" rozumící proti EU a NATO rebelující Sichtarova patří do okruhu Klaus-Sevčík-Majerova- od kterých nelze čekat nic pozitivního pro ČR.[>-] EU [UA]

I. Mentlík 18.5.2023 6:10

Vy jste spíš Jouda než Jouza.

R. Langer 18.5.2023 6:22

No, jestli proti nim stojí takoví Jouzové, pak mají rozhodně pravdu. Ve všem. :-P

J. Schovánek 18.5.2023 7:50

R^

V. Kuhaj 18.5.2023 11:19

Dochází vám, pane Jouzo, že to od vás takhle schytala jen proto, že si dovolila říct svůj názor? Pokud ano, tak by vám mělo zároveň dojít, že máte hodně blízko k totalitnímu způsobu myšlení. Jako ostatně současná vláda i EU.

J. Strakoš 18.5.2023 5:55

Možná by měl balíček podporu, kdyby se na jedné straně vláda nesnažila vybrat co nejvíce peněz a na druhé straně je rozhazovala, co jí síly stačí. Nedotklo se to třeba ideologického Green Dealu, u kterého lidem začíná pomalu docházet, jak obludná věc to je a kam s ním směřujeme.

Všechny úspory ministerstev (o kterých není jasné, jaké a zda vůbec budou), které byly tak bombasticky oznamovány se do rozpočtu neměly ani dostat - prostě rozpočet plánovaný jako ztrátový neměl vzniknout - jinak je to součet čísel nároků, který umí spočítat každý. Pak bych začal vládě věřit, že se chce zbavit dluhu a bojovat proti inflaci. Takto sehráli další scénu v absurdním divadle a mají na chvíli pokoj.

V. Církva 18.5.2023 5:40

Že se mělo především škrtat ve výdajích, a nejvíc (i když nejen) v oblasti dotací! To podepisuji.

Co se týká oblíbené Laffairovy křivky. No ona je občas až nadměrně glorifikována. V tom jak snížíme daň a vybereme víc.

Ono to totiž trochu funguje především v rozvojových zemích kde je binec. Když nebude fungovat berňák a bude se krást a podvádět na daních, a ještě to bude společensky hodnoceno jako správné, stejně se ale nevybere nic i bez křivek.

A to přesto, že je pravda, že se nevybere o tolik o kolik se zvýší daň, pokud se jen zvýší daň.

Tak jako tak, snížit by se mělo především utrácení státu. A to především u pravicové vlády.