26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

VLÁDA: Proč konsolidační balíček nemůže fungovat

Kritika proti balíčku je veden emocionálně: To se mi nelíbí, to je nemorální, to a to je fuj! A jo, je to pravda, jenže... jenže emoce proti číslům nefungují. To, co bychom měli zdůraznit na prvním místě, je, že balíček po finanční stránce nebude fungovat. Tedy ne tak, jak vláda předpokládá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vengi 18.5.2023 10:09

Berně z nemovitosti. Něco poskytneme obci, jako právo první noci, druhou půlku inkasa užijeme ve smyslu filosofie cisaře Vespasiána, který zdanil i obecní reteráty, vybudované domiciálty, se slovy synkovi a čuchnutím k sesterciím vybraných na hajzlících obcí, Pecunia non olet. Nu, obecní tedy berni zvýší, beru. Kanalizaci mi prošťouchne, když se zavalí kanalizace, hasiči mi vytáhnou traktor z bahna , etc. Ale tito nenažranci (Stanjura, Jurečka a velký brněnský politolog z tribu violky vonné, kterak do obecnímu rozpočtu přispějí. Furt ti blbové opomíjí Laférovu křivku a potom klasické zjednodušené rčení Švejka, "když není z čeho tlačit, na latrínu se neleze. Rád se nechám poučit, proč bych si měl zatížit finanční berni do lůna gavermentu a Plzeňských a brněnských "betálníchů politiků a herců (uchýlili se do práglu.... Netrkat jako v Tarokách...

P. Diviš 18.5.2023 11:19

Fajn, tak daně nezvyšovat (já jsem pro), ale šetřit. Kde je těch zbytečných ± 200 miliard (raději více), které je možno nevydat?

Neziskovky ani úředníci nestačí, i když oboje je přemnoženo.

V. Petr 18.5.2023 13:43

Je možno zrušit "boj proti globálnímu oteplování!" To vydá na 200 miliard ročně.

P. Čech 18.5.2023 15:24

Kde? píši to zde již dávno. V existenci zbytečných osmi ministerstev a mnoha jimi přímo řízených organizací. Tam je totiž mnohem více než těch 200 miliard.

M. Valenta 18.5.2023 9:44

Závisláci snesou hodně paní Šichtařová. Znám manželé s invalidními důchody 2x 10000, co prokouří měsíčně 3000 a další ca 3000 propijí v lahváčích. Žijí v zahradní chatě, nikdy nic dlouhodobě nedělali, remcají, volí Okamuru a jsou celkem v pohodě.

J. Janotová 18.5.2023 13:09

Vy jim závidíte!

D. Polanský 18.5.2023 17:01

Na cigarety a lahváč je spotřební daň. Poctivě státu část svého příjmu vracejí.

A. Pakosta 18.5.2023 17:46

Je na tom taky DPH - na čemkoli, co si kdo legálně koupí. A roztomilé je, že ta DPH se počítá i z té spotřební daně.

M. Kocián 18.5.2023 8:21

Myslím, že jakémukoliv smysluplnému zefektivnění činnosti státu (nikoliv státní správy, to je jiná věc) po finanční stránce by muselo předcházet vypracování koncepcí v klíčových otázkách: energetika, infrastruktura, bydlení atd. Bez ní je to jen zmatené vyhazování peněz - krásně to dokreslují dotace tu na různé druhy vytápění.

Samozřejmě, je to podmínka nutná, zdaleka ne však dostačující.

P. Čech 18.5.2023 8:32

Možná by stačilo i méně. Konkrétně sáhnout zejména do výdajů státu. Zásadně přestat fimnancovat ze státního rozpočtu politické strany a hnutí., zrušit nejméně osm zbytečných ministerstev a nemálo jejich přímo řízených organizací, přestat financovat ze státního rozpočtu obrovské množství t.zv. neziskových organizací (ne všechny), zrušit veškeré socanské přídavky, příspěvky, dávky, dotace a pobídky s jedinou výjimkou a to těch, které jsou přímo směřovány k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Pomocí těchto věcí jsou totiž lidé státem korumpováni. Pokud bychom toto zavedli, ihned by ČR měla vysoce přebytkový státní rozpočet.

M. Kocián 18.5.2023 8:42

Jinými slovy, zrušit to, co je nekoncepční. K tomu je třeba dopředu tu koncepci. Prospěcháři tu budou vždycky, pro začátek by bylo možné učinit je alespoň trochu užitečnými.

P. Čech 18.5.2023 9:34

Už jste viděl nějakého užitečného prospěcháře? Já tedy ne a že jsem jich viděl! A koncepce? Ta zde je, jen ji chtít vidět a chopit se jí. Je to švýcarská zastupitelská demokracie a to beze změn!

M. Kocián 18.5.2023 10:17

Ano, mnoho lidí má z toho co dělá prospěch a přitom jsou užiteční. Vlastně skoro všichni - čistých altruistů je málo.

Švýcarsko nejsem a nebudeme, stejně jako nebudeme Monako nebo Velká Británie - v tomhle běhu na hodně dlouhou trať jsme zkrátka vyrazili trochu jiným směrem.

P. Čech 18.5.2023 10:44

Vyrazili, to máte pravdu, ovšem směrem špatným a to již v roce 1920. Četl jsem všechny Masarykovy spisy a z nich bylo naprosto patrné kam chtěl on ČSR směrovat. K švýcarskému politickému systému. Bohužel již byl příliš stár na to, aby věc dotáhl do konce. Jeho největší chybou a omylem bylo, že doporučil na místo prezidenta ČSR Edvarda Beneše. Lidského zbabělce, který následně nekolikrát zradil svou vlast a nakonec se zasloužil přímo (po volbách 1946) o vznik a následné vítězství komunistické diktatury u nás. Neřekl jsem, že chci, abychom byli Švýcarskem, ikdyž vidina je to lákavá. Přál bych si ovšem, aby u nás byl zaveden švýcarský politický systém zastupitelské demokracie s jedinou změnou. Tou změnou je opuštění jejich volebního systému podle zásad poměrného zastoupení a zavedení většinových, přímých voleb. Dál už by bylo jen na občanech samých, jaké pořádky by si zde zavedli. Co by si v systému referend a všeobčanských hlasování odsouhlasili, to by měli. Rozhodně by se neměli nač vymlouvat, pokud by rozhodli nedobře.

M. Kocián 18.5.2023 10:48

Mě se moc líbí politický systém, který mají v Andoře. Ti to vyřešili naprosto geniálně, ale bojím se, že ani to by u nás nešlo.

P. Diviš 18.5.2023 11:25

To jsme pořád u toho, že nelze mít švýcarský systém bez Švýcarů. I kdyby Masaryk chtěl.

P. Čech 18.5.2023 11:35

Žádný systém na světě, ani ten švýcarský není přímo závislý na lidech. Je tomu právě naopak. Lidé v systémech žijící jsou přímo závislí na těch systémech. Opět s jedinou výjimkou a tou je právě to Švýcarsko. Stát, který má zaveden téměř dokonalý systém. Systém, jejž občané vzali za svůj a který přímo podporují. Bez toho totiž neůže efektivně fungovat žádný systém, ani jakákoliv "demokracie" s nějakými přívlastky. A také nefungují (viz třeba Francie, Velká Británie, Německo, ČR, Polsko, SR, USA a kromě Švýcarska a snad Lichtenštejnska a v poslední době Islandu žádný stát na světě.).

L. Žaloudek 18.5.2023 15:43

Ti Švýcaři se ale mají. Systém, který si je formuje podle svých potřeb. Kdepak se asi ve Švýcarsku vzal? Že by tam zbyl po Habsburcích? Kdyby to tak Vilém Tell věděl, že se bouří zbytečně...

P. Čech 18.5.2023 18:16

Kde se vzal? Před více než 200 lety, v době kdy se Němci, Francouzi, Italové a Rétorománci na území dnešního Švýcarska mezi sebou hádali a prali se našlo pár chytrých jedinců. Ti vzali za základ ideály velké Francozské revoluce a teze george Washingtona. Vytvořili unikátní systém o kterém s nikým nediskutovali a nežvanili. Prostě a jednoduše jej zavedli. Lidé tam žijící velice rychle poznali, že jim ten systém vyhovuje a jali se jej všemožně podporovat A tak vznikla švýcarská zastupitelská demokracie. Lidé (Švýcaři) ten systém nevytvořili, pouze jej vzali za svůj. A tady byl základ jeho efektivního fungování. Přizpůsobit se tomuto systému není vůbec těžké. Tedy pro lidi. Znám osobně pár emigrantů, kteří se velice rychle tomuto systému přizpůsobili protože také rychle poznali, že i jim vyhovuje. Ono to chce jediné a málo. Nežvanit, jak je u nás zvykem a konat.

F. Navrátil 18.5.2023 21:07

Naopak. Nelze mít Švýcary bez švýcarského systému. Švýcaři pilovali svůj systém několik set let a tento systém zformoval Švýcary. Ovšem naši politici tu nechtějí mít Švýcarsko, kde je naprostá většina rozhodování na úrovni obcí, trochu na úrovni kantonů a jen několik nezbytných pravomocí u centrální vlády. Nechtějí mít jednomandátové volby a referenda, to je pro ně úplná noční můra. To by občané mohli zjistit, že nepotřebují vládu pitomců a korupčníků a začali si vládnout sami!

P. Čech 18.5.2023 22:17

A přesně o tom to je, pane Navrátile. O skutečné zastupitelské demokracii v níž občané konají a nejen žvaní jakou u nás. O demokracii kde občané mají přímo ve svých rukou nástroje moci, jejichž výsledky jsou obecně závazné a v případě všeobčanských hlasování se dokonce ihned dostávají do ústavy. To je demokracie - demos kratos - vláda občanů. Rozhodně ne to co máme u nás - socialismus ve spojení s klasickou anarchií.

P. Diviš 18.5.2023 11:21

V GB sociálno dost bují a úřadů a pidisterstev mají taky dost.

P. Hnyk 18.5.2023 9:08

Souhlas. Takto by to mělo vypadat!!!

P. Diviš 18.5.2023 11:20

A kdo to udělá, když si lidi volí strany a hnutí, slibující pravý opak?

P. Čech 18.5.2023 13:18

Mohl by toho dosáhnout Babiš ve spolupráci s Okamurou, Šlachtou a Majerovou. Sami nezmohou nic ani s podporou jejich hnutí. Jak se to má správně dělat předvedl Fiala s Jurečkou a Pekarovou Adamovou a také Bartoš s Rakušanem. Spojit se do předvolební koalice proti společnému "nepříteli". Pakliže by se SPD, ANO 2011, Trikolóra a Přísaha spojila před volbami, dozajista by dosáhla po volbách ústavní většiny v poslanecké sněmovně. Politické strany obecně a také hnutí STAN by se mohly jít klouzat. Lidé ve volbách mohou udělat jediné smysluplné. nevolit žádnou z politických stran a hnutí STAN, ani jejich předvolební koalice.

L. Novák 18.5.2023 16:16

Vy už jste definitivně zešílel, že? ;-D

J. Majzlík 18.5.2023 20:16

A. Babiše jistí na půdě EU V. Jourová, p. Okamura je vinou propagandy provařen, odepsán, p. Majerová bez podpory veřejnosti, neznámá, o p. Šlachtovi jako o enigmatické osobě raději mlčet. Tedy opravdu skvěle složená kytka.

I po Aprílu je díky rozbujelé představivosti p. Čecha na NP veselo, a za to mu dík.

M. Kocián 19.5.2023 6:25

Politici obecně dosahují toho, co je dobré pro ně, případně pro jejich znovuzvolení. To asi není ta nejlepší platforma, od které by se dalo čekat prosazování zájmů větší části veřejnosti.

L. Žaloudek 18.5.2023 8:20

Paní Šichtařová, Google Vám kecá do pravopisu: změnil Laffera na Laffaira!

P. Čech 18.5.2023 8:20

" Nebo je to jen úhybný, zastírací manévr?"???

Ano, odpovím si sám. je to ubohý, úhybný a zastírací manévr. Manévr socanské vlády, zastírající skutečnou podstatu problému. Co je tou skutečnou podstatou? Absolutní vláda a moc politických stran a hnutí, vycházející z čl. 5 ústavy. Vláda a moc, jakou zde předvádějí politické strany a hnutí již od roku 1993. Naprostá neschopnost politických subjektů cokoliv řídit ve jménu většiny občanů což zastupitelská demokracie má přinášet. Jde v podstatě o to, že politické strany obecně od doby vzniku jejich vlády a moci jednoznačně prokázaly, a to bez výjimky, že státy řídit nedovedeou a tedy ani nemají. A to nemluvím o obou světových válkách, které rozpoutaly opět jen politické subjekty. Bohužel z jejich vlády a moci se občané států dosud nedokázali vymanit. A cesta? Ta je jen jedna. Zavedení švýcarského systému zastupitelské demokracie. Nic jiného, efektivně fungujícího není nikde na světě známo.